godzina.forumowania 09.12.22, 19:54 rozrobić antybiotyk? Co w takiej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bylam.stara.mostowiakowa Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 19:56 To zależy czy się zrobiło zbyt mocny czy zbyt słaby roztwór. Odpowiedz Link Zgłoś
godzina.forumowania Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 19:58 Na przykład: woda miała być dolana do kreski na butelce. A dolałyście jakieś 30 ml ponad kreskę czyli za dużo rozcieńczony. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 20:07 już Ci napisałam, że liczę stężenie i przeliczam dawkę ale tak na lenia- jeśli butelka jest prosta (nie zwęża się i nie rozszerza) to bierzesz miarkę, robisz pomiar ile ponad kreskę nalałaś i stwierdzasz, że masz np. 1,28 tego, co miałaś mieć (128% w sensie). Więc każda dawka jest większa o tyle: miało być np. 5 ml a będzie 5x1,28=6,4 ml Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 10.12.22, 06:25 Augumentin po kilku dniach gęstnieje,także nie przejmowałabym się tym, podawała z lekkim marginesem na plus i dała do końca flaszki. U nas często musiałam prosić o kolejną buteleczkę , bo na wyznaczony czas podawania nie wystarczał , właśnie dlatego że gęstniał. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 19:58 Nigdy nie rozrabialam. Chodzi o antybiotyk w plynie dla dzieci? Apteki zawsze wydaja gotowy. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 19:59 W Polsce nie wydają gotowego. Odpowiedz Link Zgłoś
godzina.forumowania Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 19:59 ritual2019 napisał(a): > Nigdy nie rozrabialam. Chodzi o antybiotyk w plynie dla dzieci? Apteki zawsz > e wydaja gotowy. Kochanie, ja nie pytam o życie w Jukeju Tylko w PL. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 20:02 Uwielbiam twoje komentarze. Zawsze! z d.py Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 20:08 z czego żeś się urwała to ja czasem pojęcia nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 20:14 No tak, Polska nie przestaje zadziwiac. 😃😃😃😃 Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 21:07 No dobra. Czyli kupujesz w aptece antybiotyk, farmaceutka otwiera buteleczkę zapieczętowaną przez producenta, wody do kreski, potrząsa i sprzedaje? A tym czasie czekasz przy okienku? Tak to się odbywa? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 21:10 Tak, w NL też tak to się odbywa 🤷 Co mnie bardzo zdziwiło za pierwszym razem:p Tyle, że nie czekam przy okienku, idę sobie usiąść:p Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 21:09 ritual2019 napisał(a): > No tak, Polska nie przestaje zadziwiac. 😃😃😃😃 czym, że człowieka nie traktują defaultowo jak półkretyna? Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 21:50 Za to twoje zdziwienie, że nie wszędzie na świecie jest tak samo -rozbrajajace Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 11.12.22, 14:33 ritual2019 napisał(a): > No tak, Polska nie przestaje zadziwiac. 😃😃😃😃 Nie mieszkałaś nigdy w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 22:51 anorektycznazdzira napisała: > z czego żeś się urwała to ja czasem pojęcia nie mam Z kompleksów, bardzo dużych kompleksów. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 10.12.22, 19:52 Nie, nie zawsze. Tu gdzie mieszkam pytają, czy rozpuścić, czy chcę sam proszek. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 10.12.22, 21:38 Bzdura. Są w proszku do zrobienia zawiesiny. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 20:01 Jeśli nie da się nic zrobić z tym roztworem, zadzwoń na nocną opiekę, poproś o nową receptę i wykup szybko nowy antybiotyk. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 20:15 OJP tylko popros ladnie 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 20:02 Co to znaczy nieprawidłowo zrobić? Jeśli rozcieńczyć, to biorę kalkulator, liczę jakie mam stężenie teraz i ile tego brać, żeby na jedno wyszło z dawką, tak przyjmuję i nie ma tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 20:08 Nie wystarczy przecież bo będzie musiała go wziąć więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 20:31 Co????? Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 21:50 No widzisz, że jednak to dobrze, że tam te antybiotyki rozrabiają w aptece, bo to za trudne dla wielu matek. Może u nas też tak powinni sprzedawać? Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 21:07 😂😂😂 calkiem trafna uwaga jak na humanistke, choc ze zrozumieniem slowa pisanego slabo. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 10.12.22, 09:03 >Nie wystarczy przecież bo będzie musiała go >wziąć więcej Jak zabraknie, to dolać więcej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 10.12.22, 10:50 Tak berdżi. Jak wlejesz do słoja dwie 40% półlitrówki, to ci wyjdzie litr wódki 80% 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 20:15 anorektycznazdzira napisała: > Co to znaczy nieprawidłowo zrobić? > Jeśli rozcieńczyć, to biorę kalkulator, liczę jakie mam stężenie teraz i ile te > go brać, żeby na jedno wyszło z dawką, tak przyjmuję i nie ma tematu. > OJP 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 20:33 możesz dodać krok w którym sprawdzasz na googlu to to jest "stężenie" Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 22:54 Anorektyczna, większość ludzi tego nie policzy prawidłowo nigdy w życiu, już masz idiotyczne komentarze. Bezpieczniej żeby poszła do apteki i niech jej przeliczą. Tylko takiej z magistrem farmacji. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 10.12.22, 05:38 racja, właśnie widzę Odpowiedz Link Zgłoś
godzina.forumowania Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 10.12.22, 06:17 Anorektyczna: Leku po rozcieńczeniu miało być 100 ml. A jest 130 ml. Dawka to 2 x dziennie po 7 ml. ? Czy wiesz ile ml podawać? Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 10.12.22, 06:34 2xdziennie po 9,1 ml Odpowiedz Link Zgłoś
godzina.forumowania Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 10.12.22, 06:43 Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 10.12.22, 06:44 Odpowiedz Link Zgłoś
pannazdzieckiem Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 10.12.22, 09:26 godzina.forumowania napisała: > Anorektyczna: > Leku po rozcieńczeniu miało być 100 ml. > A jest 130 ml. > Dawka to 2 x dziennie po 7 ml. > ? Czy wiesz ile ml podawać? To jest na serio pytanie???? Odpowiedz Link Zgłoś
godzina.forumowania Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 10.12.22, 09:40 Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 10.12.22, 20:04 Jest na serio i lepiej, że pyta niż gdyby miała podać źle. Tyle, że powinna pytać w aptece, bo tutaj pojęcia nie ma kto jej radzi dobrze a kto źle, a ludzie (jak widać wyżej, choćby wpis Bergi, głupoty wypisują). Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 10.12.22, 22:25 No ludzie, przecież to jest matematyka na poziomie piątej klasy podstawówki 😮 Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 11.12.22, 15:06 Nie pamiętam, kiedy były proporcje, ale jakos w końcówce podstawówki. Mimo wszystko, lepiej, ze autorka zapytała, niz jakby miala podać dziecku za duzo lub za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 20:10 Nie zdarzyło, bardzo uważam w takich sytuacjach i wszystko wymierzam z aptekarską dokładnością. Zwłaszcza że to pewnie dla dziecka? Nie podałabym takiego, tylko trzeba jechać na nocną pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 21:53 Przecież wystarczy dać ciut więcej, jak się za rzadki zrobiło. Odpowiedz Link Zgłoś
eukaliptusy Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 11.12.22, 14:22 Na nocną pomoc jedź z matematyki 🤦🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 20:33 Zależy ile przelane. Jak niewiele, to olać. Jak więcej to podać przeliczoną objętość i udać się po nową receptę, niekoniecznie gnijąc na nocną pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 20:33 Gnając, a nie gnijąc. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 21:13 Gnicie na nocnej pomocy zabrzmiało złowieszczo, acz życiowo. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 21:16 Myślałam, że to gnicie było zamierzone, jakoś pasuje :p Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 09.12.22, 21:29 Nie zdarzyło mi się. No chyba, że nie zauważyłam i podałam blednie rozrobiony 😉. Rady, co zrobić, już dostałaś . Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 10.12.22, 09:58 Nic nie robię. Na logikę, te dawki to są umowne, np dla dziecka które waży 20-30 kg jest ta sama dawka. Więc sądzę, że odrobinę inne stężenie wiele nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 10.12.22, 19:46 Dawka powinna być dobrana do masy ciała, bez widełek - 10kg „widełek” to bardzo dużo w przypadku dziecka. To oznacza nawet 2x różnicę w dawce liczonej na kg m.c. Jeśli podasz zbyt rozcieńczony antybiotyk - dawka będzie za mała. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 10.12.22, 20:07 Spisałam ten przedział wagowy akurat z opakowania leku. Nie z dupy Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 11.12.22, 00:00 To samo napisałam a piszą, że głupoty wypisuje. Skoro tak rozcieńczyla to musi więcej podać by osiągnąć pożądane stężenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 11.12.22, 15:09 Stężenie juz jest, musi podac proporcjonalnie wiecej, by byla wlasciwa dawka antybiotyku. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 10.12.22, 19:49 Antybiotyk dla dzieci z takim rozstrzałem? Przecież 10 kg może zrobić ogromną różnicę, może wyjść nawet podwójna dawka. Mnie zawsze pytali ile dokładnie waży dziecko, a ostatnio dla pewności nawet zważyli. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 10.12.22, 20:14 Szok, co. Nie czytasz tych ulotek? Azytromycyna, jak dzieciak osiągnie 45 kg to możesz już dawać dawkę dla.doroslych. A dorosły może ważyć 80 kg. Większość antybow ma mniejszy rozstrzał na początku, tak 10-15 kg bardziej ale potem już też po 10 kg, czyli 25-35 kg. Serio tak jest. Moje dzieci niestety chorowite i ja dużo tego przerabiam. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 10.12.22, 20:18 W ulotce ostatniego antybiotyku córki nie było żadnej tabelki dawkowania, tylko info, że dawkowanie wg zaleceń lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 10.12.22, 20:41 Może u was są inne zwyczaje. U nas ulotka długa prawie jak książka telefoniczna Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 11.12.22, 08:17 Najwyraźniej. Córka ostatnio niestety musiała brać antybiotyk dwa razy w ciągu miesiąca, a przepisane miała trzy i przy każdym bardzo dokładnie i lekarz i farmaceuta pytali o wagę dziecka/ ważyli dziecko, żeby ustalić dawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 10.12.22, 20:45 Jak wlejesz za dużo to Odessa pipetą nadmiar...przecież to trzeba wytrzasnąć żeby się rozpuściło więc możesz spokojnie odessać Odpowiedz Link Zgłoś
godzina.forumowania Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 11.12.22, 08:41 alicjamagdalena napisała: > Jak wlejesz za dużo to Odessa pipetą nadmiar...przecież to trzeba wytrzasnąć że > by się rozpuściło więc możesz spokojnie odessać Za późno na odsysanie. Przed zrobieniem przeczytałam instrukcję: nalać wody do poziomu kreski. Proste. Potem spojrzałam na kreskę i tam obok tej kreski było napisane: 100 ml. I coś mi się stało z głową bo odmierzyłam w osobnej miarce te 100 ml i wlałam do butelki i rozmieszałam. I dopiero wtedy doszło do mnie, że jest sporo ponad kreską a proszek + woda po wymieszaniu miał być równy te 100 ml. Odpowiedz Link Zgłoś
godzina.forumowania Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 11.12.22, 08:45 To nie było tak, że zbyt szybko i nieostrożnie wlałam a potem: i co teraz?!... tylko gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 11.12.22, 00:02 Zadzwon do apteki doradzą, bo "aptekarz też lekarz" Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 11.12.22, 13:24 przy pierwszym dziecku lecę po nową receptę i robię od nowa; przy drugim dziecku przeliczam stężenia i podaję odpowiednio większą ilość zawiesiny; przy trzecim nie przeliczam stężeń i podaje "na oko" więcej zawiesiny a tak serio to - jako zawodowy chemik - nigdy nie popełniłam takiego błędu, ale zrobiłabym to, co w p.2, czyli przeliczenie - i tak zawsze liczę i sprawdzam, czy ilosci podane przez lekarza zgadzają się z tym, co w ulotce Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 11.12.22, 15:12 I bardzo dobrze, lekarz tez czlowiek i moze sie machnac. A opcji trzeciej nie polecam, watroba jest jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaabing Re: Czy zdarzyło wam się kiedykolwiek nieprawidło 11.12.22, 16:06 Corka (6lat) dostała pierwszy w życiu antybiotyk. Trochę mnie to stresowalo, najpierw wypytywalam lekarkę co i jak, później przestudiowalam ulotkę ze sto razy. Odmierzalam z aptekarską dokładnością a i tak nie byłam pewna czy dobrze robię. Wahalam się nawet jakiej wody dodać, z kranu? z dzbanka? przegotowaną? ciepłą? zimną? Tyle pytań, tak mało odpowiedzi 😂 Jeszcze lekarka mi opowiadała jak kiedyś jedna matka dolała wody do kreski, podała odmierzoną dawkę, później znów dolala wody do kreski i tak za każdym razem 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś