juztubylam 05.12.22, 22:47 Co fajnego dla kobiety 80+ ? Coś podnoszącego na duchu, antydepresyjnego. A może macie pomysł na jakiś inny prezent dla starszej pani, mało wychodzącej z domu, w lecie ma ogródek do dyspozycji a zimę niezbyt dobrze znosi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
woman_in_love Re: A książka dla starszej pani? 05.12.22, 22:50 czy głosuje na PiS? Odpowiedz Link Zgłoś
czarna9610 Re: A książka dla starszej pani? 05.12.22, 23:55 Jeśli ta starsza pani czytała kiedyś Joannę Chmielewską, to proponuję powieści z wątkiem kryminalnym Małgorzaty Kursy. Napisane z humorem, akcja dzieje się w niewielkim miasteczku. Kiedy pracowałam w bibliotece sporo pań również 70+ sięgało po powieści Riley ,ewentualnie Santy Montefiore. Jeśli by mogły być biografie . to może coś z serii o życiu w PRL Sławomira Kopra. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: A książka dla starszej pani? 06.12.22, 00:18 Tytułu nie podpowiem, ale w mojej bibliotece jest dział "duże litery" dla dorosłych, może warto zwrócić uwagę na wielkość czcionki. A może jakieś sadzonki, cebulki, czy coś do uprawy zimą na parapecie? Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: A książka dla starszej pani? 06.12.22, 10:16 rodziewiczówna. Ale te pewnie juz ma za sobą. To moze Grochola? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 01:01 Rodziewiczówna podnosi na duchu i jest antydepresyjna? Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 01:23 a nie? takie charakterystyczne bajki z miedzywojnia, ze spokojna narracja. Moja matka czytała Z recenzji; -typowe romansidło, -Troszkę bajki troszkę napięcia oczywiście miłość i tarapaty doza nostalgi i fajna powieść Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 01:31 Ja czytałam "Między ustami a brzegiem pucharu" - jest tam mnóstwo manipulacji (na tle narodowym), rzeczywistość wygląda inaczej, niż autorka opisuje (typowe dla słabych pisarzy) no i clou, czyli obraz osoby chorej psychicznie. Co czytała twoja mama? Ilu czytelników, tyle recenzji. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 01:32 obraz osoby chorej psychicznie w literaturze, rzecz jasna - czyli chory (początkowo tylko mający problemy społeczne) bohater Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 01:55 ja sama nie czytalam ale widziałam tytuły w domowej biblioteczce. Był tam Wrzos, Miedzy ustami, Dewajtis i juz nie pomne reszty. Matka co prawda nie z pokolenia miedzywojennego, raczej urodzonego w czasie wojny, ale moze te rodzinne sentymenty w niej tkwiły (była najmłodsza z rodzeństwa i sierotą wojenna). Juz nie zyje wiec nie spytam. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 01:58 W "Trędowatej" główna bohaterka ginie, więc jakie tam spokojne romansidło. Niemniej "Lato leśnych ludzi", na przykład, mogło odpowiadać twojej mamie. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 02:19 powiem szczerze, ze wywalilam wszystkie te ksiązki, po jej smierci, bo właśnie kojarzyly mi sie z poziomem Trędowatej... Niemniej wyobrazam sobie, że pani 80+ własnie ta literatura moze sie podobac. No chyba ze jest panią prof. Janion. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 16:21 Wiesz, ale pani 80+ zapewne powieści Rodziewiczówny czytała (i wcale niekoniecznie ma ochotę na powtórkę). Moja mama, będąca w tym wieku, chętnie czytuje kryminały (nie omijając skandynawskich, jak Horst czy Mankell, choć woli brytyjskie - Ann Cleeves czy Robinsona, także Camillierego czy Donnę Leon; no ale te pozycje trochę trudno nazwać "antydepresyjnymi), niezbyt wydziwioną fantastykę (ostatnio Robin Hobb), bardzo spodobał jej się Amor Towles, lubi Tokarczuk. A, serię o arystokratce też lubi , zachwycona była Szymiczkową, za to kompletnie jej nie podeszła np. Szwaja (z czego wnioskuję, że rozmaitych "kobiecych" "sagach" też by nie zagustowała - a, "Warszawiankę" Żmijewskiej krytykowała). Odpowiedz Link Zgłoś
piesfafik Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 16:49 Ja jestem sporo mlodsza starsza pania, ale ramoty w stylu Rodziewiczowny bym raczej nie chciala. Moze za dwie dekady mi sie odmieni ale nie przypuszczam. Z takich lekko egzotycznyvh kryminalow to seria o siostrze Pelagii Akunina jest fajna. Chyba mniej znane niz Donna Leon itp. Ogolnie moze lepiej kupic cos nowego I dobrego a nie przypominac pani ze ma swoje lata Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 23:46 Takich, żeby pamiętała czasy "Trędowatej", z pewnością nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: A książka dla starszej pani? 08.12.22, 13:38 >ramoty w stylu Rodziewiczowny bym raczej nie chciala toć napisałam "Ale te pewnie juz ma za sobą.to moze grochola". Też lekka literatura, do pośmiania, niezobowiazujaca i raczej nie depresyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: A książka dla starszej pani? 06.12.22, 10:28 A może Evzen Bocek i jego seria o kasztelance. Mnie bawi do łez momentami (zwłaszcza pierwsze tomy). Wyszły nowe wydania książek Gerarda Durrela - miłe, ciepłe, zabawne, rodzinne. Starsza Pani może znać, ale może nie. A jak nie to coś z literatury faktu- zależy co Pani lubi, ale na przykład opowieści o kobietach ze słynnych obrazów Małgorzaty Czyńskiej. Można sobie czytać powoli, po jednej historii, teraz wyszła o Polkach ("Kobiety z obrazów. Polki"). Moja ciotka by pewnie z przyjemnością czytała, a jest tylko odrobinę młodsza. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonazaba9999 Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 02:07 Też pomyślałam o "Ostatniej arystokratce". Mnie najbardziej bawi "Ostatnia arystokratka i fala przestępstw na zamku Kostka". Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 14:23 O i durrella naprawdę polecam. Będzie optymistycznie rodzinnie dużo humoru słońce i piękna Kreta. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 20:41 jasne, że Korfu! to jakaś podświadomość musiała się wtrącić Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: A książka dla starszej pani? 06.12.22, 10:51 A jakieś zainteresowania tej pani? Co lubi? Bo inna książkę bym.kupila Marii Janion ( świec panie nad jej dusza), a inna Michalowej z Rancza Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: A książka dla starszej pani? 06.12.22, 11:12 Słusznie drugiej ciotce zamówiłam właśnie "Nie tylko Kroke. Historię krakowskich Żydów." Myślę, że się ucieszy bardzo, ale nie jestem przekonana, że to lektura interesująca dla każdej 80-latki Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: A książka dla starszej pani? 09.12.22, 00:36 Przez Ciebie Danielo dorzuciłam tę książkę mamie pod choinkę 😉! ( dawaj więcej polecajek ) Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: A książka dla starszej pani? 09.12.22, 00:41 😃 jak tylko mi przyjdzie coś do głowy to dam. Na pólce w Legimi mam teraz " Skandalistki"- jak przeczytam to napiszę, czy polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: A książka dla starszej pani? 06.12.22, 11:52 Za mało danych. Moja matka uwielbia biografie aktorów ( te wszystkie Jandy i Tyszkiewicz) w a teściowa - krwawe kryminały. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 19:55 Moja z kolei lubi przy książce zrelaksować się i dlatego wybiera książki łatwe i przyjemne, obyczajowe, romanse, i takie czytadła pochłania wręcz (Krawczyk, Michalak, Witkiewicz, itd ewent. Sparks) Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 01:06 Rzeczywiście, jak dziewczyny piszą - za mało danych, ale ten ogródek sprawił, że pomyślałam o: www.gandalf.com.pl/b/elizabeth-i-jej-ogrod/ Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 14:27 Ja kupilam mojej mamie Służące do wszystkiego i Panny z wesela. Jedno i drugie b jej się podobało (mnie zresztą też, to takie uniwersalne książki) Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 21:15 mojej mamie też kupiłam obie pod choinkę i jej się bardzo podobało w tym stylu jest teraz MATRYMONIUM Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 15:36 Stulecie winnych Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 18:17 Jakbym nie znalazła odpowiedniej książki to lupiłabym jakiś fajny termofor. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 19:44 > Jakbym nie znalazła odpowiedniej książki to lupiłabym jakiś fajny termofo< Ageizm? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 21:55 Ja nie mam jeszcze 40, a uwielbiam termofor Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 22:01 😄 ja dzisiaj zamówiłam sobie pierwszy w życiu termofor, a jestem tuż po 40. Starszym ludziom przeważnie jest zimno 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: A książka dla starszej pani? 08.12.22, 05:58 Ja się zestarzałam już mając 28 lat ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: A książka dla starszej pani? 08.12.22, 23:50 Mam 60+, kupiłam termofor dla starej Koty Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 19:35 Autobiografia Jeremiego Przybory. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 21:25 ostatnio wyszły biografie Kobuszewskiego ("Kobusz" autorstwa Hanny Faryny-Paszkiewicz, teatrolożki i siostrzenicy w jednym) i Gołasa ("Gołas. Biografia własnymi słowami" Agnieszki Gołas, czyli córki) - pierwsza lepsza i bardziej antydepresyjna. poza tym 80latka, jak dobrze poszło, mogła się urodzić już w latach 40., młodą dorosłą była w latach 60. - to jest epoka dzieci-kwiatów, Janis Joplin oraz inny Morrison, jaka Rodziewiczówna, na bogów?? Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 21:27 a, i o ile Durrell zawsze i wszędzie, to ostatnio Karakter wydał "Pawilon małych ssaków" Patryka Pufelskiego, skojarzenia z Durrellem (Geraldem nasuwają się tak przy drugiej stronie. no i młody autor sporo pisze o swoich kumpelach od serca, średnia wieku 75+ Odpowiedz Link Zgłoś
mabel_mora Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 21:36 moja mama 70++ zaczytuje sie w antologii polskiego reportażu XX wieku m. szczygła a wcześniej w stuleciach.... Thorwlada Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: A książka dla starszej pani? 07.12.22, 22:07 Znam problem z wyborem upominków dla starszych osób, zwłaszcza takich, które 'wszystko mają i nic nie potrzebują'.. Z moich pomysłów- książki, oczywiście, ale ile osób, tyle upodobań. Moja Mama lubiła książki historyczne, powieści- sagi rodzinne, czasem niektóre (auto)biografie. Z innych pomysłów- puszysty pled, kominek zapachowy, może ulubione perfumy..? No i ogromnie ja ucieszył ostatni prezent urodzinowy - ogród w słoju w aranżacji świątecznej.. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: A książka dla starszej pani? 08.12.22, 11:56 Polecam wszystkie (wyszły cztery) książki Marcii Willett, , książki Bogny Ziembickiej, Anny J. Szepielak, Elżbiety Cherezińskiej jeśli pani lubi powieści historyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_11 Re: A książka dla starszej pani? 08.12.22, 12:30 Nie wiem czym się różnią książki dla starszych ludzi od książek dla młodszych ludzi. Wydaje się że kupuje się ludziom, niezależnie od ich wieku, takie książki, jakie lubią czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
zula_spod_wawelu Re: A książka dla starszej pani? 08.12.22, 14:05 Tym, że starszym kupuje się te wszystkie książczyny typu "Coś tam coś tam w prlu", albo proponuje Mniszkównę XD To jest przedziwne. Jestem wychowana w latach 90-tych i nie mam amnezji, zdziwiłabym się bardzo, gdybym zaczęła dostawać pozycje typu "Artyści w latach 90.", "Słynne skandale lat 90." itd. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A książka dla starszej pani? 08.12.22, 23:36 Zakłada się, że skoro ich młodość upłynęła za PRL-u, to interesują ich te czasy. To nie jest przedziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_11 Re: A książka dla starszej pani? 08.12.22, 23:45 taki-sobie-nick napisała: > Zakłada się, że skoro ich młodość upłynęła za PRL-u, to interesują ich te czasy > . To nie jest przedziwne. Aha. Czyli ty też najbardziej lubisz książki, które opowiadają o czasach twojej młodości? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A książka dla starszej pani? 09.12.22, 00:06 Ja nie piszę o tym, co kto lubi, ale o tym, co sobie wyobrażają kupujący prezent. To różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_11 Re: A książka dla starszej pani? 09.12.22, 00:16 taki-sobie-nick napisała: > Ja nie piszę o tym, co kto lubi, ale o tym, co sobie wyobrażają kupujący prezen > t. To różnica. No tak. Ale dla mnie to dziwne dobierać książkę do wieku a nie do upodobań. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A książka dla starszej pani? 09.12.22, 00:19 Jeden z miliona stereotypów. Odpowiedz Link Zgłoś
zula_spod_wawelu Re: A książka dla starszej pani? 09.12.22, 14:01 Moim zdaniem jest przedziwne, bo skoro ich młodość upłynęła w prlu to z pewnością same są skarbnicą wiedzy na ten temat i nie muszą czytać ksiażek o prl, zazwyczaj przecież pobieżnych. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: A książka dla starszej pani? 09.12.22, 14:07 taki-sobie-nick napisała: > Zakłada się, że skoro ich młodość upłynęła za PRL-u, to interesują ich te czasy > . To nie jest przedziwne. Moje dzieciństwo i wczesna młodość upłynęły w PRL-u. Nie mam jakoś ochoty o tych czasach czytać i się w nich pławić... Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: A książka dla starszej pani? 08.12.22, 23:49 Moj tata stwierdził, ze milo mu sie czyta o starszych bohaterach, bo jak i im strzyka w kolanie i łupie w krzyzu to mu raźniej 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
juztubylam Re: A książka dla starszej pani? 08.12.22, 23:33 Szukam inspiracji albo jakiegoś nowego pomysłu pozaksiążkowego. Rodziewiczównę to się w dzieciństwie czytało, zresztą to zawsze były mocno tragiczne opowieści, więc nie, nie te klimaty. Starsza pani kiedyś określiła, że nie interesują ją już wymyślane opowieści , wtedy właśnie dostała jakąs książkę przygodową, która miała być dla rozrywki. Że dla niej to takie puste, nie wskrzesza w sobie żadnego zainteresowania ksiązkami nie przedstawiającymi faktów, ważnych dla swiata wydarzeń, itd. Woli czytac gazety o bieżących wydarzeniach które w dużej ilości jej przynoszĄ sąsiedzi. Więc może kierunek jakieś biografie albo ciekawostki / reportaże historyczne.. nie wiem. Z drugiej strony w tv najbardziej lubi oglądać te ckliwe tureckie seriale które teraz jsą na topie - więc odmóżdżać tez się lubi. Mam wrażenie, że czuje się wypalona. Kiedyś dużo czytała książek, teraz nawet jak zaczyna jakąś beletrystykę to i tam mysli za chwilę o czym innym i się zniechęca. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: A książka dla starszej pani? 09.12.22, 00:01 To nie zależy od wieku. Nie jestem starszą panią a też znam to uczucie " wypalenia" , i koło łóżka rośnie mi stos książek zaczętych, nieprzeczytanych, i odłożonych na zaś, na kiedyś, bo może kiedyś indziej zaskoczy... Odpowiedz Link Zgłoś
betyskai Re: A książka dla starszej pani? 09.12.22, 14:47 To zapewne stany depresyjne. Kiedyś miałam przez kilka lat- minęło. Wyobrażam sobie jednak, że pani lat 85 to już nie bardzo ma czas żeby czekać jak jej minie... Brak sensu życia. Odpowiedz Link Zgłoś
samawsnach Re: A książka dla starszej pani? 09.12.22, 00:07 Moja blisko 80 teściowa zachwyciła się u nas książką z ilustracjami Innocentiego "Dom". Trudna do dostania, ale warto poszukać - uczta dla zmysłów, moc wspomnień i emocji. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: A książka dla starszej pani? 09.12.22, 00:17 Moja ciocia 97 lat ostatnio zaczytuję z w serii o Ani z Zielonego Wzgórza, generalnie bardzo lubi książki o młodzieży i raczej lekkie czytadła. Odpowiedz Link Zgłoś
feliz_madre Re: A książka dla starszej pani? 09.12.22, 14:32 Proszę bardzo: 1. Dom niepsokojnej starości lubimyczytac.pl/ksiazka/4987335/dom-nie-spokojnej-starosci 2. Już nie mogę się doczekać... lubimyczytac.pl/ksiazka/4890765/nie-moge-sie-doczekac-kiedy-wreszcie-pojde-do-nieba 3. Wciąż o Tobie śnię lubimyczytac.pl/ksiazka/5000188/wciaz-o-tobie-snie 4. Boze Narodzenie Lost River lubimyczytac.pl/ksiazka/4865158/boze-narodzenie-w-lost-river Wszystkie 4 ciepłe, pełne humoru, a te wszystkie trzy Fanny Flagg to taki miód na serce. Polecam bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś