kocynder 15.11.22, 19:42 Ptak napotkany dziś w dużym mieście. Zdecydowanie duży, większy niż kawka. Nie bał się, ale kiedy próbowałam podejść oddalał się zdecydowanie, więc dałam spokój, ale dlatego zdjęcia nie zbyt... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kura17 Re: Kto rozpozna? 15.11.22, 19:59 magda.z.bagien napisała: > Też mi wygląda na czarnowrona nie! ja zalozylam watek o krukach i wronach i tam zidentifikowalysmy tych czarnych kawalerow na zdjeciu jest gawron (teraz wiem, dzieki ematkom!), a czarnowron jest caly czarny, lacznie z dziobem i ma bardziej "krolewska" postawe - powaznie - widuje oba ptaki w duzych ilosciach u mnie i to sie bardzo rzuca w oczy. i dziob czarnowrona jest jakby "gladki", a gawrona taki garbaty. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Kto rozpozna? 15.11.22, 20:09 Rzeczywiście, przestudiowalam różnicę między dziobem gawrona i czarnowrona i ten tu to jednak gawron, bardziej szary i mechaty u nasady. U mnie same czarnowrony, więc stracilam czujność. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Kto rozpozna? 15.11.22, 19:47 Stąpa dzielnie, pierś wypina, jeszcze go się humor trzyma. Gawron, gawron, gawronie, drepczesz ładnie koło mnie Ja cię lubię, a ty mnie, gawron, gawron, gawronie! Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Kto rozpozna? 15.11.22, 20:24 Refren mi znany, ale zwrotka nie, i to chyba z czasów przedszkolnych. Odpowiedz Link Zgłoś
nowabiala1 Re: Kto rozpozna? 15.11.22, 19:48 www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=gawron Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Kto rozpozna? 15.11.22, 20:08 Zgadzam się na gawrona. Fajny był. Chociaż nie towarzyski, jak próbowałam podejść to co prawda nie uciekał, ale oddalał się na stosowny dystans. Zna ktoś savoir-vivre ludzko-gawroni? Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Kto rozpozna? 15.11.22, 20:26 Możesz poczęstować pędrakiem na przełamanie lodów. Odpowiedz Link Zgłoś
palczak.madagaskarski Re: Kto rozpozna? 15.11.22, 20:33 Owszem gawron. A co do wspomnianego wyżej czarnowrona, to uwaga, bo młode gawrony (w sensie pierwszoroczne, ale już samodzielne, lotne itd) mają dziób całkiem czarny, nie szary jak u tego tutaj. Wtedy łatwiej pomylić je z czarowronem i trzeba patrzyć zamiast na kolor dzioba, to na kształt (czarnowron ma jak wrona siwa, a gawron taki bardziej zaostrzony, ale to naprawdę subtelna różnica). Odpowiedz Link Zgłoś