szarmszejk123 14.12.22, 22:29 Młoda 16 stycznia będzie miała operację. W planach są dwa dni w szpitalu. Co zabrać? Papier toaletowy i sztućce raczej nie będą potrzebne:p Jakieś tipy, co się przydaje a mogłam na to nie wpaść? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katiemorag Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 22:36 Szlafrok, klapki, może jakaś własna poduszka, kubek ze słomka, coś wygodnego na wyjście, dresy czy jakieś luźne ubranie. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 22:39 Kilka książek, jakaś prosta grę typu uno, kredki i blok. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 22:42 Szlafrok, klapki, ciepłe skarpety, ładowarka, ręczniki, małe gabarytowo gry. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 22:43 Własna poduszka. Termos do ciepłego picia. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 22:44 Blok rysunkowy, kredki, słuchawki, tablet/komputer, powerbank, przedłużacz, mgiełki nawilżające do twarzy. Rogal do spania, ulubiony kocyk dziecka, orzechy, osłonki na oczy, Butelki z filtrem, mokre chusteczki, płyn dezynfekujący. O jakichś wygodnych ciuchach, ręcznikach, Art higienicznych nie piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
olpa7 Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 22:46 Ręczniki Ja ostatnio zapomniałam zapakować ale lekarz w ostatniej chwili mi przypomniał Odpowiedz Link Zgłoś
bzdety2019 Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 22:57 Jako weteran szpitali i to leżenia tygodniami powiem ci ze dwa dni to nawet nie wiesz kiedy zleca. Jeśli nie jedziesz do innego miasta to w każdej chwili ktoś może ci podrzucić brakujące rzeczy. Jeśli nie ma już covidu to można nawet wyjść z sali żeby kupić w sklepiku wodę itp. Ja niestety dysponuje tylko radami na ekstremalne warunki. Na dwa dni to weź tablet, proste gry planszowe, książki, coś do rysowania, poduszkę dla siebie (szpitalne to koszmarne szmaty), słuchawki, wodę jeśli nie będziesz wychodzić do sklepiku, ręcznik, kapcie itp jak do hotelu Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 23:03 Właśnie sobie zdałam sprawę, że ten szpital to będzie rytuał przejścia, tzn. przejęcia :p udało mi się trzymać tablet z dala od dziecięcych rączek jakiś czas ale chyba już dłużej się nie da :p Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 23:06 jak dziecko nie zna tabletu to bierz to co zwykle używacie - zabawki książki i nastaw się na 2 dni fajnej zabawy Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 23:09 Zna, ale swój zepsuła:p mojego jej nie dawałam, uzywała do jakichś gierek starego telefonu męża, ale on się już rozpada w rękach:p Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 23:24 To nie bierz tabletu, po co. Można bez tego żyć, zwłaszcza przez dwa dni. Poczytajcie, kup lepiej jakieś książeczki z przesuwanymi obrazkami albo do kolorowania. Zabierz też taki stolik "łóżkowy", żeby córka miała na czym się bawić i rysować. Widziałam ostatnio w szpitalu dzieci wpatrzone w telefony i tablety jak zombie. To jest taki smętny widok. A nad głowami jeszcze ryczał włączony przez mamusie telewizor. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 23:28 A weź, byłam z córką w szpitalu, wprawdzie tylko na izbie przyjęć, bo ostatecznie nie trzeba bylo zostawać, ale kilka godzin zeszło. Nawiedzeni rodzice wciskający dzieciom telefony i tablety z bajkami włączonymi głośno, co dawało nieznośny jazgot. W końcu poprosiłam personel o interwencję, nie muszą chore dzieci, z gorączką znosić takich warunków bo ktoś nie ogarnia, że istnieją słuchawki albo nie umie się dzieckiem zająć Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 23:52 Jeszcze lepsze mamusie, które SOBIE włączą telewizor na całą dobę (płatne z góry). Dzieci z głowami w telefonach. TV gra i śpiewa, mamusie nawet nie oglądają, ale ma być. I zażądaj tu wyłączenia. Żeby kobieta kobiecie coś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Co do szpitala z dzieckiem? 15.12.22, 00:55 E tam, czymże jest telewizor przy zamkniętych oknach i odkręconych na full kaloryferach... 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Co do szpitala z dzieckiem? 15.12.22, 01:19 To też było, niestety. Wypieram z pamięci. Walczyłam dzielnie ale miałam tylko siedem okrętów. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 23:10 A jak wygląda plan? Pierwszego dnia przychodzicie i od razu jest zabieg? Czy jakieś badania, przygotowania, a zabieg nazajutrz i jeszcze tego samego dnia do domu? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 23:25 Plan wygląda tak, że mamy być w szpitalu na 2h przed planowanym zabiegiem. Tu się ludzi w szpitalu nie trzyma bez potrzeby 🤣 Nie mam doświadczenia, bo ostatnio jak byłam, to rodziłam i nie zabardzo mi się nudziło :p a tu będzie pięciolatka, drenem w szyi, więc dość nieruchawa.. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 23:12 To są tylko 2 dni. Wez dużo rzeczy, które można wymieniać - mały zestaw klocków, jakąś masę do ugniatania, zabawki sensoryczne, znikopis/mała tablica, blok i kredki, jakieś gry, audiobook jeżeli lubi lub piosenki, książeczki. Podziel w torebki (te z ikei są super, strunowe), żeby niczego nie zgubić i zachować jakiś porządek. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 23:19 Dlaczego się nie da? Jak nie weźmiesz to zajmie się czymś innym, jak nie istniały tablety dzieci nie umierały masowo z nudów Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 23:13 Coś, czym zajmiesz dziecko, czyli książki, zabawki. Mój syn dostał nowe lego i to był super pomysł. Jak był unieruchomiony po operacji, to w skupieniu składał lego i nie musiałam się martwić, że się uszkodzi. Nie wiem jak u was, ale u nas w szpitalu jest właściwie wszystko. Na dobrą sprawę mogłam przyjść jedynie ze szczoteczką do zębów i ciuchami, bo nawet podstawowe kosmetyki w szpitalnej łazience były. Najlepiej dowiedz się w tym konkretnym szpitalu. My jakoś krótko przed operacją dostaliśmy list ze szpitala, w którym były wszystkie niezbędne informacje, w tym, co zabrać dla dziecka i rodzica. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 23:15 Też idę z córką na zabieg w tym samym czasie. Moja jest trochę starsza. Na pewno bierzemyjakies gry nieduże rozmiarem, książeczki, łamigłówki czy krzyżówki. Bidon dla małej, jakieś łakocie, mokre chusteczki Odpowiedz Link Zgłoś
brandypolloalexander Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 23:26 Zatyczki do uszu. Dla obu was. Dla młodej weź te gomma piuma, są lżejsze i nie kleją. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 23:31 Sorry, o co chodzi z tym szlafrokiem? Ktos jeszcze cos takiego uzywa w szpitalu/wherever??? Wow. Anyway, klapki pod prysznic (dla Was obu), przytulanke, swoja podusie/kocyk, szczotki do zebow & wlosow, sweatshirts/sweatpants, fajne skarpetki. Ja sobie zawsze zabieralam swoj sleeping bag, bo tak lubie ale to bardzo pesonalna sprawa. Dla dzieciaczaka wiadomo - ksiazki, gry ale umiarkowanie - to tylko 2 dni - nie musisz brac wielkiej walizy na kolkach Jak juz ktos napisal - 2 dni zleca jak z bicza strzelil - wiecej Ci zajma preparations niz sam pobyt Zdrowia zycze. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 23:49 Biscotti, jak jesteś np. po zabiegu, to możesz być tylko w jakiejś tam koszulinie, bez możliwości włożenia normalnego ubrania: nierozpinanego, z rękawami. Możesz nie być w stanie się wykąpać, bo wenflony, rurki, holtery. I wtedy szlafrok jest dobrym wyjściem. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 23:54 Kazdemu wedlug potrzeb Odrobiwszy setki dni ze Srednim w kilku roznych szpitalach, uprzejmie donosze, ze idea & practice szlafroka jest mi (nam) obca klasowo I nie przypomninam sobie zadnych postaci w owych, a juz w Sick Kids, gdzie teens dyktuja szpitalny fashion to raczej opcja "po moim trupie" (prosze nie brac doslownie - ot taki sobie black humour ). Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 23:57 Pięciolatka ma jeszcze w dudzie modę, o ile coś jest brokatowe albo błyszczące. A najlepiej jak jest czarno-rozowe i brokstowo-błyszczace :p Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Co do szpitala z dzieckiem? 15.12.22, 00:00 Wystarczy holter ciśnieniowy przez dobę, żeby podkoszulka bez rękawów i szlafrok okazały się najlepszym wyjściem. Ale można też kombinować z rozpinaną bluzą, pewnie. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 23:53 Ja używam szlafroku (a?:o) codziennie to akurat mi się wydawało oczywiste 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 23:45 Stopery i maska zaciemniająca na oczy, na pewno dla Ciebie, nie wiem, jak dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 23:51 Dla siebie? Na dwa dni? Majtki, t-shirt, skarpetki na zmianę, kapcie i szczoteczkę do zębów. Dres na siebie. Wstajesz rano, myjesz zęby i idziecie do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
bombalska Re: Co do szpitala z dzieckiem? 14.12.22, 23:54 Słuchawki do telefonu, tablet dla dziecka + słuchawki, termos i herbate w torebkach. Odpowiedz Link Zgłoś