Dodaj do ulubionych

Kot problemy z trawieniem itd, moze coś doradzicie

21.12.22, 18:12
Mam kota seniora 15,5 roku. Od ok roku ma problemy z trawieniem, a w zasadzie z wypróżnianiem. Wet zalecił suchą karmę Royal Canin Veterinary Feline Gastrointestinal Fibre Response, paste na odkłaczanie. Chetnie jadł tę suchą karmę na zmianę z mokrą karmą. Problemy zdrowotne prawie zniknęły. Od ok. 10 dni gad koci nie chce jeść suchej karmy, nic nie pomaga, nawet głodzenie go przez nieomal dobę, nie nie będzie jadł suchego, tylko mokrą karmę. Nie ma mokrej karmy będącej lecznicza na kłopoty z wypróżnianiem u kota.
Efekt jest taki, że od kilku dni kot robi bardzo małe suche kupki. Pije duzo, uprzedzam pytanie. Dawałam ciekłą bezsmakową parafinę, miał biegunkę przez 1 dzień i niczego to nie zmieniło. Poza tym to wesoły, ale uparty kocur senior.
Dla niektórych to moze być błahy problem, dla mnie poważny. Nie wiem co dalej robić. Może coś doradzicie. Jutro po południu idziemy do weta. Ale nie wiem czy to coś da. Aha pasty na odkłaczanie kot nie tknie, kilka tygodni temu jadł ile bym mu pasty nie dała, teraz nie tknie. Nie wiem co mu odbiło. Żadnych zmian w domu, nic. Żadnego przemeblowania, żadnych nowych zwierząt, nic czym mógłby sie diabel jeden zestresowac. Za czorta nie wiem o co chodzi i co robić.
Doradżcie coś prosze.
Obserwuj wątek
    • sundace46 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 18:24
      Aha, próbowałam dac mu oliwy do polizania, smalcu,a gdzie tam, nie tknie. Oszaleję zaraz z tym kotem i bardzo sie martwię o niego.
      • jozefrobotnik Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 19:28
        A śmietanka 30? Mój pod koniec życia stanął, nic go nie ruszało. Po śmietanie widać było że mu mocno ulżyło.
        • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 19:31
          niestety ulubiona i jedyna jest taka bita w spraju tongue_out
      • chatgris01 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 22:16
        Lapke mu nasmaruj tym smalcem czy oliwa, lape wylize.
    • taje Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 18:28
      Jakie miał problemy z wypróżnianiem? Prawidłowa kupa kocia jest właśnie sucha i zwarta. Mokra karma zdrowsza dla kota więc ja bym się tylko cieszyła, że suchej nie chce.
      • sundace46 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 18:33
        taje napisała:

> Jakie miał problemy z wypróżnianiem? Prawidłowa kupa kocia jest właśnie sucha
        > i zwarta. Mokra karma zdrowsza dla kota więc ja bym się tylko cieszyła, że such
        > ej nie chce.

Tak jak napisałam, robi bardzo małe, twarde i rzadko kupy. Zupełnie inne niż jeszcze kilkanaście dni temu czy przed ponad rokiem. Próbuje robić, kuca w kuwecie i nic z tego.
        Z czego mam się cieszyć, że suchej nie chce, skoro sucha pomagała mu się wypróżnić. Naprawdę mam sie cieszyc, ze nie chce jeść karmy, która mu pomagała?
        • taje Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 18:49
          Rzadko to znaczy jak często? Kupy kotów karmionych dobrym mokrym a najlepiej barfem są właśnie małe, suche, mało woniejące i wcale nie muszą być robione codziennie. Co innego, jeżeli faktycznie mówimy o bolesnych zaparciach. Ale i wtedy sucha karma to nie jest dobry wybór - to karma z dodatkami leczniczymi, które można podać osobno, bez faszerowania suchym. A co mówi weterynarz?
          • sundace46 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 18:56
            taje napisała:

> Rzadko to znaczy jak często?

wczoraj rano zrobił małą twardą kupkę, podobnie wieczorem i dzisiaj rano. To są małe kupki wielkości ja wiem 3/4 truskawki big_grin Jeszcze 2 tygodnie temu robił codziennie duże, porządne kupy. Nie ma porównania. Przy tym kuca w kuwecie chce zrobić i nie może. Widze róznicę, mam teraz urlop to go obserwuję. Boję się żeby się nie "zatkał" jak ponad rok temu. Wtedy zastrzyki, leki i ta sucha karma pomogły.

A co mówi weterynarz?
            Wet jutro o 16.00
            • taje Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 19:01
              Zapewne znasz historię zdrowotną swojego kota lepiej niż ja ale powiem ci, że mój kot, okaz zdrowia, od zawsze robi takie małe kupy i jeszcze rzadziej, nie zawsze codziennie. Jedyne przypadki, kiedy te kupy były obfite i luźne to jak dałam mu jakąś nową albo gorszą karmę, albo czasami po suchej.
              • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 19:08
                luzne i obfite stolec przy nowej karmie czy mokrej czy suchej nie sa niczym dziwnym
                • taje Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 19:18
                  Tak ale to oznacza, że układ pokarmowy się przestawia na nowe więc nie jest to sytuacja ani optymalna, ani stała. Zdrowy stolec koci jest właśnie mały, suchy i zwarty i taki mnie nie martwi. Obfite i luźne stolce miało moje kocię zaraz po odebraniu od hodowcy, kiedy na początku karmiłam ją (moim zdaniem średnio dobrą) karmą otrzymaną od hodowcy. Kiedy przestawiłam ją na nową Ziwi Peak od razu luźne stolce się skończyły. Tak więc mnie martwią raczej luźne i częste kupy niż na odwrót. Oczywiście nie mówię o sytuacji faktycznych zaparć bo to inna sytuacja.
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 18:15
              Jak kuca i nie może zrobić, to mu pomóż.
              Jak się napina do robienia, to załóż rękawiczkę, złap palcami od spodu, wyczujesz bardzo łatwo przez skórę, gdzie jest kupa, bo tam nie ma kości. Wystarczy lekko ponaciskać na te zbite masy przez skórę i się rozluźnią, a jak wyskoczą te zbite kawałki, to reszta sama wyjdzie.

Moja stara kotka, która też ma taki problem, sama woła, żeby jej pomagać.
              Miauczy, przykuca, napina się i czeka, aż zrobię, co trzeba.
              A jak nie zauważ, że w kuwecie czeka, to przyłazi do mnie i koło mnie przykuca i miauczy, żeby mi pokazać, że boli i trzeba pomóc.
          • taje Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 18:57
            I jeszcze radzę spróbować probiotyku kociego Fortiflora - oprócz dobrych bakterii bardzo dosmacza. Mój kot zje wszystko (no prawie) posypane Fortiflorą. Można kupić w zooplusie albo na amazonie. www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_specjalistyczne/gastryczne/purina_one/755443
            • sundace46 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 18:59
              Dzieki smile Zaraz robię zamówienie w zooplusie. Dzięki dziewczyny smile
            • berdebul Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 20:00
              Zawiera mięso z kurczaka, nie każdemu zwierzakowi służy.
    • berdebul Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 18:33
      Jak zaczniesz głodzić, to kot będzie miał poważniejszy problem.
      Sucha kupa jest ok, o ile nie ma problemu ze zrobieniem. Karm mokrym, to zdrowiej dla kota.
      • sundace46 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 18:35
        berdebul napisała:

> Jak zaczniesz głodzić, to kot będzie miał poważniejszy problem.
        > Sucha kupa jest ok, o ile nie ma problemu ze zrobieniem. Karm mokrym, to zdrowi
        > ej dla kota.

Naprawdę niejasno napisałam? Jadł suchą karmę z błonnikiem robił kupy, nie je suchej karmy nie robi praktycznie kup. Z jakiego powodu niby lepiej żeby jadł mokrą w takim wypadku?
        • jozefrobotnik Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 19:30
          Colon C z wodą w strzykawce do pyska. To albo śmietana, jedyne co pomagało mojemu na bobki
          • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 19:32
            ale wiesz, ze sa koty, ktorym NIC do pyska nie jestes w stanie podac?
        • berdebul Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 19:58
          Mniej jedzenia = mniej kupy. Na usg widać, ze coś tam zalega? Jak nie, to nie ma problemu, jak tak to lekarz, więcej błonnika, większe porcje mokrego.
          • sundace46 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 20:31
            A znasz jakaś mokra karne z dużą porcja błonnika?
            • berdebul Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 22:16
              Można szukać po karmach z większą ilością podrobów, bo rozluźniają. Włączyć warzywa (dynia), albo dosypywać i mieszać (moje futro nie może zobaczyć, jak zobaczy ze mieszam, to nie zeżre tongue_out ) babkę płesznik na przykład.
              • sundace46 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 05:44
                Mój nie musi patrzeć, widzieć, skubaniec wyczuje. Wczoraj po kryjomu do mokrego dodałam tego leczniczego suchego, zjadł trochę, zaczął miauczy i z pretensjami w oczach zakopał kocykiem miseczkę. 😅😅😅
    • nenia1 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 18:34
      To jest poważny problem, u nas też latami działało Fibre Response ale kot zrobił się starszy i już dwa razy się "zatkał". Za radę weterynarza podajemy dwa razy dziennie strzykawką do pyszczka Lactulosum. Daję też mu więcej surowej wołowiny i zachęcam do picia, generalnie chodzi o to, żeby kał nie robił się suchy. U mnie problem o tyle odmienny od twojego, że mój kot z kolei nie tknie mokrej karmy. Albo suche, ale surowa wołowina, czasem gotowany kurczak.
      • sundace46 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 18:37
        Nenia, tylko mój kocur jest jeszcze silny, uparty i nie pozwoli sobie nic do pyszczka wstrzyknąc. Gdyby pozwolił to wkładałabym mu pastę na odkłaczanie. Uparta gadzina, która za moment mi się pochoruje poważnie.
        Mięsa surowego nie chce jeść. Pije w miarę chyba sporo.
        • nenia1 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 18:48
          sundace46 napisała:

> Nenia, tylko mój kocur jest jeszcze silny, uparty i nie pozwoli sobie nic do py
          > szczka wstrzyknąc. Gdyby pozwolił to wkładałabym mu pastę na odkłaczanie. Upart
          > a gadzina, która za moment mi się pochoruje poważnie.
          > Mięsa surowego nie chce jeść. Pije w miarę chyba sporo.

Mój też niezbyt pozwala. Po jakimś czasie się trochę przyzwyczaił, ale trochę, bo odruch buntu
          i spieprzania ma cały czas. My działamy we dwoje, najczęściej ja przytrzymuję kota, pod brodą trzymam mu czystą ściereczkę kuchenną żeby go nie pokropić syropem, a partner lekko dociska strzykawką z boku dziąsło aż kot otworzy pyszczek i wtedy naciska strzykawkę. Dajemy małe porcje a częściej, dwa, trzy razy dziennie. Dobrze działa też sposób podawania jak kot się przebudzi bo jeszcze do końca nie jarzy co się dzieje. No niestety ale zaparcia u kotów mogą się bardzo źle skończyć a najgorsze jest to, że początkowo objawy są subtelne i łatwo je przeoczyć. Daj znać proszę co ci powiedział weterynarz, chętnie poczytam, bo też mnie to martwi, a kocisko też mam leciwe.

• sundace46 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 18:53
            No niestety ale zaparcia u kotów mogą się bardzo źle
            > skończyć a najgorsze jest to, że początkowo objawy są subtelne i łatwo je prze
            > oczyć. Daj znać proszę co ci powiedział weterynarz, chętnie poczytam, bo też mn
            > ie to martwi, a kocisko też mam leciwe.
            >
            Dam znać jutro pod wieczór, o 15.30 jedziemy bo nasz lekarz od 16 dopiero. Fakt, drobiazgi świadczą o tym, ze coś się dzieje, łatwo przeoczyć, a to krok do tragedii. Niektórzy się śmieją, a co to takiego. No to sam nie wypróżniaj sie przez tydzień, zobaczymy.
            Mój kot do tego jest silny, energiczny i mega inteligentny, wyczuje każdą domieszkę czegoś nowego w mokrym żarciu. Oszaleję.
            • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 18:56
              taki maly offtop, niech wet zmierzy cisnienie u kota! to jest cholernie wazne a najczesciej umyka
              • sundace46 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 18:58
                Ok, dzieki smile
            • nenia1 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 19:17
              sundace46 napisała:

> No niestety ale zaparcia u kotów mogą się bardzo źle
              > > skończyć a najgorsze jest to, że początkowo objawy są subtelne i łatwo j
              > e prze
              > > oczyć. Daj znać proszę co ci powiedział weterynarz, chętnie poczytam, bo
              > też mn
              > > ie to martwi, a kocisko też mam leciwe.
              > >
              > Dam znać jutro pod wieczór, o 15.30 jedziemy bo nasz lekarz od 16 dopiero. Fakt
              > , drobiazgi świadczą o tym, ze coś się dzieje, łatwo przeoczyć, a to krok do tr
              > agedii. Niektórzy się śmieją, a co to takiego.

