takaprawda5438 22.11.22, 19:09 Ciekawa inicjatywa www.psr.org.pl/zostan-naszym-celebrantem/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
takaprawda5438 Re: "Zostań naszym celebrantem" - śluby , pogrzeb 23.11.22, 21:37 Jest coraz więcej świeckich pogrzebów więc i potrzebnych jest więcej świeckich ceremoniarzy . Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: "Zostań naszym celebrantem" - śluby , 23.11.22, 21:42 bywałam na świeckich pogrzebach. "Celebrantami" byli przyjaciele zmarłych. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: "Zostań naszym celebrantem" - śluby , 24.11.22, 09:04 Ale czasem przyjaciele są zbyt wzruszeni i zrozpaczeni, żeby poprowadzić ceremonię i dlatego uważam, że wynajęty celebrant może to zrobić znacznie lepiej. Zwłaszcza, jak się odpowiednio przygotuje i zbierze dużo informacji o zmarłym, wspomnień, anegdotek itp. Odpowiedz Link Zgłoś
balladyna Re: "Zostań naszym celebrantem" - śluby , 24.11.22, 13:38 Ano właśnie, to przygotowanie jest bardzo ważne. Ja miałam sytuację, kiedy zmarły było chowany rok po śmierci (zmarł zagranicą, został skremowany tam, a urna z prochami przyleciała kilkanaście miesięcy później do Polski). I ten cały celebrant, mimo że był uprzedzony o sytuacji, beztrosko walnął na pogrzebie coś takiego: " i ci z was, którzy mieli okazję ze zmarłym rozmawiać kilka dni temu...." Niewiele brakowało, a byłby drugi pogrzeb - celebranta. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: "Zostań naszym celebrantem" - śluby , pogrzeb 23.11.22, 21:40 O pani niezłą kasiorę na tym trzepią 😳 Odpowiedz Link Zgłoś
takaprawda5438 Re: "Zostań naszym celebrantem" - śluby , 24.11.22, 01:14 że ktoś przy okazji zarobi ? normalne , za wykonaną pracę należy się zapłata Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: "Zostań naszym celebrantem" - śluby , 24.11.22, 01:29 Jak pięknie poprowadzi, poświęci czas na przygotowanie się to nie widzę powodu żeby taka osoba miała nie dostać pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
joana012 Re: "Zostań naszym celebrantem" - śluby , 24.11.22, 07:04 Dokładnie. Przecież to usługa jak każda inna a nawet ważniejsza. Wolontariat to nie jest, zapłata jest chyba sprawą oczywistą Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: "Zostań naszym celebrantem" - śluby , 24.11.22, 07:27 ale za bardzo przypomina strukturę koscielną - 1600 za kurs jak bedziesz brał zlecenia tylko od nas (ergo my sobie pobierzemy dziesięcinę) a jak od kogos innego to kurs już 8500. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: "Zostań naszym celebrantem" - śluby , 24.11.22, 08:25 Właśnie chodzi mi o cenę kursów a nie samej usługi. Odpowiedz Link Zgłoś
takaprawda5438 Re: "Zostań naszym celebrantem" - śluby , 24.11.22, 13:07 Swoista franszyza . Franszyza zwana jest też jako "przepis na sukces" . Te wszystkie żabki , sieciowe biura obrotu nieruchomosciami i setki innych biznesów i biznesików. Franszyzodawca i franszyzobiorca . Powyższe wyglada na coś takiego lub podobnego . Cywilnoprawna wolnośc treści umów . Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: "Zostań naszym celebrantem" - śluby , 24.11.22, 07:03 Wąska specjalizacja, co chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
s12345s Re: "Zostań naszym celebrantem" - śluby , 24.11.22, 15:15 borsuczyca.klusek napisała: > O pani niezłą kasiorę na tym trzepią 😳 Tak jak księża. Ksiądz pogrzebu za darmo też przecież nie robi. > Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: "Zostań naszym celebrantem" - śluby , 24.11.22, 15:20 Czymś się powinni od księży różnić... Odpowiedz Link Zgłoś
s12345s Re: "Zostań naszym celebrantem" - śluby , 24.11.22, 15:34 angazetka napisała: > Czymś się powinni od księży różnić... Ale dla świeckich celebrantów to jest ich praca. Jak pracują na pogrzebach, to w tym czasie nie pracują w inny sposób. A jak się pracuje, to się powinno zarabiać. Ksiądz natomiast powinien pogrzeby robić za friko. Bo ksiądz ma służyć wiernym, a nie zarabiać na wiernych - jak to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: "Zostań naszym celebrantem" - śluby , 24.11.22, 15:36 ale tu nie chodzi o "celebrantów" tylko o korporację, która od nich będzie pobierać "podatek" za ich pracę Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: "Zostań naszym celebrantem" - śluby , 24.11.22, 15:39 To mnie strasznie odrzuciło. No przecież jak KK. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: "Zostań naszym celebrantem" - śluby , 24.11.22, 15:38 Dla księdza pogrzeb to też praca, tak poza tym. Odpowiedz Link Zgłoś
s12345s Re: "Zostań naszym celebrantem" - śluby , 24.11.22, 15:43 angazetka napisała: > Dla księdza pogrzeb to też praca, tak poza tym. > A mówi się że to posługa. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: "Zostań naszym celebrantem" - śluby , pogrzeb 24.11.22, 11:05 Wszystkie pogrzeby w Hiszpanii i UK na jakich byłam (niewiele na szczęście) były świeckie tj z „celebrantami” Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: "Zostań naszym celebrantem" - śluby , pogrzeb 24.11.22, 15:20 Gdy ostatnio sprawdzałam, to śluby świeckie miały się doskonale... Odpowiedz Link Zgłoś