alfa36 27.11.22, 09:51 Nie o bigos chodzi , raczej delikatną, bez mięsa/kiełbasy lub z niewielką ilością. Kapusta ukiszona. Jak toto ugotować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: Jak gotujecie kapustę kiszoną? 27.11.22, 09:55 Posiekać i dusić. Nie bardzo rozumiem pytanie, to znaczy w czym jest problem Odpowiedz Link Zgłoś
butkasuflera Re: Jak gotujecie kapustę kiszoną? 27.11.22, 19:19 nie gotujemy, gdyż albowiem nienawidzę zapachu gotowanej teściowa robi tak, że przepłukuje, kroi, gotuje z grzybami suszonymi i zagęszcza dodatkiem drobnej kaszy jęczminnej Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Jak gotujecie kapustę kiszoną? 27.11.22, 09:56 Kroję. Wkładam do gara. Dwa listki laurowe, dwa ziarnka ziela. Troszkę wody, żeby nie przywarło, woda i tak odparuje. U mnie na koniec zasmażka. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Jak gotujecie kapustę kiszoną? 27.11.22, 09:57 Nie rozumiem pytania, jest jakies drugie dno? Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Jak gotujecie kapustę kiszoną? 27.11.22, 10:00 Tylko zasmażkę daję Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Jak gotujecie kapustę kiszoną? 27.11.22, 10:05 Ja podgotowuję z 15 minut, a potem odlewam wodę i dodaje świeżej, wtedy nie jest taka kwaśna. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Jak gotujecie kapustę kiszoną? 27.11.22, 10:06 No może nie drugie dno. Ale czy z cebulą/masłem /pomidorami? Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Jak gotujecie kapustę kiszoną? 27.11.22, 10:09 Z Cebulą nie, z masłem jako zasmażką, Makłowicz ma fajny przepis na kapustę na maśle. Pomidory też można dodać do koloru i smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Jak gotujecie kapustę kiszoną? 27.11.22, 10:16 Drugie dno jest takie że dlaczego bigos trzeba gotować dwa dni? Po co? Jeśli kiszoną kapustę można jeść na surowo to po co ją w ogóle gotować? A jeśli gotować to jak długo - 10 minut czy dwa dni? Odpowiedz Link Zgłoś
korolla-xx Re: Jak gotujecie kapustę kiszoną? 27.11.22, 10:27 Kapustę płuczę raz, kroję, zalewam wodą, dodaję sól, pieprz, listek i ziele angielskie. Czasem suszone grzyby oraz tłuste skórki z boczku. Pod koniec gotowanie przesmażona cebula, która daje dobry smak. Trochę mąki bezpośrednio do kapusty, mieszam i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Jak gotujecie kapustę kiszoną? 27.11.22, 14:26 Jeśli pomidora można jeść na surowo, to po co dusić go na keczup…? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Jak gotujecie kapustę kiszoną? 27.11.22, 10:24 Moja matka wywar z kości gotuje, mięsko oskubuje i wrzucą do tej zupy. Kapustę lekko przepłukać, zwłaszcza jak już starsza, jak młoda, to niekoniecznie, musisz wg indywidualnych preferencji to ocenić. Kroi drobno te kapuche i gotuje razem z garścią pęczaku Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak gotujecie kapustę kiszoną? 27.11.22, 10:35 Kapustę siekam, ja nie przepłukuję, bo lubimy kwaśna. Podsmażam boczek z cebulą, wrzucam do kapusty, doprawiam: pieprz, ziele, liść laurowy, kminek, cząber, majeranek. Gotuję aż zmięknie wystarczająco, zasmażam zasmażką z masła i mąki. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Jak gotujecie kapustę kiszoną? 27.11.22, 10:37 Ja robię albo bigos (ale nie o bigos pytasz), albo vege. Biorę kapustę, odciskam sok. Nie kroję, bo mi się nie chce. Wkładam do garnka, dolewam wody, żeby pokryła kapustę. Dodaję liść laurowy i ziele angielskie. Gotuję, a raczej duszę. Siekam cebulę, podsmażam na oleju. Podsmażoną wrzucam do kapusty, olej zostawiam na patelni i dodaję mąkę. Robię zasmażkę, dodaję do kapusty, duszę, starając się nie przypalić. Czasem dodaję szczyptę cukru. Bardzo dobre vege danie to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Jak gotujecie kapustę kiszoną? 27.11.22, 14:18 Jesli niedawno robiona to gotuję na gotowo, bo jest jeszcze malo kwaśna, jesli kisi się juz ze 4 miesiace to koniecznoe lekko zagotowac odcedzic i dopiero na gotuję. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Jak gotujecie kapustę kiszoną? 27.11.22, 16:39 Kroję w piórka cebulę, wrzucam na patelnię na malutki ogień aż się dobrze zeszkli (nie zrumieni), wtedy dorzucam dobrze pokrojoną kapustę, zalewam wodą. Dodaję ziele, pieprz w całości, kminek, majeranek, lubczyk. Dusze do miękkości, wody w razie potrzeby dolewam. Doprawiam do smaku, jak bardzo kwaśna można odrobinę posłodzić. Jak do schabowych to dodaję na koniec odrobinę koncentratu pomidorowego. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Jak gotujecie kapustę kiszoną? 27.11.22, 17:15 Taką kapustę robię do schabowych najczęściej. Kroję, odciskam z soku (sok zostawiam, żeby ewentualnie potem dolać, gdy uznam że mało kwaśne), zalewam w garnku wodą, dorzucam liść i ziele oraz łyżkę domowego smalcu ze skwarkami. Nic więcej. Kiedy kapusta juz miękka, robię i dodaję zasmażkę - także na owym smalcu, tylko i wyłącznie, żadne masło. Odpowiedz Link Zgłoś