Dodaj do ulubionych

Siłownia dla początkujących

12.11.22, 22:35
Od miesiąca ruszyłam się z kanapy, chodzę regularnie na treningi rozciągające takie jak pilates, joga, streching, jakieś stepy czasami też. Ale coraz bardziej kusi mnie siłownia, która tez jest w klubie. Tylko mam zakaz wszelkich ćwiczeń z dźwiganiem powyżej 5 kg i napięciem mięśni brzucha - poza tym mogę robić co chcę. Cel: zrzucić trochę kilo (tak z 15) i nieco podciągnąć sflaczałe 42 letnie ciało. Jestem tez na diecie, ale tu raczej efekty będą wolne. Jak zacząć drogie eMamy rzeźbę? Nogi, uda, pupa, brzuch, ramiona - wszystko do poprawy.
Kondycja taka sobie, ale czym dłużej chodzę na trening tym z dnia na dzień robi się lepsza.
Co radzicie na początek?
Obserwuj wątek
    • taniarada Re: Siłownia dla początkujących 12.11.22, 22:45
      Było o tym mnóstwo wątków na ematce poszukaj .Po pierwsze nie szalej ,drugie bądź cierpliwa ,nie musisz wyglądać jak Ania Lewandowska lub Doda ,a trzecie znajdź sobie wiarygodnego trenera lub coś na Youtube jest tego multum, jeśli nie masz kasy na niego .
      • bakis1 Re: Siłownia dla początkujących 12.11.22, 22:49
        No właśnie trenerzy tam nie zachwycają, średnia wieku 19 lat chyba. Ale popatrzę na archwialne wątki! Dziękuje!
        • aqua48 Re: Siłownia dla początkujących 13.11.22, 10:42
          bakis1 napisała:

> No właśnie trenerzy tam nie zachwycają, średnia wieku 19 lat chyba. Ale popatrz
          > ę na archwialne wątki! Dziękuje!

Trenerzy nie mają zachwycać, to że są młodzi to normalne, powinnaś im powiedzieć szczerze jakie masz ograniczenia i dlaczego, a oni mają dobrać Ci odpowiednie ćwiczenia.
    • picathartes Re: Siłownia dla początkujących 13.11.22, 06:36
      > Tylko mam zakaz wszelkich ćwiczeń z dźwiganiem powyżej 5 kg i napięciem mięśni brzucha - poza tym mogę robić co chcę

Jesteś po operacji i tymczasowo Ci nie wolno?
      Czy nigdy?
      Masz przepuklinę? Problem z mięśniami miednicy?
      To bardzo ważne detale.

Brzuch można ćwiczyć bardzo delikatnie, ale ważny jest powód zakazu.
      Tak naprawdę żadnego ćwiczenia nie wolno wykonywać bez napinania brzucha, bo sobie uszkodzisz kręgosłup - czyli wszelkie ćwiczenia na ręce z ciężarkami albo przysiady czy wykroki odpadają... Joga i pilates też odpadają.

Jeśli jesteś po operacji brzucha to bezwględnie musisz odczekać tyle, ile lekarze kazali.
    • primula.alpicola Re: Siłownia dla początkujących 13.11.22, 07:25

> Co radzicie na początek?

Znaleźć trenera.
    • leosia-wspaniala Re: Siłownia dla początkujących 13.11.22, 10:46
      Jeśli masz takie poważne zakazy, to poszukaj trenera i nie słuchaj, co Ci napiszą ramdomy z internetu, bo żadna z nas nie wie, co Ci jest.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka