Dodaj do ulubionych

sałatka 10-warstwowa - jak to poukładać

14.12.22, 14:16
Sałatka była bardzo dobra i cieszyła się wzięciem. Skład pamiętam, nie pamiętam za bardzo kolejności. Na pewno na dnie były kiełki selera, a na wierzchu orzechy.
Jak byście te składniki sensownie poukładały?

A. kiełki selera
B. posiekane żółtka jajek
C. posiekane białka jajek (obie części jajek na pewno nie były obok siebie)
D. kukurydza
E. ananas
F. szynka pokrojona w zapałki
G. majonez
H. ser żółty pokrojony w zapałki
I. cebula (chyba czerwona)
J. orzechy włoskie
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: sałatka 10-warstwowa - jak to poukładać 14.12.22, 14:55
      Nie wiem, ale się wypowiemwink
      Nie znoszę tej mieszaniny wszystkiego i strasznie się cieszę, że minął już trend na podawanie jej.
      • mama-ola Re: sałatka 10-warstwowa - jak to poukładać 14.12.22, 15:30
        Mówisz? Dawno jej nie robiłam, ale pamiętam, że się cieszyła wzięciem. Co do trendów - u mnie w gościach raczej niemłodzi ludzie będą wink
    • jednoraz0w0 Re: sałatka 10-warstwowa - jak to poukładać 14.12.22, 15:02
      Nie taka sałatka, ale zasadę kolejności możesz trochę odgapić: www.instagram.com/reel/CgxA1Q3p4DP/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
      • mama-ola Re: sałatka 10-warstwowa - jak to poukładać 14.12.22, 15:30
        Dzięki, podpatrzę wink
    • jakis.login Re: sałatka 10-warstwowa - jak to poukładać 14.12.22, 15:52
      Kiełki selera?
      • kk345 Re: sałatka 10-warstwowa - jak to poukładać 14.12.22, 15:58
        Pewnie te marynowane farfocle ze słoika
        • daniela34 Re: sałatka 10-warstwowa - jak to poukładać 14.12.22, 16:03
          Marynowane farfocle to jest tarty korzeń selera 😄
          • kk345 Re: sałatka 10-warstwowa - jak to poukładać 14.12.22, 16:07
            Ja to wiem, to autorka wątku pisze o kiełkach. Faktycznie, w słoiku wyglądają jak marynowane kiełkismile
            • jakis.login Re: sałatka 10-warstwowa - jak to poukładać 14.12.22, 17:20
              W sumie jak pędy bambusa raczej
    • kk345 Re: sałatka 10-warstwowa - jak to poukładać 14.12.22, 16:10
      Osobiście cieszę się, ze minęła moda na te warstwiaki, bo taka dekonstrukcja może i efektownie wygląda, ale jest niedoprawiona i nie stanowi sałatki, raczej osobne elementy bez przypraw i nie łączące się w całość.
      Dlaczego nikt nigdy nie solił i nie doprawiał kolejnych warstw?
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: sałatka 10-warstwowa - jak to poukładać 14.12.22, 17:13
        To chyba zależy od sałatki. Ja z warstwowych robię tylko z tuńczyka i ryżu. Niczym nie doprawiam, no ewentualnie może warstwę jajeczną trochę posolę. I jest bardzo dobra, na pewno nie jest mało doprawiona. Ale na co dzień, jak ją robię, to mi sie nie chce robić warstw, wtedy wszystko mieszam i tyż dobre. Tylko, że nie dodaję keczupu do całości, dopiero na talerzu sobie sobie "keczupuję".
        • kk345 Re: sałatka 10-warstwowa - jak to poukładać 14.12.22, 17:20
          Każda, absolutnie każda sałatka doprawiona i wymieszana jest lepsza, niż gołe składniki, zapewniam Ciębig_grin
      • arthwen Re: sałatka 10-warstwowa - jak to poukładać 15.12.22, 10:22
        Ja doprawiam i nawet jak robię wersję z sosem to też dodaję (po prostu po łyżce na środek, tak żeby brzegi, które mają być widoczne były "czyste") Jak się zrobi to precyzyjnie, to nawet nabierając od brzegu masz doprawione.
        Przy czym akurat lubię te składniki razem, a warstwami wygląda to estetyczniej niż wymieszane.
    • konsta-is-me Re: sałatka 10-warstwowa - jak to poukładać 14.12.22, 23:55
      Jak goście 60+ to może ich ucieszy, raczej wątpię czy młodsi wykażą entuzjazm, zarówno dla wyglądu jak i smaku.
      Poukładają kolorystycznie, smakowo przecież i tak się miesza
    • hrabina_niczyja Re: sałatka 10-warstwowa - jak to poukładać 15.12.22, 00:05
      Jak ja tego nie lubię. Jakby nie można było wszystkiego razem wymieszać, przyprawić i podać. Człowiek toto potem nakłada z michy, wszystko ma oddzielnie, część mu się wcale nie nabierze i ma na tym talerzu ten śmietnik.
    • arthwen Re: sałatka 10-warstwowa - jak to poukładać 15.12.22, 10:18
      Układasz tak, żeby kolorystycznie wszystkie żółte nie były razem i tyle tongue_out
    • laura.palmer Re: sałatka 10-warstwowa - jak to poukładać 15.12.22, 10:26
      Nie układać wcale, tylko normalnie wymieszać, żeby się przegryzło i nabrało smaku. Warstwowe sałatki są paskudne. Wygląd też jest dyskusyjny, dla mnie to dekoracja na podobnym poziomie co muchomorki z jajek.
      • kadfael Re: sałatka 10-warstwowa - jak to poukładać 15.12.22, 11:13
        Wlasnie to chciałam napisać. Tego typu sałatka musi się przegryźć.
        • frytulek Re: sałatka 10-warstwowa - jak to poukładać 16.12.22, 13:49
          kadfael napisała:

> Wlasnie to chciałam napisać. Tego typu sałatka musi się przegryźć.

Tak. W smietniku.
    • motyllica Re: sałatka 10-warstwowa - jak to poukładać 16.12.22, 14:12
      o coś podobnego chyba chodziło?
      www.youtube.com/watch?v=RwsIFc5hxto

robię podobną ale mniej majonezu i mieszam przed podaniem
    • eglantine Re: sałatka 10-warstwowa - jak to poukładać 16.12.22, 16:26
      Byle nie wyszło ci coś takiego wink
      www.youtube.com/watch?v=Mf-bsT5mLYs

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka