Dodaj do ulubionych

16 grudnia 1922

16.12.22, 08:43
Dla mnie to jedna z ważnych dat w prywatnym kalendarzu naszej historii.

Lata temu, ale już w nowych czasach, widziałam paradokument o tych dniach, filmu "Śmierć prezydenta". Byłam wstrząśnięta, jak to bardzo aktualny obraz. Dziś się zastanawiam, czy my nie mamy w narodowym "DNA" jakiegoś genu autodestrukcji? Za taki czyn, autodestrukcyjny, uważam ten zamach. Choć wiem, że istnieje frakcja wręcz przeciwna.
I to jest może nasz, nieusuwalny, problem.

Pomyślałam, że otworzę taki wątek, dzisiaj równe sto lat, okazja do refleksji.

Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: 16 grudnia 1922 16.12.22, 08:50
      Polecam
    • daniela34 Re: 16 grudnia 1922 16.12.22, 09:25
      A jeszcze podniosę wątek, bo temat ciekawy. Wyżej polecam książkę, chyba świeżo się ukazała, przeczytałam ją w tym tygodniu, bo mi wyskoczyła w nowościach na Legimi. To w zasadzie tylko fragmenty artykułów, zapisków, relacji na bieżąco z dni prowadzących do wyborów, z zaprzysiężenia, zamachu i pogrzebu. Fascynujące, bo to głos tamtych ludzi, zapis tamtych dni ich słowami, ich językiem.
      I łącze się w podziwie dla filmu "Śmierć Prezydenta" choć określenie paradokument brzmi mi trochę za nowocześnie. Oglądałam jako nastolatka i nie mogłam się oderwać.
      • triss_merigold6 Re: 16 grudnia 1922 16.12.22, 10:12
        I łącze się w podziwie dla filmu "Śmierć Prezydenta" choć określenie paradokument brzmi mi trochę za nowocześnie. Oglądałam jako nastolatka i nie mogłam się oderwać.

identycznie, porażający film
      • gulcia77 Re: 16 grudnia 1922 16.12.22, 11:05
        Jeszcze się za nią nie zabrałam, ale jest już "na półce".
        A historia Narutowicza to tylko jeden z wielu przykładów naszej narodowej glupoty. Od Wazów na polskim tronie począwszy. Co ciekawe, zawsze w tle kościół się pałęta.
    • chococaffe Re: 16 grudnia 1922 16.12.22, 09:49
      Niewątpliwie mamy w "genach" onanizowanie się własną historia i wyjątkowością (z dwóch perspektyw - jesteśmy najgorsi lub najlepsi). W sumie typowe dla największych mocarstw jak i wielkich przegranych)
    • lauren6 Re: 16 grudnia 1922 16.12.22, 10:08
      Zostawię tutaj:
      wyborcza.pl/alehistoria/7,121681,29269087,kazdy-narod-ma-swoja-szczujnie-endecki-klimat-wciaz-wisi-nad.html
    • feniks_z_popiolu Re: 16 grudnia 1922 16.12.22, 10:39
      tinywee napisała:

> Dla mnie to jedna z ważnych dat w prywatnym kalendarzu naszej historii.

Ktoś z Twoich krewnych czy znajomych rodziny? To był człowiek co miał tyle zasług na polu nauki, techniki.
      Szkoda, że zaplątał się w politykę i w sumie zginął w sile wieku.

• marta.graca Re: 16 grudnia 1922 16.12.22, 10:44
      "Krzyż mieliście na piersi, a brauning w kieszeni.
      Z Bogiem byli w sojuszu, a z mordercą w pakcie,
      Wy, w chichocie zastygli, bladzi, przestraszeni,
      Chodźcie, głupcy, do okien - i patrzcie! i patrzcie!"

Jakże aktualne dzisiaj.
    • primula.alpicola Re: 16 grudnia 1922 16.12.22, 10:56
      Dziękuję za przypomnienie, zaraz sobie odświeżę film.
    • klaramara33 Re: 16 grudnia 1922 16.12.22, 11:03
      Niestety niektórzy Polacy zupełnie współporacować nie umieją i zazdroszczą tym u władzy ale władza dla samej władzy nie służy nigdy narodowi i oby tacy nie dochodzili do głosu. W tamtych czasach Polska była bardzo trudna do zarządzania i to co wcześniej działało(bunt itp.) już nie działało, potrzebne było naw\nastawienie społeczne. Śmierci Narutowicza nie mógł przeboleć również Piłsudski co też m.in było przyczyną zamachu stanu.
    • armamagedon Re: 16 grudnia 1922 16.12.22, 11:13
      Pokuszę się nawet o stwierdzenie, ze w ogóle niewiele sie zmienia, zmienia się otoczka, procesy w kółko te same. Po przeczytaniu Bolesława Chrobrego Golubiewa, fantastycznej analizy procesów formujących państwo i społeczeństwo, uważam ze przez 1000 lat niewiele się zmieniło, ale nie przez „gen autodestrukcji”, a niechęci do pracy, nauki i odpowiedzialności za otoczenie. U nas wszystko funkcjonuje punktowo- czasem trafi sie ktos, komu się chce. Zwykle w podziękowaniu na dowidzenia dostanie jakimś zarzutem, żeby za wielka chwała siennie okrył.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka