claudel6 28.11.22, 23:02 Dziewczyny, czy któraś z was sobie robiła? warto? jakieś minusy? czy może ktoś polecić klinikę w Warszawie? Mam krótkowzrocznosć -3,5. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alina460 Re: Laserowa korekta wzroku 28.11.22, 23:13 Były już takie wątki. Ja robiłam korekcję, ale dawno to było i nie w Warszawie. Jestem zadowolona i żałuję, że nie zrobiłam tego 10 lat wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Laserowa korekta wzroku 28.11.22, 23:33 Czytalam wiele opinii, ze pozostaja blizny, ktore wplywaja na widzenie. Najlepsze wydawalo sie wszczepienie soczewki. Przy tak malej wadzie zaczelabym od jednego oka i po roku, dwoch - gdy wszystko ok, zrobila drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Laserowa korekta wzroku 28.11.22, 23:40 czerwonylucjan napisał(a): > Czytalam wiele opinii, ze pozostaja blizny, ktore wplywaja na widzenie. To chyba orzy prastarych metodach korekcji typu lasik czy lasek. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Laserowa korekta wzroku 28.11.22, 23:38 Miałam korekcję metodą mikrosoczewkową. Rekonwalescencja trwa pare godzin, ta metoda jest mało inwazyjna. Kliniki ni polecę, bo mimo, ze ma świetnych i uznanych lekarzy, to obsługa klienta pozostawia wiele do życzenia. Ze względu na dużą wadę wzroku (minus) i poczatki prezbiopii zrobiono mi monowizję. I tu bym się zastanowila dwa razy. Ale nie kazdy jej chce czy potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Laserowa korekta wzroku 28.11.22, 23:54 Ja robiłam przy nieco mniejszej krótkowzroczności. Rewelacja, sama operacja trwa z 30 sek, widzisz lepiej właściwie po pierwszej godzinie, potem tylko się oczy szybko mecza, trzeba je zakraplać. Po kilku dniach już wracasz do normy Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Laserowa korekta wzroku 28.11.22, 23:55 Robiłam 3 lata temu, w Warszawie na Ochocie, nazwy kliniki nie pamiętam. Miałam -8 przed zabiegiem (który trwał ok. 40 sekund), a po miałam wzrok jak żyleta, widziałam wszystko ostro na niesamowitą odległość. Teraz po 3 latach zaczęłam trochę już tracić wzrok, myślę, że mam ok. -0.5 i zaczynają mi się pojawiać jakby odbicia, chyba astygmatyzm narasta, no ale cóż, taka moja uroda, że wzrok mam kiepski i szybko pogarszający się. Jestem zadowolona, bo na starość zamiast -15, będę miała może -3. Minusy zabiegu są, ale nie są dla mnie problematyczne: - suchość oka - raz dziennie muszę zakroplić, zwykle po obudzeniu - zwiększona wrażliwość na światło - ostre punkty świetlne widzę z taką jakby pajęczynką dookoła (np. latarnie w nocy) Po zabiegu musisz co rok przychodzić, koniecznie do nich, na kontrolę, bo inaczej tracisz gwarancję. Mi przy drugiej takiej wizycie powiedziano, że mam zbyt cienkie coś tam i nie da się u mnie powtórzyć operacji, więc nie przychodzę, ale w innym przypadku przysługuje Ci powtórka operacji, jeśli wzrok się pogorszy. Biorąc pod uwagę plusy i minusy, jestem bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś