Dodaj do ulubionych

Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej sytuacji

15.12.22, 16:06
Opiszę Wam swój problem. Znalazłam się niestety w dość podbramkowej sytuacji ( okradziono mnie) finansowej. Sprawa została zgłoszona przeze mnie na policję, toczy się sprawa. Ponieważ straciłam pewną kwotę pieniędzy- zwróciłam się do rodziców z prośbą o pożyczkę 300 zł. Aby nie było- jestem jedynaczką, rodzice są dobrze sytuowani ( ojciec ma bardzo wysoką emeryturę jak na warunki w PL, mama jeszcze pracuje i dobrze zarabia. Nigdy nie zwracałam się do nich z taką prośbą, bo wiem, że są chorobliwie chytrzy ( ale wrecz chorobliwie). Matka np nigdy nie zaprosi żadnych gości " bo ile to kosztuje" , potrafi kupować jedzenie z bardzo krótkim terminem ważności- bo przecenione. No i zaczęła się awantura " A co mnie to obchodzi, że Ciebie okradli" " A kiedy oddasz" " Ja nie mam pieniędzy na wyrzucenie" "itd itd. Nie dość, że ja i tak byłam przybita tą koszmarną sytuacją to jeszcze to. Awantura skonczyła się, że ojciec zaczał krzyczec " że zawsze byłam niemile widziana u nich w domu" i mam sobie iść, bo chcę ich okraść. Wyszłam zapłakana, ostatecznie pieniądze do 1 stycznia pożyczyła mi moja dobra koleżanka ( 1 mam płaconą pensję).
Ale tak na dobrą sprawę, rodzice nigdy mnie nie lubili, zawsze okazywali mi swoją pogardę i wyższość.
Doradźcie mi, czy ja miałam prawo oczekiwać od nich pomocy finansowej w bardzo trudnej dla mnie sytuacji? Kiedy wiem, że ich stać na taką pomoc.
Obserwuj wątek
    • fogito Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:09
      Masz prawo. Ja bym synowi pomogła na pewno. Z takimi rodzicami jak twoi po takiej akcji nie utrzymywałabym juz wiecej kontaktów. Ale czy tacy rodzice naprawdę istnieja? W glowie sie nie miesci.
      • astomi25 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:12
        Jestes jedynaczka naprawde?? I oni majac tylko ciebie, mowia ze jestes niemile widziana w ich domu?🤯🤯🤯
        Wiem ze nielatwo to zrobic, ale ja bym zerwala kontakty od razu i na zawsze. Teraz cie nienawidza, ale za 20 lat beda chcieli zebys na starosc sie zaapiekowala. A fige !
        • powodzenia_juno Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:18
          Dokładnie tak. Teraz są silni i "mądrzy". Ale to się zmieni. Nieuchronnie.
    • kolteta Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:12
      Może dlatego ich stać, że są oszczędni? BTW - kupowanie na promocjach nie jest objawem skąpstwa.
      Czy masz PRAWO oczekiwać pomocy? Pewnie masz, ale rodzice też mają prawo odmówić. Choć w normalnej rodzinie pomoc w takiej sytuacju byłaby oczywista. Ja wiem, że gdyby mnie coś takiego spotkało, nie musiałabym nawet prosić o pomoc, dostałabym ją bez proszenia.
      • dreg13 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:43
        No pewnie, mają prawo odmówić. A za chwilę zapewne zrobią wigilię i postawią puste nakrycie na stole. i będą płakać, że Jezus biedny tak się urodził i ludzie podli nie pomogli
        • 21mada Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 17:06
          Puste nakrycie jest dla dusz zmarłych bliskich.
          • nangaparbat3 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 18:12
            Mnie uczyli, że dla niespodziewanego gościa, którym mogł być każdy, także obcy przybysz.
            • leosia-wspaniala Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 19:07
              Tradycyjnie podczas świąt przesilenia zimowego nakrycie zostawiane było dla dusz przodków, ale że się kościółkowi kłóciło z doktryną, to wymyślili, że dla wędrowca.
              • aniani7 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 20:04
                To pierwsze jest sensowniejsze, bo nie każdy musi mieć ochotę ucztować z każdym. I nie piszę o niechęci do nakarmienia, tylko niechęci do wspólnego spędzania posiłku.
      • nangaparbat3 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 18:11
        Czy jesteś pewna, że najbliżsi krewni mają prawo odmówić pomocy? Tak drobnej pomocy w tak trudnej sytuacji? Co to za prawo?
        • ichi51e Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 18:48
          80 letni ojciec z demencja i zona na utrzymaniu ma obowiązek pożyczać pieniądze?
          • charlottetown Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 18:56
            ichi51e napisała:

> 80 letni ojciec z demencja i zona na utrzymaniu ma obowiązek pożyczać pieniądze
            > ?
            >

Mama pracuje i dobrze zarabia. Czytaj ze zrozumieniem.
            • 21mada Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 19:06
              To ile lat ma mama? Też 80? I jeszcze pracuje? Gdzie?
              • leosia-wspaniala Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 19:08
                Wystarczy, że ma z 70 i pracuje np. jako lekarka.
              • charlottetown Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 19:19
                21mada napisała:

> To ile lat ma mama? Też 80? I jeszcze pracuje? Gdzie?

Już odpowiadam agresywna kobieto, choć zapewne zaraz zostanę obśmiana. Mama ma 70+, pracuje jako dyrektor jednego z miejskich liceów. I tak są dyrektorzy szkół w tym wieku.
                • aniani7 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 20:06
                  Znam też kobietę, która ma 75 lat i jest księgową (uwaga, na 1,5 etatu), bo podobno nie chcą z niej zrezygnować.
                  • ponis1990 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 17.12.22, 05:09
                    U nas w robocie też jest księgowa w wieku poemerytalnym, po pierwsze jej potrzebujemy, a drugie ona ma kredyt na dom i nie chce się zwalniać.
        • alicia033 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 19:18
          nangaparbat3 napisała:

> Czy jesteś pewna, że najbliżsi krewni mają prawo odmówić pomocy?

Tak.

> Co to za prawo?

powszechnie obowiązujące.
          • nangaparbat3 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 16.12.22, 21:03
            To chyba w twoich kręgach, bo ja o takim nie słyszałam.
    • gryzelda71 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:13
      Strasznie musiałaś się czuć. Bardzo Ci wspolczuje. Rodzice do zerwania kontaktów. Trzymaj się.
    • primula.alpicola Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:14
      Współczuję Ci, masz patologicznych rodziców; to że oni odmawiają Ci śmiesznej kwoty 300 pln, jest dla mnie niewyobrażalne po prostu.

"Ale tak na dobrą sprawę, rodzice nigdy mnie nie lubili, zawsze okazywali mi swoją pogardę i wyższość.
      Doradźcie mi, czy ja miałam prawo oczekiwać od nich pomocy finansowej w bardzo trudnej dla mnie sytuacji? Kiedy wiem, że ich stać na taką pomoc."

Nie, dla własnego dobra, nie masz prawa niczego od nich oczekiwać. Żyj z daleka od nich.
      • zerlinda Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 17:50
        Uważam identynie. Ci ludzie są toksyczni.
    • angazetka Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:14
      Masakra jakaś. Pomoc w rodzinie w takiej sytuacji powinna być czymś oczywistym.
    • nojabrina88 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:14
      Miałaś prawo.
      Jeśli sytuacja jest tak jednoznaczna jak ją odpisałaś, to od takich rodziców należy się odciąć, bo kiedy zaczną chorować, zaczną oczekiwać i żądać pomocy od ciebie, a na nią nie zasługują.
      • nojabrina88 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:15
        *opisałaś
      • powodzenia_juno Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:19
        Przy czym teraz mimo wszystko łatwiej się odciąć, nuż gdy zaczną niedomagać.
        • nojabrina88 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 17:10
          Tak, właśnie o to mi chodziło
      • chicarica Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 18.12.22, 15:01
        I tak po nią przyjdą, a jak nie oni to MOPS.
    • lilia.z.doliny Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:15
      Ta sytuacja jest dla mnie tak nieprawdopodobna, że nie jestem w stanie odpowiedzieć. No nie
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:16
      Oczywiście, ze miałaś prawo oczekiwać pomocy.
      Po czymś takim przestali by być moimi rodzicami i nigdy więcej bym się do nich nie odezwała.
      Ciesz się że mają kasę, bo inaczej, jak będą starzy i niedołężni, to opieka społeczna by od ciebie chciała kasę na dom opieki, a tak może sami sobie sfinansują.
      • chicarica Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 18.12.22, 15:02
        Pomimo tego że mają majątek, żadna siła ich nie zmusi do sprzedania go i finansowania sobie z tych pieniędzy domu opieki. I tak MOPS przyjdzie do autorki wątku, zwłaszcza że jest jedynaczką. Przerabiała to moja mama z moją z piekła rodem babcią.
    • cegehana Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:16
      Nie i dla własnego dobra powinnaś porzucić te oczekiwania, ponieważ nie są realistyczne i powodują tylko rozczarowanie. Masz rodziców jakich masz, nie jest to ani Twoja wina ani decyzja i nie masz możliwości zmienić tej sytuacji. A teraz plusy: jesteś dorosła, możesz sama wybierać ludzi, którymi się otaczasz. Jest wielu życzliwych ludzi, którzy sa w stanie Cię lubić i wspierać czego pierwszym ale na pewno nie jedynym przykładem jest koleżanka, która Ci pomogła. Czas, myśli i uwagę poświęcaj takim osobom.
      • charlottetown Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:25
        Bardzo Wam dziękuję za tyle ciepłych słów. Bo jak wyszłam, to się popłakałam. Rodzice są tacy. Nigdy nie okazywali mi uczuć, zawsze były tylko rozkazy i polecenia. Ojciec ma 80+, chyba początki demencji, bo raz mnie wyzwał od " suk" " dziwek" i załował, że się mnie " nie wyskrobało". Matka też tylko wrzeszczała i krzyczała " Zrób to" " Zrób tamto". Materialnie mi nie brakowało niczego, uczuciowo bardzo i to mnie chyba wycofało wewnętrznie. Jestem bardzo skromną, wycofaną osobą, bez pewności siebie.
        • trampki_w_kwiatki Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:53
          Jezu, co za piekło.
          Ja bym się wypisała z tej "rodziny".
          • engine8t Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 17:54
            Pamietaj ze slyszysz tylko jedna strone i podejrzewam mocna "nacignieta ".

• 21mada Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 17:58
              Dokładnie. W takich sytuacjach przeważnie okazuje się że ktoś przewala pieniądze na pierdoły, bo durszlaki były w promocji itp. i ciągle mu mało. Ludzie takie pierdoły kupują przed świetami że głowa mała. Konsumpcjonizm pełną parą.
              • chicarica Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 18.12.22, 15:05
                Gówno prawda. I gówno wiesz o życiu. Moja matka miała taką matkę jak opisana w wątku. I nie, nie przewalała kasy na pierdoły ani nie prosiła babci o pieniądze nigdy. Raz jeden w życiu była w podbramkowej sytuacji (chodziło w sumie bardziej o mnie niż o nią) i babunia z piekła rodem wypięła się na nas tyłkiem. Tacy ludzie istnieją i nie masz pojęcia jakie piekło z życia są w stanie zrobić swoim dzieciom, więc się z łaski swojej nie wypowiadaj na takie tematy, powróć może do tematu sweterków i figury, to twój poziom mniej więcej.
                • jednoraz0w0 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 18.12.22, 17:13
                  > Tacy ludzie istnieją i nie masz pojęcia jakie piekło z życia są w stanie zrobić swoim dzieciom,

Istnieją, istnieją. Mój mąż ma w swojej rodzinie takie egzemplarze. To nie jestbta niewiarygodna cześć. Niewiarygodne jest to, źe laska singielka i jedynaczka (to w kontekście świątecznego miesiąca ma znaczenie, bo jej odpadają wydatki na prezenta dla dzieci, siostrzeńców itd) i to w posunięta raczej w latach skoro ojciec jest na tym padole od prawie stulecia, podkreślająca, ze jest nauczona żyć oszczędnie, nie ma trzech stow żeby dociągnąć do wypłaty ani żadnego konta, a po pożyczkę zwraca się do ludzi o których doskonale wie, ze nie może na nich liczyć. Oraz sam post w tonie „czy mam prawo oczekiwać”. No spróbuj sobie wyobrazić ze jesteś w takiej sytuacji, co byś zrobiła, do kogo byś się zwróciła, a gdybyś przeżyła rozczarowanie (zreszta trudno to nazwać rozczarowaniem, bo chyba się nie spodziewała innej reakcji) to gdzie i w jakim tonie byś się poszła wyżalić? Pytalibyśmy obcych ludzi, czy masz prawo oczekiwać pomocy? A co by ci z tej odpowiedzi przyszło? To raczej miał być Balzak II tylko jeszcze musi potrzebować.
              • stasi1 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 18.12.22, 15:36
                Moja ciotka ma córkę która dobrze zarabiała a przewalala pieniądze na pierdoły. Gdy straciła pracę musieli za nią płacić kredyt bo corka nie miała żadnych oszczędności. Ale płacili
        • aqua48 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 16.12.22, 21:18
          charlottetown napisał:

> Nigdy nie okazywali mi uczuć, zawsze były tylko rozkazy i polec
          > enia. Ojciec ma 80+, raz mnie wyzwał od " suk" " dziwek" i załował, że się mnie
          > " nie wyskrobało". Matka też tylko wrzeszczała i krzyczała "

Do takich ludzi nie zwraca się z ŻADNĄ prośbą. A jeśli nie wcześniej to po wyzwiskach tego rodzaju tym bardziej trzeba było obrócić się na pięcie i wyjść z tego domu na zawsze. Dziwne, że chociaż wiesz doskonale jacy zawsze byli i są to nadal utrzymujesz z nimi kontakty i próbujesz polegać w trudniejszych chwilach.
          Czas pogodzić się z tym faktem, że to daremne.
        • chicarica Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 18.12.22, 15:03
          Przytulam. Jesteś jak moja matka. Nie chodź tam więcej. Dobrze że masz przyjaciółkę.
    • bergamotka77 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:18
      To było ostatnie 300 zł? Bo mając takich rodziców wolałabym coś sprzedac niż się prosić. I za te trzy stówy będziesz żyła do końca miesiąca? Sytuacja z gatunku śmierdzi trollem. Nie wyobrażam sobie takiej. Nie ogarniam tego ani jako matka ani córka.
      • powodzenia_juno Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:21
        Serio singielka po opłaceniu rachunków nie przeżyje za 300 dwóch tygodni? No bez przesady...
        • triss_merigold6 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:31
          No, nie za bardzo, chyba, że pójdzie do Caritasu czy gdzieś po darmowe jedzenie.
        • marta.graca Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:35
          Dawaj adres, gdzie się da za tyle przeżyć.
          • triss_merigold6 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:40
            Tam gdzie alimenty 500 zł wystarczą na torebki Prady i buty Blahnika.
            • iwoniaw Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:49
              Bez przesady. Ja bym spokojnie przeżyła mając te pieniądze wyłącznie na bieżące wydatki, głównie jedzeniowe. Mówimy o osobie, której ukradziono resztę pieniedzy, a nie o takiej, której spłonęło mieszkanie wraz z zawartością. Przez 2 tygodnie można poczekać z innymi zakupami, a jakies środki higieniczne czy spożywcze jednak ludzie w domu mają, może nie zjadła ostatniej szklanki kaszy i paczki makaronu tuż przed kradzieżą, a mydła wystarczy do nowego roku?
              To jednak jest różnica "awaryjnie raz przezyć 2 tygodnie za 300 zł" a "musieć żyć miesiącami za 150 zł/tydzień"
              • trampki_w_kwiatki Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:54
                20 złotych dziennie miałoby mi wystarczyć? 😳
                • ponis1990 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 17.12.22, 05:18
                  Jasne że tak. Zupy warzywne, placki ziemnaczane... Spokojnie bym przeżyła i kombinoała. Skromnie ale dałabym radę będąc sama. Nie byłoby to jedzenie z najwyzszej półki, ale awaria to awaria.
              • triss_merigold6 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:54
                Przeżyłabym teraz - mając zrobioną dużą część zakupów przed świętami i pełne szafki. Jako singielka bym nie przeżyła, bo wtedy zakupy robiłam z dnia na dzień i nie trzymałam żadnych zapasów.
                • profes79 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 16.12.22, 09:43
                  Litości. Za 300 złotych da się przeżyć nawet dzisiaj. Bez komfortu, z zaciśnięciem pasa ale z głodu się nie padnie.
              • charlottetown Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 17:15
                iwoniaw napisała:

> Bez przesady. Ja bym spokojnie przeżyła mając te pieniądze wyłącznie na bieżące
                > wydatki, głównie jedzeniowe. Mówimy o osobie, której ukradziono resztę pienied
                > zy, a nie o takiej, której spłonęło mieszkanie wraz z zawartością. Przez 2 tygo
                > dnie można poczekać z innymi zakupami, a jakies środki higieniczne czy spożywcz
                > e jednak ludzie w domu mają, może nie zjadła ostatniej szklanki kaszy i paczki
                > makaronu tuż przed kradzieżą, a mydła wystarczy do nowego roku?
                > To jednak jest różnica "awaryjnie raz przezyć 2 tygodnie za 300 zł" a "musieć ż
                > yć miesiącami za 150 zł/tydzień"

Własnie o to mi chodzi. Akurat lodówkę mam zapełnioną, ale w ciągu tych dwóch tygodni będę musiała jakoś przeżyć, bo jedzenie ma to do siebie, że się konczy. Chodzi mi o podstawowe zakupy- chleb, coś do chleba, parę owoców. Tymbardziej jest mi przykro, bo znam autentyczne przypadki- gdzie rodzice pomogli synowi spłacic gigantyczny dług za ZUS ( nawet sprzedali w tym celu dom i kupili mniejsze mieszkanie) czy spłacali kredyt innemu, bo stracił pracę.
              • mikams75 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 17:40
                tez uwazam, ze jedna osoba za to przezyje, mowimy o samym jedzeniu. Cos tam w domu jest i jak sie dokladniej pomysli, zaplanuje zakupy i posilki i nie ulegnie pokusom w sklepie, to da rade.
                Na dluzsza mete sie tak nie da ale dwa tygodnie spokojnie.
                • marta.graca Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 17:43
                  A skąd pomysł, że nie ma się innych wydatków niż jedzenie?
                  • leosia-wspaniala Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 19:13
                    Dżizas, bo mowa o przeżyciu, więc od razu człowiek myśli o jedzeniu. Jak się spóźni z opłatą za prąd o 2 tygodnie, to jej nie odetną, jak się spóźni z czynszem, to jej nie wyrzucą z mieszkania. Jak 2 tygodnie nie będzie jeść, to nie przeżyje.
                  • mikams75 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 21:34
                    zazwyczaj mozna sie na 2 tygodnie wstrzymac od innych wydatkow niz najpotrzebniejsze do przezycia minimum.
                  • chicarica Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 18.12.22, 15:22
                    Mamy połowę miesiąca. Czynsz zapłacony, faktury zapłacone, pewnie jest coś w lodówce, zamrażarce i szafkach kuchennych. W moim przypadku 300 zł spokojnie by starczyło, bo z tego co mam zamrożone i w szafkach po dokupieniu warzyw i jakichś drobiazgów byłabym w stanie wyżyć bez problemu.
              • hanusinamama Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 20:04
                150 zł na tydzień?
        • sumire Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 17:07
          150 złotych tygodniowo.
          No da się, ale robiłaś ostatnio zakupy spożywcze, kosmos?
          • triss_merigold6 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 17:18
            To Kosmos? A, to tłumaczy oderwanie od reala.
            • nangaparbat3 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 18:17
              Jak się ma popłacone rachunki i kupioną kartę miesięczną na komunikację - da się. Przymierzam się do emerytury i robię takie właśnie przymiarki, do 150 na tydzień.
            • rosapulchra-0 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 19:03
              Kosmos nie ma swojej rodziny? Męża? Dziecka?
          • tt-tka Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 17:32
            sumire napisała:

> 150 złotych tygodniowo.
            > No da się, ale robiłaś ostatnio zakupy spożywcze, kosmos?

Ja nie kosmos, ale robilam. I gdybym sie nastawila, ze te dwa tygodnie (ze swietami wlacznie) przezyje na ziemniaczkach z kiszona kapusta, to pewnie nawet na kawe by wystarczylo smile, a moze i na jakies jablka.

Ale tu jest jakas grubsza historia, bo zrozumialam, ze dziewczyna zostala calkiem bez pieniedzy albo bez dostepu do pieniedzy. Nie ma ani w portfelu, ani na koncie, ani zadnych zaskorniakow, nic w ogole.
            I w tej sytuacji dalabym "na zycie" tyle, ile bym mogla, a pozyczke to ewentualnie na prawnika, ktory te utracone pieniadze odzyska.
            • tt-tka Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 17:49
              tt-tka napisała:

> Ale tu jest jakas grubsza historia, bo zrozumialam, ze dziewczyna zostala calki
              > em bez pieniedzy albo bez dostepu do pieniedzy. Nie ma ani w portfelu, ani na k
              > oncie, ani zadnych zaskorniakow, nic w ogole.

A, doczytalam, ze portfel razem z kartami platniczymi zwiniety.
              w takiej sytuacji ide do mojego banku i robie wyplate bezposrednio w okienku na dowod osobisty/inny dokument/zaswiadczenie z policji (mam tam konto od lat i znaja mnie, poza wszystkim, ale podkladke i tak musza miec). W twoim banku nie ma takiej mozliwosci ?
              • panna.nasturcja Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 18:31
                W każdym jest. Dlatego ta historia niezbyt się klei.
                • panna.nasturcja Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 18:32
                  Poza tym ma przecież dostęp internetowy do konta, może przelać przyjaciółce, która jej da gotówkę.
              • swinki_trzy Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 18:40
                Troll alert.
                W takiej sytuacji karty płatnicze się blokuje, nie konto. Pieniądze z konta można pobrać blikiem lub zrobić przelew do koleżanki, która wyjmie kasę z bankomatu, czy tam w zamian da gotówkę.
                Jeśli to faktycznie któryś z kosmosów (były dwa), to jeden był nieźle odjechany. Śmiała się z głupich po co oszczędzają, ona żyje z dnia na dzień i ma się dobrze i nie martwi się jak sobie poradzić w razie czego. No, tutaj mamy właśnie w razie czego. I uwielbiała forsą szastać bo trzeba nowe kurzołapy kupić, bo przecież pora roku się zmienia i wzór na poduszkach już nie pasuje. Jeśli to ten kosmos. Przeszukiwać forum mi się nie chce, może się mylę...
                • charlottetown Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 18:58
                  swinki_trzy napisała:

> Troll alert.
                  > W takiej sytuacji karty płatnicze się blokuje, nie konto. Pieniądze z konta moż
                  > na pobrać blikiem lub zrobić przelew do koleżanki, która wyjmie kasę z bankomat
                  > u, czy tam w zamian da gotówkę.
                  > Jeśli to faktycznie któryś z kosmosów (były dwa), to jeden był nieźle odjechany
                  > . Śmiała się z głupich po co oszczędzają, ona żyje z dnia na dzień i ma się dob
                  > rze i nie martwi się jak sobie poradzić w razie czego. No, tutaj mamy właśnie w
                  > razie czego. I uwielbiała forsą szastać bo trzeba nowe kurzołapy kupić, bo prz
                  > ecież pora roku się zmienia i wzór na poduszkach już nie pasuje. Jeśli to ten k
                  > osmos. Przeszukiwać forum mi się nie chce, może się mylę...

To może jednak przeszukaj to forum, a nie wypisujesz bzdury wyssane z palca. W życiu tu nie pisałam o jakiś poduszkach czy wzorkach na nich.
                  • panna.nasturcja Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 19:05
                    A co się stało z Twoim kontem bankowym? Też je ukradli?
                  • swinki_trzy Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 19:18
                    charlottetown napisał:

>
                    > To może jednak przeszukaj to forum, a nie wypisujesz bzdury wyssane z palca. W
                    > życiu tu nie pisałam o jakiś poduszkach czy wzorkach na nich.

Poświęciłam się i poszukałam
                    Tekst linku
                    Doradzić mogę tylko jedno: skocz po chwilówkę 🤑
                    • charlottetown Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 19:22
                      swinki_trzy napisała:

> charlottetown napisał:
                      >
                      > >
                      > > To może jednak przeszukaj to forum, a nie wypisujesz bzdury wyssane z pal
                      > ca. W
                      > > życiu tu nie pisałam o jakiś poduszkach czy wzorkach na nich.
                      >
                      > Poświęciłam się i poszukałam
                      > Tekst linku
                      > Doradzić mogę tylko jedno: skocz po chwilówkę 🤑

Przykro mi, ale to nie ja. Moderacja i administracja mogą poświadczyć. W każdej chwili ja mogę wyciągnąć tu najgłupszy wątek i napisać, ze ty jesteś jego autorkąsmile)
                      Doradzić mogę Ci tylko jedno- skocz do psychiatry.
                      • swinki_trzy Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 19:25
                        To nie ja tworzę wątki które się nie kleją 🥳
                      • panna.nasturcja Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 20:16
                        A co się stało z Twoim kontem bankowym już wymyśliłaś czy jeszcze kombinujesz?
                  • enaw11 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 20:06
                    Który raz w tym miesiącu Cię "okradli"?
                • panna.nasturcja Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 19:04
                  Kosmos to juno, nie autorka.
                  Autorka zwyczajnie zmyśla.
                  • swinki_trzy Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 19:21
                    To kosmos czy nie kosmos?
                    Chociaż co tam, wątek kosmiczny 😂 i komiczny też 😂
                    Nostalgicznie westchnę: gdzie te trolle z dawnych lat…
                    • panna.nasturcja Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 20:15
                      Przecież napisałam, kosmos pierzasty to teraz powodzeńia juno.
                      Autorka to troll, ale zupełnie inny.
                      Kosmos/Juno trollem nie jest.
      • mia_mia Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 17:38
        Do końca miesiąca jedna osoba za tyle przeżyje. To 20zł/dzien pewnie tylko na najbardziej podstawowe potrzeby, z wprowadzeniem akcji denko.
      • jednoraz0w0 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 16.12.22, 21:19
        bergamotka77 napisała:

> To było ostatnie 300 zł? Bo mając takich rodziców wolałabym coś sprzedac niż si
        > ę prosić.

Właśnie. Na przykład łańcuszek córki, który dostała prezencie od ciotki. Oh, wait, to nie ten troll…
    • pearl3434 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:19
      Powiem tak.300 zł to nie kredyt we frankach.Masz niefajnych rodziców nawet jeśli mieli prawo odmówić.Plus to co powiedzieli dodatkowo jest dla mnie sygnałem -spierniczac w podskokach.Dobrze ,że ktoś inny ci pomógł .
    • milva24 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:21
      Normalni rodzice na pewno pomogliby dziecku, Twoi niestety normalni nie są. Daj sobie z nimi spokój, szkoda Twoich nerwów.
    • majenkirr Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:22
      Ostatnie gacie bym dzieciom oddała. Współczuję.
    • anorektycznazdzira Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:23
      Oczywiście, że miałaś prawo!
      Współczuję bardzo.
    • po_godzinach_11 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:29
      Straszne.
      Miałaś prawo oczekiwać pomocy.

Jak jestem zwolenniczką wybaczania, to tutaj zerwałabym kontakt. Nie ma czego żałować.
    • triss_merigold6 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:30
      Trollowa sytuacja IMO, ale wierzę, że są takie chorobliwie skąpe guffnozjady.
      Przynajmniej z głowy masz dylemat gdzie spędzać święta i co kupić w prezencie.
      • bergamotka77 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:38
        triss_merigold6 napisała:

> Przynajmniej z głowy masz dylemat gdzie spędzać święta i co kupić w prezencie.

Uwielbiam ten racjonalizm triss 😂
        • ponis1990 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 17.12.22, 05:24
          Też jestem fanką ;p
      • mia_mia Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 17:40
        Są nawet tacy, którzy potrafią okraść własne dzieci, a nie tylko nie pożyczyć pieniędzy. Różna patologia chodzi po tym świecie.
      • panna.nasturcja Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 18:34
        Też uważam, że trollowa.
        Przecież dostęp do konta ma, może wypłacić pieniądze w banku w okienku lub nawet przelać komuś pieniądze a poprosić o gotówkę, zakładając, że kartę do bankomatu też skradziono.
        • chicarica Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 18.12.22, 15:26
          Byłam kiedyś w takiej sytuacji, okradziono mnie tuż po przeprowadzce. Fakt że było to jakieś 20 lat temu, nie było blików i przelewów z komórki. W portfelu były wszystkie moje dokumenty, paszport akurat mi wygasł, karty bankomatowe też były w portfelu. Do momentu wyrobienia dowodu osobistego zostałam w czarnej d. Pomógł mi ojciec, po prostu dając kasę.
    • barbibarbi Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:46
      Sytuacja koszmarna, aż trudno uwierzyć, że tacy rodzice istnieją. Oczywiście, że miałaś prawo się do nich zwrócić, a oni powinni cię wesprzeć wszelkimi możliwymi sposobami. Współczuję.
    • snakelilith Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:47
      Tu nie o prawo, czy nie prawo chodzi, a o całkiem skopaną relację z rodzicami. Ta historia jest albo wyciągnięta z tyłka, albo ma drugie dno. Na przykład coś takiego, że wcale cię nie "okradziono", a przefajfczyłaś kasę na coś, czego twoi rodzice nie akceptują.
      • charlottetown Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 17:19
        snakelilith napisała:

> Tu nie o prawo, czy nie prawo chodzi, a o całkiem skopaną relację z rodzicami.
        > Ta historia jest albo wyciągnięta z tyłka, albo ma drugie dno. Na przykład coś
        > takiego, że wcale cię nie "okradziono", a przefajfczyłaś kasę na coś, czego tw
        > oi rodzice nie akceptują.

Oczywiście Ty wiesz lepiej co się u mnie dzieje. Kasy nie przefajczyłam, akurat chorobliwe skąpstwo rodziców nauczyło mnie bardzo oszczędnego życia. Wydaję tyle, ile muszę. Nie piję, nie palę, nie urządzam przyjęć, nie narkotyzuję się itd. Twoja wypowiedź jest bardzo krzywdząca i niefajna.
        • 21mada Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 17:22
          To jak cię okradziono?
          • charlottetown Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 17:27
            21mada napisała:

> To jak cię okradziono?

Normalnie w tramwaju. W tłoku przecięto prawdopodobnie żyletką torbę. Straciłam portfel a w nim 600 zł, wraz z kartami płatniczymi, kartami bibliotecznymi etc. Musiałam poblokować karty i zgłosić sprawę na policję. Policja ma przejrzeć monitoring, ale wątpię, aby namierzyła złodzieja. Podobno przed Świętami, cale szajki kieszonkowców grasują.
            • 21mada Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 17:31
              Po co nosisz w portfelu 600zl?
              • trampki_w_kwiatki Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 18:29
                21mada napisała:

> Po co nosisz w portfelu 600zl?

A co Cię to obchodzi?
                Jesteś z frakcji victim blaming?
                • panna.nasturcja Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 18:35
                  Po prostu widzi, że ona kłamie. Gotówka i karty ok, a z pieniędzmi na koncie co się stało?
                  • rosapulchra-0 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 16.12.22, 12:03
                    Może nie ma pieniędzy na koncie?
                    • iwles Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 16.12.22, 12:14
                      rosapulchra-0 napisała:

> Może nie ma pieniędzy na koncie?
                      >

Kto normalny wypłaca wszystkie pieniądze z konta (które miały być na "życie" na najbliższe 2 tygodnie) i nosi całość ze sobą w portfelu?
                      Nie mówiąc o tym, że teraz większość płaci karta nie gotówką.

• trampki_w_kwiatki Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 16.12.22, 12:31
                        Moja bratowa ma system kopertowy, czyli wypłaca całą kasę i pakuje do kopert typu "rachunki", "odzież", "żywność", "szkoła" i tak dalej. Bez tego nie mieścili się w budżecie. Chodzi z tymi kopertami i płaci gotówką.
                        • iwles Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 16.12.22, 12:59

Ale nosi je wszystkie przy sobie?
                          Bo mnie dziwi też i to, że nie mając w planach żadnych zakupów, nosi całą gotówkę przy sobie.
                          Nigdy tak nie robiłam, nawet w czasach sprzed e-bankowości.
                          • trampki_w_kwiatki Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 17.12.22, 08:42
                            Nie wszystkie, nie nosi tych na rachunki. Ale spokojnie ma tysiaka w różnych kopertach typu "artykuły szkolne", "spożywcze", "ubrania", "chemia", "rozrywka" gdy idzie na zakupy. To nawet nie są papierowe koperty tylko taki plastikowy portfel z przekładkami i fiszkami.
                            • trampki_w_kwiatki Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 17.12.22, 08:44
                              I to nie jest jedyna osoba na świecie, bo pokazywała mi filmy na YouTube na temat tego systemu.
                • 21mada Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 19:02
                  Ha ha! Jestem z frakcji - nie ma ofiar, są tylko ochotnicy. Kto nosi 600zl w portfelu mając zero na koncie i nic do jedzenia w domu?
            • 21mada Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 17:32
              I na koncie nie masz żadnych pieniędzy?
            • panna.nasturcja Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 18:35
              A co się stało z Twoim kontem bankowym? Te 600 zł to był Twój cały majątek?
              • ichi51e Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 18:57
                przecież to jakieś dziecko pisze co kartę u rodziców w portfelu widziało...
              • 21mada Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 19:04
                Taki wątek mógłby się wydarzyć 40 lat temu - pobrała wypłatę i jej skradziono.
                • panna.nasturcja Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 19:07
                  A i wyłącznie osobie, która żyje od pierwszego do pierwszego i nie ma nic w domu.
                  A swoją drogą to 40 lat temu moi rodzice normalnie mieli konta w banku i tam szła ich wypłata.
            • iwles Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 19:11

Yyyyyy, konto też ci wyczyścili?
              Sprawdzałaś?
        • snakelilith Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 17:47
          Nie wiem co się o ciebie dzieje, bo podałaś za mało szczegółów. Jeżeli twoi rodzice są jacy są od zawsze i nie ma to nic wspólnego z tobą, to nie bardzo rozumiem, co cię tak w tej sytuacji tak dziwi. Do tego nie rozumiem, jak ktoś uważający się za oszczędnego można mieć 600zl w portfelu, ale nic na koncie.
        • jednoraz0w0 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 19:24
          charlottetown napisał:

> snakelilith napisała:
          >
          > > Tu nie o prawo, czy nie prawo chodzi, a o całkiem skopaną relację z rodz
          > icami.
          > > Ta historia jest albo wyciągnięta z tyłka, albo ma drugie dno. Na przykł
          > ad coś
          > > takiego, że wcale cię nie "okradziono", a przefajfczyłaś kasę na coś, cz
          > ego tw
          > > oi rodzice nie akceptują.
          >
          > Oczywiście Ty wiesz lepiej co się u mnie dzieje. Kasy nie przefajczyłam, akurat
          > chorobliwe skąpstwo rodziców nauczyło mnie bardzo oszczędnego życia. Wydaję ty
          > le, ile muszę. Nie piję, nie palę, nie urządzam przyjęć, nie narkotyzuję się it
          > d. Twoja wypowiedź jest bardzo krzywdząca i niefajna.
        • jednoraz0w0 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 19:25
          charlottetown napisał:

>
          > Oczywiście Ty wiesz lepiej co się u mnie dzieje. Kasy nie przefajczyłam, akurat
          > chorobliwe skąpstwo rodziców nauczyło mnie bardzo oszczędnego życia. Wydaję ty
          > le, ile muszę. Nie piję, nie palę, nie urządzam przyjęć, nie narkotyzuję się it
          > d. Twoja wypowiedź jest bardzo krzywdząca i niefajna.

I w związku z tym masz zupełnie pusto na koncie? Aha.
      • jednoraz0w0 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 19:24
        Raczej wyciągnięta z tyłka, bo ktoś mający takich rodziców już dawno oduczył się pomysłów wyciągania do nich ręki po pomoc, poza tym pani nie pyta co robić, tylko „czy ma prawo oczekiwać pomocy od rodziców”. No prawo ma, ale co z tego? Planuje wydrukować ten wątek, powrócić do nich, zamachać im papierem przed nosem i powoedzieć, widzicie, stado obcych bab mi napisało, ze mam prawo od was oczekiwać pomocy”?
        • mgla_jedwabna Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 18.12.22, 16:53
          Przy emocjonalnym uwikłaniu to "dawno nauczył się" jest procesem, nie momentem. Najpierw uczysz się nie prosić na przyjemności, potem redukować potrzeby, potem nie prosisz na żadne potrzeby, ale próbujesz prosić będąc w wyjątkowej, podbramkowej sytuacji, gdzieś po drodze zaczynasz także rozumieć, że nic ci nie dadzą, więc jeśli o cokolwiek prosisz, to o pożyczkę. Aż przychodzi ten etap, kiedy przestajesz mieć nadzieję nawet na pożyczkę w kryzysie. I dla autorki przyszedł on dopiero teraz, nie można zakładać, że cała historia jest "wyciągnięta z tyłka" dlatego, że ten moment nie przyszedł wcześniej.
      • nangaparbat3 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 16.12.22, 21:08
        Wiesz, Snake, jest takie opowiadanie Balzaca o parze zakochanych, którzy pobrali się wbrew rodzicom, oczywiście tym bogatym. Nie pamiętam już szczegółów, ale jakoś tak się to toczy, że młodzi umierają z głodu, bo rodzice nie pomagają.
        Trudno mi było w to wszystko wierzyć, że mogłoby się zdarzyć, ale może się wówczas myliłam?
        • snakelilith Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 17.12.22, 01:10
          nangaparbat3 napisała:

> Wiesz, Snake, jest takie opowiadanie Balzaca o parze zakochanych, którzy pobral
          > i się wbrew rodzicom, oczywiście tym bogatym. Nie pamiętam już szczegółów, ale
          > jakoś tak się to toczy, że młodzi umierają z głodu, bo rodzice nie pomagają.
          > Trudno mi było w to wszystko wierzyć, że mogłoby się zdarzyć, ale może się wówc
          > zas myliłam?

Nie bardzo wiem, co to ma wspólnego z sytuacją autorki. Od czasów Balzacka dzielą ją jakieś 200 lat.
          • mgla_jedwabna Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 18.12.22, 16:59
            Specjalne tłumaczenie dla Snake: nawet jeśli przeczytana historia wydaje ci się nieprawdopodobna, to nie znaczy, że nie mogła się zdarzyć. Dotyczy to zarówno opowiadań Balzaka (nie: Balzacka), jak i historyjek na forum.
            • trampki_w_kwiatki Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 18.12.22, 20:42
              No otóż. Nie wiem po co te śledztwa i rozkminy.
    • mikams75 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:51
      o rany, przykre bardzo. Dobrze, ze mial kto Cie poratowac.
      I tak, mialas prawo oczekiwac pomocy, nie wymagalas niewiadomo czego. Akcja z wyproszeniem w domu tez niewyobrazalna. Mam nadzieje, ze udaje Ci sie stworzyc wokol siebie wioske dobrych ludzi.
    • tt-tka Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:53
      Trzy stowy w awaryjnej sytuacji to nawet sasiadce czy znajomej sie pozycza, jesli sie ma.

ze zwrocilas sie o pomoc do rodzicow wlasnie, coz... ze oni zachowali sie jak zwykle - bo zrozumialam, ze zwykle wlasnie tak sie zachowuja - to bolesna lekcja, ale zadna niespodzianka.
    • pyza-wedrowniczka Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:54
      OMG, moi to w takiej sytuacji daliby mi 1000 zł bez konieczności zwrotu. Ale jak widać twoim nie zależy na tobie (i nawet nie chodzi o kasę, ale o teksty, jakie napisałaś, że padły)
    • ophelia78 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:55
      Sytuacja jest szkoujaca.
      Moja mama dla mnie dorosłej baby zdjęła z grzbietu ostatnią koszulę i oddała ostatnia kromkę chleba. I jak tak samo dla mojego dziecka.

Dla własnego dobra odetnij się od nich bo to toksyczni ludzie. Idź na terapię zeby przeżyć żałobę po oczekiwaniach w stos.do rodziców. I buduj sobie rodzinę z wyboru a nie z urodzenia.
    • piesiedwa Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:56
      Ewidentnie cos z rodzicami jest nie tak. Wspolczuje Ci. Dobrze, ze masz przyjaciol.
    • trampki_w_kwiatki Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 16:57
      Jezu, to jest kosmiczna patola. Swojej jedynaczce ostatnią koszulę bym oddała, gdyby jej się przytrafiła krzywda, a oni 3 stówek żałują. Jak dobrze, że moi rodzice zawsze są pomocni, nie tylko wobec rodzonych dzieci. Jak byłam w kryzysie to kasą wspomogli, spłacali przez jakiś czas hipotekę, do dziś finansują to i owo, tak jak i kiedyś ich rodzice im finansowali. Na Boga, tak powinno być w normalnej rodzinie...
      • charlottetown Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 17:22
        trampki_w_kwiatki napisała:

> Jezu, to jest kosmiczna patola. Swojej jedynaczce ostatnią koszulę bym oddała,
        > gdyby jej się przytrafiła krzywda, a oni 3 stówek żałują. Jak dobrze, że moi ro
        > dzice zawsze są pomocni, nie tylko wobec rodzonych dzieci. Jak byłam w kryzysie
        > to kasą wspomogli, spłacali przez jakiś czas hipotekę, do dziś finansują to i
        > owo, tak jak i kiedyś ich rodzice im finansowali. Na Boga, tak powinno być w no
        > rmalnej rodzinie...

Ale oni mnie zawsze nie znosili. Ludzie wykształceni na wysokich stanowiskach, a zachowanie mieli takie, a nie inne. Nigdy mnie za nic nie pochwalili, chociaż nie mieli ze mną żadnych kłopotów- byłam grzecznym, dobrze uczącym się dzieckiem, kompletnie przez nich zastraszonym. Koleżanki zazdrosciły mi pięknych zabawek czy ubran, a nie wiedziały jak wygląda prawda.
        • snakelilith Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 17:50
          charlottetown napisał:

. Koleżanki zazdrosciły mi pięknych zabaw
          > ek czy ubran, a nie wiedziały jak wygląda prawda.

Acha, i ci skąpi do bólu rodzice kupowali ci piękne zabawki i ubrania? Try harder....
          • engine8t Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 17:56
            smile ciekawe co ona bierze?
          • arthwen Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 20:14
            Mogło tak być (aczkolwiek tez mi tu pachnie trollem) - dziecko na pokaz, żeby się pochwalić. Jak dorosło i przestało spełniać oczekiwania, to się je odcięło.
          • asia_i_p Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 20:45
            Całkiem możliwe.
            Zasada z "Sezonowej miłości" Zapolskiej "Wszyscy widzą, jak mieszkasz, nikt nie widzi, co jadasz". Oszczędza się na jedzeniu, a szpanuje na rzeczach trwałych.
            • mgla_jedwabna Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 18.12.22, 17:01
              Raczej na rzeczach widocznych.
        • zerlinda Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 17:57
          To dowód na to, że nie każdy powinien mieć dzieci. Odetnij się od tych ludzi dla własnego dobra.
        • trampki_w_kwiatki Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 18:31
          Wypisz się z tego układu. Spędź święta z dala od nich. Niech sobie gniją w tym swoim sosie. Niestety, znam takich ludzi i brzydzę się nimi.
          • damartyn Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 18:38
            Jakoś , takoś,, ten , teges. I ten ojciec 80+ , to ile ty masz lat? Nie trzyma się kupy. 300 zł to nie 3tys. Nie kupuje tego.
            • milva24 Re: Czy rodzice powinni pomóc córce w trudnej syt 15.12.22, 18:46
              Dla mnie przestało się kleić po opisaniu w jaki sposób zginęły pieniądze. Bo gdyby ktoś zrobił włam na konto i wszystko wyczyścił to jest to realne ale skradzioną kartę można zablokować a pieniądze podjąć bezpośrednio/przelać komuś kto wypłaci u siebie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się