szarsz
26.11.22, 10:04
Kobieta z zespołem Downa przegrała apelację w sprawie prawa aborcyjnego. Szczegóły tu:
www.bbc.com/news/disability-63744073
W skrócie: prawo UK pozwala na zakończenie ciąży do 24 tygodnia. Ten termin nie obowiązuje, jeśli „istnieje znaczne ryzyko, że gdyby dziecko się urodziło, cierpiałoby na takie fizyczne lub umysłowe nieprawidłowości, że byłoby poważnie upośledzone”.
Powódka uważa, że te zasady są dyskryminujące dla osób z zespołem Downa. Powiedziała, że ustawodawstwo „nie szanuje mojego życia” i że czuje się „nie tak wartościowa” jak osoba bez zespołu Downa i że „ma ochotę płakać”.
Statystyki dotyczące aborcji w Anglii i Walii w 2021 r. pokazują, że 3370 aborcji (1,6%) wykonano na podstawie „zasady E”, z czego 859 razy jako przyczynę podano Zespół Downa, a 24 przypadki dotyczyły 24. tygodnia ciąży lub później..
Co ematka myśli na ten temat? Ja jestem absolutnie za pełnym wyborem kobiety i za przyjęciem rozwiązań brytyjskich u nas. Za to fascynuje mnie utożsamianie człowieka z płodem, a jeszcze bardziej środki, po które sięgają różni dziwni ludzie, aby nam dokopać. Tym razem temat imho wyjątkowo trudny w dyskusji.