Dodaj do ulubionych

Książka na świąteczny czas

20.12.22, 19:52
Wszystkim tym, którzy miotają się w swoich relacjach rodzinnych pomiędzy muszę i wypada polecam książkę "Cukry" Doroty Kotas. Opowiada swoją historię, w której toksyczna rodzinka jest ważnym elementem życiowej układanki.
Obserwuj wątek
    • daisy Re: Książka na świąteczny czas 20.12.22, 20:06
      To interesująca relacja z punktu widzenia kobiety z autyzmem, ale nie przypisywałabym jej walorów poznawczych, tzn. treści pouczających czy oświecających dla innych ludzi (z dowolnymi zaburzeniami lub bez). Bardzo wsobna narracja, zupełnie pozbawiona pretensji do obiektywizmu czy uniwersalności.
      Nie wiem, jak odebrałaś ten tekst, ale pamiętam go jako męczący, jak pokręcony cudzy sen, z którego wynosisz tylko zmęczenie.
      • bazia_morska Re: Książka na świąteczny czas 20.12.22, 21:38
        Odebrałam ją jako kawałek dobrej opowieści, z podkreśleniem w jakim kołtuńskim środowisku musi dojrzewać mnóstwo młodych ludzi, nie polecam przecież poradnika "jak żyć z bliskimi".
        • daisy Re: Książka na świąteczny czas 20.12.22, 21:51
          Nie miałaś wątpliwości co do wiarygodności ocen narratorki? Były takie fragmenty, które sprawiały, że przestawałam przyjmować jej perspektywę jako wiarygodną. Bardzo to była egocentryczna relacja, aż męcząco. Jednak pewna doza uniwersalności w literaturze jest niezbędna, to osławione utożsamienie się z bohaterem musi w jakimś zakresie nastąpić, żeby tekst naprawdę do nas przemówił. Wydaje mi się.
          • bazia_morska Re: Książka na świąteczny czas 20.12.22, 21:57
            Nie, nie oczekuję tego od literatury wink
    • nangaparbat3 Re: Książka na świąteczny czas 20.12.22, 21:57
      Właśnie z planem czytania w święta kupiłam sobie to:

https://webimage.pl/pics/098/9/b9788366619098.jpg

Jestem wielbicielką pani Wigury i nie mogę się doczekać, kiedy zacznę (jak skończę to, co teraz czytam).
      • bazia_morska Re: Książka na świąteczny czas 20.12.22, 22:00
        Oooo, nie znam pani Wigury, muszę w takim razie nadrobić, ale na pana przemalowanego mam uczulenie, no nie dałabym rady.
        • nangaparbat3 Re: Książka na świąteczny czas 20.12.22, 22:10
          Nie obserwuję ani nie czytam Terlikowskiego, o co chodzi z "przemalowaniem"?
          • bazia_morska Re: Książka na świąteczny czas 20.12.22, 22:40
            Od pewnego czasu udaje miłego, tolerancyjnego gościa, a to ciągle ten sam konserwatywny piernik. Podobna przemiana jak u Giertycha.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka