Dodaj do ulubionych

Potrzebny przepis na miodownik

09.12.22, 17:46
Chodzi mi o tradycyjna recepturę, nie przepis z neta, których jest dużo ale nie przypominają tego mojej babci. Robilam lata temu ale zgubilam przepis odręcznie pisany na kartce. Koniecznie chcę zrobić na świeta, na prawdziwym miodzie i z kremem z kaszy manny, nie za slodki, nie mdły, z polewa czekoladową. Będę wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Potrzebny przepis na miodownik 09.12.22, 18:38
      To stary przepis na tzw. placek/tort piernikowy który się zawsze udaje. Wyprobowany już przez dwa pokolenia w mojej rodzinie.
      Składniki: 60 dag mąki, 15 dag cukru, 10-20 dag masła, łyżeczka sody, 3 łyżki miodu, 5 łyżek śmietany, 1 jajko. Zagnieść ciasto ja na pierogi podzielić na dwa lub trzy krążki i upiec w 170 stopniach do zezłocenia (ok 20 minut).
      Masa grysikowa: pół litra mleka, 4 kopiate łyżki grysiku, 15 dag cukru (ja daję mniej), cukier waniliowy. lub wanilia.Składniki zagotować i gdy zimne połączyć z 20 dag masła. Polewa - tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżką masła i łyżką śmietanki, polać ciasto.
      • aqua48 Re: Potrzebny przepis na miodownik 09.12.22, 18:39
        Dobry bardzo jest też z masą ze śliwek suszonych lub orzechów włoskich.
      • mondaymorning1987 Re: Potrzebny przepis na miodownik 09.12.22, 19:05
        Dziekuję bardzo, o to wlasnie mi chodziło❤️
      • pepsi.only Re: Potrzebny przepis na miodownik 10.12.22, 16:05
        O !
        ja też dziekuję, właśnie takie ciasto zawsze jadałam na święta u mojej babci, potem cioci. Bo ciocia zawsze piekła i mówiła, że to mazurek. (Jak słyszę "mazurek" to od razu myśl idzie w kierunku tego ciasta. Smak dzieciństwa. )
        Mega.
    • alfa36 Re: Potrzebny przepis na miodownik 10.03.23, 00:59
      A czy można dodać dżem porzeczkowy? Czy raczej powidła?
      • mysiulek08 Re: Potrzebny przepis na miodownik 10.03.23, 01:06
        dzem porzeczkowy bedzie ok, kwaskowosc dzemu przelamie slodycz ciasta
    • bergamotka77 Re: Potrzebny przepis na miodownik 10.03.23, 13:49
      Na ematce tylko jagielnik. Przepyszny!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka