Dodaj do ulubionych

Kiedy i jak pakujecie prezenty?

11.12.22, 10:50
Chyba jutro się wezmę, bo śnieg robi klimat ❄️

Będzie szary papier i materiałowe wstążki. Może jakaś gałązka iglasta.

Z ciekawostek: widziałam w Tchibo wielorazowe papiery świąteczne, czyli kawałki materiału w świąteczne wzory. Fajny pomysł?
Wg mnie bardzo, ale żeby to miało sens, to by trzeba sporo kupić i żeby inni robili podobnie... 🙄

Co Wy planujecie? I kiedy?
Obserwuj wątek
    • ophelia78 Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 10:54
      Ja dzien przed wigilia
      Ale to dlatego ze nie mogę paczek położyć pod choinką i wyjść z domu - mam psa który na bank by sprawdzał co tam jest wink

Staram się jak najwięcej pakować w papier -, raczej świąteczny kolorowy. W torebki rzeczy nieforemne.
      • grey_delphinum Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 10:55
        Nie po to wymyślono torebki prezentowe, żebym się miała męczyć z papierem i wstążkami 😉
        • heca7 Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 11:26
          Ja wstążek nie używam wink Pozostaję przy taśmie przezroczystej wink
      • kurt.wallander Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 20:07
        ophelia78 napisała:

> Staram się jak najwięcej pakować w papier -, raczej świąteczny kolorowy. W tore
        > bki rzeczy nieforemne.

A to ja odwrotnie - większość w torebki i pudełka, bo można używać wielokrotnie.

• daniela34 Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 10:56
      Różnie, zależy od pomysłu, prezentu, nastroju, humoru itd. Bezpośrednio przed wręczeniem. Póki co mam spakowane 2, w szare, papierowe torby.
    • gr.ruuu Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 11:01
      Jak dzieci będą zdrowe i pójdą do przedszkola smile
    • liliawodna222 Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 11:01
      W papier. Nie kupuję torebek, bo zdecydowanie są za drogie. Chyba, że prezent jest jakiś niewymiarowy i trudny do zapakowania, ale obecnie już się to nie zdarza.
    • heca7 Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 11:06
      Pierwsze zapakowałam dwa tygodnie temu. Póki jest mało to sobie leżą ale jak robi się więcej to wolę zapakować żeby nie było widać co to jest. Ostatni, dla psa zapakowałam wczoraj wink A jak tylko ubierzemy choinkę to i prezenty pod nią włożymy. Nie mamy już małych dzieci, które będą krążyć jak sępy dookoła drzewka wink
      • sasha_m Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 19:18
        Pies nie będzie się interesował? Moja by migiem rozpakowała wszystko. Jest gorsza niż małe dziecko, a ma 9 lat.
        • heca7 Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 19:56
          To są kabanosy z bażanta wink Zafoliowane. I dopóki nie podsuniemy jej pod nos mówiąc, że to prezent dla niej to nie ruszy wink
          Gorzej z kotami. Nie tyle zainteresują się własnymi też zafoliowanymi prezentami co dostaną głupawki na widok torebek prezentowych wink Bo przecież do takiej torebki można wejść!
          • sasha_m Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 22:51
            A nie nie, nie szkodzi, że prezent jest zafoliowany i nie pachnie. Po prostu każdy prezent trzeba rozpakować i zobaczyć, co tam jest, bo to przecież prezent 🙂
            • heca7 Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 22:59
              Bromba ma inne podejście wink Ona domyśla się, że gdzieś tam jest pod choinką coś dla niej. Ale zachowuje się jak pies ogrodnika. Sama nie weźmie- kotu nie da big_grin Będzie siedziała i odganiała od torebek koty wink
    • berdebul Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 11:22
      Małe pakuję w ścierki kuchenne. Ścierki zawsze się przydają. Na większe mamy przechodnie torby - opisujemy na przywiązywanych bilecikach.
      • powodzenia_juno Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 14:13
        O, fajny pomysł ze ściereczkami.
    • cojapaczem Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 11:24
      Torebki prezentowe tuż przed wigilią
    • szmytka1 Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 11:28
      Torebki gotowe kolorowe i papier kolorowy.
      • szmytka1 Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 11:28
        A zapakuję jak uda się pozbyć dzieci z domu
    • primula.alpicola Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 11:30
      W torebki do prezentów, w dodatku przechodnie, o ile nie są zniszczone.
      A kiedy? Jak się znam, to pewnie 23.12 wink
    • quendi Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 11:57
      Dzień lub dwa przed Wigilią, nie lubię jak są wymemłane smile
      • mikams75 Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 12:30
        a jak zapakujesz wczesniej, to sa wymemlane?
        • quendi Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 20:34
          mikams75 napisała:

> a jak zapakujesz wczesniej, to sa wymemlane?

Zdarzało się. Mam mało miejsca, by je przetrzymywać, upycham tu i ówdzie, i papier potrafi się wtedy pomiętolić, wstążki poprzekręcać, czasem coś się urwie czy odklei.
      • powodzenia_juno Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 16:45
        O, to ja podobnie pakuję. Też miałam już drewniane przywieszki, dzwoneczki, szydełkowe gwiazdki, aniołki... W tym roku nic mnie nie natchnęło, stąd pomysł po prostu na gałązki, ale to już dołożę w ostatniej chwili.
        • quendi Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 20:35
          powodzenia_juno napisała:

> O, to ja podobnie pakuję. Też miałam już drewniane przywieszki, dzwoneczki, szy
          > dełkowe gwiazdki, aniołki... W tym roku nic mnie nie natchnęło, stąd pomysł po
          > prostu na gałązki, ale to już dołożę w ostatniej chwili.

Gałązki są świetne, robiłam w zeszłym roku. Uważam, że wyglądało skromnie i bardzo klimatycznie smile
      • pade Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 20:07
        Szkoda by mi było rozpakowywaćsmile
        Ślicznie się prezentują.
        • quendi Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 20:36
          Dziękuję💜 zawsze się staram.
    • mikams75 Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 12:33
      krotko przed wigilia, papier, wstazki, gotowe kokardki. Ale to do rzeczy kupionych wczesniej lub w necie, w grudniu w sklepach pakuja od razu i chetnie korzystam z tej opcji.
    • chococaffe Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 12:52
      Pewnie w przyszłym tygodniu, wieczorem, ale jeszcze nie wiem kiedy.
      Znowu sie uzbierało troche torebek świątecznych i pewnie znowu puszczę je w świat.

Z drugiej strony kusi mnie przejście na woreczki materiałowe, tylko pewnie to będzie musiała być akcja coroczna, a w okresie przejsciowym, zanim wszyscy przeszliby na woreczki tekstylne, zbierałyby mi się torby. Nie wiem jak do tego podejść technicznie.
    • extereso Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 14:01
      Ja pakuję tylko dla jednej córki, bo ona pakuje wszystkie pozostałe. Ma plastyczny dryg więc zawsze jest ślicznie, ciekawie i z humorem. Robi to w nocy przed Wigilia
    • koralinaxxxx Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 15:13
      Ja w przyszły weekend pakuję, papiery tylko z TK MAXX, pakowane trójkami albo dwójkami po około 49.99zł - zaznaczam cenę tylko dlatego, że mają też tańsze. Te droższe to jest jakiś totalny sztos, jest ich dużo, ale przede wszystkim są naprawdę grube i mają piękne wzory albo minimalistyczne albo retro-christmasowe. Do tego tasiemki też z TK, a bileciki z Zara Home, w tym roku mieli przepiękne. Dla mnie opakowanie prezentu jest bardzo ważne, musi robić wrażenie, bo człowiek aż chce taki prezent rozpakować. Pakuję zawsze z tutorialami na yt, by było ładnie i schludnie, bez żadnej taśmy klejącej widocznej! A i jestem totalną przeciwniczką toreb prezentowych, po prostu nie lubię i jest to pójście na łatwiznę. Wielorazówki to nie dla mnie, lubię inne wzory co roku.
      • panna_lila Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 15:36
        co się dzieje z tymi papierami po rozpakowaniu prezentów?
        • ginger.ale Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 16:09
          Robią wrażenie.
    • jednoraz0w0 Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 15:18
      Wydrukowałam sobie własny świąteczny wzorek na tkaninie żeby porobić torebki ale to dość drogo wychodzi, gdybym chciała to zapakować duże pudło dla siostrzenicy która właśnie wchodzi w etap Barbie to opakowanie by kosztowało więcej niż prezent, więc to raczej na mniejsze fanty jest.
    • angazetka Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 15:25
      Pakuję dzień przed Gwiazdką albo już w Wigilię. Taki końcowy akcent przedświąteczny. Uwielbiam to. Niekiedy pakuję też prezenty przyjaciołom.
    • princesswhitewolf Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 15:30
      Ja sie nie mecze i nie pakuje w sto papierow bo to manotrawstwo energii i czasu. Kupilam domownikom takie wielkie wory z materialu ozdobione i od paru lat dostaja w worach gumka taka i ozdobka. Od paru lat to samo.

Poza tym to mamy dwie wielkie "skarpety "( zwyczaj anglosaski) dla dziecka gdzie sie kladzie male prezenciki.

Przyjaciolom daje w papierowych ozdobnych torbach.
    • ga-ti Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 15:36
      W kolorowy papier z marketu albo w torebki, te używamy po kilka lat wink zaklejam taśmą, czasem przewiązuję wstążką, czasem doklejam kokardkę. Podpisuję albo na papierze po prostu, albo wycinam z kolorowego papieru jakieś 'bileciki' choinki, czy serduszka, zależy czy mam czas i wenę. Pakuję zwykle w noc przed wigilią, bo nie mam gdzie przechowywać tak, by dzieciaki nie wyszpiegowały.
      Nie robimy tych prezentów nie wiadomo jak dużo, by ten papier miał aż tak duży udział w zanieczyszczeniu planety. Więcej opakowania jest na produktach pakowanych przez producenta, a jakoś nie słyszałam, by były wprowadzone odgórnie ograniczenia (kupujesz jakąś małą pierdółkę zapakowaną w plastik, później karton, ofoliowany dodatkowo, oczywiście ze trzy razy większy niż owa pierdółka).

Moja znajoma niemiecka 'babcia' na prezenty szyje woreczki, fajnie, ona wykorzystuje jakieś 'szmatki', a obdarowany może dodatkowo wykorzystać woreczek. Ja nie mam takich zdolności.
    • kaki11 Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 15:45
      Ja często pakuję po prostu w worki prezentowe. Tak jest najłatwiej jeśli prezent nie ma prostego kształtu, i najtaniej/ekologiczniej o tyle, że używam tych w których kiedyś dostaliśmy jakiś prezent.
      Vouchery czy biletu pakuję albo w ładną kopertę albo też w worek, jeśli dokładamy do niego jakieś przekąski.
      W papier może zapakujemy jeśli prezent będzie w pudełku, i nie dołożymy do niego jakichś słodyczy.
      Przy czym ja pakuję zwykle dopiero dzień lub dwa przed wigilią/wyjazdem na święta, bo czasem mam taką dziwną potrzebę do tych prezentów wracać, i jeśli już leżą te kilka tyg. przed świętami to czasem je po prostu oglądam. Bez sensu to wszystko popakować, i wyciągać i wkładać później 10 razy.
      • ga-ti Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 17:03
        "bo czasem mam taką dziwną potrzebę do tych prezentów wracać, i jeśli już leżą te kilka tyg. przed świętami to czasem je po prostu oglądam. Bez sensu to wszystko popakować, i wyciągać i wkładać później 10 razy."

Ojej, jak ładnie się to czyta smile
        • kaki11 Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 12.12.22, 11:55
          smile
    • lilia.z.doliny Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 16:04
      Kiedy i jak pakujecie prezenty
      Za późno i z mozołem suspicious
      W tym roku wypowiedziałam wojnę leniwej mnie i popakowalam PRAWIE WSZYSTKO, wspinając się na wyżyny moich zdolności manualnych.
      Jezusie....
      To nie są artystyczne paczuszki, tyle powiem.
    • pannazdzieckiem Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 16:42
      Podobnie, szary papier, sznurek, suszone pomarańcze i gałązki jodły. Biodegradowalnie.
      Staram się podzielić sobie to pakowanie na raty, ale różnie wychodzi. W tym roku nieźle się zapowiada, 1/3 prezentów mam już zapakowane, pakuję w miarę dostarczania. Może uniknę gorączki pakowania 23/12 o 23.
      • nuta15 Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 17:06
        Nie mam jeszcze wszystkich prezentów, pakuję zazwyczaj dzień, dwa przed Wigilią w kolorowy papier świąteczny, dodaję jakieś kokardki, gwiazdki, choinki itp. W ubiegłym roku znalazłam filmik jak zrobić z papieru woreczki - kopertki i ten patent okazał się bardzo fajny na zapakowanie małych prezentów i tych o nietypowych kształtach.
    • mgla_jedwabna Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 19:25
      W tym roku jestem eko. Kupiłam w ciuchlandzie materiały we wzory świąteczne i szyję worki i woreczki. W to się powkładać prezenty, przewiąże wstążkami materiałowymi (też wielokrotnego użytku) i włoży pod choinkę. Potem będzie można woreczki zachować na kolejny rok lub użyć do czegoś innego.
    • milin94 Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 20:05
      W nic. W tym roku ustaliliśmy, że przedmioty i tak są w coś zwykle zapakowane, co generuje wystarczająco dużo śmieci.
    • ursgmo Re: Kiedy i jak pakujecie prezenty? 11.12.22, 21:53
      Już mam wszystko prawie zapakowane, to co doszło dopakuję jutro. Nauczka po zeszłym roku, kiedy dzieciaki siedziały ostatni tydzień w domu i nie miałam jak wyciągnąć mojej torby ze strychu. Przymusowo pakowałam resztką sił ostatniej nocy, w to co mąż zdobył ze sklepu ( a cudów już nie było ). Lubię pakować i staram się żeby każdy prezent był w innym kolorowym papierze, do tego satynowe wstążki , bileciki. Tyle miałam ładnych papierów schowanych, a wyszło jak wyszło. Kawałek choinki widać na zdjęciu, psa akurat uwieczniałam.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka