Dodaj do ulubionych

Ciąg dalszy innowacyjności banków

16.12.22, 08:11
businessinsider.com.pl/finanse/prezes-pko-bp-ma-nowy-pomysl-na-ugody-z-frankowiczami/2617p6q
Według bankowców postępowania sądowe nie są optymalnym sposobem dochodzenia do sprawiedliwości.

No tak. Oczywiście. Po co iść do sądu. Lepiej grzecznie siedzieć i przyjmować co bank daje do podpisania.
Obserwuj wątek
    • anorektycznazdzira Re: Ciąg dalszy innowacyjności banków 16.12.22, 08:20
      Niektórzy ludzie nie radzą sobie w sądach, nie mają na to kasy i czasu, nie rozumieją opcji i systemu, a także boją się tego, że bank ma gigantyczny dział prawny a oni nie. Tacy zwyczajnie wolą ugodę i trudno im się dziwić.
      UGODA to propozycja, nikt nikomu nie każe kupować kołder w wielbłąda ani brać ugód z pko bp.
      Bank robi co może, żeby przekonać klienta, że zawsze pragnął takiej kołdry, a ludzie są dorośli i sami decydują.
      • mysiaapysia Re: Ciąg dalszy innowacyjności banków 16.12.22, 09:27
        Ten gigantyczny dział prawny banków przegrywa prawie wszystkie sprawy sądowe z frankowiczami. Czego tu się bać?
        • evening.vibes Re: Ciąg dalszy innowacyjności banków 16.12.22, 09:45
          mysiaapysia napisała:
          > Ten gigantyczny dział prawny banków przegrywa prawie wszystkie sprawy sądowe z
          > frankowiczami. Czego tu się bać?

Uczciwie trzeba przyznać, że w jednej sprawie na 1000 znajdzie się sędzia idiota, który wie lepiej. Jak ostatnio ten z bodaj Białegostoku, który stwierdził, że skoro konsument zawarł z bankiem umowę, to widocznie uznał, że jest dla niego korzystna - a jak jest korzystna to jest ważna, walić prawo wink
          • mysiaapysia Re: Ciąg dalszy innowacyjności banków 16.12.22, 10:50
            Jeden przypadek na sto. W dodatku w I instancji. Na pewno poszła apelacja.
            Zresztą zastanawiam się po co sędziemu w I instancji taka późniejsz uchyłka. No i tam niepotrzebnie kredytobiorca odpowiadał na prowokacyjne pytania drugiej strony i sądu. Na takie pytania zawsze odpowiada się: Nie wiem. Nie wiem co by było, co byłoby korzystniejsze. Nie miałem jak ocenić. Bank dał do podpisania umowę o określonej treści, nie mogłem negocjować. I finito.
    • dreg13 Re: Ciąg dalszy innowacyjności banków 16.12.22, 08:21
      Ach, nowy prezes... "Złote" dziecko, przerzucane z jednego miejsca na drugie.
    • evening.vibes Re: Ciąg dalszy innowacyjności banków 16.12.22, 08:25
      "mam nadzieję, że duża część frankowego portfela kredytowego do czasu orzeczenia TSUE znajdzie rozwiązanie na drodze ugodowej "

Oczywiście, że ma nadzieję bo orzeczenie TSUE pozbawi wszystkich złudzeń do jakiejkolwiek kasy dla banksterki - im więcej owieczek uda im się ostrzyc do tego czasu tym lepiej dla nich.
      • mysiaapysia Re: Ciąg dalszy innowacyjności banków 16.12.22, 10:54
        Banki już się domyślają jaki będzie wyrok. Stąd takie ich wzmożenie w artykułach prasowych, pismach z propozycją ugody i kombinowanie na niwie ustawodawczej. Merytorycznie nie mogą, to chociaż zrobili rękami posłów wrzutę do procedowanej nowelizacji kpc, aby kredytobiorcy spoza Warszawy nie mogli składać pozwów do wydziału frankowego, który ma wypracowaną linię orzeczniczą również w sprawach o zabezpieczenia.
        • dramatika Re: Ciąg dalszy innowacyjności banków 16.12.22, 14:51
          mysiaapysia napisała:

> zrobili rękami posłów wrzutę do procedowanej
          > nowelizacji kpc, aby kredytobiorcy spoza Warszawy nie mogli składać pozwów do
          > wydziału frankowego

"Wrzutą" to jest stworzenie wydziału frankowego, czyli odkorkowanie wydziału cywilnego i zakorkowanie frankowiczów na amen. To jest trolling ze strony systemu - stworzymy wam, frankowicze, własny oddział, ale na wyrok poczekacie sobie 10 lat. Ale za to w cywilnym będzie luźniej.
          Widocznie obawiają się, że zabulą za bardzo za przewlekłość postępowań, która już będzie zasadniczo obligatoryjna, dlatego postanowili ograniczyć dostępnosc dla tych spoza Wawy.

Już z 8 lat obserwuję ten cyrk wokół franków i nie mogę się przyzwyczaić, że ludzie przechodzą nad tym jawnym bezprawiem i sqrwysyństwem do porządku dziennego. I to nie chodzi o to, że państwo zawiodło, bo rządzi PiS - zawiódł cały, rzekomo cywilizowany, system. Sprawy ochrony konsumentów są w całości oddelegowane pod kompetencje unijne i powinny się sypać grube kary od komisarzy unijnych za bezczynność państwa polskiego odnośnie realizacji ochrony konsumentów, a tymczasem komisarze są bardziej przejęci sprawami, którymi UE nie ma nawet prawa się zajmować (takimi jak sprawy ustrojowe państw członkowskich). Cała Europa to ch... d... i kamieni kupa.
    • trampki_w_kwiatki Re: Ciąg dalszy innowacyjności banków 16.12.22, 09:30
      Nooo. Mi santander ugodę też proponował. Na takich warunkach, że nawet sędzia się śmiała 😂
    • asfiksja Re: Ciąg dalszy innowacyjności banków 16.12.22, 16:11
      No jeśli jeszcze któryś frankowicz miał jakiekolwiek wątpliwości - iść do sądu czy nie iść - to już ich nie masmile
    • mamamisi2005 Re: Ciąg dalszy innowacyjności banków 16.12.22, 17:13
      Ugoda lepsza niż proces - moim zdaniem tak zasadniczo jest. Tyle, że od ugody się zaczyna, a nie wpierw latami lekceważy klientów, a potem wychodzi z propozycją, w większości mało atrakcyjną, gdy pali się grunt pod - powiedzmy - nogami. Przykład arogancji, gdy dużemu się wydaje, ze może więcej.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka