amsterdama 17.11.22, 09:37 Hej! Z czym podajecie/ jecie barszcz czerwony? Ja- w Wigilię z uszkami, na co dzień z ziemniakami przysmażonymi z cebulką, gotowanym jajkiem, albo fasolą ( rodzina fasoli nie lubi. Jakie wersje są u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
powodzenia_juno Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 09:38 Z pierogami z kapustą i grzybami. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 09:40 Z uszkami, z pierogami, z pierozkami z ciasta francuskiego, z pasztecikami drożdżowymi, z paluchami francuskimi, z jajkiem. Barszcz zabielony jeszcze z ziemniakami. Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 09:47 Robisz to wszystko własnoręcznie? Paszteciki, paluchy to wersja odświętna czy codzienna? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 09:54 Paszteciki czy pierogi to wersja nie tyle odświętna ile wersja na "mam akurat składniki na farszu i czas to zrobię." Czyli czasem to wypada w normalne dni robocze. Ciasto francuskie kupuję gotowe (wyszukuję to z masłem) chyba że raz do roku mam wyjątkowo dużo czasu to się bawię w domowe. Wtedy zrobienie paluchów to moment. A teraz akurat mamy barszcz, ale ja nie mam czasu, więc wczoraj był z jajkiem, a dziś będzie do niego coś gotowego z piekarni gruzińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 10:39 Twoje wpisy, Danielo, są takie apetyczne, że zaraz odzywa mi się ośrodek głodu i sytości w podwzgórzu Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 10:45 Miło mi to czytać. Ja bardzo lubię o jedzeniu myśleć i pisać Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 13:11 A to bezdyskusyjnie! Bardzo lubię jeść Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 12:39 Mnie też poruszają kulinarne wpisy Danieli. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 09:42 Z krokietami z nadzieniem jajecznym lub mięsnym na bazie mięsa z rosołu i warzyw Z pasztecikami z kruchego lub drożdżowego ciasta z nadzieniem z kapusty słodkiej i grzybów lub mięsnym na bazie mięsa z rosołu Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 09:42 W święta z uszkami. Poza świętami lubię ukraiński z dodatkiem koperku, ostrej papryczki i sporej ilości śmietany 30%. Bez fasoli, bo u mnie nikt nie lubi, ew. trochę szparagowej w sezonie, bo taką zjedzą. Uwielbiam też czysty barszczyk do picia jako dodatek do pierogów lub krokietów, ale musi być ugotowany na porządnym wywarze, żaden tam podgrzany sok buraczany z kartonu. Niestety trochę z tym zachodu, więc robię rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
netlii Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 09:43 W trakcie Wigilli w jakiej formie mi podadzą w takiej łaskawie skonsumuje Jeśli ja jestem gospodynią wówczas w barszczu jest trochę ziemniaków i spora porcja uszek. Proporcje są zaburzone do tego stopnia, że syn podsumował danie jako uszka polane sosem buraczanym. Na co dzień robię sobie czasem krem z buraka i kupuje krokiety z pieczarkami z pobliskiego punktu gastronomicznego. Serwuje sobie ze 2-3 sztuki na osobnym talerzu a krem wiosłuje w głębokim z apetytem. Odpowiedz Link Zgłoś
skat_0 Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 09:46 W wersji codziennej tak jak Ty z okraszonymi ziemniakami obok, w barszczu plywa mięso( poszarpane chude kawalki), plasterki kiełbasy i jajko W wersji wigilijnej mamy barszcz czysty czerwony (duzo majeranku) z krokietami z farszem grzybowo-kapuścianym, czasem z podsmazonymi pierogami Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 09:56 Z uszkami, z pierogami z mięsem, lub do przegryzania jest pasztecik, lub krokiet (oba lubimy i z mięsem, i z pieczarkami) . Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 10:05 Barszcz czerwony jem tylko z własnoręcznie przygotowanymi uszkami. Albo są to uszka z grzybami albo z mięsem. Czasem, od wielkiego dzwonu jem barszcz z krokietami, też przez siebie robionymi. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 10:11 W barszczu plywaja potarkowane buraki i warzywa. Barszcz jest na żeberkach. Żeberka przed wrzuceniem burków wyjmuje się i podsmaża na czerwono, aż będą chrupiace. No i na jednym talerzu jest sobie barszcz, a na talerzu obok są ziemniaki z tymi żeberkami, mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 10:23 Na co dzień z ziemniakami gotowanymi w kostkę i startymi warzywami, tak jak większość zup. Ewentualnie jeszcze śmietana i koperek. Czysty, świąteczny barszcz z pasztecikami. Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 10:26 Nie jemy wcale w roku Na wigilię w filiżance z uszkami Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 10:48 na wigilie czysty barszczyk jako popitka do pierogow (jako zupa wystepuje u nas grzybowa) na co dzien roznie - z pierozkami, miesnymi lub grzybowymi, z ziemniakami, z fasola jas, z jajkiem... jak tam starczy czasu i checi na gotowanie Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 10:48 Wyłącznie piję do krokietów albo pasztecików. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 11:08 Ja robię dwa rodzaje barszczu (trzy, ale ten wigilijny poza wywarem - warzywa i przyprawy zamiast wędzonki traktuję na równi z tym na wędzonym). Jeden to na słodko - buraki gotowane do miękkości w niewielkiej ilości wody, lekko posolony i ewentualnie zakwaszony kroplą soku z cytryny podaję ze śmietaną i całymi (w sensie że nie tłuczonymi) ziemniakami. Ten drugi, pikantny, z zakwasem podaję z uszkami, krokietami lub pasztecikami - najchętniej są jedzone uszka i krokiety, wiadomo. Uszka głównie z mięsem, krokiety z kapustą. U mnie w domu jadło się jeszcze z fasolą jaś, ale ja nie gotuję, dzieci z fasolką nie przepadają, nie wiem czemu... Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 11:25 Z uszkami raz w roku - na wigilię. Czysty też raz w roku - na wigilię,do krokietów. Poza tym cały rok funkcjonuje u mnie barszcz ukraiński jako zupa, z ziemniakami,warzywami i fasolą. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 11:32 jem barszcz tylko w zapiecku, zawsze z uszkami lub czasem jako popitkę do pierogów jeśli jest u kogoś barszcz na wigilii to jem, z czym gospodarz poda i nie grymaszę. na co dzień jemy tylko barszcz ukraiński i ten ma już w sobie wszystko co trzeba, więc żadnych dodatków osobno nie podaję. Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 12:15 Jaki to barszcz w zapiecku? Pierwsze słyszę Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 12:41 Nie wiesz? Moje najlepsze wspomnienie z kursów robionych w Warszawie, to barszcz i pierogi w Zapiecku. I jeszcze herbata zimowa w towarzystwie innych kursantów. Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 12:52 Nie.e 😳 Czyli to jakiś catering, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 12:57 To jest knajpka,a właściwie dwie knajpki w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 16:19 chyba teraz to już z 10 punktów mają, na starym mieście to nawet drzwi w drzwi. i wszędzie kolejki do stolika... Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 12:02 glownie w formie do wypicia, bywa, ze sam ot tak na kolacje albo jako rozgrzewka jak wroce zmarznieta. Odpowiedz Link Zgłoś
mariola233 Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 12:28 Chleb sobię drobie do barszczu Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 12:43 Razowy by mi pasował, ale tak obok, jako kroma z masłem. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 12:30 Pierogi, uszka (cały rok), czasami krokiety, ale rzadko, bo wersję z krokietami u mnie tylko ja lubię. Zabielanego za to nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 12:42 Lubię zabielany, ale moja rodzina nie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 12:48 No dobrze. A reszta emamatek (bo Danielę już pytałałam), robi te paszteciki samodzielnie, czy kupuje w garmażerce? I pierogi, i uszka? Wy to same robicie? Kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 12:52 jak ktos ma duzy zamrazalnik, to nie ma problemu - robi sie hurtem jak sie ma czas a pozniej tylko wyjmuje jak najdzie ochota. Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 12:56 amsterdama napisała: Wy to same robicie? Kie > dy? Poniekąd. Farsz przygotowuję sama, do ciasta mam ludzi 😏 Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 13:15 amsterdama napisała: > No dobrze. A reszta emamatek (bo Danielę już pytałałam), robi te paszteciki sam > odzielnie, czy kupuje w garmażerce? I pierogi, i uszka? Wy to same robicie? Kie > dy? Krokiety, naleśniki, paszteciki, pierogi, uszka robię sama. Z reguły w weekendy gdy mam trochę więcej czasu na gotowanie. Wiele z tych rzeczy można zrobić w większej ilości i zamrozić. Potem można szybko wyjąć i użyć w maiarę potrzeby. Nie mroże krokietów i naleśników bo nie smakuje mi po odmrożeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 15:52 Pierogi, uszka, krokiety robię własnoręcznie, nie gotuję dla pułku wojska, to idzie szybko. Kapuśniaki kupuję. Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 16:25 aqua48 napisała: > Pierogi, uszka, krokiety robię własnoręcznie, nie gotuję dla pułku wojska, to i > dzie szybko. To idzie szybko?! O matulu..... Nie dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 17:24 amsterdama napisała: > To idzie szybko?! O matulu..... Nie dla mnie. Kwestia wprawy. No i na dwie osoby, które nie jedzą dużo naprawdę nie trzeba lepić setek pierogów czy krokietów. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 16:16 Pasztecików nigdy nie robiłam. Krokiety i pierogi robię samodzielnie, czasem z przyjaciółką. Przy czym robię dużą ilość na raz i sporą część mrożę a później mam na obiady w inne dni. Podobnie robię z gołąbkami. Po prostu raz na jakiś czas - ale bardziej 2-3 miesiące niż 2 tygodnie, poświęcam na to popołudnie w któryś dzień, czy w weekend zależy jak znajdę czas. Uszka robiłam chyba 2 razy w życiu, bo praktycznie przygotowuję je tylko na wigilię, ale też lepię je sama (choć akurat uszka nie wychodzą mi najpiękniej) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 17:27 przy pasztecikach jest mniej roboty niz przy pierogach i krokietach, podstawa to dobre ciasto i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 18:44 Uszka kupuję. Paszteciki robię, z kruchodrożdżowego, ale to na okazje. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 19:50 Krokiety, uszka i pierogi dostarcza mi na zamówienie gastronomiczna przyjaciółka. Ja z kolei jej robię gołąbki i lazanię. Bardzo przyjemna wymiana barterowa 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Z czym jecie barszcz? 19.11.22, 01:30 Nie kupuję w garmażerce, robię sama jak mnie najdzie, wtedy większą ilość i zamrażam w porcjach. Odpowiedz Link Zgłoś
nowyczlowiekforumu Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 12:59 Pewnie mnie tu ematki zlinczują, ale ja od dzieciństwa sobie wrzucam kawałki chleba Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 17:28 ja czasami tez wrzucalam do kazdej zupy Odpowiedz Link Zgłoś
morska-ton Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 13:18 Z uszkami z grzybami, ale jak nie mam czy coś to daję tortelini xDDDDD robią za bieda uszka z fasolą też fajne, ale to wolę od razu combo barszcz+fasola+kapusta kiszona Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 14:14 Z Uszkami, pierogami i krokietami Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Z czym jecie barszcz? 17.11.22, 14:45 Z uszkami grzybowymi na Wigilię, z pierożkami z mięsem, z jajkiem na twardo, z ziemniakami albo z fasolą, z krokietami z mięsem, a jak dostanę dobre kupne to także z kapuśniaczkami. Ale bardzo też lubię barszcz czysty do picia po prostu jako dodatek do drugiego dania. Robię też barszczyk - krem ze zmiksowanych warzyw i ziemniaków. Barszcz u mnie zawsze musi być winny, pikantny, robiony na porządnym na zakwasie i z czosnkiem, tzw. "zupy z buraków" nie cierpię. Odpowiedz Link Zgłoś