tanebo001 16.11.22, 12:46 natemat.pl/449284,co-sie-stalo-w-przewodowie-to-jedno-internauci-pytaja-gdzie-lezy-polska a ematki z zagranicy zauważyły ten trend? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jednoraz0w0 Re: Niespodziewane skutki upadku rakiety 16.11.22, 12:52 Jakoś nie. Od zawsze, ile razy ktoś mnie pyta skąd jestem i mówię ze z Polski, to każdy, każdy tu odpowiada „oooo, żona szwagra/ mąż kuzynki / ojciec sąsiadki / kolega ze szkoły byli z Polski!” I potrafią na ogół podać nazwę miasta, a niektórzy mówią, gdzie w Polsce byli. I nie mieszkam w Ciupago. Odpowiedz Link Zgłoś
fabryka.lodow.napatyku Re: Niespodziewane skutki upadku rakiety 16.11.22, 12:57 oprocz tego znaja przynajmniej jedno slowo po polsku-czesc, dzien dobry lub k...wa Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Niespodziewane skutki upadku rakiety 16.11.22, 13:52 Dzień dobry, bigos, jak się masz - ale jakoś nigdy nie słyszałam k…wy. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Niespodziewane skutki upadku rakiety 16.11.22, 15:21 Kiedy powiedziałam 6 letniej córce znajomej, że jestem z Polski, ona odpowiedziała na jednym tchu: kocham cię, szynka, masło, widelec, oszalałaś 🤣. To była bardzo nieoczekiwana odpowiedź zarówno dla mnie jak i jej matki. Nauczyła się tych słów od kogoś w szkole. P.s. nikt nie pyta gdzie jest polska tylko wpisuje w Google maps. W ostatnich miesiącach wyszukiwałem wiele miejsc typu cherson, Zaporoże, sumy, Mariupol, Charków, Odessa, kijów i inne. Mimo że w Odessie i Kijowie akurat byłam. Nie mam jednak mapy w głowie i często sprawdzam by zrozumieć odległości. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Niespodziewane skutki upadku rakiety 16.11.22, 13:09 Tak samo. U nas to najczęściej słyszę, że dziadkowie, lub pradziadkowie byli z Polski. Tylko wtedy, kiedy jedziemy na północ i idziemy do jakiegoś dive baru, moje pochodzenie budzi konsternację. Ale tam to nie ważne, czy jesteś z Poland, czy z Portland- i tak dla miejscowych to brzmi jakby się było z innej planety. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Niespodziewane skutki upadku rakiety 16.11.22, 13:05 Jestem pewna, ze wczoraj Przewodow byl najczesciesz wyszukiwana miejscowoscia w mapach googla. To ktora sie tu przyzna, ze tez spojrzala na mapy, gdzie to jest dokladnie? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: Niespodziewane skutki upadku rakiety 16.11.22, 13:14 Ja wiem gdzie jest Hrubieszów więc nie spr.Mieszkam w centrum kraju.I fakt w innych krajach często nie wiedzą gdzie leży Polska i czy jest w NATO.W trakcie pobytu na Sycylii nieźle ubawiło mnie zdziwienie Włochów ze u nas nie rosną pomarańcze i banany a orzechy włoskie już tak.Polacy są nieźle kształceni geograficznie już od wczesnej podstawówki i to potem procentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Niespodziewane skutki upadku rakiety 16.11.22, 15:23 .Polacy są nieźle kształceni geograficznie już od wczesnej podstawówki i to potem procentuje. Procentuje czym??? Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Niespodziewane skutki upadku rakiety 16.11.22, 15:52 Tym, że się orientują, zapewne. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Niespodziewane skutki upadku rakiety 16.11.22, 18:22 No u Ciebie niczym, to wczoraj było widać wyraźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Niespodziewane skutki upadku rakiety 16.11.22, 22:22 Ty masz jakąś misje łażenia za mną jak nieszczęście? Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Niespodziewane skutki upadku rakiety 16.11.22, 23:19 Nie denerwuj się, ale naprawdę chlapnęłaś (może się zdarzyć), a teraz dołożyłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Niespodziewane skutki upadku rakiety 17.11.22, 13:43 Nie wiem o co chodzi ale zapewne za chwilę zada sobie któraś trud by mi przypomnieć . Takie troskliwe i usłużne mam te psychofanki 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Niespodziewane skutki upadku rakiety 17.11.22, 14:01 Skoro nie wiesz, o co chodzi, to dlaczego brzydko odpowiadasz? Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Niespodziewane skutki upadku rakiety 16.11.22, 13:14 Ja,bez problemu. O ile wiem,gdzie leży Hrubieszów, Zamość czy Chełm, o tyle Przewodów musiałam sprawdzić. To wstyd? Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Niespodziewane skutki upadku rakiety 16.11.22, 13:51 Moi dziadkowie spod Hrubieszowa, ojciec tam nawet się urodził. Ale i tak tę konkretną miejscowość sprawdziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Niespodziewane skutki upadku rakiety 16.11.22, 13:51 Nie no, przecież to znana metropolia, wszyscy wiedzą, gdzie leży. (Tak, wiem, gdzie jest Hrubieszów.) Odpowiedz Link Zgłoś
kubek0802 Re: Niespodziewane skutki upadku rakiety 16.11.22, 14:36 No ja wykazałam się zupełną ignorancją, gdyż na początku założyłam, że to podkarpacka miejscowość. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Niespodziewane skutki upadku rakiety 16.11.22, 15:11 ja tez, mimo wszystko wydupie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Niespodziewane skutki upadku rakiety 16.11.22, 15:28 Ja sprawdzałam. I pewnie wiele innych osób. O ile Hrubieszów mniej więcej byłam wstanie wskazać, o tyle o Przewodowie słyszałam pierwszy raz. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Niespodziewane skutki upadku rakiety 16.11.22, 23:17 Ja nie, bo w tym samym zdaniu było, że w okolicach Hrubieszowa, a tyle to kojarzę bez mapy. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Niespodziewane skutki upadku rakiety 16.11.22, 23:15 Nie wiem teraz, gdzie dokładnie to było, ale w jakimś zagramanicznym poście chyba na twitterze wczoraj ktoś wrzucił wycinek mapy okolic miejsca zdarzenia z zaznaczoną czerwonym znakiem zapytania miejscowością Ameryka (Nie ta Ameryka na Mazurach ) Odpowiedz Link Zgłoś