mia_mia 26.11.22, 10:27 Mam dziś 12 osób na obiedzie, kibice zapaleni, zaproszeni z racji meczu, a mecz o debilnej godzinie, jak wiadomo. Obiad z pierwszym gwizdkiem czy w przerwie podać?😉 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mgla_jedwabna Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 11:22 Najlepiej na godzinę przed meczem, żeby wszyscy zjedli w spokoju i usiedli do oglądania bez przeszkód. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 11:35 Nie jest to możliwe, mąż dziś ma wykłady, tak samo jak kolega, na 14 dotrą ale nie na 100% Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 11:38 No to obiad po meczu. W trakcie pewnie jakieś przekąski i napoje będą. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 13:40 Obiad o 13 to dla mnie byłaby zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 14:11 Normalna godzina na obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 17:38 Dla mnie też, to już wolę śniadanie o tej porze. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 18:03 o tej porze dziś było śniadanie... Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 11:25 O której ten mecz? Da się obiad podać przed nim, a potem tylko chipsy, paluszki, piwo czy tam słupki z marchewki, hummus i kombuchę? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 11:33 Mecz o 14 , normalnie byłyby chipsy i piwo i koniec tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 11:44 Godzina popieprzona .Trzeba się uwijać do 14. Daj im w przerwie to szybko zjedzą .Chyba że chcesz oglądać to inna bajka . Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 11:31 też mam ten problem w skali mikro zupę jemy w przerwie meczu i do tego wstawiamy lasagne do pierkarnika. po meczu ją zjadamy. miało być wszystko wcześniej, czyli lasagnia w przerwie, ale było bardzo późnie śniadanie. przy 12 osobach, jeśli po meczu to za późno, przygotowałabym stół od a do z wcześnej, przed meczem i w przerwie przy samoobsłudze zjedlibyśmy to co kuchnia przygotowała. naprawdę, ktoś przyszedł na obiad w takim terminie? ja z uwagi na mecz, bym odmówiła Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 11:42 Oni się umówili na mecz, mecze zwykle nie są w porze obiadowej, a dziś tak wypadło, normalnie to jemy na meczach chipsy, paluszki i pijemy piwo/wino Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 11:58 To zamów pizzę i tyle. Ty nie masz gości na obiedzie tylko na oglądaniu meczu. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 13:02 Status: to skomplikowane, oni nas często zapraszają na obiad itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 13:08 Ok, ale ja nie mówię, żeby ich trzymać o suchym pysku, tylko dać jedzenie "telewizyjne". Pizza, skrzydełka z kurczaka, może jakieś frytki. Bez zasiadania przy stole Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 19:52 Chciałam upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu, i tak w najbliższym czasie powinnam zrobić jakąś większą imprezę, bo nasza kolej😉 Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 11:33 A o której przyjdą? Jak tuż przed meczem, to nie, ale jak np. o 13 - to możesz przed. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 11:48 Ale jak jedli późne śniadanie, to ta godz. 13 będzie za wcześnie, nie zmieszczą się chipsy i piwo Ja bym stawiała na obiad tuz po meczu. Pewnie będzie godzina około 15:50-16.00. Jak dla mnie - spoko, a podczas jedzenia - czas na komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 11:46 Po. Pewno beda załamani, więc w ramach poprawy niech zjedzą sobie cos dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 11:52 Bez przesady z tym dobrym, obiad przyszedł mi do głowy wczoraj, może tylko pogłębić depresję😉 Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 12:00 E, tam. Ematką jesteś Na pewno to jest super obiad Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 12:30 Będzie karkówka, kurczak na słodko, kurczak z czosnkiem, ziemniaki z wody, ziemniaki pieczone, ryż sałata i surówka. Za to jak smakować to będzie nie ręczę i na 100% dla wszystkich wszystkiego nie wystarczy, więc trzeba będzie dokonywać trudnych wyborów😀 Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 13:18 Zaszalałaś z tą ilością. Ja bym ograniczyła do jednego mięsa, jednego dodatku (najlepiej pieczone ziemniaki) i sałaty. Zrobione wcześniej i podane w przerwie. Nie wiem, jak macie ustawiony telewizor i stół i czy można jednocześnie jeść i oglądać? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 12:00 Daj spokój, bez względu na wynik (będą albo w euforii, albo załamani), nawet nie zauważą, co jedzą Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 12:02 Z tego co rozumiem to goście są zaproszeni na mecz, a ty się czujesz w obowiązku zaserwować im obiad z racji godziny rozpoczęcia meczu? To w ogóle odpuść sobie ten obiad. Zrób jakieś przekąski, ew. tortillę na ciepło czy pizzę, coś niezobowiązującego, co w trakcie oglądania przekąszą. Może być tak, że część gości zje wczesny obiad w domu przed przyjściem na mecz i w ogóle nie spodziewają się zasiadania przy stole. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 12:17 W przerwie podaj,niech się sprężają Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 12:26 Ja nie jestem gospodynią imprezy, nie będę im nic podawać. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 12:34 Godzina jest idiotyczna, mąż i kolega wracają z wykładów, dziecko głodne, najprościej było zrobić obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 12:40 Ja bym dała obiad domownikom o 13. A reszta przychodzi na mecz, sama widzisz, że nie ma gdzie tego obiadu wcisnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 12:20 Zamowilabym pizze i tyle. Obiad dla 12-stu osob ogladajacych mecz to dla mnie przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 12:25 Poczułam się, bo w tym składzie (sąsiedzi) to zwykle my jesteśmy pasożytami. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 13:04 Ale jesteś pewna, że oni nie zjedzą obiadu przed wyjściem u siebie? Ja bym tak zrobiła gdyby ktoś mnie zaprosił na 14 na mecz. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 13:07 Jestem pewna, bo zwyczajnie to omówiliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 12:38 A nie możesz podać w trakcie? Zrób coś, co się odgrzewa w piekarniku i łatwo je i niech jedzą oglądając Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 13:06 Padło na udka z kurczaka, a potem to może karkówka, kurczak w inny sposób, łosoś itd. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 18:02 ile tych obiadów zaplanowałaś...? Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 13:22 mia_mia napisał(a): > Mam dziś 12 osób na obiedzie, kibice zapaleni, zaproszeni z racji meczu, a mecz > o debilnej godzinie, jak wiadomo. Obiad z pierwszym gwizdkiem czy w przerwie p > odać?😉 Nie można jest w trakcie meczu? Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 13:23 no_name33 napisała: > mia_mia napisał(a): > > > Mam dziś 12 osób na obiedzie, kibice zapaleni, zaproszeni z racji meczu, > a mecz > > o debilnej godzinie, jak wiadomo. Obiad z pierwszym gwizdkiem czy w prze > rwie p > > odać?😉 > > > Nie można jest w trakcie meczu? * jeść Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 19:31 zdecydowanie nie można, nie gdy grają nasi. i nie na finale. jak sobie gra katar z danią to oczywiście, można jeść, jak najbardziej. akurat autorkę rozumiem, ja obiad podałabym jednak po meczu, a mecz tylko o piwie, żeby apetyt na jedzenie jednak był Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 19:32 no i jak wyszło z tym obiadem? przed, w przerwie czy w trakcie? Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 19:37 Już dawno po obiedzie, ale swoją drogą dla mnie obiad przed 17.00 to o wieleee za wcześnie. Obiad o 13.00 to nieporozumienie, ale my śniadanie jemy o 12.00 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kiedy podać obiad? 27.11.22, 04:26 Jeśli o nas chodzi, to czasem obiad jemy nawet i o 12 i to ostatni posiłek w trakcie dnia, bo nie jadamy kolacji, ale dziecka i gości do takich zwyczajów nie namawiamy😉 Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 19:45 Wyszło tak, że zupa była w trakcie pierwszej połowy, obiad kiedy kto przyszedł, bo się towarzystwo kręciło, a ciasto po meczu. Generalnie było bardzo miło, dziwnie się poczułam, kiedy spojrzałam na zegarek, a tam dopiero 19.00 normalnie byłaby 23.00😀 Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 21:52 Na mecz bym cos jednogarnkowego zrobiła + przegryzki. Każdy by sobie brał, kiedy chce. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Kiedy podać obiad? 26.11.22, 22:03 No,ja dzisiaj podałam garnek kartoflanki z kiełbaską a potem fasolkę po bretońsku i curry z kalafiora z Kwestii Smaku z domowymi bułkami. Na 14 00 tak jak mecz się zaczynał. Najedli się do wypęku 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Kiedy podać obiad? 27.11.22, 08:51 raczek47 napisała: > No,ja dzisiaj podałam garnek kartoflanki z kiełbaską a potem fasolkę po bretońs > ku i curry z kalafiora z Kwestii Smaku z domowymi bułkami. Na 14 00 tak jak mec > z się zaczynał. > Najedli się do wypęku 🙂 To musiało być "aromatycznie'' jak już powstawali z kanap... Odpowiedz Link Zgłoś