Dodaj do ulubionych

Ciasto marchewkowe - proszę o przepis

16.11.22, 23:21
na dużą blachę
tylko takie, które rośnie, żebym mogła przekroić wzdłuż i przełożyć kremem z mascarpone
chodzi to za mną od tygodnia, coś sobie ubzdurałam i musi być marchewkowesmile, a nigdy nie robiłam, to i przepisu nie mam
to, co znalazłam w necie jest na tortownicę - nie umiem przeliczyćsad
Obserwuj wątek
    • auksencja15 Re: Ciasto marchewkowe - proszę o przepis 16.11.22, 23:54
      Polecam przelicznik foremek: mojewypieki.com/przelicznik-foremek
    • pepsi.only Re: Ciasto marchewkowe - proszę o przepis 17.11.22, 01:18
      mojewypieki.com/przepis/ciasto-marchewkowe-najlepsze
      i składniki razy 2 wink
      • pade Re: Ciasto marchewkowe - proszę o przepis 17.11.22, 08:04
        zapomniałam dodać, że musi być czyste marchewkowe, bez bakalii i owoców, domowników kłują w ząbkisad
        • pepsi.only Re: Ciasto marchewkowe - proszę o przepis 17.11.22, 08:30
          A ten przepis znasz? Tylko nie jest do przełożenia. I polewa- jest ważna dla efektu smakowego
          mojewypieki.com/przepis/brazylijskie-ciasto-marchewkowe
          Robiłam kilka razy, i smak jest super.
          Przyznaję, że RAZ mi nie wyszło, najwyraźniej trzeba delikatniej na końcu postępować z tym mieszaniem, bo tak analizowałam i chyba tam właśnie był mój błąd. Ale wyszedł przepyszny zakalec, nikt nie zorientował się, że miało wyjść inaczej big_grin big_grin big_grin
          • pade Re: Ciasto marchewkowe - proszę o przepis 17.11.22, 08:35
            Siedziałam wczoraj trochę nad tymi przepisami, czytałam głównie opinie, żeby dowiedzieć się czy może nie wyjść. Bo jeśli komuś wyszedł zakalec, to znaczy, że mnie pewnie też wyjdziebig_grin
            Nie zdarzyło mi się jeszcze upiec ciasta jogurtowego bez zakalca i nadal nie wiem dlaczegosad
            • pepsi.only Re: Ciasto marchewkowe - proszę o przepis 17.11.22, 08:54
              Ale różne jogurtowe wychodzą ci z zakalcem? czy wciąż ten sam przepis? Bo wiesz, moze wina nie w kucharce a w przepisie? smile

              Na jogurtowe ciasto mam taki przepis, że choć składniki mogą zmieniać się wink to jednak ciasto wychodzi mi zawsze:

              5 jajek
              1 szklanka cukru ubić
              dodać 150-200g jogurtu, dowolnego, może być nawet naturalny, a może być smakowy,
              LUB 150g serka homogenizowanego
              2 i trochę wink szkl mąki pszennej
              1/2 szkl. oleju
              3 łyżeczki płaskie łyżeczki proszki do pieczenia (próbowałam zmniejszyć ilość proszku, wychodziło przy 2 łyżeczkach również )

              Piekę około 40minut w temperaturze 190stopni, góra-dół.

              Czasem do ciasta dodaję owoce sezonowe, a czasem piekę bez owoców, i polewam lukrem zbełtany sok z cytryny+ cukier puder.
              • pade Re: Ciasto marchewkowe - proszę o przepis 17.11.22, 10:38
                Chyba w tym proszku do pieczenia tkwi sekretsmile
                Robiłam chyba nawet z identycznego przepisu, ale proszku dawałam jedną łyżeczkę.
                Zrobię jak piszesz, mam nadzieję, że wyjdzie w końcu, bo bardzo lubię jogurtowe z owocami.
          • pade Re: Ciasto marchewkowe - proszę o przepis 17.11.22, 08:37
            Ale fajny ten przepis Pepsi, zapisuję, dziękismile
    • rosie Re: Ciasto marchewkowe - proszę o przepis 17.11.22, 08:24
      3 szkl mąki,
      3 szkl drobno startej marchwii (ok. 500g).
      5jaj,
      1 szkl oleju.
      1,5 szkl cukru.
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
      1,5 łyżeczki sody oczyszczonej.
      2 lyżeczki cynamonu albo przyprawy do ciasta marchewkowego.
      O,5 łyżeczki soli.
      Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę i dodaję po kolei resztę składników.
      Jeśli domownicy nie lubią bakalii, to możesz dodać trochę startych orzechów włoskich, podkrecają smak a nie chrupią w zębach.
      Dla mnie najlepiej smakuje bez kremu, polane lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru smile
      • pade Re: Ciasto marchewkowe - proszę o przepis 17.11.22, 08:30
        Dziękujęsmile
        A ile pieczesz? Grzałki góra dół czy termoobieg? 180 stopni?
        • rosie Re: Ciasto marchewkowe - proszę o przepis 17.11.22, 08:34
          Góra dół, 175°C, ok 50 minut
          • pade Re: Ciasto marchewkowe - proszę o przepis 17.11.22, 08:35
            Dziękismile
        • b-b1 Re: Ciasto marchewkowe - proszę o przepis 17.11.22, 08:37
          Góra/ dół - ciasto jest ciężkie- u mnie ( w moim piekarniku)lepiej się sprawdza 170 stopni i dłużej - 40-60 minut.
          Ja robię z mascarpone, ale na górze, a do środka dodaje mieszankę przypraw do piernika🤣
    • autumna Re: Ciasto marchewkowe - proszę o przepis 17.11.22, 08:44
      www.przepisownia.pl/slodkie-wypieki-przepisy/ciasto-marchewkowe/31ngsa7z-c2753-758041-cfcd2-i789afym

      Przetestowane - konsystencja takiej typowej, lekko wilgotnej babki ucieranej, jak najbardziej nadaje się do przełożenia. Z orzechów można zrezygnować.
      Linkowany przepis jest pisany pod thermomix, ja marchew rozdrabniam w przystawce siekającej od blendera ręcznego, może być też utarta na tarce o drobnych oczkach (tzn. cienkie wiórki, nie na papkę).
    • kura17 Re: Ciasto marchewkowe - proszę o przepis 17.11.22, 08:58
      chcesz przepis bez tarcia marchewki?
      u mnie wychodzi zawsze (tez najlepsze jest z kremem z serka philadelphia), jak pieke na jakas impreze, to potem rozdaje przepis wink
      • iwles Re: Ciasto marchewkowe - proszę o przepis 17.11.22, 09:14
        kura17 napisała:

        > chcesz przepis bez tarcia marchewki?


        nie pytaj, pisz!
      • pade Re: Ciasto marchewkowe - proszę o przepis 17.11.22, 10:36
        no jasne!
        • kura17 Re: Ciasto marchewkowe - proszę o przepis 17.11.22, 10:43
          wlasnie wychodze z domu - mam przepis po angielsku, wklejam - potem moge przetlumaczyc, jak potrzebne.
          ciasto na blaszcze potrzebuje 2xskladniki.

          1 small jar of mashed carrots for babies (any supermarket)
          oil (not strongly tasting): 130 ml
          sugar: 135 gram
          flour: 150 gram
          eggs: 3
          2 tea spoons of baking powder, 1 of cinnamon, 1 of salt

          in one bowl mix well the oil, eggs, sugar and "carrots".
          in another bowl mix the flour, baking powder, cinnamon and salt, add to the other bowl and mix well.
          ake in a small baking form for about 45 minutes - it's ready when you put in a wooden match/stick and it comes out dry

          cream (to be applied only just before serving):
          2 packages of plain cream cheese like "philadelphia", 2 spoons of powder sugar, 1 package of vanilla sugar, some nuts or almonds in slices. mixed well, apply inside and outside.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka