Dodaj do ulubionych

Hity kosmetyczne 2022.

16.12.22, 17:32
Chyba jeszcze nie było wątku?
Dla mnie hitem tego roku jest skwalan z trzciny cukrowej. Tak wielofunkcyjnego i super skutecznego specyfiku jeszcze nie spotkałam. Dodaję do kremy, wklepuję sam skwalan pod oczy, jest świetny na końcówki włosów, a co robi z suchymi skórkami wokół paznokci, to się w głowie nie mieści.

Drugi hit, to balsam brązujący Mokosh marakuja. Obłędnie pachnie, oczywiście po kilku godzinach pojawia się ten upiorny chemiczny smrodek, którego nienawidzę, ale ja wtedy śpię. A rano biorę prysznic i smrodek znika, za to zostaje nawilżona skóra o ładnym kolorze. Uwielbiam. Wypróbowałam też ten starszy, pomarańcza z cynamonem, równie fajny, ale wolę zapach tego pierwszego.

Ostatni, olej lniany tłoczony na zimno, oczywiście. Łyżka dziennie, stosowany wewnętrznie. Miałam latem jakiś potworny wynik lipidogramu (pisałyście mi wtedy, że to stres), otóż po kilku miesiącach tej łyżki dziennie znowu mam wyniki w normie. Planuję też wypróbować olej z wiesiołka i czarnuszki. Aha, kosmetyczny efekt też jest, gładsze włosy bez przesuszu.

Macie jakieś swoje hity?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 18:06
      oczywiscie poza wiadomym moim hitem dekaty, ba stulecia smile

w tym roku zachwycilam sie :

Svr Densitium Rose Eclat, ladny zapach, nie tak silny jak nuxe, choc nadal z francuska pudrowy tongue_out, swietnie nawilza i robi mi ladny odcien cery

i tej samej kategorii czyli koloryzujacej

Ruboril Expert 50+ krem do skóry naczynkowej delikatnie koloryzujący, tu tez nareszcie lekki rozowy odcien i filtr, ktory nie smierdzi, nie wlazi w oczy, nie szczypie
      • mysiulek08 Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 18:06
        *dekady oczywiscie
        • samanta1010 Re: Hity kosmetyczne 2022. 28.12.22, 19:30
          a jaki to hit?
    • sophia.87 Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 18:18
      Eisenberg do szyi i dekoltu. Wkrótce wypróbuje go także do biustu
      Ultra Violette SPF50 - najlepszy z najlepszych i błyszczyk SPF tej samej firmy
      AQ Skin Solutions serum do twarz i pod oczy z czynnikami wzrostu
      • extereso Re: Hity kosmetyczne 2022. 23.12.22, 10:41
        Napisz proszę słówko o tym aq?
        • sophia.87 Re: Hity kosmetyczne 2022. 23.12.22, 12:31
          Poczytaj sobie, ewentualnie jak masz pytania to odpowiem w Święta. Teraz po raz pierwszy robię tort piemoncki☺
          aqskinsolutions.pl/nasz-patent/
          Nie jest to w żaden sposób reklama, nie jestem z nimi związana biznesowo☺. Serum polecają dwie istagramerki , którym ufam, w tym Ania inti_skin , ta od już kultowego RetinAll☺
          Obydwa sera do twarzy i pod oczy są świetne, używam je na dzień pod peptydy albo lekki krem z witamina C, a na noc retonoidy. Świetnie razem działają.
          Jak skończę karmić to wybieram się tez na dermapen czynnikami wzrostu ☺
          Z polecenia tych dziewczyn jest jeszcze Morpheus8, tez zamieezam sprobowac , ale podobno boli 😨
          • extereso Re: Hity kosmetyczne 2022. 23.12.22, 14:43
            Wielkie dzięki! Miłego pieczenia, dobrego czasu 🌲
          • taje Re: Hity kosmetyczne 2022. 23.12.22, 15:35
            Morpheus okropnie boli sad
    • limonceello Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 19:18
      Caudalié - serum rozjaśniające przebarwienia. Rewelacyjnie rozjaśnia przebarwienia, świetnie się wchłania i ma bardzo przyjemny, niezwykle delikatny zapach.
      • pade Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 19:36
        Mam go w koszyku i ciągle się waham. Naprawdę takie dobre?
        • limonceello Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 21:37
          Rewelacyjne, ja pół życia walczę z przebarwieniami i trochę podratował mnie retinol, ale to co zdziałał ten preparat to magia.
          • limonceello Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 21:39
            Nawet moja pani od medycyny estetycznej była zdziwiona i pytała co to za cudo.
            • pade Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 22:10
              Dziękismile
      • evening.vibes Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 19:40
        limonceello napisała:
        > Rewelacyjnie rozjaśnia przebarwienia,

Jakie przebarwienia? Posłoneczne, pozapalne, melasma, plamy soczewicowe?
        • limonceello Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 21:38
          Wszystkie. Mam trzy z wymienionych przez ciebie i w moim przypadku poradził sobie świetnie.
    • snakelilith Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 19:22
      1. Ciągle hit, jak w zeszłym roku, żel aloesowy Urtekram. Nie mogę już bez niego żyć. Odświeża, koi, łagodzi i nawilża.
      2. Witamina C Bioearth Elementa - działanie super wygładzające, wyjątkowo ładny zapach plus przyjemna konsystencja
      3. Lawendowy balsam do ciała Urtekram. Całkiem bogaty jak na balsam. Alternatywa do masła do ciała. Bardzo dobry zapach.
      4. Olej z owoców rokitnika. Zmieszany z arganowym i masłem shea uniwersalny natłuszczacz. Uratował mi wysuszone ręce. Na twarzy robi ładny glow. Dobrze robi włosom. I pachnie urlopem, bo na wrzosowiskach nad Morzem Północnym rośnie pełno rokitnika.
      5. Płatki owsiane. Od kilku miesiący jem codziennie porridge na wodzie na śniadanie. Włosy i paznokcie rosną mi jak szalone.
      • primula.alpicola Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 07:51
        Olej z rokitnika jest świetny, tylko trochę upierdliwy z tym mieszaniem, a sam wszystko barwi na pomarańczowo; ale i tak warto.
        • snakelilith Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 12:51
          Ja mieszam około 50 masła shea, 30-35 ml oleju arganowego i około 5ml tego z rokitnika. Wtedy nie barwi.
          • primula.alpicola Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 13:55
            snakelilith napisała:

> Ja mieszam około 50 masła shea, 30-35 ml oleju arganowego i około 5ml tego z ro
            > kitnika. Wtedy nie barwi.

Czyli robisz zapasik do jakiegoś słoiczka, tak? Nie wpadłam na to, mieszam różności w zagłębieniu dłoni do użytku natychmiastowego.
            • snakelilith Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 15:23
              primula.alpicola napisała:

>
              > Czyli robisz zapasik do jakiegoś słoiczka, tak? Nie wpadłam na to, mieszam różn
              > ości w zagłębieniu dłoni do użytku natychmiastowego.

O tak. Rozpuszczam masło shea w kąpieli wodnej, czyli w miseczce w drugiej misce z wodą, ale nie za gorącej. Tylko ciepłej. Do tego dolewam argan i ten z rokitnika. Kupuję w buteleczkach 10ml, więc połowę butelki na oko. Do tego parę kropli witaminy E, mieszam i zlewam do szklanych słoiczków. Wkładam do zastygnięcia do lodówki. Jeden wyciągam i trzymam w warunkach pokojowych, ma kremową konsystencję, resztę zostawiam w lodówce. To nie jest dużo pracy, a nie masz tego syfu z codziennym mieszaniem. Ja też dużo tego zużywam, bo stosuję to do twarzy jako dodatkową okluzję, rąk, ciała, stóp i nawet włosów na noc.
              Jak robię bez rokitnika, to biorę olej konopny (wychodzi zielony kolor) i dodaję parę kropli (maksymalnie 7-10 kropli) eterycznego z lawendy.
              • primula.alpicola Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 20:14
                Dobra, zrobię tak. Dzięki.
      • mava1 Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 13:51
        >Ciągle hit, jak w zeszłym roku, żel aloesowy Urtekram

a jak ty uzywasz tego żelu? znaczy, kiedy?
        bo ja rano stosuje kremy (z tonikami, serami tp), a wieczorem uzywam olejków, zazwyczaj Moringa, do masażu. I potem ide juz spać.
        To kiedy miałabym uzywać żelu, na przykład? bo wydaje sie ciekawy ale nie za bardzo widzę dla niego miejsce w dziennej pielegnacji.
        • kotejka Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 14:41
          Ja stosuję po kremie - jako ostatnia wodna warstwe, wtedy dopiero czuję że skóra jest odżywiona i dopojonaz chociaż to pewnie błąd w sztuce, bo powinno się od najlepszych konsystencji zaczynać
          I jest to jednocześnie moja baza pod makijaż, który pięknie się na takim żelu trzyma
          • kotejka Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 14:41
            Najlżejszych
        • snakelilith Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 15:30
          Ja stosuję rano przed kremem jako pierwszy odświeżacz po myciu, ale czasem też na krem. To nie gra roli, bo nie stosuję kremów z silikonami i parafiną, więc nie mam na twarzy szpachtli, przez którą nic nie przechodzi. U mnie jest to zamiast toników, które nie robiły za wiele i z nich zrezygnowałam.
          Serum używam tylko wieczorami, albo retinol/kwasy, albo witaminę C. Przy retinolu/kwasach kładę aloes po serum, przy witaminie C przed, bo mieszam ją i tak z kremem.
          • mava1 Re: Hity kosmetyczne 2022. 18.12.22, 17:33
            >Ja stosuję rano przed kremem jako pierwszy odświeżacz po myciu

spróbuje więc tak, skoro taki dobry.
            Wieczorem nie uzywam niczego, poza olejkami, bo stosuje facefitness, z olejkiem właśnie. Szkoda byłoby go zmywać żeby nałozyc krem.
            Stosuje całą serię, kolejna zresztą, bielendy (zreszta tez z polecenia tu, na forum) a tam serum kładzie sie przed kremem. Czyli, tonik, serum, krem. Tonik niby ma właśnie tonizować, czyli przywracac właściwie pH, jak rozumiałam.
            Spróbuje zastąpić go tym żelem i zobaczę.
      • chococaffe Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 18:30
        Ja pozwole sobie dodac, że żel aloesowy jest super jako baza do domowego peeling do ciała
    • extereso Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 20:11
      Balsam z kwasami Ren efekt błyskawiczny. Też ten mokoskh brązujący. Błyszczyk EL, bardzo subtelny i nawilża. Szukam hitowych kremów, czegoś mi w tym temacie brak, przyczaję się.
      • mysiulek08 Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 20:31
        astalifta czerwona serie sprobuj, moga Ci da namiar na solidny sklep w Japonii
        • extereso Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 20:40
          Poproszę, w końcu spróbuję 😁
          • mysiulek08 Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 20:45
            tu czy mailem?
            • extereso Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 20:54
              Może tu więcej dziewczyn skorzysta?
              • mysiulek08 Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 20:58
                www.hommi.jp/en/brand/1661

oprocz astalifta maja sporo innych kosmetykow, np shisheido i swietne krople do oczu witaminowonawilzajace
                • extereso Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 21:12
                  Bardzo dziękuję!
      • lampasufitowa Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 18:47
        Balsam z kwasami? Więcej info poproszę.
        • extereso Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 19:12
          Bdb, ładnie pachnie. Za 3-4 użycia masz skórę gładką jak niemowlak, również na łokciach czy kolanach ( po zewnętrznej oczywiście). Dziewczyny mi poleciły przed ślubem córki, wszedł na stałe.
          • lampasufitowa Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 19:54
            Kupuję..
          • alfa36 Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 20:10
            Ale jaki?
            • extereso Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 20:26
              Może ten Ren
    • katie3001 Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 20:23
      Paleta glamshop Chłodno, korektor pod oczy Nyx bare cos tam. Puder pod oczy z Pease. Podkład Kryolan
    • koko8 Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 20:26
      Drunk Elephant serum D bronzie.
      Kosmetyk wszechstronny, pół kropli wymieszane z kremem nadaje cerze zdrowego blasku, a przy tym ma dzialanie ochronne i antyoksydacyjne.
      Uwielbiam.
      • princesswhitewolf Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 23:06
        Ale jak to jest z tym D bronzie, to nie jest dla ciemnej skory?

Ja ich marula olej mam i dwa kremy taki z rozowymmwieczkiem.i turkusowym. Fajne ale szalu nie ma
        • koko8 Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 23:47
          Ciemnej skóry? W sensie dla śniadych ludzi?
          Nie, to jest olejek chyba do każdego koloru cery. Ja jestem naturalną platynową blondynką.
          Stopień odcienia robisz sobie sama mieszając z kremem na dzien, który aktualnie używasz. Latem, żeby nieopalona twarz nie różniła się zbytnio od reszty ciała, można dać ciut wiecej. Zimą, wystarczy pół kropli, albo jeszcze mniej, żeby nadać cerze zdrowy odcień. Powstaje coś na ksztalt bb.
          • primula.alpicola Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 07:52
            Ale to się zmyje wieczorem, czy działa jak samoopalacz?
            • koko8 Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 09:51
              Nie, to nie jest samoopalacz. Ja go mieszam z kremem, bo nie używam żadnego podkladu.
          • princesswhitewolf Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 15:32
            No to musze sobie kupic na zwiady. Pytam bo na zdjeciach to jest bardzo ciemne ale jesli jest buildable to rozumiem. Na lato swietne
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 09:48
        Drunk Elephant to ściema po całości.
        • taje Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 14:18
          A co dokładnie? Bo krem protini jak dla mnie był świetny. Dezodorant mi nie podszedł i róż też nie ale z kremu byłam bardzo zadowolona.
        • princesswhitewolf Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 15:34
          Nie jest sciema ale tez to co mialam Proti

To zadka nie urywa ale sciema bym nie nazwala tez.

• paola.brunetti Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 20:29
      Seria Aminis z BasicLab, fantastyczne są kremy pod oczy, bardzo lubię też te do twarzy. Resibo krem odżywczy. I może jeszcze hydrolaty Nature Queen.
      • primula.alpicola Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 07:53
        BasicLab właśnie ogłosił podwyżki od stycznia. Rozumiem, ale te kosmetyki i tak są dla mnie drogie.
        • paola.brunetti Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 09:14
          Zazwyczaj czekam na promocję i wtedy kupuję, przy kolejnym zamówieniu też dostaje się kod na zniżkę. Na szczęście są to bardzo wydajne kosmetyki i ten krem pod oczy starczy mi chyba na rok.
          • primula.alpicola Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 09:40
            Tylko i wyłącznie, nigdy nie kupiłam BL w regularnej cenie.
          • sophia.87 Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 09:44
            Instagramerki mają stale kody znizkowe.
            Jak korxystam z BLESS20
    • klaviatoorka1 Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 21:07
      w kategorii zapachy- bumbum cream. uwielbiam przed snem, ten zapach mnie uspokaja i w tym roku przebił nawet ulubione dotychczas perfumy
      w kategorii pielęgnacja- skwalan (obojetnie jakiej firmy) i wszystkie kremy Hada Labo
      W kategorii włosy: maski trust my Sister ( dzięki, siostry z forum, za polecenie)
      W kategorii makijaż: róż w kremie Revolution i krople samoopalające z kalendarza adwentowego asos
      • princesswhitewolf Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 23:01
        Nie rozumiem fenomenu deJaneiro BumBum cream..mnie wlasnie zapach draznil
        • taje Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 14:21
          A to jest ten zapach, co w żelu pod prysznic tej firmy? Bo jeśli tak, to mnie też drażnił, zbyt mocny jest.
          • princesswhitewolf Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 15:36
            Tak. Wszystko, cala linia taki ma zapach. To jest jak z Marmite. Albo kochasz albo nieznosisz
    • chococaffe Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 21:28
      Niniejszym odwołuję poprzednie stwierdzania, że wszystkie kremy na naczynka są dla mnie beznadziejne - lepią się, podrażaniają itp. Otóż Anti Rouge Neutrea jest rewelacyjny (inne kremy: Hydratin, Rich Protect i Summer Peel także, niedlugo sprawdzę serum antyoksydacyjne z wit C)

Jane Iredale - koloryzująca odżywka do brwi i rzęs.

Poprzednie moje cuda odkryłam w poprzednich latach.

Szukam "jadalnej" lekko koloryzującej odżywki do ust (nie błyszczyk)
      • evening.vibes Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 21:34
        chococaffe napisała:
        > Anti Rouge Neutrea jest rewelacyjny

Chodzi o Rouge Control? Co konkretnie robi?
        • chococaffe Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 21:42
          Przepraszam. Rouge Control.

Zacznę od tego czego nie robi. Otóż nie lepi się, nie drażni, pięknie się wchłania, nie powiększa porów i wygładza cerę. Ma w składzie kwas azelainowy (mój kwasowy ulubieniec) i dużo rutyny. (brakuje trochę witaminy C, zeby stworzyć trio idealne, ale tę nakładam rano).

Co do efektów - na 80-90% działa, wycisza cerę. Nie wiem czy na 100% bo cera naczynkowa (przynajmniej w moim wydaniu) ma to do siebie, że rumieniec i naczynka mogą się pojawić "bez powodu". Teoretycznie mogę mieć więc dobry czas. Co nie zmienia faktu przyjaznosci kremu i tego, że jego składniki maja udowodnione działanie na naczynka.
      • pade Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 22:12
        O, to ja na naczynka odkryłam Floslekbig_grin Jak się posmarowałam pierwszy raz ich półtłustym kremem, to poleciałam do drogerii po drugie opakowanie. Moja skóra go kochasmile
        • chococaffe Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 22:18
          Próbowałam też Flosleku - nie różnił się specjalnie od innych "naczynkowych" na mojej cerze (dodam oprócz naczynek mam jeszcze tendencje do rozszerzonych porów i na wiele kremów reaguję źle, nawet jak jest napisane, że nie sa komodogenne- znalezienie jednego produktu, który uwzględni te dwa problemy graniczyło z cudem)

Wadą tego z neutrei jets to, że po posmarowaniu mam ochotę co chwila dotykać twarzy, skóra jest tak przyjemna.
          • pade Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 22:39
            To super, że Ci pasujesmile
            Spróbuję go, jak mi się Floslek skończy.
            Sądzę, że podpasował mi m.in. dlatego, że mam straasznie suchą skórę, zwłaszcza zimą. Dzięki niemu nie mam ochoty drapać się wręcz po twarzy, bo tak swędzi, w połowie dnia.
            A ten neutrea jest lekki czy treściwy?
            • chococaffe Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 22:46
              A ten neutrea jest lekki czy treściwy

lekko-średni. Cera jest po nim gładziutka, idealnie się wchłania i nie wysusza.

Pozostałe 2 kremy Neutrei - Rich Protect i Hydratin (pomijam summer peel bo tu efekty przyhodza inaczej) - też to mają - ogromną lekkość, połączoną z dobrym wchlanianiem i jednoczesnie efektem nawilżenia/odzywienia. Nie wiem który ich składnik (lub brak standarowego składnika) to powoduje.

I co też ważne - uzywam 1-2 miesiące i jeszcze cera się nie "znudziła" (co niestety też często mi się zdarza - w połowie opakowania krem zaczyna gorzej działać)
              • pade Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 22:52
                Czyli dla mnie będzie raczej na wiosnę-lato. Dzięki za recenzjęsmile
                Moja skóra też się szybko nudzismile
                • chococaffe Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 03:08
                  btw - to krem na noc (kwasy) a szkoda, bo efekt po nałożeniu jest bardzo "dzienny"
                  • wapaha Re: Hity kosmetyczne 2022. 23.12.22, 15:52
                    hydrtin jest mega
                    to mój must have pobasenowy
      • primula.alpicola Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 07:56
        Używam teraz serum z wit. C Neutrea. Przy pierwszym użyciu pomyślałam, o nie, jaka tłusta konsystencja, nie chcę!, ale- wchłania się szybko i bez śladu, spokojnie można nakładać pod spf i makijaż.
        Inny ich hit to maska pozabiegowa, używam jako krem. A moje dziewczyny uwielbiają Hydratin.
        • chococaffe Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 08:33
          Ja jeszcze się wstrzymuje z tym serum bo wiem, że jak kupię to otworzę. Najpierw muszę dojść do dołu butelki (G&G).

p.s. natomiast serum z Nacomi jednak nie, używam do rąk
          • primula.alpicola Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 08:37
            To samo miałam z Nacomi, poszło na ręce.
        • mayaalex Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 21:11
          Chyba tez mam to serum (witamina C i kwas hialuronowy?), bardzo fajne.
    • annaboleyn Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 21:46
      Dermapen.
      Dior Capture Totale pod oczy.
      ten nowy Chanel Les Beiges (na większe wyjścia, nie zdetronizował poprzedniego, królują sobie w tandemie).
      RetinALL IN ONE PhDoctor
      szminka Clinique Dark Honey
      nitkowanie brwi! wink
      • gajmal Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 21:47
        Cudowny peeling pomarańczowy od Mommys Soap - Kosmetyki Naturalne
        Jest boski, cudowny zapach, super nawilżenie.
      • koko8 Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 22:36
        Black Honey. Też ją kocham. Szczególnie w wersji jednej 1 warstwy: usta wygladają jak twoje, tylko lepsze.
        • annaboleyn Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 22:51
          Tak, magia smile
          • annaboleyn Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 22:51
            "Black", oczywiście smile
          • manon.lescaut4 Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 06:55
            Podpisze się, z Twojego polecenia Anno kupiłam black honey i nie żałuje.
            • annaboleyn Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 07:43
              Bardzo się cieszę smile
              • kurt.wallander Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 17:20
                Ja jestem Black Honey wierna od, niech pomyślę, jakichś 25 lat. Mam nadzieję, że nigdy nie przestaną jej produkować smile Oczywiście, uzywam tez innych, a nawet znalazłam całkiem przyzwoity zamiennik, ale królowa jest tylko jedna smile
                • annaboleyn Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 18:34
                  To ona jest tak długo?? Ja miałam swój ukochany odcień czerwieni, to mi go przestali produkować, dopiero nakierowanie w stronę Black Honey pozwala mi znów używać szminki smile Jaki znalazłaś zamiennik?
                  • koko8 Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 19:02
                    Ja nie kurt, ale swoją pierwszą black honey przywiozłam ze studenckiego kursu w UK w 96 roku.
                    Trochę podobnie na ustach wygląda jeżynowa pomadka Nivea, no i jest kilkanaście razy tańszawink
                    • manon.lescaut4 Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 19:27
                      Serio ta szminka jest taka stara? 🙃 O ja naiwna myślałam, ze to nowość.
                      • annaboleyn Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 19:42
                        manon.lescaut4 napisał(a):

> Serio ta szminka jest taka stara? 🙃 O ja naiwna myślałam, ze to nowość.

Ja też ;D
                        • manon.lescaut4 Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 20:19
                          W każdym razie dla nas nowość i to się liczy wink
                          • taje Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 20:29
                            Jeśli ma tyle lat i nadal się sprawdza i zachwyca to ani chybi klasyk!
                            • koko8 Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 20:38
                              Zainspirowałyscie mnie i z ciekawości sprawdzilam historię black honey- na amerykańskim rynku pojawiła się w 1971 roku Czyli ma 51 lat!
                              Trivia mówią, że nosiła ją Liv Tayler jako Arwenawink
                              • annaboleyn Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 20:59
                                A mogła Niveę! wink
                                • kurt.wallander Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 23:23
                                  Nivei wtedy jeszcze nie było wink

Mnie chyba przywiozła (w pierwszej połowie lat 90') koleżanka ze Stanów. Później była w sprzedaży w Polsce, jak weszła marka Clinique, a jeszcze później znikła na dość długo z rynku europejskiego. Od jakiegoś czasu jest ponownie dostępna, przynajmniej w Polsce.
                  • kurt.wallander Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 23:20
                    annaboleyn napisała:

> To ona jest tak długo?? Ja miałam swój ukochany odcień czerwieni, to mi go prze
                    > stali produkować, dopiero nakierowanie w stronę Black Honey pozwala mi znów uży
                    > wać szminki smile Jaki znalazłaś zamiennik?

Tak, kiedys były różne odcienie tych Almost Lipstick (bo rozumiem, że o tym mówimy), później wszystko wycofali oprócz Black Honey, który jest takim ich hitem wszech czasów. Ja poznałam ją te 25 lat temu (dowiedziałam się o niej na amerykańskich grupach/forach urodowych), a od kiedy istnieje - nie wiem. Na tych forach określana była własnie tak "your lips, only better".

A zamiennik nie wiem, czy nie na ematce - jest to pomadka ochronna Nivea Blackberry shine. Daje podobny efekt, ale krócej utrzymuje się na ustach, i jest mniej nasycona kolorem.
                    • annaboleyn Re: Hity kosmetyczne 2022. 18.12.22, 12:20
                      No właśnie, to samo napisała Koko, o tej Nivei smile
      • extereso Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 07:20
        A jaki masz dermapen?
        • annaboleyn Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 07:44
          Nie mam! smile Robię u pani kosmetolog, dermapen 4.0. Od czerwca do listopada wzięłam 3 zabiegi. Wiem, że są tacy, którzy robią sobie samodzielnie, ale dla mnie to nierealne smile
          • primula.alpicola Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 07:57
            A jaki preparat Ci wstrzykują tym dermapenem?
            • annaboleyn Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 15:45
              primula.alpicola napisała:

> A jaki preparat Ci wstrzykują tym dermapenem?

Stosowana jest z nim ampułka, w której jest trochę przyjemnego stuffu, kwas hualuronowy, peptydy, cynk, retinaldehyd. Ale pani doktor w dermapenie stawia głównie na to specyficzne mikronakłuwanie, które bardzo fajnie stymuluje skórę do odnowy. Do tego dostaję terapię oxy pod oczy. Oczywiscie po maska w płachcie smile Przed średnio wierzyłam w to samoodnawianie się skóry, ale jak mi się wygładziły bruzdy nosowo-wargowe prawie do zera, podniósł owal itp - to uwierzyłam wink
              • hungaria Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 15:47
                Kupilas mnie wygladzeniem bruzd. A gdzie sie nakluwasz? Moze byc na priv.
          • extereso Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 08:05
            Dzięki
      • taje Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 14:25
        To i ja się podpiszę pod Dark Honey i nowymi Les Beiges (razem z różem) - absolutnie kocham.

RetinALL kupiłam ale jeszcze nie użyłam. Używasz do ciała czy na twarz?
        • annaboleyn Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 15:45
          Twarz i dekolt smile Kupiłaś w tej poprzedniej serii? Ja kupiłam dwie i sobie gratuluję, spokojnie doczekam styczniowej edycji smile
          • kurt.wallander Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 17:22
            Ja RetinAll dostanę pod choinkę.

A retinol od Nacomi w stężeniu 0,5% zaczął mnie podrażniać, więc mam duże oczekiwania wobec tego nowego.
            • annaboleyn Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 18:33
              Mnie też ten od Nacomi nagle zrobił krzywdę sad
              • kurt.wallander Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 23:26
                Ciekawe, czy tak, jak mnie? U mnie czerwone placki. No, wściekła jestem, bo sa duże szanse, że w święta będę straszyła gości mordą w czerwone plamy sad W zeszłym roku uzywałam Sesdermy i nawet po mocniejszym stężeniu było dobrze. W tym roku postanowiłam spróbować Nacomi. Po 0,25% było super. Po mocniejszym - jest kiepsko. Nie wiem juz czym sie ratować. Na razie smaruję obficie żółtym kremem z ceramidami Bielendy. Po lipidowym Ph. Doctor mam wrażenie, że jest gorzej.
                • annaboleyn Re: Hity kosmetyczne 2022. 18.12.22, 12:22
                  Tak, takie jak poparzenie - czerwone i napuchnięte. Ale to już kawał czasu temu było. Mówili mi, że ceramdy, oczywiście, ale nie pomagało, tylko pogarszało sprawę. Pomógł mi olejek z rokitnikiem i jakaś apteczna szminka łagodząca, ale nie pamietam firmy. W każdym razie - nie mogłam nałożyć ŻADNYCH kosmetyków sad
                • snakelilith Re: Hity kosmetyczne 2022. 18.12.22, 14:10
                  kurt.wallander napisała:

> W zesz
                  > łym roku uzywałam Sesdermy i nawet po mocniejszym stężeniu było dobrze. W tym r
                  > oku postanowiłam spróbować Nacomi. Po 0,25% było super. Po mocniejszym - jest k
                  > iepsko.

Retinol jest bardzo ulotną substancją, więc w sklepowych produktach, jeżeli nie są absolutnie świeże i w zależności, jak krem/serum/emulsja są opakowane, to jego stężenie może być sporo niższe niż podano na opakowaniu. Nie można się więc do końca kierować opisami producentów.
                • mysiulek08 Re: Hity kosmetyczne 2022. 18.12.22, 16:52
                  mnie tak zalatwil retinol the ordinary, nawet sie na forum zalilam
                  pod reka mialam cerave, bylo troche ulgi ale w koncu podjechalam do apteki i pani podpowiedziala mi maseczke avene

www.superpharm.pl/av-egrave-ne-2490.html

tak jak jestem sceptyczna do polecajek kosmetykow przez panie w aptece, tak to byl 100% ulgi i teraz mam zawsze jedno opakowanie 'w razie czego'
                  • kurt.wallander Re: Hity kosmetyczne 2022. 18.12.22, 17:13
                    Na razie jeszcze spróbowałam jakiegoś kremu kojąco-nawilżającego embryolisse, którego miałam próbkę. Mam wrażenie, że jest lepiej. Ale w razie czego zapisałam sobie polecaną maseczkę. Dzięki.
    • limonceello Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 21:54
      Krem nawilżający firmy la clé cudo i ten uzależniający zapach.
    • princesswhitewolf Re: Hity kosmetyczne 2022. 16.12.22, 22:57
      Olej z alg ( omega) - supplement

Klorane suchy szampon w atomizerze bez benzenu

Chanel Les Beiges blushe i ten nowy granulkowy les beiges podklad

Barrier Balm na nos jako ochrona na pylki

Enriched Vitamin

Emma Hardie balm

Nowe paletki Hourglass

La.Mer tinted moisturizer
      Mothership x Pat McGrath

• madami Re: Hity kosmetyczne 2022. 22.12.22, 22:37
        Którego Hourglasa przygarnęłaś?
    • brenda_bee Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 07:49
      Loreal curl expression krem do włosów kręconych. Obłędny zapach, świetne nawilżenie, włosy są sypkie i lekkie, zero obciążenia, pięknie się układają.
      • primula.alpicola Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 08:02
        O! Właśnie kupiłam nową tubkę Trust my sister Curl Booster, jak skończę, to wypróbuję ten Twój.
    • lucerka Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 14:26
      A ten Skwalan z trzciny to jakiej marki?
      • primula.alpicola Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 14:34
        Rózne miewałam, teraz akurat z Ecospa.
    • kurt.wallander Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 17:24
      U mnie na pewno szampon chelatujący od Hair Tale Cosmetics, oraz kilka innych produktów tej marki, na pewno odżywka Flylight do wysokoporów, serum Seal the Deal, oraz maska Malinois.

A inne hity kosmetyczne, to już mam dłużej niż od 2022.
      • primula.alpicola Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 20:09
        No dawaj te stare hity.
        Co to jest "chelatujący"?
        • kurt.wallander Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 23:36
          Chelatujący usuwa pozostałości produktów do stylizacji oraz osady z twardej wody. U mnie jest dość twarda, więc postanowiłam spróbować, i efekt jest bardzo fajny.

W połączeniu: szampon chelatujący Squeaky Clean, następnie na odsączone w ręcznik włosy laminacja Seal the Deal, następnie odzywka Flylight, i na koniec przed stylizacją odrobina silikonowego serum np. zielonego Isana - daje efekt super gładkich, ale odbitych od nasady, takich sprężystych, włosów. Typowy good hair day za każdym razem po tym combo smile

A inne hity, to właśnie wspomniana wyżej szminka Almost Lipstick Black Honey od Clinique, tusz do rzęs Max Factor False Lash (w czarnym opakowaniu ze złotym paskiem, inne sa do kitu, a wodoodporny może zrobić krzywdę),krem z ceramidami Bielenda Professional na noc, krem-żel z filtrami Skin79.

Miałam jeszcze hitową szminkę Guerlain Rouge G, ale wycofali kolor.
          Innym wycofanym hitem był dla mnie krem do stylizacji włosów od Alterny z serii Bamboo Shine.
          • kurt.wallander Re: Hity kosmetyczne 2022. 18.12.22, 17:16
            I jeszcze olejek do demakijażu Purito. Próbowałam różnych, ten najlepiej mi się sprawdza.

https://m.media-amazon.com/images/I/5111p9kh+bS._AC_SX679_.jpg
    • alfa36 Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 20:00
      Łyżka oleju na czczo? Czy nie trzeba?
      • primula.alpicola Re: Hity kosmetyczne 2022. 17.12.22, 20:07
        Nie, zupełnie nie. Polewam kiełki albo inną sałatę, czy cokolwiek. W ostateczności łykam z łyżki jak syrop, ale unikam tego.
      • yennefer.00 Re: Hity kosmetyczne 2022. 18.12.22, 20:44
        olej lniany jest pyszny z warzywami/ sałatkami z dodatkiem soli/ pieprzu ziołowego, oregano czy jakichś innych ziół. Robi się jeden z lepszych sosów sałatkowych smile
    • hungaria Re: Hity kosmetyczne 2022. 18.12.22, 14:17
      Moje dotychczasowe hity (glownie retinal medik8 i kremy anti-dry bandi) pozostaja niezdetronizowane. Z pozytywnych zaskoczen przychodzi mi do glowy olejek pomaranczowy Orientany do demakijazu. Cudowny, subtelny zapach, bardzo wydajny, lagodzi tez przesuszona skore. Kupilam przypadkowo w SP 50% taniej, ale w pelnej cenie raczej sie nie skusze, jestem za skapa.

Peeling lawendowy 4 szpaki: zapach mokrej lawendy po deszczu, jeszcze utytlanej ziemia, odlot wink Dobrze tez natluszcza skore dzieki olejkom. Uzywam na noc i spie potem jak dziecko.

Z kategorii 'meh': sera basiclab i krem pod oczy veoli (gdybym byla mlodsza o 10 lat, moja ocena bylaby pewnie inna).
      • primula.alpicola Re: Hity kosmetyczne 2022. 18.12.22, 17:00
        Chciałam kupić ten olejek Orientana, bo kocham zapach pomarańczy, ale on nie jest hydrofilowy i zrezygnowałam.
        Z 4 szpaków mam kolejną, kilkunastą już butelkę olejku Miłość. Uwielbiam ten zapach. A z Orientany olejek do biustu, używam na całe ciało.
        • hungaria Re: Hity kosmetyczne 2022. 18.12.22, 17:18
          A w czym szkodzi, ze nie jest hydrofilowy - nie zmywa tak dobrze spf, czy nie zmienia konsystencji po kontakcie z woda? Nie jestm az tak wkrecona w tematy kosmetyczne.

Od szpakow tez mialam kilka rzeczy, wszystkie fajne - oprocz dezodorantu w sloiczku, ktory niestety bardzo mnie uczulil. Dobrze, ze mi przypomnialas o tym drugim olejku orientany, slyszalam o nim wiele dobrego, moze sie jeszcze trafi jakas promocja wink
          • primula.alpicola Re: Hity kosmetyczne 2022. 18.12.22, 17:38
            Dokładnie, trudno się zmywa, nie zmienia się w mleczną emulsję po kontakcie z wodą. Trudno to z twarzy usunąć, jakieś ściereczki, no, nie lubię. Te hydrofilowe olejki/masełka są super przyjemne w użyciu.
            Ps. Na allegro, w oficjanym sklepie Orientany, olejek jest teraz po 29,40.
            • hungaria Re: Hity kosmetyczne 2022. 18.12.22, 18:02
              Ooo, dzieki kiss
              Taka cene jestem w stanie przelknac!
              • evening.vibes Re: Hity kosmetyczne 2022. 18.12.22, 19:18
                hungaria napisał(a):
                > Taka cene jestem w stanie przelknac!

Jak nigdy nie stosowałaś to polecam ISANĘ z Rossmana - chyba najtańsza na rynku a baaardzo dobra:
                https://static.wizaz.pl/media/images/kwc/product/6/2/624c14d9ad547.jpeg
      • apallosa Re: Hity kosmetyczne 2022. 18.12.22, 17:17
        No to teraz ja:
        - u mnie ,,powtórka z rozrywki " ,czyli powrót do kosmetyków, które kiedyś były bardzo dobre,a teraz ...też są ok.
        - kremy i sera Clinique,szczególnie serum z retinolem- buzia już po kilku użyciach jakaś taka jaśniejsza, gładsza. Nie podrażnia, nie wysusza, z tym że zgodnie z waszymi radami stosowałam najsampierw co trzeci dzień, potem co drugi, a teraz co wieczór. Mam też Clinique 'owy filtr do twarzy i też jest bardzo przyjemny.
        - kremy,sera, tonik,olejek ,peeling dyniowy ...wszystko firmy Mayka cosmetics- no świetne są dla suchoskorych. Po chyba 15 latach skusiłam się na ichni peeling do ciała i jest bardzo,bardzo dobry. Nie za ostry,nie za delikatny, cukrowo- olejowy, używam też do twarzy . Potem ,,maykowy" olejek dyniowy do ciała,twarzy czy włosów i.... Jest super. Wiem,że przynudzam, a i ktoś nadgorliwy posadzi mnie o kryptoreklamę, ale nic z tego😅
        - olejek z nasion pomidora i skwalen!!!( znowu) firmy Mafka. Założycielka wątku ma rację jak jasny gwint! Skwalen wymiata! ,,Markowy" krem i hydrolat z geranium też bardzo dobre.
        - generalnie olejki do zmywania makijażu ... po podrażnieniach i ropiejących oczach wywołanych micelem nawróciłam się na olejki ( mam olejek w żelu z Body Shop'a) i raczej już do miceli nie wrócę.
        - absolutnie wszystko firmy Resibo. Ktoś tu z tego forum polecał ich produkty i rzeczywiście - świetne są. Mam rozjaśniający krem pod oczy, olejek do demakijażu i tonik.... i na tym się nie skończy.
        - retinol, tak generalnie....polecacie tu medik8 i chyba się skuszę.
        • primula.alpicola Re: Hity kosmetyczne 2022. 18.12.22, 17:46
          Szkoda, że Mayka nie jest dostępna w jakimś polskim sklepie.
          Spróbuj Cream de la cream z Resibo, doskonały jestsmile
          • apallosa Re: Hity kosmetyczne 2022. 18.12.22, 18:49
            Dziękuję za polecenie Cream de la cream...skoro powiadasz, że taki dobry.
            A ,,naukowe" kosmetyki trza zamawiać z Polski ,,w ciemno", z tym że powyżej £ 70 chyba jest przesyłka za darmo w krajach UE.
            Gdyby ,,Mafka" była w UK, to bym kupowała też, ale nie ma 😨Trza wozić z Polski.
            Jeszcze sobie przypomniałam odkrycie z 2022 roku, podkład Lirene Perfect tone, kupiłam w zestawie z innymi kosmetykami na zasadzie: zużyje,a jak nie,to oddam komuś....a to jest całkiem fajny fluid- codzienniak 🤩. Nawilża, trzyma się skóry może nie cały dyżur 12-14h, ale większą jego część. Miałam nr 140 ,więc dość ciemny,ale o dziwo jakoś dogadał się z moją cerą. Już kupiłam kolejny, jaśniejszy.
    • gaskama Re: Hity kosmetyczne 2022. 18.12.22, 18:12
      Doszłam do połowy wątku i zamówiłam już rzeczy za prawie 400 zł. Dalej nie czytam.
      • primula.alpicola Re: Hity kosmetyczne 2022. 18.12.22, 18:25
        Czytaj, bo inaczej przegapisz jakieś złotobig_grin
      • hungaria Re: Hity kosmetyczne 2022. 18.12.22, 19:10
        big_grin
      • ursydia Re: Hity kosmetyczne 2022. 18.12.22, 19:34
        To pewnie na jakieś promocje trafiłaśwink
    • youngagain Re: Hity kosmetyczne 2022. 18.12.22, 20:21
      - krem na noc Lipidro Tołpa. Nic tak nie odbudowuje bariery hydrolipidowej
      - serum z kwasem gligolowym na noc Liq CC czarne. Delikatnie i stopniowo złuszcza, bardzo dobre
      - serum aPAd Geek&Gorgeous z kwasem azelainowym. Mega fajne
    • ma.malina Re: Hity kosmetyczne 2022. 19.12.22, 16:52
      burt's bees - pomadki pielęgnujące z kolorem - cudowne !
      I okołokosmetycznie - dużo czasu spędzam w podróżach i mogę powiedzieć, że po latach użerania się z różnymi pojemniczkami do kosmetyków, znalazłam te idealne, firma nazywa się Muji, kupiłam kilka w różnych rozmiarach stacjonarnie ale można tez online - dokładnie to te z dozownikiem.
      Do tego opis z małej drukarki Dymo (która tez jest moim odkryciem tego roku) i mam pięknie uporządkowaną kosmetyczkę podróżną.
    • madami Re: Hity kosmetyczne 2022. 22.12.22, 22:46
      Seria Sahara Secret od Huxley - uwielbiam za zapach i nawilżenie. To odkrycie z tego roku, cały czas używam jakieś ceramidy np. z Bielendy, jakiś retinol np. Basic Lab. Bardzo polubiłam różaną serię Pureheals ( do kupienia w Hebe), lubię też ampułki Cliv. Większosć azjatyckich amułek i serum i miasuje, czasem bardziej złuszczające czasem bardziej odżywcze. Krem na dzień Fenty z SPF 30 na zimę, ładnie się wchłania i trzyma makijaż.
      Z kolorówki hitem pomadki z Glam Shopy z serii kwitnąca wiśnia, piękne opakowania, wszystkie trzy kolory śliczne a jakość powiedziałabym wysokopółkowa więc są zdecydowanie hitem tego roku. No i kolorówka Pure Cosmetics - fantastyczne cienie do powiek.
      • kurt.wallander Re: Hity kosmetyczne 2022. 22.12.22, 23:09
        madami napisała:

> Z kolorówki hitem pomadki z Glam Shopy z serii kwitnąca wiśnia, piękne opakowan
        > ia, wszystkie trzy kolory śliczne a jakość powiedziałabym wysokopółkowa więc są
        > zdecydowanie hitem tego roku.

Zaintrygowały mnie te pomadki. Weszłam na stronę i tak patrzę - one są matowe?
        • madami Re: Hity kosmetyczne 2022. 27.12.22, 17:49
          Raczej satynowe, jak malujesz - są kremowe, jak na taką formułę - całkiem długotrwałe.