kokokoko_euro_spoko 05.12.22, 14:42 się dowiedziałam, że ZUS wysyła zapytania do straży granicznej po ewentualnym donosie uprzejmego i ciach - zasiłku nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vivi86 Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 05.12.22, 14:54 Pół biedy zasiłku, za coś takiego można dyscyplinarkę wyłapać. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 05.12.22, 16:14 Chyba nie, jeśli lekarz zaleciłby taki odpoczynek. Choć dla ZUS słowo "zagranica" to podobno klucz. Wyjazd do ciotki na Podlasie byłby do zaakceptowania Ale należy wcześniej poinformować ZUS o zmianie miejsca pobytu Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 09:31 obawiam się, że tak. I rozumiem bo to dodatkowe wakacje. Na jaką to chorobę trzeba lecieć np. do Egiptu? Odpowiedz Link Zgłoś
podaje_haslo_okon Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 10:44 Depresja, znam przypadek zalecenia zmiany klimatu. I wyjazdu w zimie na Teneryfę Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 16:11 no to raczej w większość miejsc pracy to by przeszło - ale jednak w ramach urlopu , o ile pracodawca wyrazi zgodę na np. 7-10 dni w tym terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
podaje_haslo_okon Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 19:24 7-10 dni raczej nie wystarczy, jeśli ma być efekt. Znajomy, o którym piszę, miał półroczne L4 i to już miało jakiś sens. A przynajmniej tak twierdził. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 19:35 U mnie 6 tygodni w słonecznym kraju już znacząco poprawiło stan. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 16:31 Jednak mało kto może sobie pozwolić na dłuższy wyjazd na Teneryfę, a tygodniowy urlop trudno nazwać zmianą klimatu. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 10.12.22, 17:13 Raty, to naprawdę takie proste? Depresja- lecisz na Teneryfę - jesteś zdrowa? Odpowiedz Link Zgłoś
podaje_haslo_okon Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 10.12.22, 17:14 Nie nazwałabym go zdrowym, ale chwilowo chyba pomogło Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 10.12.22, 17:18 Chyba sam wyjazd to trochę za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 21:27 Noce i dnie, plenipotent Daleniecki. Lekarze wysłali go do Egiptu. Ale co mu dolegało, nie pomnę. Starość może. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 10.12.22, 17:03 Tylko to były nieco inne czasy, że o fikcji literackiej nie wspomnę Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 10.12.22, 17:16 Meczybuly najwygodniej było odsyłać daleko, daleko. Plus była szansa, ze tam już wreszcie naprawdę zejdą na malarię albo czerwonkę i nie wrócą. Literacko to jeszcze Annika i Toni (?) wyjechali na wyspy Kurrekurredut leczyć się z odry. Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 05.12.22, 15:01 A nie da się myknąć do Berlina i polecieć z niemieckiego lotniska? Straż graniczna ma wgląd do niemieckiego systemu? Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 05.12.22, 16:16 Pojęcia nie mam Może ze względu na strefę Schengen jest wgląd do wszystkich kontroli granicznych W tej strefie Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 05.12.22, 15:12 Bo na zwolnieniu lekarskim to tylko na drogę krzyżową - crowdmedia.pl/byla-na-l-4-ale-poszla-na-procesje-i-niosla-krzyz-zaskakujacy-final-sprawy/ Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 05.12.22, 15:16 Moze wystarczy powiedzieć, ze leciało się na pielgrzymkę?🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 05.12.22, 15:18 Właśnie miałam to wkleić Odpowiedz Link Zgłoś
jozefrobotnik Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 06:00 Co za chory kraj, jak jesteś religijnym fanatykiem to Ci wszystko wolno Odpowiedz Link Zgłoś
niezwykladziewczyna Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 05.12.22, 15:23 Na wakacje tylko z krzyżem na plecach. Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 05.12.22, 16:20 Jakiej straży, jeśli ktoś poleci na Kanary albo na Sycylię? Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 03:54 Bardzo mocna sprzeczność logiczna. No piszę wyraźnie chyba, że straży granicznej. Było się kiedyś na lotnisku? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 07:27 W Strefie Schengen nie ma straży granicznej. Odprawiają tylko linie lotnicze Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 08:30 To Kim są ci umundurowani niezbyt uprzejmi panowie którzy stoją przy kontroli bezpieczeństwa na Okęciu? A co do głównego tematu: u mnie jest tak że mam obowiązek spędzać L4 w miejscu zameldowania. Teraz na przykład, aby spędzić BN u rodziny w PL, zwolnienie przerwałam i wzięłam zwykły urlop. Może frajerstwo ale z doświadczenia, wiem że mają zwyczaj nasylac kontrolę w okolicach weekendów. Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 08:38 Ci sympatyczni panowie na bramkach bezpieczeństwa to ochrona i nie sprawdzają danych osobowych pasażerów. Na Okęciu to Straż Ochrony Lotniska. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 08:45 Dziekuje To na Okęciu są wyjątkowo niesympatyczni. Zawsze na tym lotnisku się czuje jak za głębokiego PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 08:51 To tak jak w Monachium, gdzie w dadatku nie można płacić kartą w niektórych sklepach. A już rekordy bije lotnisko w Anchorage. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 09:33 To masz pecha. Nie pierwszy raz Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 13:11 chococaffe napisała: > To masz pecha. Nie pierwszy raz No bywa, ze na niektorych spada nieco wiecej niz na innych. Rozimiem za to ze ty lubisz sie plawic w tym Schadenfreude ... Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 11:08 Zameldowania a nie zamieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 10:11 Dane o przekroczeniach granic powietrznych w strefie Schenhen posiada straż graniczna. Za pewne od linii lotniczych, ale w tym momencie nie ważne od kogo. To w sumie dość logiczne po przypadkach terroryzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 10:17 Nie, straż graniczna mogłaby poprosić linie lotnicze o udostępnienie danych w mocno uzasadnionych wypadkach a nie sprawdzac czy Kowalski na wakacje pojechał. Pomijam już transport drogowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 10:24 No to znajomy z SG kłamie. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 10:26 No i ZUS musiałby w takim razie spytać wszystkich linii lotniczych, czy fana osoba poleciała sobie dokądś Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 15:07 chococaffe napisała: > W Strefie Schengen nie ma straży granicznej. Odprawiają tylko linie lotnicze > Podróżując po strefie Schengen ktoś ci coś w paszport wbija? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 17:32 Będąc młodą lekarką na prowincji... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 18:53 No przecież napisała, że NIE MA. Odpowiedz Link Zgłoś
zlota-klamka Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 08:43 do ciepłych krajów w strefie Schengen można Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 09:34 I dobrze, chyba że uważasz inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 10:29 Oczywiście potępiam takie wczasowanie na koszt podatnika. Ale czytałem, ze poznańscy urzędnicy/inspekcja cofają zasiłek L4 na podstawie zdjęć z mediów społecznościowych. Pytanie czy coś takiego może być dowodem? Przecież profil na FB nie musi być prowadzony przez daną osobę i może zawierać fałszywe, komputerowo wygenerowane zdjęcia. Itp. Śliskie. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 10:52 Tak, na pewno. I nijak nie da się sprawdzić, czy te zdjęcia oraz profil są prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 12:26 A ma ZUS wejście do środka FB, żeby to sprawdzić? Zwłaszcza jeśli profil prowadzony jest bez uwierzytelnienia, podpisu, potwierdzenia dowodu osobistego itp.? Jak dla mnie tego typu dowody są wątpliwe, do podważenia w sądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 13:13 Albo też mogę się upierać, że to zdjęcia z zeszłego roku wstawione ku zawiści znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 13:25 Musiałabyś na zdjęciu trzymać świeżą gazetę - albo coś w tym stylu. Zapewne mechanizm jest prosty: ZUS kwestionuje L4 a świadczeniobiorca może się bujać w sądzie. Pewnie często słusznie, ale opieranie się na takich dowodach jest dla mnie wątpliwe. Może jakiś znawca prawa się wypowie? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 13:38 Jak najbardziej jest możliwe i jest to dowód jak każdy inny. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 14:08 A jak zapewnisz, że profil jest prowadzony przez "oskarżonego", zdjęcia są prawdziwe i aktualne? W czasach, kiedy sztuczna inteligencja potrafi tworzyć obrazy i portrety osób. Trąci bezpieką: dajcie mi człowieka, a wina się znajdzie. IMO zdjęcia na prywatnych społecznościowych profilach to nie jest żaden dowód. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 14:24 W sprawie ZUS nie ma żadnego oskarżonego. Ubezpieczony ( uczestnik postępowania) może złożyć własne dowody- np. że leżał w łóżku chory, był u lekarza, w aptece itd. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 15:05 NIGDY nie wrzucam zdjęć z wakacji podczas urlopu. Zawsze PO. Jeszcze nie zdurnialam. Ja tu będę widoczki gorskie wrzucać, a w tym czasie mi chałupę obrobia? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 10.12.22, 17:20 W pełni się zgadzam. Ja tez wrzucam po - jeśli w ogole wrzucam. Tak samo - z powodu obaw przed włamem. Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 10:30 Chyba dobrze, co? Swoją drogą, to ZUS zyskuję coraz większe uprawnienia do inwigilacji. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 11:05 Sprawdzanie po prostu- przy naprawdę fałszywych często L4 to jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 11:11 Ciekawe kiedy ogarną bajzel u siebie we własnych dokumentach, bo to co się tam potrafi dziać to jest zgroza Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 15:03 Kiedy byłam na zwolnieniu z powodu leczenia raka pojechałam na wakacje nad morze. Lekarz wręcz zachęcał i załatwiał papiery z lokalnym szpitalem by mieć pewność że wszystko mają "w razie czego" (leczyłam się prywatnie). W prawdzie w kraju ale nic nie stało na przeszkodzie wyjazdowi za granicę. Są choroby, które nie pozwalają na pracę ale zmiana klimatu jest jak najbardziej zalecana. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 10.12.22, 17:22 Ale u nas tez możesz zgłosić inny adres pobytu - nie musi być zameldowania. Tylko trzeba rozbić L4. Np 2 tyg lipca rekonwalescencja nad morzem, dalej pobyt pod adresem stałym. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 15:09 No tak, bo jak w listopadzie z problemami oskrzelowymi polecę nad ciepłe morze do miejscowości typu sanatoryjnego wdychać jod, to be, a jak do Rabki wdychać smog, to cacy. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 06.12.22, 18:28 To ma buc logika czy zazdrosc? Bo czy lepiej sie narazac na przeziebienie lokalnie niz wygrzewac ikurowac w cieplych krajach? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Na L4 w ciepłe kraje :) 10.12.22, 17:24 Chcesz z zapaleniem płuc albo covidem wsiadać do samolotu, żeby „kurować się w ciepłych krajach”? Odpowiedz Link Zgłoś