Dodaj do ulubionych

o czym świadczą ciągle niskie leukocyty?

30.11.22, 20:03
 WBC (leukocyty) ↓ 3,13 tyś/µl (norma 3,8 — 10,0 *)
 NEUT ↓ 1,51 tyś/µl (2,50 — 7,00 *)
 EO ↓ 0,06 tyś/µl ( 0,10 — 0,50 *)

RBC (erytrocyty) 4,4 mln/µl (3,8 — 5,8 *)
HGB (hemoglobina) 13,3 g/dl 12,0 — 16,0 *
HCT (hematokryt) 37,4 % 37,0 — 47,0 *

DW-SD ↓ 35,7 fl (36,4 — 46,7)

BASO 0,03 tyś/µl 0,02 — 0,12
BASO% 1,0 % 0,0 — 1,0

RDW-CV 11,7 % (11,5 — 14,8)
PLT (płytki krwi) 196,0 tyś/µl (140,0 — 440,0 *)



Ktoś się zna na tych wynikach?
od kilku miesięcy ciągle niskie leukocyty, neutrofile, eozynofile.. reszta w miarę w normie,
lekarz trochę bagatelizuje i nie ma pomysłu.
to groźne? szukać dalej przyczyny?
Obserwuj wątek
    • alfa36 Re: o czym świadczą ciągle niskie leukocyty? 30.11.22, 20:14
      Chętnie się dowiem. Ja też takie mam ale to po leczeniu pozostało pewnie. Natomiast mój syn też miewa lekko poniżej/lekko powyżej normy i lekarz mówi, że nie ma co drążyć i taka jego (dziecka) uroda.
    • danaide2.0 Re: o czym świadczą ciągle niskie leukocyty? 30.11.22, 20:35
      Jutro Światowy Dzień AIDS. Test robiłaś?
    • zuzanna_a Re: o czym świadczą ciągle niskie leukocyty? 30.11.22, 23:06
      Bagatelizuje bo srednia ( norma) opiera sie na statystyce a takie wyniki od dluzszego czasu moga swiadczyc ze to jest norma odpowiednia dla ciebie.
      Po prostu nic ci nie jest. Poza tym leczy sie pacjenta a nie wyniki. Normalnie sie czujesz, masz odrobine przekroczone normy w dół i mozna sie rozejść.
      Ludzie maja 5% odchylenia i juz sie do grobu klada, nie ogarniajac ze odchyly w granicach normy to tez norma. Przykladowo norme leukocytow gorna masz 10 tysiecy, a bialaczki daja nawet 800 tysiecy. Czyli 80 krotne przekroczenie normy, a nie z 3,8 na 3,13 albo o 0,04…
      Przestan wariowac. Wlasnie dlatego od oceny wynikow sa lekarze, nie pacjenci.
    • szafireczek Re: o czym świadczą ciągle niskie leukocyty? 30.11.22, 23:22
      Oczywiście można zrobić pogłębione badania, ale lekarze to spłycają, co jest alogiczne - najpierw ustalają normy, parametry, przedziały, a potem jak jest odchylenie, to twierdza, że to nic wielkiego. Trzeba szukać przyczyn na własną rękę i zrobić dodatkowe badania, które pokażą faktyczny kierunek rozpoznania, bo to że istnieje to pewnik. Hematolog byłby najbardziej pomocny, bo w POZ to marne szanse.
      • zuzanna_a Re: o czym świadczą ciągle niskie leukocyty? 30.11.22, 23:34
        Bo takie odchyly to nic wielkiego.
        Jak cisnienie 125 zamiast ksiazkowych 120.
        Przestan ja straszyc, dokladnie takie ma te „odchylenia”
        Podobnie jak mamy inna wage, wzrost i tętno, tak samo normy badan sa usrednione, ale to nie znaczy, ze kazdy musi byc miedzy kreskami. U jednego tetno spoczynkowe 50 bedzie normą, u innego 85. Tak samo wyniki. I to samo jej powie hematolog, a ty ja jeszcze nakrecasz i gadasz farmazony o „pewnikach”.
    • czerwonylucjan Re: o czym świadczą ciągle niskie leukocyty? 25.12.22, 20:33
      Czesc leukocytow przylega do nablonka żył w okolicy jamy brzysznej, zjedz wiekszy posilek, pobiegaj i idz na morfo, jak beda wyzrj to nie ma sie czym martwic

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka