Dodaj do ulubionych

Ematka ratuje kulinarnie ;)

13.11.22, 11:22
Emateczki, jak w temacie - potrzebuję pomocy w przyszykowaniu obiadu dla gości. Główną potrawą będzie kaczka. Co mogę podać jako alternatywę mięsną obok tej kaczki? Też tylko drób? Czy np. kotleciki jagnięce/cielęce (coś delikatnego) będą pasowały? Jeśli musi być drób to w jakiej formie?

Do całości będzie standard: kapusta modra, knedle, gotowane ziemniaczki i jeszcze jakieś warzywo.

Na obiedzie będzie tylko 7-8 osób więc nie chcę naszykować za dużo,chcę tylko alternatywę dla kaczki, jakby nie każdy za nią przepadał (wszyscy są na 100% mięsożerni), ale w sumie Wege alternatywa też byłaby ok.
Obserwuj wątek
    • alfa36 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 11:26
      Jak robisz kaczkę?
      • piszaca.zza.swiatow2 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 11:38
        Będą 2 kaczki nadziewane jabłkami.
    • bib24 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 11:29
      jak można nie lubić kaczki, to niemożliwe.
      • piszaca.zza.swiatow2 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 11:39
        Haha, też tak uważam. Nawet mój wybredny mąż, co to drobiu prawie nie rusza, uwielbia kaczkę.
      • kocynder Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 12:26
        Można. Dla mnie za tłusta. Znaczy ok, zjeść zjem, bez wstrętu, ale żeby lubić...
      • angazetka Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 13:37
        Dzień dobry, nie lubię.
      • koko8 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 14:15
        Można, nie jadam.
        Za to lubię patrzeć na kaczki.
    • bene_gesserit Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 11:32
      Kaczka z nadzieniem? Bo jeśli będą sami amatorzy kaczki, jedna to może być za malo.

      Jaki alternatywę zrobiłabym coś chudszego od ultratlustej kaczki, polędwiczki w sosie wiśniowym z winem np.
      • piszaca.zza.swiatow2 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 11:42
        Kaczki, które tu kupuję są właśnie ultra chude, nawet je muszę mocno podlewać w piekarniku, bo nic się prawie nie wytapia 🙈
        Będą 2 sztuki i dlatego mało co wejdzie jeszcze do piekarnika.
        Może po prostu tylko te kaczki podam? 🤔🤔
        • bene_gesserit Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 19:21
          Ja to nie bardzo rozumiem ten zwyczaj podawania dwóch dań do wyboru, i to koniecznie mięsa.
          Jeśli już musisz, zrób coś warzywnego, np terrinę z jesiennych warzyw, z sosem pomidorowym albo serowym. Albo pomidorowym z parmezanem.

          https://jamiegeller.com/.image/c_limit%2Ccs_srgb%2Cq_auto:good%2Cw_620/MTY1NTI1MDU3NTM5Njc5MjU5/vegetable-terrine.webp
          jamiegeller.com/recipes/herbed-vegetable-terrine/
          • kk345 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 20:57
            Bardzo efektowana, ale ona szuka pomysłu na drugie danie obiadowe na ciepło, nie na zimną przystawkę.
            • bene_gesserit Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 21:18
              Terrina może być na ciepło, to był tylko przykład.
              https://hips.hearstapps.com/hmg-prod.s3.amazonaws.com/images/root-vegetable-and-lentil-terrine-1665673067.jpg?crop=1xw:1xh;center,top&resize=980:*
              www.goodhousekeeping.com/uk/food/recipes/a41612299/root-vegetable-lentil-terrine/
    • mia_mia Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 11:37
      Kaczka jest bezpiecznym daniem, jeśli ktoś nie lubi to zje dodatki, a mięsa nie lub symbolicznie.
    • mava1 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 11:42
      Jesli kapusta modra to zrób rolady. I zamiast knedli - kluski sląskie.
    • aanula81 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 11:42
      Faktycznie są takie przypadki co kaczki nie lubią. Ja często jako drugie danie do wyboru obok kaczki z jabłkami podaje królika z tego przepisu : www.olgasmile.com/krolik-w-smietanie.html
      • piszaca.zza.swiatow2 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 11:51
        Super z tym królikiem, zupełnie nie wpadłabym na ten pomysł. Poszukam tylko innego przepisu,żeby go zrobić w garnku, bo w piekarniku mam 2 kaczki 😀
        • kk345 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 12:51
          Przecież nawet w samym przepisie masz napisane "lub duszę pod przykryciem na niewielkim gazie" big_grin Tylko musisz pilnować, bo śmietana lubi się przypalić.
          • piszaca.zza.swiatow2 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 14:38
            Nie czytałam do końca, po słowie "naczynie żaroodporne" przestałam czytać 😀 bo od razu wrzuciłam do kategorii piekarnik
    • raphidophora_tetrasperma Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 11:59
      Fajny obiad, jadłabym smile Faktycznie kaczki trudno nie lubić ale np.moja rodzina nieprzepada, zjedzą ale bez zachwytów. Jako alternatywę podałaby nudną pierś z kurczaka, grilowaną albo pieczoną a'la nugetsy. Raz zdarzyło mi się nie zjesc kaczki, ani farszu. Zaserwowano ją z kuprem 🤮 Pomysł z jagnięciną i królikiem ryzykowny. Królik, jakby cudownie nie był przyrządzony dla mnie zawsze smakuje futrem. Ale to pewnie kwestią wyobraźni.
      • volta2 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 12:44
        a co z kuprem jest nie tak?
        pytam, bo sama nie jadam, ale nie zawsze odcinam. kiedyś przyjechał kuzyn, zaproszony na kaczkę i ten kuper zeżarł na jeden kęs. bardzo się po nim oblizywał i choć zrobiło mi się lekko słabo (z uwagi na tłuszcz) to od tamtej pory serwuję zawsze z kuprem (nawet jak rodziny nie mam na obiedzie), na wypadek, gdyby ktoś miał jednak ochotę
        • kk345 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 12:46
          Kuper z gruczołami tłuszczowymi potrafi "zasmrodzić" całą potrawę, więc zgodnie ze sztuką powinno się go usunąć przed pieczeniem.
          • mama_duzych_dzieci Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 13:00
            są amatorzy "kuperka" a gdzie mój "kuper" woła ciocia, ale zawsze należy wyciąć gruczoły, tak samo w kurczaku i innym ptactwie, nigdy nie miałam zasmrodzonej potrawy a radość ukochanej cioci jak zajada się kuperkiem bezcenny ( niestety, już tego widoku nie zobaczę sad
        • mava1 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 12:51
          a ja zawsze odcinam. Nie wiem czy kuper ma jakies szczególne własciwosci smakowe ale na pewno źle sie kojarzy. Przynajmniej dla mnie. I to nie ze wzgledu na tłuszcz
          • kk345 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 12:59
            Akurat w tym przypadku ten kuper to ogon, wiec powinien się kojarzyć z dekoracyjnymi piórami, natomiast o ile kaczy tłuszcz pod skórą ma przyjemny smak, to ten z gruczołów na kuprze służy do natłuszczania piór i potrafi mieć naprawdę przykry zapach i smak.
            • mava1 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 13:40
              >Akurat w tym przypadku ten kuper to ogon, wiec powinien się kojarzyć z dekoracyjnymi piórami,

              a myslałam, że dotyczy to bardziej np. bażanta. Jakie "dekoracyjne piora" ma kaczka???
              • kk345 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 14:11
                No ma dłuższe pióra na ogonie, ułożone w rozetę.
                • mava1 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 15:22
                  to chyba jak wszystkie ptaki? kurczak też ma
        • raphidophora_tetrasperma Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 13:03
          Oprócz tego, że jest fuj, pozostawiony kuper u drobiu sprawia, że całe mięso wali pierzyną.
    • triismegistos Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 12:06
      Ja bym poszła w wołowinę, jak ci się chce to rolady.
      • daniela34 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 12:12
        Zgadzam się, do kaczkowego zestawu dodatków pasują też rolady wołowe.
    • volta2 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 12:47
      nie daję gościom wyboru, zawsze serwuję jeden posiłek, jak kaczka to kaczka a jak gulasz to gulasz, ryba to ryba.

      bywało w zamierzchłych czasach, ze dawałam pieczone udka (pałki ponoć?) z kurczaka, dla dzieci, gdyby potrawa główna była zbyt kontrowersyjna na ich delikatne podniebienia. ale dzieci urosły i już się nie przejmuję. (w sensie wszystkie dzieci, nie tylko moje)
      • mava1 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 12:56
        rzadko bo rzadko (zgadzam sie z toba) ale tu musze przyznac racje. Gotowanie kilku obiadów dla 8 "sztuk" gosci to jakas przesada. No...gdy sa małe dzieci to mozna dla nich przygotowac oddzielny posiłek. W innym przypadku to jednak ekstrawagancja. Z reguły znamy gosci, których zapraszamy wiec mozna dostosowac sie do wszystkich miesożerców. Mnie by sie nie chciało robic kilku dań dla 8 gosci.
        • mia_mia Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 13:58
          Ma to sens przy bardziej nietypowych daniach typu makaron z owocami morza czy ryby, które nie wszyscy lubią. Przy bardziej bezpiecznych nie ma takiej potrzeby moim zdaniem, ewentualnie mogłabym dorzucić pod koniec pieczenia jakiegoś łososia w folii czy coś, ale w tym przypadku dodatki zupełnie nie pasują.
    • kk345 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 12:49
      W tym roku robiłam pierwszy raz, ale danie okazało się hitem i wchodzi do stałego zestawu kaczkowego ( u mnie kaczka wychodzi z pyzami drożdżowymi i modrą kapustą):
      www.wegannerd.com/2017/11/daj-spokoj-gesi-fasola-pieczona-z.html
      Zamiast oliwy zastosowałam masło stopione z miodem i sokiem z cytryny, jabłek, śliwek i majeranku DUŻO, pietruszkę pominęłam. Wyszło genialnie!
      • em_em71 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 13:17
        O, podoba mi się ta fasola. Ale tu piekarnik zajęty przez kaczki będzie.
        Ja bym wcześniej zrobiła gulasz wołowy /zamiast rolad/, potem to tylko kwestia podgrzania, pasuje do klusek.
        • mava1 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 13:36
          gulasz wołowy, czy jakikolwiek, to taki bardziej pospolity jest...codzienne danie obiadowe. Jednak wolę rolady, które nie są oklepanym daniem.
          • em_em71 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 13:55
            Wołowy to nie jakikolwiek, bo wymaga długiego gotowania i przynajmniej u mnie zdecydowanie nie jest to danie codzienne. Mam jakieś swoje wyobrażenie i nie każde mięso w sosie nazywam gulaszem 😀
            • volta2 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 14:02
              oj tak, gulasz wołowy to u mnie też przedsięwzięcie - choć nie serwuję gościom (z raz może), to w domu wtedy wszyscy uważają, że to święto. akurat mam dziśsmile
              • raphidophora_tetrasperma Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 14:07
                volta2 napisała:

                > oj tak, gulasz wołowy to u mnie też przedsięwzięcie - choć nie serwuję gościom
                > (z raz może), wtedy wszyscy uważają, że to święto. akurat mam dziśsmile
                Wszystkiego najlepszego! Wrzuc do gulaszu pieczarki, masło, podlej szczodrze chianti i zaserwuj z bagietką pod postacią wołowiny po burgundzku 😏
                • volta2 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 14:35
                  nie mogę mieć alkoholu w potrawach, bo jedno z dzieci wyczuje i zwraca.
            • mava1 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 15:20
              >Wołowy to nie jakikolwiek, bo wymaga długiego gotowania

              różni sie tylko długoscia gotowania, a w zasadzie duszenia bo gulasz to nie jest mieso gotowane.
              Wolowina jest twardsza i taka to róznica, ze dusi sie ją 2 godz a nie godzine.
              Dla mnie to zadna róznica, to jest pospolite danie.
        • kk345 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 14:14
          em_em71 napisała:

          > O, podoba mi się ta fasola. Ale tu piekarnik zajęty przez kaczki będzie.
          > Ja bym wcześniej zrobiła gulasz wołowy /zamiast rolad/, potem to tylko kwestia
          > podgrzania, pasuje do klusek.
          Mój był zajęty przez trzy kaczki🙂 Fasolę zrobiłam dzień wcześniej i wstawiłam brytfankę z nią na dno piekarnika tylko do podgrzania, na koniec pieczenia kaczek.
        • memphis90 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 14:32
          >Ale tu piekarnik zajęty przez kaczki będzie.
          Musisz po prostu kupić air fryera…
      • raphidophora_tetrasperma Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 14:02
        kk345 napisała:

        > W tym roku robiłam pierwszy raz, ale danie okazało się hitem i wchodzi do stałe
        Wyszło genialnie!

        Kurcze, miałam robić ta fasolę i zapomniałam o niej 🤦‍♀️Takie danie podałbym obok klasycznej kaczki. Chociaż te rolady też super, ale roboty z nimi w huk.
        • kk345 Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 14:12
          Fasola robi się sama, a jest wyjątkowo efektowna.
          • lella_two Re: Ematka ratuje kulinarnie ;) 13.11.22, 16:32
            To prawda, ta fasola to hit. Jest pyszna.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka