Dodaj do ulubionych

Paryz - styczen,luty czy czerwiec?

10.12.22, 08:03
Chodzi o 4 dni. Dzis trzeba podjac decyzje wink
Za miesiacami zimowymi przemawia fakt, ze turystow jest mniej.
W czerwcu ( a ma to byc koniec czerwca, moze byc masakra). Kiedys bylismy w lipcu i wtedy odpuscilismy sobie wszystkie top atrakcje, bo nie mielismy cierpliwosci.
Ale teraz musi byc i luwr i wieza i katakumby.

Za to w czerwcu mozna wieczorem sie poszwendac, bo i cieplo i dnie najdluzsze.

Co radzi ematka?
Obserwuj wątek
    • qwirkle Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 08:13
      W czerwcu jest zielono.

W styczniu czy lutym szarugi jak jesienią czy wczesną wiosną (marzec) w Warszawie (choć nieco mniej przenikliwa) , mniejsze tłumy. Szwendac się możesz jeśli u lbierzesz się odpowiednio. Noclegi pewnie nieco tańsze...
      • astomi25 Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 08:16
        No wlasnie ani loty ani noclegi tansze. Tez mbie to zdziwilo 🤷🏻‍♀️
      • taniarada Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 08:19
        Czerwiec najlepszy .W czym masz dylemat .W styczniu i lutym chcesz biegać po Paryżu .
    • szarsz Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 08:17
      Bylam ostatnio przejazdem, listopadową niedzielą, z szarugą i deszczem. Do musee d'orsay nie weszłam, kolejka przed na minimum dwie godziny stania.
    • chococaffe Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 08:24
      ematka radzi sprawdzic jak sensowne jest kupowanie biletów online do wybranych obiektów - co nie uchroni cię przed tłumami, ale może da gwarancję, ze w ogóle wejdziesz.

A poza tym - niestety, sama musisz wybrać co dla Ciebie ważniejsze
    • marinella Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 08:54
      Najlepszy miesiąc to sierpień, jest ciepło, pustawo, można spokojnie zaparkować, paryzanie na wakacjach. Najgorszy to luty = walentynki.
      • astomi25 Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 10:38
        Sierpien niestety nie wchodzi w rachube.
        • aqua48 Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 11:23
          Nie, sierpień jest najgorszy. Upały w Paryżu dochodzą niekiedy do ponad 40 stopni..W sklepach płyną zamrażalniki..
      • segregatorwpaski Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 10:49
        Sierpień? Byłam - mega tłumy i upał niemożliwy. Byłam w listopadzie - połowę mniej ludzi i mniejsze kolejki, wolne miejsca w restauracjach, zdecydowanie w listopadzie było milej, choć fakt, nie zielono i chłodnawo, ale wystarczy się lepiej ubrać. Z wymienionych miesięcy brałabym styczeń.
        • black_halo Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 13:08
          Pierwszego tygodnia listopada nie polecam bo dzieciarnia i studenci maja wolne w Begii i Holandii i caly Paryz jest zapachany bachorami, ktorych rodzice postanowili pokazac im troche kultury.

Drugi tydzien listopada, ewentualnie pazdziernik - nadal dosc znosna pogoda. Styczen - nad duzo dekoracji swiatecznych, wyprzedaze w sklepach i malo ludzi, bo wszyscy splukali sie na swieta.
      • leanne_paul_piper Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 10:55
        No ładnie. Ja właśnie będę w lutym, tyle, że po walentynkach, więc będzie luźniej może troche. I do tego przelotem, więc znów wszystko będzie w biegu. Ale nie chcę już bardziej testować cierpliwości mojej szefowej, która i tak klepnęła mi 3,5 tygodnia urlopu. Najwyżej będziemy latać jak kot z pęcherzem, aby coś tam zobaczyć. Ale Paryż to w końcu Paryż, dobry na każdą porę roku😉🤷‍♀️
    • beaucouptrop Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 10:58
      Byłam ostatnio w październiku. Było szaro i deszczowo, a ludzi i tak pełno.
      Wybrałbym czerwiec. Długie dni, cieplej można się powloczyc po mieście. A co do atrakcji zarezerwuj wszystko on-line. Pewnie też będziesz stała w kolejkach, ale będziesz miała pewność że wejdziesz.
      • snakelilith Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 11:51
        Jak w październiku może być w Paryżu szaro? Nawet jak pada, a prawdopobieństwo słońca i tak jest spore, bo najwięcej pada w Paryżu w maju, a wcale nie jesienią, to przecież przyroda jest w przepięknych jesiennych kolorach. U mnie nawet teraz jeszcze niektóre drzewa mają żółte liście, a wiele krzewów jest zielonych przez cały rok, a jestem od Paryża trochę na północ. Jak Paryż to dla mnie tylko wrzesień, lepiej październik. Po zakończeniu wakacji następuje też małe turystyczne uspokojenie, choć to w przypadku Paryża jest często mało zauważalne.
        No ale autorka do października czekać nie chce, więc jak też radziłabym mimo wszystko czerwiec. W styczniu-lutym może po prostu lać przy 5 stopniach, albo siąpać mokrym śniegiem w okolicach zera. Taki wilgotny chłód jest bardziej paskudny od mrozu. Choć w drugiej połowie lutego, to może być już wiosna przy 15-18 stopniach. Zdarzało się. Gwarancji jednak nie ma.
        • beaucouptrop Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 12:58
          No było szaro. Jak to mówią ciel de plomb. Niskie chmury i mżawka. Ja nie znoszę takiej zgnilej pogody.
        • astomi25 Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 13:12
          To nie o to chodzi ze nie chce. Gdyby mogla, to bym pojechala w polowie wrzesnia. Albo w kwietniu.
          Niestety wolnego brak. A ja urlop musze zaplanowac co dnia. I potem zmienic nie moge.
          • igge Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 17:52
            Ja bym nie chciała czekać do czerwca. Czerwcowe wyjazdy bardzo lubię ale wyjechałabym w pierwszym dostępnym terminie smile.Rzeczywiście w czerwcu dzień w długi i pogoda często fajna.
            Ale wybrałabym styczeń.
            Albo i luty ale mnie walentynki nie przeszkadzają. W lutym to już przedwiośnie prawie. Kwiatki gdzieniegdzie posadzone w skrzyneczkach.
            Może Paryż to co innego ale w Wiedniu, Pradze czy Londynie byliśmy na walentynki i specjalnych tłumów nie było.
            Spacery i zwiedzanie uliczek trzeba przerywać kawą i ciachem, żeby nie zmarznąć i tyle. Muzea, galerie trochę mniej zapchane niż latem.
      • boogiecat Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 12:12
        W pazdzierniku najfajniej jechac na poludnie Francji!
    • aqua48 Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 11:21
      Czerwiec jest fajny, bo ciepło, ale ja lubię luty i marzec. Przez kilka lat spędzaliśmy z mężem w Paryżu walentynki. Po powrocie zawsze szok, bo tam to już wiosna, a u nas jeszcze zima.
    • woman_in_love Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 11:30
      Paryż to Bagdad Zachodu: upadek, degrengolada, przestępczość, zamachy terrorystyczne i dziwne NPCe o podejrzanym kolorze skóry.

Pojedź sobie lepiej do Ciechocinka albo Szczawnicy.
      • beaucouptrop Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 11:40
        Lo matko. Jaki/a ty jesteś nudny/a z tymi glupawymi komentarzami, które chyba tylko tobie wydają się inteligentnie ironiczne. Daj se spokój i przestań zaśmiecać wątki. Jest weekend. Idź lepiej na spacer czy zakupy.
        • woman_in_love Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 11:44
          nie zesraj się frankofilu / frankofilko
          • beaucouptrop Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 13:01
            😂
      • ingryd Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 11:52
        woman_in_love napisała:

> Paryż to Bagdad Zachodu: upadek, degrengolada, przestępczość, zamachy terroryst
        > yczne i dziwne NPCe o podejrzanym kolorze skóry.
        >
        > Pojedź sobie lepiej do Ciechocinka albo Szczawnicy.
        😂😂😂
        I jak cię nie kochać womanku ?
        No niedasię 🤷‍♀️🥰
        • woman_in_love Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 11:59
          womanko jeżeli już
    • mikams75 Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 11:31
      bylam w lutym i bylo calkiem spoko, ja wole zwiedzac w chlodniejsze dni, latem wykonczylby mnie upal (ach te kolejki, zeby wejsc gdziekolwiek) i tlumy ludzi. Podjrzewam, ze czerwiec niewiele rozni sie od lipca. W lutym tez pusto nie bylo ale dalo sie zwiedzac i miec z tego przyjemnosc.
    • imponderabilia22 Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 11:35
      Może kwiecień, tam jest generalnie cieplej niż u nas. A bilety kup online
    • ingryd Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 12:03
      Są takie 2 momenty kiedy w paryżu jest super (tzn super jest zawsze, ale turystycznie mnie się rozchodzi) to naokrak pomiędzy czerwcem a lipcem oraz sierpniem a wrześniem. Wtedy paryżanie juzprawie wyjechali (albo jeszczeniewrócili) na wakacje, a turyści właśnie biorą dopiero rozpęd na najazd (lub właśnie wracają do siebie bo rok szkolny się zaczyna)

Wszystkie wejściówki do muzelni, wystaw i wszelkiego rodzaju przybytków kulturwy, KONIECZNIE kupić online na wyznaczoną godzinę.

(jakbym miała wybierać między styczniem a lutym, brałabym styczeń)

Miłego pobytu w mieście wartym mszy 🙂
      • boogiecat Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 12:11
        Najpiekniejsza paryska, leniwa niedziele spedzilam z toba 27 sierpnia przy 22°, w sloncu i z umiarkowana turystoza.

Poza tym tez biore styczen.
        • ingryd Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 18:35
          😌
          A wiesz boogie, że będąc na Paris Photo 2022 (międzynarodowy salon sztuki fotografii), znalazłam kilka „naszych” zdjęć z tej niedzieli, między innymi słoneczną ulicę galicyjskiego sztetla w meksyku 🤪
          (było bardzo miło i faktycznie nad zwyczaj pianissimo)
          • boogiecat Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 18:57
            Ja tez juz zawsze bede o tobie pamietac ogladajac « polskie » krajobrazy!😀😘
    • chococaffe Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 13:22
      Myślę, że już wiesz- każdy miesiąc jest dobry i każdy jest zły wink Kiedykolwiek pojedziesz dostosuj program do okoliczności i ciesz się nim. Wszystkiego i tak nie przewidzisz.
    • b.bujak Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 15:32
      turystycznie to nie wiem, ale pogodowo można zaryzykowac luty (tym bardziej jeśli byłaby to końcówka tego miesiąca);
      pare lat temu byłam w okolicy Paryża akurat w takim czasie, kiedy u nas było jeszcze zimowo a tam już kwitły krokusy i robiło się zielono - nie pamiętam dokładnie, czy to był poczatek marca, ale pamiętam swoje zdziwienie tą wiosną tam...
      • mikams75 Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 15:43
        to chyba zalezy jak sie trafi, ja bylam w trzecim tygodniu lutego i mrozu nie bylo ale pierwsze dni byly wietrzne i wilgotne, troche padalo, no ogolnie zimno i niezbyt przyjemnie i zimowe ubrania, czapki, rekawiczki byly potrzebne, pozniej sie troche rozpogodzilo ale i tak bylo ok. 5 stopni, a jak sie spedza duzo czasu na zewnatrz, to tylko w zimowych ciuchach. Oznak wiosny nie widzialam.
        • b.bujak Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 15:59
          użyłam słowa "zaryzykowac" wink
    • wkswks Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 15:42
      Sąsiedzi było w lutym zeszłego roku i byli zadowoleni ale bilety braki mimo wszystko online
      • mikams75 Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 15:45
        tak, biletow trzeba szukac online, ja sie z niektorymi rzeczami zagapilam, bo bylam przekonana, ze poza sezonem nie bedzie problemow. A pozniej sie okazalo, ze roznie to jest - czasem dalo sie wejsc z biegu, czasem trzeba bylo postac w malej kolejce a czasem w ogromnej albo cos tam odpuscic.
    • novembre Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 17:07
      Ja czekam aż skończą remontować Notre Dame!
    • tokyocat Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 10.12.22, 20:33
      Czerwiec.
    • astomi25 Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 11.12.22, 18:24
      Dobra, juz wiem kiedy, teraz szukam hotelu.
      Zalezy mi na mozliwosci odwolania rezerwacji, az do dnia przyjazdu. Moze byc godzina 14, nie musi 18 smile
      Wiecie, ktora siec hoteli ma taka opcje. Ani tydzien wczesniej ani 2 dni mnie nie urzadzaja.
      ( w listopadzie stracilam kupe kasy za hotel w Lizbonie, do ktorej w koncu nie dotarlam. I ze nie dotre, wyszlo jakies 5 godzin przed odlotem).
      • chococaffe Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 11.12.22, 18:36
        Z mojego doświadczenia na bookingu to nie zależy tylko od hotelu, ale też okoliczności towarzyszących (okres, obłożenie itd). Zatrzymując się w tym samym hotelu miałam różne terminy - od 2-3 dni, do tego samego dnia.
    • bakis1 Re: Paryz - styczen,luty czy czerwiec? 11.12.22, 22:59
      Styczeń. Będzie świątecznie, dekoracje, światełka, przeceny. W czerwcu mogą byc masakryczne upały i tłumy ludzi.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka