roks30 25.11.22, 08:08 Moi rodzice 60 plus chcieliby polecieć na tydzień do Dubaju. Ogarnięci cyfrowo, samolotowo i hotelowo, ale bez języka. Czy to ma sens żeby w ogóle lecieli i czy to dla nich bezpieczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1matka-polka Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 08:23 Po co chca leciec do tych zjebow? Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 09:07 Dubaj podobno bezpieczny ale obostrzeń kulturowych duźo ... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 13:31 I mówisz, ze 60-latkowie nie ogarną, że należy ubrać się stosownie i nie upijać poza hotelem? Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 14:33 kk345 napisała: > I mówisz, ze 60-latkowie nie ogarną, że należy ubrać się stosownie i nie upijać > poza hotelem? Europejki ubieraja sie tam normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 17:23 A jaki to ma związek z moją wypowiedzią? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbarabasz Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 10:11 Hej, no myślę że nie ma żadnego problemu ja latałem bez znajomości języka do krajów, gdzie po angielsku który trochę znam niewiele osób mówiło, a można było się dogadać bez problemu, na migi, pokazując punkt na mapie, cyfry na kalkulatorze itp to powodowało wiele wesołych sytuacji. Teraz to już w ogóle prosta sprawa, są tłumacze online wystarczy na telefonei wpisać przetłumaczyć i pokazać wynik "tubylcowi". Przy okazji fajna kamera z Dubaju razem z pogodą: spotcameras.com/pl/kamery/Azja/Zjednoczone-Emiraty-Arabskie/2613-Dubaj-Tolerance-Bridge-Dubai-Canal-Zjednoczone-Emiraty-Arabskie Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 13:29 Jeśli nie będą szmuglować narkotyków w bagaży i biegać nago po mieście, to tak, bezpieczne. Dlaczego miałoby być niebezpieczne? Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 14:31 Tak,bezpieczne. Jesli znaja angielski poradza sobie. Bylam tam kilka lat temu z przyjaciolka,ktora korzysta z wozka dla osob z niepelnosprawnoscia. I ona byla calkowicie zalezna od innych ale nie czula sie "zagrożona" bedac w tym kraju. Sadze,wiec ze twoi rodzice 60+ sobie poradza. Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 16:35 roks30 napisała: > No ale właśnie nie znają. A korzystac z translatora w telefonie umieją? Trudno mi sobie wyobrazic wyjazd do Dubaju bez znajomosci j.angielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 16:37 Ale z biurem chcą jechać, czy sami? Jeśli to pierwsze, to w ogóle nie ma problemu. A jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to akurat w kraju, w którym roi się od tajniaków, jakoś szczególnie bym się nie obawiała, chyba żeby postanowili w jakiś malowniczy sposób złamać prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 18:38 Pytanie jak temperatury/klime będą znosić Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 18:44 Pytaniem, według mnie ważniejszym, jest dlaczego autorka wątku traktuje rodziców w wieku 60 plus, jak zniedołężniałych i zdezorientowanych staruszków, co najmniej 20 lat starszych. Ciekaw jestem, jakby zareagowali dowiedziawszy się o tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 19:05 „ Kwintesencją arabskiego doświadczenia jest pustynne safari. Przejażdżka samochodem terenowym przez piaszczyste wydmy i pagórki, podczas której można spotkać wielbłądy, sokoły i hieny, zapewnia niezapomniane wspomnienia. Safari często uwzględnia nocleg na pustyni, poprzedzony tradycyjną ucztą i występami. Jest to również niepowtarzalna okazja, by obserwować spektakularny zachód i wschód słońca nad pustynią. Inne sposoby na aktywne spędzenie czasu w Dubaju to przejażdżka motorówką po wodach Zatoki, skok ze spadochronem nad jedną z Wysp Palmowych, lot balonem nad pustynią oraz nurkowanie z delfinami i rekinami.” Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 19:22 Niechby ten skok ze spadochronem. To na pewno nie samemu. Zresztą to ich sprawa. A może rodzice byli w stosunku do roks30 tacy naopiekuńczy i to rodzinne? Odpowiedz Link Zgłoś
roks30 Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 19:40 No trochę byli😜. Europe zwiedzili, ale Dubaj to jednak wieksza egzotyka. 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 19:47 Egzotyka??? W jakim sensie? Regular city, nothing exotic. Nawet jesli sie wybiora na wycieczke na pustynie to trudno to bedzie nazwac "exotic adventure"! Geeeez ... people, Dubai to nie Ouarzazate Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 19:49 Na Twoim miejscu bardziej bałbym się, gdyby pojechali do Egiptu. W Dubaju byłem co prawda jedynie na lotnisku, niemniej wydaje mi się, że w porównaniu z Egiptem to cepelia i wesołe miasteczko. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Emeryci i Dubaj. 26.11.22, 09:06 A cóż takiego strasznego jest Egipcie? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Emeryci i Dubaj. 26.11.22, 10:27 Wycieczki do piramid odbywają się w konwojach z policyjną eskortą. Ciekawe dlaczego. Na ulicy jesteś bez przerwy molestowana, bezczelnie i namolnie, przez niezliczonych bizmesmenuf, przewodników i innych naganiaczy. Egipt jest fajny na dwa tygodnie all excuse me w hotelu z własną plażą. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Emeryci i Dubaj. 26.11.22, 10:35 Aczkolwiek w takiej Tunezji potrafiło pojebstwo przypłynąć łódką na plażę i rostrzelać gości hotelowych. Także tak ... Odpowiedz Link Zgłoś
merces Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 14:35 A skąd. Dla 60-latków to wyłącznie Ciechocinek przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 14:36 merces napisała: > A skąd. Dla 60-latków to wyłącznie Ciechocinek przecież. W przerwie opieki nad wnuczętami. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 16:38 Bez języka i do kraju, w którym kobieta to śmieć? Ja bym odradzała. Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 16:55 panna.nasturcja napisała: > Bez języka i do kraju, w którym kobieta to śmieć? > Ja bym odradzała. Wskaz roznice pomiedzy Dubajem a Polska - sarkazm,oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 18:59 Pożartować można, ale to jest różnica zasadnicza jednak, znają język i realia, w nic się ńie wpakują niechcący i nie pójdą siedzieć za rzekomy przemyt narkotyków. Odpowiedz Link Zgłoś
zlota-klamka Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 16:40 W google translate na smartfonie jest opcja "tłumaczenie na żywo" - działa całkiem spoko, kilka lat temu pokazała mi właścicielka pensjonatu w Grecji, która nie znała angielskiego i w ten sposób porozumiewała się ze swoim zagranicznymi gośćmi. Powiedz rodzicom, żeby ogarnęli temat i niech jadą Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 18:50 Chca - leca! No problem. Zapewne nie jest to ich first rodeo - c'mon, organizacyjnie/turystycznie Dubai jest easy-breezy. Inna sprawa to kwestie etyczno-polityczno-socjalne ale o tych mozna dyskutowac w odniesieniu do wiekszosci destinations Life. Odpowiedz Link Zgłoś
tokyocat Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 21:30 Dubaj jest bardzo bezpieczny, spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 21:45 roks30 napisała: > Moi rodzice 60 plus chcieliby polecieć na tydzień do Dubaju. Ogarnięci cyfrowo, > samolotowo i hotelowo, ale bez języka. Czy to ma sens żeby w ogóle lecieli i c > zy to dla nich bezpieczne? Widac ma sens, skoro chca leciec wlasnie tam. Czy bezpieczne jest np nurkowanie z rekinami, to nie wiem, ale moze mozna tylko z delfinami... Ps wiem juz, z ematki zreszta, ze delfiny to bestie i tylko pijar maja niezasluzenie dobry, ale odmawiam przyjecia tego do wiadomosci Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Emeryci i Dubaj. 25.11.22, 22:56 A biorą pod uwagę wyjazd z biurem? wtedy ono zajmie się transportem z/na lotnisko i kontaktem w hotelu oraz pewnie da możliwość wykupienia jakiejś wycieczki typu odwiedzenie pustyni czy jakieś nurkowanie. A pozostałe zwiedzanie pewnie rodzice ogarną sobie sami w razie potrzeby używając tłumacza i mapy w telefonie. Dubaj podobał mi się średnio, ale naprawdę był bezpieczny. O ile tylko zdrowotnie dadzą radę (np. nie każdy dobrze znosi wysokie temperatury) to dlaczego przy ludziach ogarniętych i zapewne już wcześniej podróżujących (ogarnięci samolotowo i hotelowo) miałoby to nie mieć sensu? Mam nadzieję, że będą się dobrze bawić. Odpowiedz Link Zgłoś