primula.alpicola 04.12.22, 20:32 Kusi mnie, żeby sobie nastawić kombuchę. Robicie?Jakieś porady, do's and don'ts? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
la_felicja Re: Kombucha, czy ktoś robi? 04.12.22, 21:01 Robię od lat, na luzie. Jedna rada - wszędzie piszą, zeby przecedzać przez papierowe filtry do kawy. Bzdura. Te filtry pękają w ostatniej chwili i cała robota na nic, Lepiej przecedzać przez kawałek gazy albo płóciennej ścierki położonej na plastikowym sitku. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Kombucha, czy ktoś robi? 04.12.22, 21:03 Opowiedz proszę więcej. Znasz jakieś źródło z dobrym grzybkiem? Muszę kupić najpierw. Robisz z zielonej czy czarnej herbaty? Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Kombucha, czy ktoś robi? 04.12.22, 21:54 Kombuchy jeszcze nie robiłam. Ale zima na zmianę nastawiam kwas chlebowy i cydr w dużym 5l dzbanie. Przecedzamy, zamykam w butelki i na balkon. Znika szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
szybki-lisek Re: Kombucha, czy ktoś robi? 04.12.22, 22:03 Robiłam kilka razy. Zainspirowałaś mnie, to może kupię nową i znowu zrobię. Problem był taki, że trzeba to na bieżąco wypijać, bo przeciągnięte zamienią się w ocet, kwaśne i niesmaczne. Tzn moze robiłam za dużo. A, i praktyczny był słój z kurkiem na samym dole. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Kombucha, czy ktoś robi? 04.12.22, 22:10 szybki-lisek napisał(a): > Robiłam kilka razy. > Umie ktoś bez kupowania gotowego grzyba? Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Kombucha, czy ktoś robi? 04.12.22, 22:19 1matka-polka napisała: > Umie ktoś bez kupowania gotowego grzyba? Czytam teraz te internety i tak się zastanawiam: fermentacja jak każda inna. Nie można bez grzyba? Przecież też powinno pójść... Co ten grzyb daje? Odpowiedz Link Zgłoś
szybki-lisek Re: Kombucha, czy ktoś robi? 04.12.22, 22:35 1matka-polka > > Umie ktoś bez kupowania gotowego grzyba? > > Nie, zawsze kupowałam starter a potem następne same rosły. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Kombucha, czy ktoś robi? 04.12.22, 22:20 Żeby się nie zamieniło w ocet, musisz, zatrzymać fermentacja czyli wystawić na zimno. Ewentualnie dodawać mniej cukru. Odpowiedz Link Zgłoś