Dodaj do ulubionych

Co komu ghosting przeszkadza?

20.12.22, 11:17
Tak łypnęłam na wątek o kochaniu nad życie wymiksowanego męża i aż mnie ciarki przeszły na samo wspomnienie.

Nie umiem się babrać w tych strasznych miłościach, które na zakończenie kiepskiego związku opadają partnerów, zrywam kontakty jak ktoś próbuje mi ryć głowę i nigdy nie odpowiadam na wiadomości.

Tymczasem się okazuje podobno, że to ghosting i jestem przemocowa.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Co komu ghosting przeszkadza? 20.12.22, 11:23
      Pewnie to zależy jak leży smile jeśli osoba, która została "zghostowana" jest normalną jednostką, która przyjmie do wiadomości "zrywamy" to ghosting jest nieładny, natomiast jeśli jest toksyczna, stalkuje, narzuca się, wydzwania to ghosting może być jedyną metodą. A ocenić to pewnie najlepiej mógłby obiektywny obserwator, który rzadko kiedy jest na podorędziu.
    • eukaliptusy Re: Co komu ghosting przeszkadza? 20.12.22, 11:25
      Ghosting to jest cos co robisz ZAMIAST zerwania, nie po.
    • borsuczyca.klusek Re: Co komu ghosting przeszkadza? 20.12.22, 11:30
      Ghosting jest wtedy gdy zlewasz rozmówcę bez wcześniejszej informacji, że sobie kontaktu nie życzysz.
      Jeżeli taki komunikat wyszedł to nie jest to ghosting tylko stawianie granic.
      • nelamela Re: Co komu ghosting przeszkadza? 20.12.22, 11:35
        borsuczyca.klusek napisała:

> Ghosting jest wtedy gdy zlewasz rozmówcę bez wcześniejszej informacji, że sobie
        > kontaktu nie życzysz.
        > Jeżeli taki komunikat wyszedł to nie jest to ghosting tylko stawianie granic.
        >

10/10.
        Też tak zrobiłam. Szkoda tylko że druga strona ma z tym problem...
    • thea19 Re: Co komu ghosting przeszkadza? 20.12.22, 11:31
      proszę
      i dla refleksji
    • geez_louise Re: Co komu ghosting przeszkadza? 20.12.22, 12:00
      To u mnie był ten problem, że panowie nie uznawali związku za zakończony, bo to tylko ja tak powiedziałam, a oni jeszcze nic do końca nie przegadali, nie zrozumiałam nic i jeszcze nie spróbowaliśmy poprawić nic według ich przepisu. I moje zawinięcie się w trakcie „rozmowy” (straszliwego ględzenia) i zablokowanie numerów to była ta przemoc.
      • tt-tka Re: Co komu ghosting przeszkadza? 20.12.22, 12:03
        geez_louise napisała:

> To u mnie był ten problem, że panowie nie uznawali związku za zakończony, bo to
        > tylko ja tak powiedziałam, a oni jeszcze nic do końca nie przegadali, nie zroz
        > umiałam nic i jeszcze nie spróbowaliśmy poprawić nic według ich przepisu. I moj
        > e zawinięcie się w trakcie „rozmowy” (straszliwego ględzenia) i zablokowanie nu
        > merów to była ta przemoc.
        >

O tak ! "ty ze mna zrywasz, ale ja z toba nie, wiec nadal jestesmy para!!!"
        i dalej to zwykle idzie w kierunku "nie uwolnisz sie ode mnie"
        ale to ty jestes przemocowcem, ofkors big_grin
    • tt-tka Re: Co komu ghosting przeszkadza? 20.12.22, 12:00
      W tamtym watku pani po jednoznacznym komunikacie meza, ze to koniec, po jego wyprowadzce, po zalozeniu sprawy rozwodowej "pisze mu codziennie, ze jest calym moim swiatem".
      W tej sytuacji milczenie (gdyby maz milczal) to nie ghosting. To odciecie sie od stalkerki.
      • panna.nasturcja Re: Co komu ghosting przeszkadza? 20.12.22, 20:25
        Zaznaczmy: po trzech latach życia osobno po wyprowadzce pana.
    • mgla_jedwabna Re: Co komu ghosting przeszkadza? 20.12.22, 12:14
      Ghostingu nie da się zrobić, jak masz jeszcze wspólne dziecko i majątek do podziału.
    • sumire Re: Co komu ghosting przeszkadza? 20.12.22, 12:15
      Jeśli to jest zerwanie kontaktów po oficjalnym komunikacie, że nic z tego nie będzie, bo XYZ, to raczej nie jest ghosting. Natomiast miałam w bliskim otoczeniu przypadek, gdy facet po kilku latach związku po prostu zniknął, takie klasyczne wyjście po papierosy, jak to się mówi: "ani przepraszam, ani spyerdalaj". I to jest ghosting, za który powinno się mordę obić.
    • kloi0505 Re: Co komu ghosting przeszkadza? 20.12.22, 16:34
      Nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz.
    • szare_kolory Re: Co komu ghosting przeszkadza? 20.12.22, 20:20
      Ghosting to ghosting, czyli unikanie kontaktów oraz wyjaśnień co leży u podłoża tych uników. Wiąże się z bardzo niską oceną czy wręcz pogardą wobec ghostowanwgo. Ale jeśli komuś wyjaśniasz, że nie chcesz więcej kontaktów a ten ktoś nie przyjmuje tego do wiadomości to czasem musisz się bronić. I bywa, że ta obrona to po prostu zero kontaktu. I wtedy to już nie jest ghosting. Czyli wszystko sprowadza się do intencji. Natomiast kota ogonem zawsze można odwrócić i jeśli ktoś będzie chciał Cię smagnąć biczykiem i nazwać toksyną, to nic mu nie przeszkodzi. Pytanie czy warto się tym przejmować?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka