trut_u 26.11.22, 11:53 Jakieś pomysły dla drobnych ciulaczy, takich, którzy mają kilka - kilkanaście tysięcy? Co robić, żeby nie płakać co miesiąc, kiedy podawany jest wskaźnik inflacji? Szukam inspiracji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spod_wyszkowa Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 11:58 Krótkoterminowo to waluty. Długoterminowo złoto(bulionówki albo sztabki). Proponuję też zianteresować się zakupem klocków LEGO. Ale to lokowanie na minimum 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
trut_u Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 17:00 A tak konkretnie jak to przeprowadzić? Kupić sztabkę w Mennicy i trzymać w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
lucadimontezemolo Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 17:11 Dokładnie tak. Nie musi być mennica. Poza tym sztabka za kilka tysięcy jest mała i zajmuje mało miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 17:22 Sztabka za kilka tysięcy ma jakie 3-4 deko maks Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 18:24 Apart ma złoto inwestycyjne w sensownych cenach Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 18:34 W mennicy państwowej i koniecznie z certyfikatem Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 19:06 A dlaczego akurat w mennicy państwowej? Złoto inwestycyjne sprzedaje więcej podmiotów, normalnych sprawdzony firm Odpowiedz Link Zgłoś
spod_wyszkowa Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 19:00 Ja kupuje w mennicach. Mazovia albo Skarbowa. Przy takich pieniądzach to kupisz jedną lub dwie monety o wadze 1 uncji. Kupuj te najbardziej popularne - Krugerand, Filharmonik, Kanadyjski liść klonowy czy Britanię. Wszsystkie to złoto próby 999. Krugerand ma inny kolor bo ma domieszkę miedzi. Ja mam kilka bo traktuję je też jako ładne przedmioty. Odpowiedz Link Zgłoś
agdzieztam Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 12:23 Wiem, że to żadna rada, ale tak się chciałam podzielić myślą. Przed 2 wojna światowa matka Ireny Krzywickiej, mocno już starsza, bardzo naciskała na Krzywicka, żeby lokowała pieniądze w sztabkach złota, a ona się śmiała, że matka ma jakieś starodawne nawyki i wyobrażenia, ale że miała nadwyżki, to kupiła wraz z mężem ileś tam sztabek złota, gdzieś odłożyła i zapomniała o inwestycji. Przyszła wojna, Krzywicki zginął w Starobielsku chyba, ona żydówka całą wojnę się ukrywała z dwojgiem dzieci, i te sztabki złota właśnie pozwoliły jej przetrwać, utrzymać się. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 15:17 Za kilkanaście tysięcy to sobie może kupić że 2 uncję tego złota 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
spod_wyszkowa Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 15:21 Lepsze dwie uncje złota niż waluta która traci 20% rocznie. Złoto przynajmniej przechowa wartość tych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 17:47 Tak pod warunkiem że nie będziesz go chciała upłynnić po krótkim czasie, bo wtedy może być stratna. Złoto to dobra wlauta by zabezpieczyć kasę przed inflacja ale to długoterminowa lokata. Odpowiedz Link Zgłoś
spod_wyszkowa Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 19:00 No tak. Zgadzam się. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 18:02 Lepiej mieć dwie uncje niż nie mieć Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 12:41 Nie jestem specjalistą, niemniej chyba najpewniej jest posiadać (w tym przypadku dosłownie) niechby najmniejszy kawałek ziemi. To jest wartość może zmienna wskaźnikowo-giełdowo, ale materialnie jednoznaczna, niezmienna, uchwytna i mierzalna. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 12:44 Tam pójdziesz, rozbijesz namiot, albo zbudujesz szałas z gałęzi. Na SWOIM! Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 13:29 Albo rząd wydoi cię podatkami… Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 14:00 Dopóki komuniści nie zabiorą, to je moje. Bo nieważne czyje co je, ważne to je, co je moje. I to jest jedyną, w miarę obiektywną, prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 14:25 tylko trzeba ogrodzić żeby sąsiad rolnik nie obsiał Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 14:11 Ziemia za kilkanaście tysięcy? Nawet działki rod w dzierżawie za tyle nie dostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 14:25 Być może, nie znam aktualnych cen. Ale gdybym widzał szanse, zadłużyłbym się nawet. Ziemia nie jest wartością wirtualną. Krowa daje mleko niezależnie od notowań giełdowych. A jeśli nie daje, to jest chora, nie dlatego, że jakiś minister zdradził żonę z koleżanką. Odpowiedz Link Zgłoś
trut_u Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 16:58 A jaki kawałek ziemi można posiąść za kilkanaście tysięcy? Nawet.ogrodek ROD kosztuje że 40k... Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 15:08 przed każdym wystąpieniem Glapy warto zamienić plny na dolce Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 15:15 Wydać na to co będzie potrzebne no. Nowa zmtwarka Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 18:44 Ciężko z taką kasą inwestować spektakularnie. W pierwszej kolejności nadpłaciłabym kredyt, gdybym miała. W drugiej chyba lokata. Możesz spróbować dolara, ostatnio trochę spadł. A może kryptowaluty jeszcze odbiją? Dziś są znacznie tańsze niż rok temu. A może coś kolekcjonerskiego. Za kilkanaście tysięcy mozna kupić unikatowy znaczek lub kartę, które z czasem będą zyskiwać, ale to trzeba się choć odrobinę znać. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 19:27 Przejeść i przepić ☺️. Przynajmniej będzie co wspominać jak przyjdą ciężkie czasy 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
trut_u Re: Jak lokowac oszczednosci? 26.11.22, 19:52 Tak robię. Może nie przejadam, ale dużo kupuję, np.wyposazylam całe mieszkanie, choc nie mialam zamiaru w takim tempie. Ale jak mam patrzeć, jak kasa topnieje... I tak oto inflacja się nakręca... Odpowiedz Link Zgłoś