Dodaj do ulubionych

Do osób mających ogrzewanie na gaz

12.12.22, 19:59
Czy zauważyliście może że wasze liczniki mimo takiego samego zużycia wskazują więcej?
U mnie licznik albo jest zepsuty albo powariował. Dostałam ponad 1000 zł za gaz za pazdziernik, mimo że właczałam tylko na 2-3 godziny, może nieco więcej. Potem się licznik jakby zaciął, pojawiły się na nim jakieś dziwaczne liczby i się świecił czerwony trójkąt jakby wyskakiwal jakiś błąd. Napisałam go gazowni, oni odpowiadają po 2 tygodniach, potem zeszlam ponownie do piwnicy i błąd już się nie wyświetlał, teraz spisuje licznik co tydzień żeby to monitorować i wygląda jakbym zużywała o 30 % więcej niż w zeszłym roku, mimo ze na pewno tak się nie dzieje. Wiem ze jest cos takiego jak azotowanie gazu, i moze ten gaz jest obecnie bardziej azotowany, ze licznik się kręci i zuzycie większe a w domu zimno. Da się to poznac trochę po płomieniu na kuchence- im bardziej żółty, tym więcej azotu, bardziej niebieski - tym czystszy. Może w ten sposób oszukuja nas, że niby ceny zamrozone, a rachunek przyjdzie i tak większy znacznie?
Obserwuj wątek
    • extereso Re: Do osób mających ogrzewanie na gaz 12.12.22, 20:03
      Hmm u mnie 1,7 za dwa miesiące. Zawsze było mniej więcej 1,4 w tym okresie. Nic nie zauważyłam ale też nie oglądałam licznika.
    • yuka12 Re: Do osób mających ogrzewanie na gaz 12.12.22, 20:33
      U nas ceny gazu też mocno skoczyły i pomimo mniejszego zużycia płacimy 2-2.5 razy tyle co w zeszłym roku.
      Płomienia gazu nie widzę, kuchenę i piekarnik mamy elektryczne, na gaz tylko ogrzewanie i ciepłą wodę.
    • angeka2 Re: Do osób mających ogrzewanie na gaz 12.12.22, 20:45
      u mnie za ten calkiem cieply listopad rachunek jak za mrozny miesiac w zeszlym roku...
    • stephanie.plum Re: Do osób mających ogrzewanie na gaz 12.12.22, 20:55
      ja nawet wezwałam serwis do pieca gazowego, a facet mi mówi, że nie wie, co powoduje taki "wzrost zużycia".

na gaz mam ogrzewanie i ciepłą wodę, WIEM, że zużywam mniej niż w zeszłym roku, a rachunki takie, że można się zdziwić.

powinnam zacząć spisywać z licznika, nie wiem, o co w tym chodzi...
    • sarah_black38 Re: Do osób mających ogrzewanie na gaz 12.12.22, 21:19
      U mnie też dużo więcej trzeba zapłacić za gaz. Co jeszcze - to dziwne rachunki przyszły - prognozowane zużycie na przyszły rok. W rachunku nie ma stanu licznika, czyli na podstawie czego naliczyli te prognozy!!! Tak chyba z dudy wzięte te prognozy. Muszę się pofatygować do gazowni.
      • thea19 Re: Do osób mających ogrzewanie na gaz 12.12.22, 22:16
        Rozliczaj wg zużycia - najbezpieczniejsza opcja. Za listopad mam 286zl, rok temu 280zl. Takie samo zużycie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka