Dodaj do ulubionych

Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa

19.12.22, 14:18
W ubiegłym tygodniu częstochowscy radni podjęli decyzję o zaprzestaniu finansowania lekcji religii z budżetu miasta. Podobną uchwałę rozważają radni z Krakowa...
I tu wchodzi Barbara Nowak cała na biało...wróć.
Wjeżdża na białym rumaku, z mieczem oświaty w dłoni broniąc wartości katolickich:
"Lewackich radnych z Częstochowy i Krakowa, którzy chcą zlikwidować finansowanie lekcji religii, pytam, czy śladem swoich komunistycznych protoplastów planują w kolejnych działaniach powrócić do więzienia katolików i mordów księży? Do niszczenia kościołów?" - napisała Nowak na Twitterze, dołączając hasztag "Brońmy Katolickiej Polski".
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29278444,barbara-nowak-i-jej-kolejny-wyskok-pyta-radnych-lewicy-czy.html#do_w=46&do_v=723&fallback=true&do_st=RS&do_sid=1016&do_a=1016&s=BoxNewsImg4&do_upid=723_ti&do_utid=29278444&do_uvid=1671448670497

Częstochowie gratulujemy radnych z twardymi cojones.
Obserwuj wątek
    • mid.week Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 19.12.22, 14:23
      Nie mam nerwow do tej katolickiej histerii. Zawsze ta sama egzaltacja - komuna, zamach na wiare, niszczenie kosciołow, antypolskość. Jakies urozmaicenie by sie przydało
      • hanusinamama Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 19.12.22, 15:34
        Prawda? A swoją drogą jakoś wyznawcy KK nie widzą, że co za dużo to niezdrowo. Częstochowa...Jasna Górą, pielgrzymki....i dotowanie in-vitro a teraz brak finansowania lekcji religii z kasy miasta.
      • 7katipo Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 19.12.22, 22:05
        Zwłaszcza, że za komuny akurat kościołów wybudowano naprawdę dużo.
        • livia.kalina Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 20.12.22, 22:42
          Duzo i na bogato i to w czasach, kiedy całe społeczeństwo było po prostu biedne. O państwie nie wspominając.
          • alicia033 Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 20.12.22, 22:45
            livia.kalina napisała:

> Duzo i na bogato i to w czasach, kiedy całe społeczeństwo było po prostu biedne
            > . O państwie nie wspominając.
            >

I, jak widać, nic to im nie zaszkodziło.
    • hanusinamama Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 19.12.22, 14:25
      Częstochowa....tak się ucieszyłam, że puściłam bez z
    • aqua48 Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 19.12.22, 15:58
      Barbara ma rację - na mordy niektórych księży patrzeć się nie da.
    • alicia033 Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 19.12.22, 16:22
      hanusinamama napisała:

> W ubiegłym tygodniu częstochowscy radni podjęli decyzję o zaprzestaniu finansowania lekcji religii z budżetu miasta.

Jesteś jak radio Erewań, hanusina.
      W ubiegłym tygodniu częstochowscy radni podjęli uchwałę, w której zaapelowali do pinokia i czarnka o zaprzestanie finansowania nauczania religii z budżetu miasta.
      • rb_111222333 Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 19.12.22, 19:25
        No właśnie się zastanawiałam jakim cudem radni mogą zdecydować, że nie będą finansować lekcji. Swoją drogą nie wiedziałam, że Częstochowa jest taka lewicowa
        • marta.graca Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 20.12.22, 20:56
          Już od dawna rządzi tam lewica.
      • klaviatoorka1 Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 20.12.22, 21:01
        alicia033 napisała:

> Jesteś jak radio Erewań, hanusina.
        >
        Lubię to!
        A tak serio, nawet jeśli przeciętny suweren nie zdaje sobie sprawy z zobowiązań konkordatu i praktycznie niemożliwości odkręcenia tego w tym, i w następnym pokoleniu bogojczyźnianych Polaków- to problem religii w szkołach wkurza już chyba połowę społeczeństwa, niezależnie od deklarowanego wyznania.
        • arthwen Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 20.12.22, 21:55
          W konkordacie nie ma NIC na temat finansowania religii przez samorządy, więc akurat to nie zobowiązania konkordatowe wchodzą tu w grę wink
        • paskudek1 Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 20.12.22, 21:55
          Owszem,, wkurza. Ale myślę że właśnie należy takie uchwały tworzyć, mówić ludziom ILE ta religia kosztuje samorząd. I co by można w zamiana za to zrobić gdyby nie wywalenie kasy na religię. Samorząd uchwałą nie zniesie finansowania religii, ale może pięknie pokazać ludziom ile ich kasy jest na to przewalane.
    • mgla_jedwabna Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 19.12.22, 16:24
      Odmowa sponsoringu = mordowanie i niszczenie. No brawo. Jak dobrze, że to jednak radni decydują.
    • no_name33 Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 19.12.22, 18:49
      Proponuję, żeby katoliccy rodzice sami opłacali, z własnej kieszeni. Wtedy to dopiero wyszłaby obłuda...
      • sol_13 Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 20.12.22, 21:59
        O to to, żeby to były dodatkowe płatne zajęcia, w dodatku nie w szkole a w domach parafialnych. Albo nawet w szkole jeśli jest sala, ale wtedy kościół płaci szkole za wynajem.
        Rozmarzyłam się...
    • kozica111 Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 19.12.22, 18:50
      Jak najbardziej jestem za ..czas pokaże.
    • arthwen Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 19.12.22, 19:38
      W Częstochowie wcale nie zaprzestali finansowania tylko chcą zaapelować do Czarnka w tej sprawie.
      A w Krakowie też to nie przejdzie, chociaż Wantuch ma u mnie za to plusa wink Poza tym kropla do kropli wink
    • sajgonetka Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 19.12.22, 21:37
      Kraków idzie w stronę wolontariatu.
      krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,29271445,religia-w-szkole-krakow-szykuje-rezolucje-niech-katecheci.html
    • jasnoklarowna Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 19.12.22, 21:56
      Ja bym panią Nowak w odpowiedzi zapytała, czy śladem swoich nawiedzonych fanatycznie protoplastów chciałaby wrócić do inkwizycji i procesów zakończonych paleniem na stosach?? Poprzedzonych oczywiście co wymyślniejszymi torturami pod koniec których każdy oskarżony marzył już tylko żeby się przyznać do wszystkiego co sobie inkwizytor zamarzy by skrócić cierpienia?
      Tylko nie mam twittera sad
      Może ktoś ma i mnie wyręczy??
    • 7katipo Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 19.12.22, 22:03
      Swoją drogą, jestem naprawdę zafascynowana, jakie kwity i na kogo ta baba posiada; prenentowany przez nią poziom nachalnej głupoty jest niewiarygodny, a ona nadal trwa... 🤔
      • paskudek1 Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 20.12.22, 06:58
        7katipo napisała:

> Swoją drogą, jestem naprawdę zafascynowana, jakie kwity i na kogo ta baba posia
        > da; prenentowany przez nią poziom nachalnej głupoty jest niewiarygodny, a ona n
        > adal trwa... 🤔

A na cholerę jej kwity? Ona się doskonale wpisuje się w obraz urzędasa jaki im się marzy. Wręcz ideał. To po cholerę mają ją zwalniać?
    • lodomeria Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 19.12.22, 22:26
      Kiedy w końcu zaczniemy kosciołowi wypominać bycie przeciwnym zniesieniu niewolnictwa w Polsce (w efekcie mielismy niewolnictwo - cierpienie, wyzysk, zacofanie dłużej niż w reszcie Europy)?
      Kiedy zaczniemy używać infografik ilustrujących ich skok na kasę po 1989?
      Nie mówiąc o ich niedemokratycznej strukturze i udawaniu, że ponad 50% społeczeństwa w ogóle nie potrzebuje reprezentacji.

• panna.nasturcja Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 20.12.22, 03:16
      Nie mogli podjąć takiej decyzji, to wynika z konkordatu. Coś musiałaś pokręcić.
      • iwoniaw Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 20.12.22, 07:22
        panna.nasturcja napisała:

> Nie mogli podjąć takiej decyzji, to wynika z konkordatu. Coś musiałaś pokręcić.

Nie mogli podjąć decyzji, ale to NIE wynika z konkordatu. W konkordacie jest o umozliwieniu odbywania sie religii w szkolach, nie o finansowaniu jej, a tym bardziej nie o finansowaniu ze środków samorządowych.
        Przypomnę tylko uprzejmie, że gdy religia wchodzila do szkół, to NIE było oceny z niej na świadectwie, a katecheci nie byli w ogóle pracownikami szkół, tylko przychodzili tam na takich zasadach jak każdy prowadzacy "zewnętrzne" zajęcia dodatkowe. Kwestie pensji i uprawnień prdagogicznych pojawiły sie lata (!) po skoku na szkoły.
        • panna.nasturcja Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 20.12.22, 18:18
          Skrót myślowy, sorry.
          Ale rację mam, nie podjeli takiej uchwały, Hanusina wszystko przekręciła.
          • arthwen Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 20.12.22, 21:53
            Tak, nie mogli, ale nie masz racji, że to wynika z konkordatu, bo akurat z konkordatu nie wynika.
            I jeśli wrócilibyśmy do czystej umowy konkordatowej, to państwo Polskie finansować nauczania religii wcale nie musi.
    • evee1 Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 20.12.22, 04:11
      Kiedyś było takie powiedzenie "Boże, weź bombę i spuść na te trąbę!".
      A to ktoś zabrania nauki religii przy kościołach. Tak było kiedyś w PRL i komu to przekadzadzalo?!?
      • iwoniaw Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 20.12.22, 07:24
        evee1 napisała:

> Kiedyś było takie powiedzenie "Boże, weź bombę i spuść na te trąbę!".
        > A to ktoś zabrania nauki religii przy kościołach. Tak było kiedyś w PRL i komu
        > to przekadzadzalo?!?
        >

Kochana, Nowakowa uważa, że umieszczanie religii na pierwszej i ostatniej lekcji w planie jest prześladowaniem katolików i deprecjonowaniem przedmiotu, a Ty pytasz, komu to przeszkadzało? 😃
      • s12345s Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 20.12.22, 17:49
        evee1 napisała:

> A to ktoś zabrania nauki religii przy kościołach. Tak było kiedyś w PRL i komu to przekadzadzalo?!?
        >

Ale Kk kasy z tego nie miał. A jak jest religia w szkołach świeckich, to jest sporo kasy dla księży, świeckich katechetów, którzy nic nie umieją poza nauczaniem kłamstw i bzdur.
    • skumbrie Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 20.12.22, 22:17
      A wystarczy przestać korzystać z usług i problem rozwiąże się sam szybciutko. Nie będzie chętnych na lekcje religii, nie trzeba jej będzie finansować.
      A tak znów będzie g****burza w mediach, w tym czasie politycy przepchną coś smierdzącego, a ematki będa się zachwycać klejnotami radnych z Czestochowy.
      • arthwen Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 21.12.22, 13:52
        Na razie.
        Bo już zaraz za chwilęczkę nie będzie można zrezygnować z religii, chyba że pójdziesz na religię bis (bo czym niby ma być etyka, z nauczycielami kształconymi wyłącznie na uczelniach katolickich?).
        • arthwen Re: Światełko w tunelu...pierwsza Cęstochowa 21.12.22, 13:54
          Nie, moje dziecko na religię nie chodzi i nie chodziło nigdy. I po moim trupie będzie chodził.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka