milin94 27.11.22, 10:14 Jak robicie surówkę z czerwonej kapusty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szmytka1 Re: Smaczna surówka z czerwonej kapusty 27.11.22, 10:19 Przepis mam z jakiegos bloga. Szatkuje drobno nożem, tre a tarce marchewkę i jabłko, siekam cebulę lub pora, zależy co mam. Siekam duzo natki z pietruszki, mysle ze z koperkiem bedzie jeszcze lepiej, ale zawsze jakos mam pietruszke a nie koper. Dodaję sól, pieprz mielę, łyżkę oleju i octu jabłkowego, jak nie mam octu jabłkowego to wyciskam sok z cytryny. Olej o ocet to tak do smaku, łyżka napisałam symbolicznie, bo zależy ile tej surówki zrobisz. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Smaczna surówka z czerwonej kapusty 27.11.22, 10:23 aniagotuje.pl/przepis/surowka-z-czerwonej-kapusty Mniej więcej tak Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Smaczna surówka z czerwonej kapusty 27.11.22, 10:26 O to ten "moj" przepis wyżej opisany, z tego bloga mam. Robię bez cukru i tylko olej i ocet, z majonezem nie probowalam Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Smaczna surówka z czerwonej kapusty 27.11.22, 10:38 Ostatnio zrobiłam po chińsku, czyli poszatkowaną zaparzyłam wrzącym octem z odrobiną miodu, soli i oleju. To po wystygnięciu trzeba wstawić na parę godzin (idealnie na 12) do lodówki. Przed wydaniem dodałam dużo natki i żurawiny suszonej (takiej prawdziwej, bez cukru i oleju). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Smaczna surówka z czerwonej kapusty 27.11.22, 16:13 Wrzacym octem? Odpowiedz Link Zgłoś
sasha_m Re: Smaczna surówka z czerwonej kapusty 27.11.22, 17:03 Zalewa powinna być wrząca, żeby kapusta odpowiednio zmiękła. Ja też robię taką "chińską". Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Smaczna surówka z czerwonej kapusty 27.11.22, 17:06 Tak się robi klasyczną surówkę z białej kapusty po chińsku, czyli z budek azjatyckich. Zawsze ją lubiłam. Czerwona, potraktowana w ten sposób jest bardzo ok, moim zdaniem lepsza niż parzona i o wiele lepsza, niż z majonezem, ale to oczywiście kwestia upodobań. Tu jest spolszczony przepis (w bardziej oryginalnych występowała przerażająca ilość octu i cukru). Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Smaczna surówka z czerwonej kapusty 27.11.22, 10:42 Surówka z surowej kapusty? A nie jest tot ciężkostrawne? Może ją najpierw zblanszować? Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: Smaczna surówka z czerwonej kapusty 27.11.22, 11:44 Pierwsze słyszę o blanszowaniu kapusty do surówki. Jemy ze 2 główki miesięcznie wyłącznie w postaci surowej. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Smaczna surówka z czerwonej kapusty 27.11.22, 17:23 Białej nie blanszuje, ale czerwoną tak, jakoś taka całkiem surowa mi nie podchodzi. Za twarda. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Smaczna surówka z czerwonej kapusty 27.11.22, 12:34 Pierwsze słyszę o blanszowaniu kapusty. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Smaczna surówka z czerwonej kapusty 27.11.22, 16:13 >Surówka z surowej kapusty? A nie jest tot ciężkostrawne? Jestes facetem? Surowka jak sama nazwa wskazuje jest surowa. Z surowek kapusty najczesciej Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Smaczna surówka z czerwonej kapusty 27.11.22, 19:22 > Jestes facetem? A dlaczego pytasz? Faceci szczególnie reagują na kapustę? > Surowka jak sama nazwa wskazuje jest surowa. Poza surówką z kiszonej kapusty, która jest kiszona. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Smaczna surówka z czerwonej kapusty 27.11.22, 21:05 >A dlaczego pytasz? Faceci szczególnie reagują na kapustę? Zdziwiło mnie ze Polka nie wie ze surowka jest...surowa i zazwyczaj z kapusty wszelakiej >Poza surówką z kiszonej kapusty, która jest kiszona. Ale kapusta kiszona nie jest gotowana w surowce wiec surowa Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Smaczna surówka z czerwonej kapusty 27.11.22, 13:15 Ścieram na tarce, ścieram też jabłko, odrobina śmietany lub jogurtu naturalnego, cukier. To taka na słodkawo. Albo jabłko, cebulka drobno pokrojona, sól, pieprz, oliwa. To taka na niesłodko. Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Smaczna surówka z czerwonej kapusty 27.11.22, 16:26 Kapusta, jablko, cebula, ogorek kiszony, sol, cukier, pieprz I olej. Moj tata robil taka: tylko kapusta, cebula, sol, pieprz I smietanka Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Smaczna surówka z czerwonej kapusty 27.11.22, 16:36 Ścieram na tarce, por, marchewka, sól, pieprz, sok z cytryny oraz łyżeczka majonezu. Odpowiedz Link Zgłoś
eskaen Re: Smaczna surówka z czerwonej kapusty 27.11.22, 17:59 Tarkuję, dodaję majonez i ciut soli. I już. Bardzo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
elieka Re: Smaczna surówka z czerwonej kapusty 27.11.22, 21:53 Zetrzeć kapustę i marchewkę. Dodać starte i odciśnięte rzodkiewki. Posiekaną drobno natkę pietruszki. Sól, odrobina pieprzu i olej/oliwa. Można dodać trochę drobniutko pokrojonej cebuli, ale ja wolę bez 😀 Odpowiedz Link Zgłoś