Dodaj do ulubionych

Czy zasadne jest odbieranie telefonu...

14.12.22, 13:07
..nastolatkowi w wieku 13-16 lat, który nie chce się uczyć i spędza czas właśnie z telefonem w ręku? Mówimy o dziecku z kilkoma 1-2 na semestr a nie 4-5 zamiast 6. Mam na myśli odbieranie na powiedzmy 3h dziennie, nie w ogóle.
Obserwuj wątek
    • 18lipcowa3 Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 13:10
      Co to za pytanie ? Limitowanie telefonu jest dobre nawet u dzieci które chcą sie uczyć i mają dobre oceny.
      Z jakiego powodu te pały na semestr? Tylko przez telefon czy jakies inne problemy są ?
    • odnawialna Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 13:19
      Dla mnie jest zasadne.
    • zerlinda Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 13:23
      Ja bym nie odbierała. Ale żadnego internetu czy kieszonkowego. Bo chyba nie chodzi o sam telefon tylko raczej dostęp do internetu?
      • larix_decidua77 Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 13:34
        Dostęp do internetu jest w telefonie.
        • zerlinda Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 16:05
          No jak nie będzie miał kasy to i internetu nie wykupi.Wy też nie. Może wtedy z nudów zacznie się uczyć. Choć może ta nauka mu nie idzie, bo ma po tobie inteligencję.
          • larix_decidua77 Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 18:06
            zerlinda napisała:

> No jak nie będzie miał kasy to i internetu nie wykupi.Wy też nie. Może wtedy z
            > nudów zacznie się uczyć. Choć może ta nauka mu nie idzie, bo ma po tobie inteli
            > gencję.
            Całkowite odcięcie nastolatka od internetu i komunikatorów, w dzisiejszych czasach, może skutkować większymi problemami niż pała na semestr. Nigdzie też nie pisałam, że chodzi o moje dziecko. Wiem ile moje ma lat i nie muszę podawać przedziałów wiekowych. Zabrakło ci umiejętności czytania ze zrozumieniem, wiedzy o dzisiejszych nastolatkach i kultury a chciałaś zabłysnąć?
      • beataj1 Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 16:07
        Z tym trzeba uważać. Koleżanka tak zrobiła o jej dziecko zaczęło na wagary chodzić.
        Wagary spędzało w miejscu z darmowym wifi.
    • login.na.raz Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 13:31
      Odbieranie na 3 godziny dziennie? To ile on teraz czasu spędza z tym telefonem? 😮 Cały czas po szkole?😮
      • nangaparbat3 Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 13:34
        Przecież smartfon to dla wielu coś jak druga głową - czy półglowie dodatkowe.
    • zuzanna_a Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 13:31
      a ma nieograniczony dostęp?
      załóż czas przed ekranem, mój ma dwie h dziennie i w tym czasie się mieści.
      • larix_decidua77 Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 13:50
        W jakim jest wieku?
        • arthwen Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 22:43
          Mój ma 13, w weekendy może usiąść przy kompie na trochę wiecej, w tygodniu maksymalnie 1,5 godziny i to pod warunkiem, że obowiązki i lekcje ma zrobione. Jak się nie wyrobi do 20, to nie ma kompa wcale.
    • annaboleyn Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 13:55
      Samego aparatu nie zabieram, bo często konieczny jest wzajemny kontakt. Ale wprowadziłam od początku ograniczenie do czasu uznanego za stosowny i rozsądny, uzgodniony wspólnie. Oraz ograniczenie korzystania w ogole, poza dzwonieniem, na noc. Jeżeli potrzebują więcej - zgłaszają się do nas, mówią co to (i ewentualnie - po co), a my im możemy dodać kwadrans, czy godzinę. Mają też aplikacje dostępne stale, oczywiscie - kalendarz, kontakty, mapa. Jeżeli trzeba - ograniczam czas dodatkowo.
      • larix_decidua77 Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 13:57
        Ile lat mają dzieci?
        • annaboleyn Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 14:00
          Tu akurat piszę o dziecku trzynastoletnim smile
    • la_mujer75 Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 14:09
      Powiem tak- myśmy nigdy nie limitowali czasu spędzanego w Internecie (wiem- straszne), ale nasze dzieciaki wiedziały, że dopóki sie uczą i osiągają zadawalające wyniki, my się nie wtrącamy. Chyba raz odcięłam Starszego, bo coś zawalił. Zawalił i natychmiast weszła zasada- zero komputera.
      Gdyby była taka sytuacja, jak tu opisana, to byśmy całkowicie odcięli dostęp do Internetu ( dla moich komórki mogłyby nie istnieć wink, ale komputery to ich życie). Dopóki by nie poprawili ocen.
      Obecnie mają 18 i 14,5 roku.
    • alpepe Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 14:17
      Myślę, że ważniejsze jest uświadomienie mu, że PiS się kończy, a on jest za młody, by zrobić tam karierę i zarobić, czy raczej ukraść, wielką kasę. Jak długo on nie widzi celu, tak długo półśrodki zadziałają połowicznie.
      • tt-tka Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 14:22
        Alpepe !!!

no niestety masz sporo racji smile. cel i jeszcze raz cel i sens uczenia sie. A jak sie da, to i zycia w tym dziwnym swiecie, ktory nazywa sie outnet i podobno istnieje gdzies poza internetem...
    • baz12 Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 14:33
      Na mojego odcięcie od internetu/komórki/komputera nie działa. Jak nie chce się uczyć to się nie uczy i żadne prośby i groźby niestety nie działają. Uważa, ze mam się nie wtrącać, to jego sprawa. Mam wrażenie, że wydaje mu się, że robi mi łaskę, że uczy się i chodzi do szkoły. Czekam, aż zawali rok, wtedy może obudzi się.
    • woman_in_love Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 16:12
      1) Tu już nic się nie da zrobić. Gdyby to było dziecko eksia, to położyłabym już na ten egzemplarz krzyżyk i odesłała go eksiowi albo jego rodzicom, a sama zrobiła poprawkę i następne dziecko z neksiem.

2) Gdyby to było dziecko aktualnego, to bym znalazła neksia i szybko poprawkowe dziecko. A tym bym wystawiła walizki za drzwi.

A tak w ogóle to nic się nie da już zrobić: trzeba by było zabrać mu komórkę i kompa i zacząć zwyczajnie i po ludzku bić, żeby nim wstrząsnąć i go złamać, ale to trzeba włączyć myślenie.
      • ajaksiowa Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 16:39
        Jak moźna dziecku cokolwiek zabrać albo ograniczać??toź to przemoc psychiczna w czystej postaci!mam nadzieję że RPD zajme się tymi sadystycznymi rodzicami🤓🤓😲
      • alpepe Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 18:14
        Da się zrobić i bez bicia, pokazać, że bez nauki to trzeba się urodzić w bogatej i kutej na cztery kopyta rodzinie, albo samemu takim być, a jak Bóg Nieistniejący poskąpił tego daru, a rodzice też do niczego, to największe powodzenie ma próba dojścia do czegoś poprzez wykształcenie.
      • rosapulchra-0 Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 18:41
        W_i_l czytając twoje ostatnie teksty na forum dochodzę do wniosku, że nieźle ci się zwoje pod kopułą grzeją. Przecież to co piszesz, to nawet koło sarkazmu i ironii nie stało. Popraw się w końcu, bo forum zaczyna cię masowo blokować. A bez publiki nie zabłyśniesz niestety suspicious
      • kropkaa Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 22:51
        Odesłać nastolatka i robić nowe to tak nie bardzo biorąc pod uwagę aktualne prawo rozrodcze w Pl.
    • marion.marion Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 16:40
      Telefonu nigdy nie zabieraliśmy, ale wyłączaliśmy konkretne aplikacje. I to wcale nie w przypadku jedynek ma semestr, bo syn jest bardzo dobrym uczniem.
    • anorektycznazdzira Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 17:19
      Limitowanie telefonu i konkuteratongue_out jest zasadne w ogóle, nawet, jak nastolatek dobrze się uczy
      dla jego dobra (psychicznego)
      • milva24 Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 18:20
        Też tak uważam.
    • summerland Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 17:35
      Powinnas ustalic zasady, jasno je okreslic synowi. Np ustalic pare godzin (np 2 dziennie), ktore bedzie mogl spedzac na komputerze jak poprawi oceny, czy tam na biezaco bedzie sie uczyl, odrabial lekcje.
      Jesli problemy zaszly daleko to pewnie syn potrzebuje pomocy, wiekszego zaangazowania z waszej strony I potem trzymania reki na pulsie. Nie mowie tylko o czasie spedzonym na komputerze ale tez o innych sprawach, przede wszystkim nauce ale tez pomocy w domu-jakichs pracach. Do tego tez jest wazne spedzanie czasu z synem, poswiecenie mu czasu, nawiazanie wiezi, ktora pomoze w pokonywaniu problemow wychowawczych. Wazne jest podejscie wasze do syna, dawanie duzo milosci ale I wymaganie niektorych rzeczy. Oraz podejscie pozytywne. Sorry za taki wyklad, mialam wene :p
    • szmytka1 Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 18:14
      Phi, mój nie ma 1 na semestr, a telefonu aktualnie w ogóle nie posiada. Tv limitowane, komputer też. Im mniej elektroniki tym bardziej dzieciak zrównoważony, skupiony, wesoły. Tylko dostanie dzień bez limitu, to widzę pobudzenie i rozdaznienie jako objaw odstawienia, nerwowość, problemy z koncentracja, a raczej koncentracja jednotorowa, tylko na grach. Dużo by pisać, ale wszystko opisali mądrzejsi ode mnie, więc się nie będę powtarzać. Elektronika, promieniowanie ekranów nic dobrego nie wnoszą, zwłaszcza nielimitowane.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 18:26
      Ematka nie ma problemu z materialem w szkole podstawowej czy średniej.
      Nawet jak juz się nie pamięta to są swietnie przerobione dzialy na youtube.
      Puszcza dziubusiowi film na dany temat, a nawet oglada bo to kilo sobie przypomnieć biologię, chemię, fizykę, a potem sprawdza zadanie domowe, czy odpytuje z danego tematu.
      Tak wiem, jest to strasznie upierdliwe i zjada czas, ale dla mnie ważniejsza edukacja dziubusia od zupy, czystych naczyń czy wypranych gaci.
      Przed chwilą ogladalismy na youtube dzielenie ulamków zwyklych bo syna nie było w szkole.
      • summerland Re: Czy zasadne jest odbieranie telefonu... 14.12.22, 19:12
        Dobry pomysl, wykorzystanie yt (internetu) w roli korkow

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka