Dodaj do ulubionych

Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;)

11.12.22, 18:16
Medytując nad lodówką/szafkami w poszukiwaniu inspiracji na jutrzejszy obiad wypatrzyłam torebkę grochu - zupa wymarzona na mroźną zimową pogodę. Mam też jakieś frankfurterki, to się zagrzeje i dorzuci do zupy i obiad gotowy.
Tzn. mnie te kiełbasy niepotrzebne, ale chłop pewnie zechce.
A jakie u Was zimowe obiady ?
Obserwuj wątek
    • boogiecat Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 11.12.22, 18:21
      U mnie kenelki zapiekane w sosie.
    • woman_in_love Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 11.12.22, 18:22
      ...a pojutrze Moje Wielkie Polskie Pierdzenie
      • 1matka-polka Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 11.12.22, 18:26
        A fe, znacznie bardziej wyrafinowane byloby zagraniczne vegańskie pierdzenie po aquafaba from cieciorken.
      • snakelilith Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 11.12.22, 18:30
        Pojutrze? Masz tak leniwe jelita? Więcej ruchu, więc błonnika, to strączkowe nie tylko przejdą szybciej, ale nie będą wywoływać takich senscacji.
      • default Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 11.12.22, 21:09
        Do grochu i fasoli daje się odpowiednie przyprawy (majeranek, bazylie, tymianek, cząber) i pierdzenia nie ma.
        • woman_in_love Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 11.12.22, 21:16
          nienawidzę kminku, majeranku, tymianu i cząbru
          • default Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 11.12.22, 22:42
            Ale ja Cię przecież nie częstuję moją grochowką, więc bez obaw 😉
          • lea_233 Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 12.12.22, 08:49
            Lubię wszystkie przyprawy a te które zostały wymienione to dla mnie najlepsze. Kwestia proporcji i zastosowania do odpowiednich potraw.
    • snakelilith Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 11.12.22, 18:27
      U mnie wołowina po nadreńsku, marynowana na kwaśno z przyprawami korzennymi i rodzynkami w sosie, do tego szare kluski i czerwona kapusta. Pękam właśnie.
    • daniela34 Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 11.12.22, 18:37
      Szybkie smile jarzynowa i pałki z kurczaka z frytkami z batatów. Nie man czasu. Gorzej, że nie mam też pomysłu na jutro.
    • 1matka-polka Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 11.12.22, 18:44
      Ja szykuje na jutro pieczoną perliczkę w pomarańczach, do tego ryz i sałata, ale nie mam sałaty.

www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/perliczka/przepis.html
      • dominika9933 Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 11.12.22, 18:52
        Kurczak z shitake i pieczarkami, ryż.
    • chococaffe Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 11.12.22, 19:00
      Jutro pewnie zjem na mieście, ale pojutrze albo krupnik (z kaszą jaglaną) albo jakieś indyjskie (to zależy od tego co zjem jutro - będzie to "przeciwieństwo")

Na pewno wieczorem zrobię sobie mleko z imbirem, cynamonem, kurkumą, itd.

A w weekend (niedzielę) mam ochotę na wielki gar rosołu.
      • gryzelda71 Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 11.12.22, 20:06
        Krupnik z kasza jaglana nieeeee
        • chococaffe Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 11.12.22, 20:15
          spoko, nie zapraszam cięwink
          • gryzelda71 Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 12.12.22, 08:53
            Spoko nawet gdyby to nie.
    • 1matka-polka Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 11.12.22, 19:08
      Ostatnio kupuje tez surowy boczek w dino, bardzo swiezy, gotuje go 1,5 h, a na wywarze robie zupe fasolowo-ziemniaczaną z podsmazana cebulką i marchewką.
      • 1matka-polka Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 11.12.22, 19:17
        Wazne jest, zeby nie wylewac wody z fasoli tylko dodac ja do zupy, podobnie ziemniaki, jesli gotowane osobno, to pokroic w kostke, ugotowac w malej ilosci wody i wszystko wlac do gara.
    • nena20 Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 11.12.22, 19:44
      W sobotę była zupa fasolowa na żeberkach, leniwe pierogi. Dziś rosół i gotowane mięso. Jutro pomidorowa i sztuki mięsa w sosie borowikowym.
    • feniks_z_popiolu Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 11.12.22, 20:11
      Dziś byla babka ziemniaczana z ogórkami kwaszonymi. A na jutro jest przygotowywany kapuśniak na odrobinie wędzonego boczku.
    • piataziuta Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 11.12.22, 21:16
      Dzisiaj antrykoty sezonowane z chutneyem z czerwonej cebuli i kasztanami - by Mieciu.
      Jutro rano ja robię obiad.
      Zastanowię się też rano...
    • primula.alpicola Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 11.12.22, 21:50
      Dziś były kacze udka, ziemniaki i czerwona kapusta, jutro makaron z sosem szpinakowym i piersią kurczaka.

Zupa grochowa, fasolowa, żurek, kapuśniak, gulaszowa, oczywiście zimą są obecne.
      • grey_delphinum Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 11.12.22, 21:57
        Jutro i pojutrze krupnik (a w zasadzie wariacja ns jego temat) tak gęsty, ze łyżka staje (bez mięsa).

W środę i czwartek gołąbki.

Grochową planuję juz po świętach.
    • arthwen Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 11.12.22, 21:55
      Dzisiaj był hindus na mieście, a jutro chyba rybka będzie. Ale jeszcze się okaże.
    • powodzenia_juno Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 12.12.22, 08:51
      U mnie też dziś coś hinduskiego, ale nie zdecydowałam jeszcze, co konkretnie.
    • summerland Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 12.12.22, 09:11
      U mnie byla zupa cebulowa I makaron z pieczarkami. Dawno nie gotowalam grochowki I fasolowki, zrobie w tym tygodniu
    • aqua48 Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 12.12.22, 12:34
      U mnie dzisiaj porowa z ziemniakami i boczkiem, a na drugie naleśniki z dżemem pomarańczowo-brzoskwiniowym, polane jogurtem greckim i posypane czekoladą. Typowo zimowy obiad. Na jutro marynuję schab. Będzie duszony w warzywach, z kluseczkami i nad zupą się jeszcze zastanawiam. Może krupnik, może pomidorowa na ostro, a może jarzynowa-krem z grzankami z serem? Dzieci przychodzą na obiad i zupa powinna być.
    • milin94 Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 12.12.22, 15:12
      Natchnęłaś mnie. Akurat dostałam wspaniałe wędzone żeberka od rodziny ze wsi i wędzonkę. Kiełbaska też się znajdzie. Na taką pogodę to najlepsze jedzonko świata. I jeszcze kapuśniak. I bigos. I fasolka po bretońsku. I goloneczka w piwie. I flaki.
    • pepsi.only Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 12.12.22, 15:31
      Zimą mam trochę więcej czasu na stanie przy garach, więc narobiłam gołąbków,
      i teraz 3 dni z rzędu obiad mam z głowy wink

A w dwóch niezależnych garach pichci się bigos oraz kapusta z grzybami.
      Plus to, że mąż też nastawił szynkowar z łopatką.
    • lella_two Re: Jutro grochówka z kiełbaską - zimowo ;) 12.12.22, 15:59
      Zainspirowana ematką przerobiłam resztki papieru ryżowego na koreańskie kluski w sosie z gochugaru, tofu, dynią i wegańskjmi kiełbaskami. Jutro być może też grochówka, spodobał mi się ten pomysł, tym bardziej, że chodzą za mną gofry😎

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka