stara_i_brzydka 23.11.22, 14:40 Powiedzcie mi proszę co to za ptaszysko? Sokół? Czy coś innego? Tak, wiem, zdjęcie mało wyraźne, ale może ktoś rozpozna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cojapaczem Re: Co to za ptak? 23.11.22, 14:51 W sumie co za różnica? Pewnie i tak smakuje jak kurczak. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Co to za ptak? 23.11.22, 14:51 Wszystko jedno, pakuj gościa w pudełko i przekaz do ośrodka rehabilitacji dzikich zwierząt/ptasiego azylu/straży miejskiej, żeby go do takiego odwieżli. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_i_brzydka Re: Co to za ptak? 23.11.22, 14:55 Już pojechał. Straż miejska go odwiozła do ptasiego azylu. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_i_brzydka Re: Co to za ptak? 23.11.22, 15:02 Otworzyłam sobie tabelkę z ptakami drapieżnymi występującymi w Polsce i chyba faktycznie najbliżej mu do jastrzębia. Pierwszy raz miałam z takim ptakiem tak bliski kontakt. Kawał chłopa, swoją drogą. Jak go znosiłam z jezdni, to przez własny, ściągnięty z siebie sweter, bo ten dziób oraz pazury naprawdę wyglądają groźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
palczak.madagaskarski Re: Co to za ptak? 23.11.22, 15:11 Dobrze, że się zabezpieczyłaś, bo faktycznie ptak drapieżny może uszkodzić człowieka. Co ciekawe, więcej szkody mogą wyrządzić pazury niż dziób, i zabezpiecza się je w pierwszej kolejności. Ciekawostka - gdyby kiedyś zdarzyło Ci się ratować czaplę, to pierwsze zabezpieczaj dziób. Potrafią nim uderzać bardzo szybko i celnie, a celują niestety w oczy. Co do gatunku, to jak pisałam niżej - myszołów. Super, że mu pomogłaś. Oby obrażenia były na tyle niegroźne, że wróci na wolność. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_i_brzydka Re: Co to za ptak? 23.11.22, 15:17 Dziękuję, to ciekawe co piszesz, i jak widać nigdy nie wiadomo czy się te informacje nie przydadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
palczak.madagaskarski Re: Co to za ptak? 23.11.22, 15:09 Myszołów zwyczajny. (nie jastrząb, nie sokół ) Dobrze, że pojechał do azylu. Ptaki szponiaste są dość trudnymi pacjentami, zresztą w przypadku ptaka rannego/chorego/zatrutego, bez znającego się na rzeczy weterynarza to przy najlepszych chęciach i tak niewiele się zdziała. W dobrym azylu otrzyma kompleksową opiekę. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_i_brzydka Re: Co to za ptak? 23.11.22, 15:15 O! Jednak myszołów? Kurcze, one są do siebie tak podobne,że komuś kto się kompletnie nie zna (tak jak ja) sprawia trudność odróżnienie. A co do azylu, to panowie ze straży mi powiedzieli że jeśli ptak dziki, to z automatu do azylu. Mam nadzieję że się wyliże. Odpowiedz Link Zgłoś
palczak.madagaskarski Re: Co to za ptak? 23.11.22, 15:23 Dobrze, że u Was ta droga działa, z tego co się orientuję, nie ma tak dużo miast, w których straż miejska przyjeżdża po zwierzaka i odwozi do ośrodka rehabilitacji dzikich zwierząt. Chociaż teoretycznie wszędzie w Polsce powinnaś w takiej sytuacji otrzymać pomoc. Rozpoznawanie ptaków drapieżnych (teraz to w ujęciu systematycznym są "szponiaste" i "sokoły" jest trudne, i w niektórych przypadkach nawet nieźli ornitolodzy łamią sobie głowy Myszołów jest dość często spotykanym gatunkiem, jego upierzenie jest bardzo zmienne, ale Tobie trafił się dość typowy egzemplarz. W rozpoznawaniu pomaga opatrzenie (ja już to trochę widzę "po wyrazie dzioba"), ale do cech wskazujących na myszołowa należą np nieopierzone nogi, rozjaśnienie na piersi w kształcie takiej niewyraźnej "podkowy", brak równiutkich i wyraźnych czarnych prążków na białym tle na spodzie ciała. Swoją drogą, to raczej młody ptak, może o tegoroczny (oczywiście o tej porze roku już całkiem samodzielny życiowo, nie że pisklak czy podlotek), bo tęczówka u młodych jest jasna i ciemnieje z wiekiem do takiego ciemnego brązu. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_i_brzydka Re: Co to za ptak? 23.11.22, 15:26 Wiesz co? Zaciekawiło mnie to co piszesz. Chyba sobie trochę poczytam na ten temat 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
palczak.madagaskarski Re: Co to za ptak? 23.11.22, 15:29 Uważaj, bo to wciąga Ptaki to jeden z najwdzięczniejszych obiektów do obserwacji przyrodniczych, i jest też całkiem spora siatka obserwatorów i organizacji ich zrzeszających. Dlatego jeśli się lubi pielęgnowanie hobby w grupie (że tak nawiążę do innego wątku tutaj ), to ornitologia nadaje się idealnie, bo można łatwo poznać fajnych ludzi interesujących się tym samym Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Co to za ptak? 23.11.22, 15:44 Palczaku,powiedz kochany co przylatuje do kuli powieszonej na gałęzi:mały jak wróbelek w dominującym pięknym kolorze niebieskim??🙏 Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Co to za ptak? 23.11.22, 15:55 Pewnie modraszka. A ptak ze zdjęcia tak, to myszołów. Odpowiedz Link Zgłoś
palczak.madagaskarski Re: Co to za ptak? 23.11.22, 15:57 Jak nenia, stawiam na modraszkę Może być też kowalik, chociaż on ma mniej wrobelkowatą sylwetkę i rzadziej pojawia się przy karmnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
powodzenia_juno Re: Co to za ptak? 23.11.22, 16:18 A to może wiesz, czemu lecące bociany wydają taki dziwny odgłos i czy zawsze - dziobem czy skrzydłami? Bo wczoraj jakaś parka przeleciała nade mną. Słychać ich było z daleka. Taki rytmiczny dźwięk, jakby skrzydłami, ale zbyt głośny 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
powodzenia_juno Re: Co to za ptak? 23.11.22, 16:46 Jeżu, jakie bociany?! ŁABĘDZIE. Skąd mi się bociany wzięły? Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Co to za ptak? 23.11.22, 17:02 Łabędzie to ciężkie ptaki, może kiedyś widziałaś jak startują? Żeby wbić się w powietrze muszą najpierw sporo "biec" po wodzie. Aby się unieść muszą silnie pracować skrzydłami, to co słyszałaś to pewnie był taki rytmiczny dźwięk, zgodny z ruchem skrzydeł. Odpowiedz Link Zgłoś
powodzenia_juno Re: Co to za ptak? 23.11.22, 17:05 Tak właśnie przypuszczam, ale dziwne wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
palczak.madagaskarski Re: Co to za ptak? 23.11.22, 18:02 Haha, jak przeczytałam opis, to moja pierwsza myśl - oj chyba łabędzie widziałaś, nie bociany Tak, ten dźwięk jest bardzo charakterystyczny. Nie interesowałam się tą sprawą, ale podejrzewam, że te palczaste lotki w skrzydle mają taki kształt, że właśnie w ten sposób świszcze powietrze przepływając obok nich. Bo że to odgłos skrzydeł, a nie "dzioba", to bez wątpienia Bekasy też podobnie wydają dźwięki, tylko że ogonem - sterówki im wibrują. Z kolei takie sowy mają specjalny puszek na piórach, żeby właśnie dźwięków żadnych nie wydawać w czasie lotu. Dzięki temu jak lecą, to nie słychać kompletnie nic. Więc z jednej strony nie spłoszą zdobyczy, a z drugiej - mogą sobie jej w spokoju nasłuchiwać, czy gdzieś w ściółce nie chrobocze Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Co to za ptak? 23.11.22, 18:06 Palczaku czy znasz się również tak dobrze na ssakach? Odpowiedz Link Zgłoś
palczak.madagaskarski Re: Co to za ptak? 23.11.22, 18:22 Nie, moja wiedza o ssakach jest podstawowa, chociaż pewnie odrobinę większa, niż przeciętnego obywatela niemającego z przyrodą nic wspólnego Odpowiedz Link Zgłoś
palczak.madagaskarski Re: Co to za ptak? 23.11.22, 18:38 ...ale jeśli to był wstęp do pytania, to zadaj je, a nuż będę wiedziała, a jak nie ja, to ktoś inny Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Co to za ptak? 23.11.22, 21:29 Czy to prawda, że kuoki porzucają młode by odciągnąć drapieżnika i uciec? Sprawa jest ciekawa a zdania na ten temat są podzielone 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
palczak.madagaskarski Re: Co to za ptak? 23.11.22, 23:08 A nie, to egzotyczne ssaki to nie moja bajka (podobnie jak większość innych egzotycznych zwierząt). Z ciekawości wrzuciłam w google to zwierzątko i rzeczywiście, trafiłam na publikację, w której opisano takie zachowanie (akurat jako reakcję na eksperymentatora, w czasie łapania w ramach badań - wyrzucone młode trafiały potem do torby mamy, były razem z nią wypuszczane i miały się dobrze, no bo eksperymentator nie był zainteresowany ich zjedzeniem ). Postawiono w tej publikacji hipotezę, ze to zachowanie antydrapieznicze, i wspomniano, że podobnie robią m.in. kangurzyce gonione przez lisy. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Co to za ptak? 24.11.22, 08:33 Palczaku, powiedz mi- kochasz ( tak jak ja) trxewikodzioby? To.moja fascynacja Odpowiedz Link Zgłoś
palczak.madagaskarski Re: Co to za ptak? 24.11.22, 08:47 Nie są moimi ulubieńcami (w sensie, mam parę innych ukochanych gatunków, niekoniecznie ptaków), ale tak, uważam, że są urocze Mocno rozczula mnie zdjęcie pani karmiącej trzewikodzioba w jakiejś łazience, zrobione w czasie 2 wojny światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Co to za ptak? 24.11.22, 08:55 palczak.madagaskarski napisała: > Nie są moimi ulubieńcami (w sensie, mam parę innych ukochanych gatunków, niekon > iecznie ptaków), ale tak, uważam, że są urocze Mocno rozczula mnie zdjęcie p > ani karmiącej trzewikodzioba w jakiejś łazience, zrobione w czasie 2 wojny świa > towej. Pięknie piszesz Palczaku, a Twoja wiedza jest godna podziwu! Jestem przekonany, że błyskawicznie i bez problemu odróżniasz sikorę ubogą od czarnogłówki. 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
palczak.madagaskarski Re: Co to za ptak? 24.11.22, 09:05 Przeceniasz mnie I może jeszcze myślisz, że rozpoznaję pełzacze i mieszańce orlików? Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Co to za ptak? 24.11.22, 10:58 palczak.madagaskarski napisała: > Przeceniasz mnie I może jeszcze myślisz, że rozpoznaję pełzacze i mieszańce orlików? No nie inaczej! 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Co to za ptak? 23.11.22, 17:06 Ja często mylę się przy tych dwóch ptakach. Na bocinay łabedzie na łabędzie mówię bociany. Oczywiście, rozpoznaję oba ptaki ale te nazwy to jakoś dla mnie zamiennie idą. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Co to za ptak? 23.11.22, 23:13 Ale z ciebie fachura. Ja widzę tylko, ze drapiezny. Odpowiedz Link Zgłoś