panna_lila 13.11.22, 20:19 Opuszek palca plus ostry nóż, krew leje się po łokieć 😭 Macie sposoby na szybkie zatamowanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bib24 Re: Jak zatamować krwawienie? 13.11.22, 20:20 wata, plaster i mocno dociskać. ale z życiem. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Jak zatamować krwawienie? 13.11.22, 20:21 Żadnej waty! Waty na ranę bezpośrednio nie kładziesz! Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Jak zatamować krwawienie? 13.11.22, 20:23 Uwierz nie chcesz oglądać, ja prawie, że zemdlałam Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Jak zatamować krwawienie? 13.11.22, 20:26 panna_lila napisała: > Uwierz nie chcesz oglądać, ja prawie, że zemdlałam E tam 👍😉 Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Jak zatamować krwawienie? 13.11.22, 20:21 Schłodzenie zimną wodą, które powinno skurczyć naczynia krwionośne i przyhamować krwawienie a resztę po chwili zrobi organizm. Dodatkowo znaleźć po tym kawałek gazy jałowej czy innego opatrunku i przyłożyć złożoną w charakterze opatrunku. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Jak zatamować krwawienie? 13.11.22, 20:25 Dziękuję, ręką chwilowo w zamrażarce😉 Dawno czegoś takiego nie widziałam😕 Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Jak zatamować krwawienie? 13.11.22, 20:33 Nie przesadź Pamiętaj, że jak będziesz przykładać lód czy coś w tym stylu to nie bezpośrednio na skórę a przez tkaninę/gazę bo krwawienie może zatamujesz a przy okazji załatwisz sobie odmrożenie... Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Jak zatamować krwawienie? 13.11.22, 20:24 Gaza jałowa, ręka w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Jak zatamować krwawienie? 13.11.22, 20:25 zimny okład, trzymać rekę wysoko Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Jak zatamować krwawienie? 13.11.22, 20:35 jak cięcie głębokie to może trzeba by było zszyc ranę - a to trzeba zrobić w ciągu 12 godzin; ja sobie kiedyś wbiłam w palec szkło laboratoryjne na nocnej zmianie; po powrocie z pracy poszłam spać, a kiedy sie obudziłam i mnie olśnilo, żeby pokazać ranę lekarzowi to stwierdził, że już za późno na szycie ... Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Jak zatamować krwawienie? 13.11.22, 20:29 Trzymaj rękę w górze, aż przestanie lecieć. Kiedyś obcięłam sobie kawałek opuszka i przykleiłam go z powrotem a on normalnie przyrósł, tylko linii papilarnych nie połączyłam równo. Odpowiedz Link Zgłoś
interstate95 Re: Jak zatamować krwawienie? 13.11.22, 20:33 Pędem do apteki po plastry zamykające rany. Nie znam bardziej skuteczniejszego sposobu ( nie licząc szycia) na ogarnięcie głębokich rozcięć. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Jak zatamować krwawienie? 13.11.22, 20:36 Ręką.do góry,.plastry szyjące opaska.uciskowa. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Jak zatamować krwawienie? 13.11.22, 21:35 nawt nie wiedziałam, że są plastry szyjące...człowiek uczy się całe życie dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
picathartes Re: Jak zatamować krwawienie? 13.11.22, 20:53 Pewnie już za późno, ale przykładasz gazę, ręcznik papierowy, chusteczkę, mocno zaciskasz i ręka do góry. Trzymasz w górze minimum 10-15 min, i delikatnie sprawdzasz, czy dalej krew leci. Jeśli leci dalej, powtarzasz; ale pewnie już nie leci Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Jak zatamować krwawienie? 13.11.22, 21:34 już chyba nie leci, ale zrobiłam sobie wielki i ciasny kokon z chusteczek i plastrów...powinnam go chyba poluzować na noc, ale boję sie go ruszyc, żeby znów sie nie polała krew Odpowiedz Link Zgłoś
picathartes Re: Jak zatamować krwawienie? 13.11.22, 21:38 Ja bym poluzowała; za ciasno nie jest dobrze. Jak już krew przestała lecieć, to tylko lekko zaklej plastrem żeby przypadkiem rany nie zahaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Jak zatamować krwawienie? 13.11.22, 21:44 panna_lila napisała: > już chyba nie leci, ale zrobiłam sobie wielki i ciasny kokon z chusteczek i pla > strów...powinnam go chyba poluzować na noc, ale boję sie go ruszyc, żeby znów s > ie nie polała krew Może się trochę polać, ale lepiej żeby zbyt ciasno nie było. Ja sobie robiłam taki rulonik z kartonu na kciuka jako osłonkę żeby nigdzie nie przypierdzielic tym.palcem. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jak zatamować krwawienie? 14.11.22, 00:15 już powinno być ok. weź octenisept i delikatnie rozwiń - spryskaj/oczyść ranę octeniseptem (jeśli ci przyschło to spryskaj to co ci przyschło octeniseptem i poczekaj az trochę odmoknie.) potem gaza i plaster nie za mocno ale tez bez przesady. Najlepsza jest ta taśma ale użyj co masz. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Jak zatamować krwawienie? 13.11.22, 21:42 W zeszłym roku odcięłam sobie szczyt opuszek w kciuki nozem japońskim. Krwawilo strasznie. Na drugi dzień zdecydowałam się pokazać to chirurgowi i stwierdził, że lepiej polaczyc brzegi, że szybciej się zagoi. Zaszyl. Bol przez tydzień momentami był.przeokrutny, bo skóra była mocno szwami napięta. Goiło się długo, po.miesiacu mogłam kciuka uzywac. Teraz nie ma śladu, a wyglądało, że opuszek bedzie krotszy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jak zatamować krwawienie? 13.11.22, 21:52 mocno obwiązać najlepiej plastrem taśma fiz. uratowałam tak dziecku palec z pokerem ostrożnie bo może przeschnąć. wspolczuje Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jak zatamować krwawienie? 13.11.22, 21:53 mówię o tym najlepszy plaster swiata Odpowiedz Link Zgłoś