deszczowy.nick 28.11.22, 16:07 został u siebie? U siebie w domu/mieszkaniu. Czy świat by się zawalił? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heca7 Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 16:17 Ojca by mi było szkoda. Bo musiałby siedzieć z kimś przez siebie nielubianym w tym samym domu Odpowiedz Link Zgłoś
krypteia Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 16:24 heca7 napisała: > Ojca by mi było szkoda. Bo musiałby siedzieć z kimś przez siebie nielubianym w > tym samym domu Czemu twój ojciec mieszka z kimś kogo nie lubi? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 16:41 Ale cały rok tak ma, więc chyba się przyzwyczaił, skoro nie dąży do zmiany? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 16:54 Ojciec ma 84 lata. Raczej nie ma ochoty się wyprowadzać z własnego domu. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 19:12 A z tą nielubianą osobą dawno już mieszka? Odpowiedz Link Zgłoś
krypteia Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 19:41 heca7 napisała: > Ojciec ma 84 lata. Raczej nie ma ochoty się wyprowadzać z własnego domu. > A może wyprowadzić z własnego domu tę nielubianą? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 20:35 Zapewne nie, bo to prawdopodobnie jego żona, dla której to też jest własny dom Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 22:35 Jak już całe życie się z nią męczy, to faktycznie mając 84 lata już na bank się z nią nauczył żyć i może nawet mu nie przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 21:54 Sam sobie wybrał. Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 29.11.22, 13:28 O, o moim tacie piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 30.11.22, 12:49 Piszecie o swoich matkach czy macochach? Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 30.11.22, 13:01 Ja o swojej matce. Nie wiem jak heca. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 16:19 Już tak mieliśmy Można, tylko po co? Odpowiedz Link Zgłoś
milejdi_di Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 16:21 Co drugi rok zostaję. Wtedy spędzamy święta z teściami Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 16:29 Nie, na pewno nie. Ale niektórzy zwyczajnie lubią spotykać się z rodziną albo wyjeżdżać do hotelu, do domku, w ciepłe kraje, czy gdzie tam jeszcze. Dlaczego mieliby tego nie robić? Odpowiedz Link Zgłoś
powodzenia_juno Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 16:31 Miałam tak przez całe dzieciństwo. I chyba dzięki temu święta dobrze mi się kojarzą. Natomiast problemy zaczęły się po ślubie - te wszystkie, kto z kim i u kogo... To nie jest fajne! Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 17:00 U nas nie ma problemu "kto z kim i u kogo", zawsze wszyscy ze wszystkimi u nas. To nie jest fajne! Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 16:32 Ja tak robiłam, wigilia była u mnie, w święta różnie, ale generalnie zawsze mi się święta kojarzyły ze stresem i wkurwionymi rodzicami, więc ja tego nie powtarzałam. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 29.11.22, 13:53 U mnie matka szalała, w rezultacie święta BN są mi całkowicie obojętne. Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 16:32 A jeśli ja zapraszam tych, których lubię? I oni chcą przyjść? Też nie wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 16:33 ale że niby godzinę policyjną chciałabyś wprowadzić? (Wigilię policyjną...) Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 17:00 Tfu, tfu... Odpukaj! To wtedy goście by jeszcze u mnie nocowali. Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 16:35 Ja zawsze robię to, na co mam ochotę. Chcę, to wyjeżdżam w ciepłe kraje, chcę, to spędzam w domu, albo jadę w gości. Po prostu podejmuję decyzję i ją oznajmiam zainteresowanym. A to można inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 17:02 Jak się ma schorowanych rodziców, którzy już sami nie przygotują sobie Wigilii, to się robi Wigilię dla nich. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 20:36 Albo nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 21:51 Jak się ma normalne relacje wśród najbliższej rodziny to się nawet nie ma takich rozkmin. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 22:03 Nie ma się, bo każdy spędza święta jak chce, naprawdę świat się nie zawali jak ktoś wyjedzie albo spędzi święta w domu z dziećmi i mężem/żoną. A w Polsce święta, a zwłaszcza wigilia, to taki egzamin pot tytułem „kogo kochasz”. Koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 22:02 Albo nie, wigilia to nie jest ciś bez czego się umiera. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 16:38 Nie zawalił by się. Ale ja lubię te nasze spędy rodzinne i nie chciałabym zostać w domu tylko z mężem i synem. Więc cieszę się, że mogę zaprosić gości i zrobić wigilię "po swojemu tak, jak lubię" czyli na 10 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 16:41 Cieszę się że w tym roku krótkie te Święta😁😁😁 Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 21:20 Takie, jak zawsze raczej Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 22:05 No nie, jak wigilia wypada w środę to po niej są cztery dni wolne, w tym roku to tylko weekend dłuższy o jeden dzień. Oczywiście dla tych, którzy pracują pomiędzy świętami a nowym rokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 29.11.22, 15:09 U mnie to wolne 2 tygodnie, ostatni raz do pracy 16.12 a powrot 3.01. Partner tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 19:23 Nie sorry. Dlaczego mam zostawiać mame sama? Nie spotkać się z rodzeństwem? Skoro wtedy możemy na luzie i kazdy ma wolne. Ja w mieszkaniu w miescie srednio mam klimat świąteczny. Przerabiałam to w pandemie. W życiu nie zostanę - mogę wyjechać w piekne miejsce za cenę paliwa. U nas nie ma spiny. Prezenty są symboliczne tylko młody się obłowi wg przygotowanej przeze mnie listy. Pójdziemy na fajna pasterkę. Na narty z dzieciorem a sami na biegówki jak będą warunki. Już nie mogę się doczekać będziemy pic winko przy kominku. Wigilia to dwie zupy, ryba z surówka i ciasto. To robi mamita. Ja zrobię w pierwszy dzień świat obiad - chyba piersi z kaczki a w drugi pójdziemy do knajpki. Wieczorem na saunę i banie do domku znajomej w lesie. Po co mam siedzieć w mieszkaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 21:49 "Po co mam siedzieć w mieszkaniu?" Bo rodzina to zło, spotkania rodzinne to zło jeszcze większe, wspólne jedzenie, siedzenie i rozmawianie to już tortury. A z prezentów na pewno nikt się nie ucieszy i tylko Ci tyłki obrobią. Dziecko na 100% wolałoby spotkać się z kumplami niż z babcią O. Taka tutaj panuje narracja. Ja tam Ci zazdroszczę Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 20:27 Zostajemy u siebie, w wigilie w ub roku i dwa kata temu przyszlo kilku przyjaciol. W tym roku przychodzi wiecej ale 10.12. W BN bedziemy w swoim gronie ale w wakacje swiateczne spotykamy sie z rodzina i ze znajomymi. To zawsze okres spotkan. Roznie bylo w przeszlosci ale zawsze milo, wesolo. Nie spotykalam sie nigdy z nikim na sile, bo trzeba, wypada, bo to rodzina, bo swieta...to ma byc przede wszystkim radosnie, przyjemnie spedzony czas . Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 20:41 Od 21 lat tak spedzam i swiat sie nie zawala (czemu mialby?) Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 20:58 A, pardon, od 20. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 21:45 My zostajemy w tym roku, choć pewnie jedno z dzieci nie wytrzyma i w drugi dzień pojedzie do swojej sympatii Często zostajemy na święta w domu, czasem tylko jedziemy do rodziców, czasem oni do nas przyjeżdżają, ale święta we własnym domu i w gronie domowników nie są dla nas niczym egzotycznym, ani bolesnym, dobrze się bawimy, czasem nieco nam tęskno do rodziny, ale cóż, takie życie. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 21:56 Nie, Świat by się nie zawalił i nie zawali. Nie po to człowiek zakłada rodzinę cby potem fruwać po wszystkich w rodzinie i nie mógł spędzić Świąt w swoim domu. Nie rozumiem tego poddawania sie presji. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 28.11.22, 22:00 Ale jaki masz problem? Chcesz, to zostań. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 29.11.22, 10:09 Po co? Ja tam lubię poczucie bliskości . Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 29.11.22, 12:13 Babci byłoby mi żal. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 29.11.22, 12:27 Przeciez juz tak bylo w czasie cowidu i przyznam, ze wolimy swieta z rodzicami/ tesciami, siostrami i ich rodzinami. Odpowiedz Link Zgłoś
aragorna71 Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 29.11.22, 16:35 no ja zostaję, w tym roku przyjdzie do mnie 18 osób i nikt nic nie przyniesie Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 29.11.22, 20:45 My zostajemy. 1500 km samochodem lub 2000 franków za bilety lotnicze nas pokonały. Plus wigilia w sobotę, czyli podroż w sobotę po pracy i szkole. Stawiamy więc na lenistwo Odpowiedz Link Zgłoś
beata_anuszewska11.2022 Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 29.11.22, 21:40 Jak ktoś chce i mu to odpowiada to czemu nie..... Ja najmilej wspominam rodzinne święta, no może dlatego, że mam ( niestety miałam, bo część już nie żyje) rodzinę, która się lubi, często widuje, jeszcze częściej rozmawia i dobrze ze sobą czuje. Dziwne? Wigilie na 20-30 osób - 4 pokolenia, dzieci, przebieranie się za Mikołaja, prezenty, choinka to smak dzieciństwa mojego, moich dzieci. Teściowa to niekoniecznie głupia dewotka, teść- pijak, stryj- prymityw, szwagierka-wredna itd Odpowiedz Link Zgłoś
danka88 Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 29.11.22, 23:34 Można oczywiście , ale jakoś tak smutno by było Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 30.11.22, 19:09 Fajnie super ze masz wspaniałe wspomnienia. Najgorsi są ludzie, którzy nie oferują w ogóle jakosciowego czasu ze sobą a maja wąty o to ze się im nie poświęca. Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 30.11.22, 12:41 A dlaczego sugerujesz, że każdy chwilby zostać w domu? Ja nie. Bardzo lubię wigilię, swoją rodzinę i męża rodziców. Gorzej że szwagrami Ale cóż Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: A gdyby tak...w wigilię i święta każdy 30.11.22, 12:56 A tak nie było w Wigilię covidową? Pamiętam kilka artykułów opisujących satysfakcję wszystkich introwertyków z powodu odpadnięcie "radosnego" świętowania dziką bandą. Odpowiedz Link Zgłoś