śmieje się tylko ignorant, nie przejmuj się, bardzo dobrze że jesteś wyczulona na subtelne sygnały
              i od razu jedziesz do weterynarza. Dla mnie z tego co piszesz jak najbardziej pojawiają się już
              pierwsze dzwonki alarmowe - zmiana wyglądu kału, chodzenie do kuwety i brak wypróżniania, tak
              się zaczyna. Trzymam kciuki za was wszystkich i napisz jak będziesz miała chwilę po wizycie
              co powiedział weterynarz.
              • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 19:23
                dlatego tez, od czasu historii z Kicia.Yoda (ciagle upieranie sie przy alergi bo kot drapie ucho i oko) mam 'misje' przypominania o tym nieszczesnym mierzeniu cisnienia obwodowego u kotow, cholernie latwo mga umknac powazne problemy

a przy okazji badan krwi warto! naprawde warto zrobic czynnik SDMA !
                • nenia1 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 19:35
                  będę szła niedługo z jednym i drugim to przy okazji wspomnę o ciśnieniu. Badania miał chyba wszystkie, zapłaciłam w każdym razie niezły kesz, z nerkami i całą resztą wyszło wszystko ok.
                  • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 19:42
                    sprawdz czy w badaniach bylo SDMA, to bardzo wyprzedza problemy z nerkami, warto zrobic jesli nic sie nie dzieje (bo jak sie dzieje to juz za pozno)
                    • nenia1 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 20:02
                      ok, dziękuję mysiulku smile z nerkami mam też już niestety doświadczenia bo moja najstarsza zachorowała, co prawda dożyła 19 lat, ale pewnie mogła jeszcze więcej, bo ogólnie była zdrowa i silna, niestety nerki ją pokonały, choć leczyliśmy, chudła coraz bardziej aż w końcu odeszła.
                      • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 20:07
                        u Kici.Yody cisnienie troche namieszalo, bardziej w oczach ale nerki tez troche oberwaly, na szczescie nie ma przebudowy, kreatynina i BUN lekko przekroczone, z tym, ze BUN przy porus one pieknie spadl i miesci sie w normie, kreatynina tez drgnela w dol, teraz je nerkowa virbaca i bardzo jej smakuje tongue_out
                      • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 20:11
                        chociaz wiedzialas czego sie spodziewac, bo z nerkami nie ma przeciez dobrych zakonczen, a moj ukochany, absolutnie cudowny, wspanialy, oddany Miszczu z wynikami jak u mlodego boga, w srode pojechal na endoskopie nosogardzieli, we wtorek byl juz na łowach za TM sad
                  • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 19:45
                    kasa, kasa, kasa, ostatni pobyt Miszcza (*) lecznicy kosztowal nas ponad 8tys pln
                    a teraz z Kicia.Yoda zostawiamy 1000pln

drobiazg w postaciu zakupu weterynaryjnego aparatu do mierzenia cisnienia za ponad 10tys pln moge w sumie pominac 🤣 bo sie codziennie przydaje
                    • taje Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 19:54
                      🙀🙀🙀
                    • nenia1 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 20:03
                      no my nie aż tyle ale z 2 tys. łącznie ostatnio poszło.
                    • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 20:08
                      z Kicia.Yoda, co miesiac, kontrol u kardiolog, echo, ekg, morfologia, chemia, profil nerkowy
              • sundace46 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 19:24
                Dzięki. Odezwę się jutro wieczorem.
    • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 18:39
      virbac hpm swietnie regule problemy jelitowe, w obydwie strony

z past wielkie wziecie ma serowa smilli, tylko z takim dodatkiem Kicia.Yoda zjada swoj syropek z potasem i pigulki na serce (3rozne)

www.zooplus.pl/shop/koty/przysmaki_dla_kota/pasty_dla_kota/inne_pasty/502861

a jest wrecz cudotworcza przy problemach z wyproznianem

www.zooplus.pl/shop/koty/przysmaki_dla_kota/pasty_dla_kota/zdrowa_siersc/681388
      • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 18:41
        hpm gastro virbac

www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/virbac_veterinary_hpm/1014169?
        • elenelda Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 22:14
          mysiulek08 napisała:

> hpm gastro virbac
          >
          > www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/virbac_veterinary_hpm/1014169?
          >

Mysiulku, virbac ma dehydrolizowane białko drobiowe w składzie. Podejrzewam, że mój kocur ma alergię na drób, mam wrażenie, że po drobiu kupska są jeszcze gorsze niż zazwyczaj (a zazwyczaj też piękne nie są, ale przynajmniej bez krwi i śluzu). Przyczyny nie znam, przebadany dość dokładnie, przeleczony również (m.in. metronidazolem, chociaż giardii nigdy nie wykryto). Próbować z virbakiem czy odpuścić?
          • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 22:19
            Mimi tez ma uczulenie na kurczaka, surowy = biegunka niemal od razu po zjedzeniu, wszelkie puszkowe tak samo, a dzieki virbakowi wreszcie sie wszystko uspokoilo, a probowalismy wszystkich dostepnych karm gastro, bylo dobrze przez chwile i powrot do problemow, a teraz juz prawie 5 lat spokoju 😊

bylismy juz w takiej desperacji, ze jak nie bylo virbaca na rynku to z hiszpanii sciagalismy, wiec ja jestem za
      • sundace46 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 18:45
        mysiulek08 napisała:

> virbac hpm swietnie regule problemy jelitowe, w obydwie strony
        >

Mysiulku, a ten virbac to jest jeden rodzaj na przemianę materii?
        • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 18:55
          tak ten jeden, ale dziala 'w dwie strony' oprocz dwoch osobnikow z IBD mamy jednego galgana, ktory ma problemy z wyproznianem, odkad je virbaca i dostaje paste GimCat Gastro jest spokoj

z Chesterem tez musimy uwazac zeby znowu nie bylo ciecia jelit, je na zmiane urology i gastro, problemow nie bylo juz uff, ponad 4 lata
          • sundace46 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 18:57
            A oprócz virbaca dajesz mu mokrą jakąś karmę czy tylko na tej jedzie cały czas?
            • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 19:07
              to jest zlozone tongue_out

Mimi (duze problemy byly, z gubieniem kupska poza kuweta i ciagle ufajdanym dupskiem) je tylko virbaca i surowa wolowine, kazde odstepstwo grozi powrotem rozdeptania tego i owego tongue_out

Grubson ma troche lepiej, po dlugim jedzeniu tylko gastro i wolowiny, moze juz jesc puszkowe mokre (leonarda jedza) i czasami troche innych chrupek i przysmakow

Bubu (to ten galgan) oprocz gastro i pasty je surowe, puszkowe mokre, czasami smietanke, rosolki leonardo i inne przysmaki

Chester podobnie, tylko on tez struwitowiec, wiec musimy pilnowac pH moczu

Kica.Yoda dostaje teraz tez porus one na obnizenie mocznika (swietny produkt, zmiana niemal natychmiastowa) a to powoduje lekkie zaparcia wiec pasta serowa jest jak najbardziej ok, dostaje tez taka z tauryna, a ona tylko suche, od 15lat
    • jozefrobotnik Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 19:26
      Laktuloza.
    • taje Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 21:42
      Jeszcze pomyślałam o gęsim smalczyku - próbowałaś? Żadnych past na odkłaczanie ani trawy mój kot nie dotknie, ale smalczyk i owszem.
      • sundace46 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 05:45
        taje napisała:

> Jeszcze pomyślałam o gęsim smalczyku - próbowałaś? Żadnych past na odkłaczanie
        > ani trawy mój kot nie dotknie, ale smalczyk i owszem.

Próbowałam zwykły stałe i oliwę, nie tanie gad.
    • b-b1 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 21.12.22, 22:47
      Mam( miałam) dwa koty z predyspozycją do zaparć( rodzeństwo). Jeden już nie żyje- jelita przestały pracować ... Została neurotyczna, która mokrej nie tknie. Mieszam suchą gastro z gastro- fibre(samej fibre nie chce, a gastro działa podobnie i mają saszety więc możesz spróbować podawać. Możesz kupić rownież Gussto gastro- puszki.
      Do paszczy codziennie strzykawką podaję bezopet / pastę vetoquinol, a jak się tuba skończy następna z Trichocat- tak na zmianę. Po 3-4 ml. Przebadana, prześwietlona, wszelakie badania w normie( jak u brata)- teraz już się nie zastanawiam- podaje wszystko, aby jej ulżyć.
      Z Gussto mam doświadczenie z renalem -poprawil wyniki na idealne, więc jest opcja że zadziała. Moja nie chce nic mokrego, smalcu gęsiego , śmietany, niczego- tylko chrupy.
      Są też leki -ludzki metoclopramid poprawia perystaltykę jelit u kota i gasprid- jak widzisz, że zaraz po jedzeniu, albo przed zrobieniem koopy wymiotuje - zastanów się czy nie włączyć tablet.

• sundace46 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 05:48
        Nie wymiotuje ponad rok temu wymiotiwal, na rtg wyszły ogromne ilości mas kałowych w jelicie. Pomogły zastrzyku, leki i niwa karma.

Nie otworzymy godzinie paszczy żeby mu coś wstrzyknąć, nie na szans, silny jak bawol, próbowaliśmy mu coś wsadzić do pyszczka. Masakra

• b-b1 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 08:36
          Dobrze, że nie wymiotuje- czyli potrzebna pomoc niekoniecznie już leki. Próbuj w saszetkach zwykłe gastro , albo gussto gastro. Będzie mokre i wspomoże pracę jelit. Do mokrego zawsze możesz przemycić wodę rozrabiajac. Te dwie pasty o których napisałam inne koty zlizują bezproblemowo, tylko neurotyczna ma problem- jest spora szansa, że Twojemu zasmakuje.

• sundace46 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 10:39
            Mój jest hiper neurotyczny poza tym drze się od kilku miesięcy o wszystko, stale mu coś nie pasuje big_grin stary, zrzedliwy, chimeryczny dziad big_grin ale kocham drania. Pasty zamówiłąm. Dzieki za polecenie.
            • b-b1 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 11:08
              Czyli znasz ten ból 🤣
              Ja już nie zwracam uwagi na fochy- nauczyłam się podawać strzykawą leki- inaczej nie ma opcji- jak Royal gastro przestanie produkować, to ona z głodu padnie 🤣
              Zaczynaj od 2 razy w tygodniu, jak nie będzie efektu, co 2 dni, albo na stałe codziennie. Pomaga - moja kota nie ma kul włosowych - koty mam prawie bezwłose - czyli podajemy w opcji poślizgu koopy. Jak są gorsze dni- laktuloze .
              U nas zatkanie jak się pojawia jest masakryczne- kończy się kroplówką - wiec zapobiegam jak moge z całkiem niezłym efektem .
              • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 17:42
                przy Kici.Yodzie strzykawka/aplikator nie przejdzie, niemal natychmiast jest wielkie zawodzenie, potezny rzyg i wielki placek w kuwecie albo cos zje w chrupkach (tak dostaje porus one i probiotyki) albo w ulubionej pascie serowej (syrop z potasem i leki na serce)
            • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 14:09
              jeszcze raz przypomne, zmierzyc cisnienie! Kicia.Yoda tez sie darla o wszystko, cyrki o 4 rano, bo ona musi wyjsc, to, nie tamto nie i drze pyska, a bo jest neurotyczna, bo sie starzeje, a ja glowa bolala od wysokiego cisnienia i wzrok tracila 😫 i zaden wet przez dlugi czas nawet nie pomyslal zeby to cisnienie mierzyc, wyniki ok, a ze sie drze, no coz taka uroda starszego kota, drapie oko i ucho, no coz alergia
              i w koncu wyszlo ponad 200 (norma 120), zmiany w oczach, szczegolnie jednym, problemy z sercem, nerki troche oberwaly, teraz ma wreszcie dobrze ustawione leki i wrocila nasza Kicia.Yoda, tylko wzroku juz nie odzyska ale chociaz do konca go nie straci

a podawanie tabletek to wyzwanie...

mierzcie cisnienie swoim kotom i robcie badanie smda
              • sundace46 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 17:15
                mysiulek08 napisała:

=
                >
                > mierzcie cisnienie swoim kotom

Zmierzone, ok jest
                • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 17:40
                  to dobrze, jeden problem mniej
    • suki-z-godzin Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 11:49
      Nie wiem, czy u ciebie pomoże, ale u moich kotów działa dodatek tzw. fastfoodu, czyli mocno dosmaczanej taniej karmy. bestie zabijają się za puriną gourmet, tymi pasztecikami prawie że bez mięsa 😓gdyby twój kot miał jakiś ulubiony syfny pasztecik, próbowałabym wytarzać w nim suchą karmę.
      btw, działa też w drugą stronę. są takie ciulowe marektowe smaczki Dreamies - kiedy koty mają fazę, że puszeczka nie smakuje, wystarczy wetknąć kilka tych smaczków w karmę na talerzyku, i wszystko schodzi. więc ewentualnie możesz spróbować kupić paczkę tych smaczków (pomarańczowe, żółte) i sprawdzić, czy kot polubi, a jak mu posmakują, to wymieszać z właściwą karmą, nawet zemleć na proszek, i trzymać razem, żeby przeszły zapachem. może pomoże.
    • sundace46 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 17:14
      Już wrócilismy, ja i kot senior, martwię się, ze schudł, w maju wazył 5600, teraz 4900. Krwi mu lekarz nie pobrał bo seniora nie da się 8-9 godzin głodzić, wyje prawie jak nie dostaje jedzenia, je często a po trochu. Wiem, lada moment będe musiała go przegłodzić trzeba mu krew pobrac. Nie wiem, jak, ale będę musiała mu zrobić.
      Zrobił mu usg, zbadał dokładnie, dał zastrzyk, zalecił Hill’s Prescription Diet Gastrointestinal Biome + Purina Pro Plan Forti Flora do posypywania jedzenia i jak się uda to karmić go dodatkowo suchym Gastro...
      Martwię się o mojego seniora, w marcu mu 16 lat minie, wesoły jest, ale chudnie biedak sad Dzieki dziewczyny za wsparcie smile
      • nenia1 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 17:32
        mój też schudł, też się martwiłam, bo moja najstarsza jak zaczęła chudnąć to okazało się, że to z powodu nerek. Ale u kocura z nerkami nie ma problemu, możliwe że zaczął mniej jeść z powodu tych zaparć. Dostaliśmy taką maść do wcierania do ucha, mirataz, to mu poprawiło apetyt i przybrał teraz na wadzie.
        Na badania krwi najlepiej umów się z samego rano, na noc chowasz jedzenie, rano wstajecie i od razu z nim jedziesz. Wiadomo, że ci będzie marudził, mój ten jeden, zaparciowy, też tak co chwilę lubi sobie coś chrupnąć. No ale sytuacja jest taka, że bez badań się raczej u was nie obejdzie. Sprawdź mu też nerki przy okazji badań, u mojego badano też tarczycę (w końcu kot ematki wink)
        • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 17:39
          profil nerkowy i smda, tarczyce i trzustke, oprocz biochemii i morfologii oczywiscie

jak maja nie chudnac, skoro karma malo energetyczna
        • sundace46 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 17:40
          nenia1 napisała:

> Na badania krwi najlepiej umów się z samego rano, na noc chowasz jedzenie, rano
          > wstajecie i od razu z nim jedziesz. Wiadomo, że ci będzie marudził, mój ten je
          > den, zaparciowy, też tak co chwilę lubi sobie coś chrupnąć. No ale sytuacja jes
          > t taka, że bez badań się raczej u was nie obejdzie. Sprawdź mu też nerki przy o
          > kazji badań, u mojego badano też tarczycę (w końcu kot ematki wink)

Tak wszystko mu zbadam, lekarz też nerki i tarczycę sugerował full wypas robię co pół roku, ale wczesniej dawało sie go przegłodzić, a teraz senior drze dziób jakby go obdzierali ze skóry jak co 2-3 godz mu nie dam jeść masakra. W nocy normalnie stoją chrupki, ale od paru dni, odkąd nie chce jeść suchego, budzi mnie ok 2 w nocy i musze go karmić. Nie komentujcie nawet big_grin co mam zrobić jak on się drze jak opętany big_grin
          Moze za tydzień dwa mu to minie. To tak od 2 miesięcy to częste podjadanie może mu to minie za jakis czas. Oby.
          • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 17:50
            budzi mnie ok 2 w nocy i musze go karmić. Nie komentujcie nawet

etam, przynajmniej w domu jestes tongue_out Kicia.Yoda zyczyla sobie spacerow a to o 3, 4, 5, niewazne, ze wialo, padalo, byl przymrozek, glowe musiala przewietrzyc i to nie raz
            • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 17:54
              a Kicia.Yoda spaceruje w puszorach i smyczka, wiec wyjscie w ciemna, chlodna, wietrzna noc, kiedy w lozku i w domu cieplo...
          • nenia1 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 18:32
            sundace46 napisała:

> Nie komentujcie nawet big_grin co mam zrobić jak on
            > się drze jak opętany big_grin

nie mam co komentować, bo mój też dziwaczeje smile
            z kotami gorzej jak z dziećmi, dzieci w końcu dorastają, a kot
            to zawsze kot, wszystko po swojemu. Mój, jak śpię, dotyka mnie łapą w nos
            żeby mnie obudzić, bo chce zjeść 3 chrupki. Wybaczam skubańcowi bo robi
            to delikatnie.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 18:29
          Jak dużo je, chudnie, sporo pije, ma zaparcia i zrobił się bardziej miauczący, to może mieć nadczynność tarczycy.
          Koniecznie zrób mu badania tzw.profil geriatryczny.
          • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 18:41
            nie zapomnij o alergii tongue_out
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 19:53
              Rozczarowałaś mnie, bardzo.
              Myślałam, że Ty taka nie jesteś.
              • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 19:55
                jak nie? twoja fiksacja alergenowa jest juz legendarna i od zawsze 'sie czepialam' przeciez 😘
                • mamtrzykotyidwato5 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 20:27
                  To nie jest fiksacja, tylko wieloletnie doświadczenie.
                  Kto chce, korzysta z informacji, a ignoranci potrafią tylko drwić, ich strata, nie moja.
                  Mogłabym nic nie pisać i nie narażać się na wyśmiewanie, ale jak widzę, że to może pomóc, to mi sumienie nie daje, nie spróbować.
                  A nóż ktoś zrozumie i sobie, czy dziecku swojemu pomoże?
                  • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 20:33
                    ok, to powiedzmy, ze masz misje

ale z drugiej strony, alergie na wszystko i wszedzie widzisz tez wszedzie a to tez moze zrobic czasami wiecej szkody niz pozytku, ot chocby nasza Kicia.Yoda jak juz jestemy w kocim watku, nic innego nie slyszalam i nie czytalam jak tylko alergia.. alergia..alergia a skonczylo sie jak sie skonczylo
                    • mamtrzykotyidwato5 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 20:41
                      Nie wiem, o co chodzi z Kicią Yodą. Jeśli miałabym się na ten temat wypowiedzieć, to musiałabym znać szczegóły. Czy ja ci kiedyś napisałam, że ona ma alergię, bo nie pamiętam?
                      Nie widzę wszędzie alergii, tylko tam, gdzie są bardo prawdopodobne.
                      Jak miało by zaszkodzić to, że ktoś sprawdzi, czy ma alergię?
                      • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 21:05
                        pisalas, pisalas, wiele razy byl temat, ze sie drapie, ucho i oko

zaszkodzic o tyle, ze ktos sie skupi sie na alergii a umkna inne rzeczy

widzisz, widzisz, tylko pewnie juz sama tego nie zauwazasz

rosa zegna sie z tym swiatem a ty masz misje alergenowa i tak juz na tym forum zostaniecie pamietane
                        • mamtrzykotyidwato5 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 21:16
                          I co z tym drapaniem?
                          Co wtedy napisałam?
                          Dlaczego uważasz, ze to nie alergia była?
                          • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 21:27
                            napisalas, ze alergia i zeby weliminowac kurczaka z diety, czyli zwyczajowo

nie byla to alergia, ani pokarmowa ani srodowiskowa a problemy okulistyczne spowodowane bardzo wysokim cisnieniem obwodowym, zmiany glebsze w jednym oku, w tym wlasnie drapanym, do tego z powodu cisnienia oberwaly nerki, podniosl sie poziom mocznika lekko poza norme
                            po ustablizowaniu cisnienia i wyrownaniu parametrow nerkowych zero drapania ale dobrego wzroku juz nie odzyska, tyle ze jest nadzieja, ze sie nie pogorszy

gdybysmy dalej szukali na co to kot moze miec alergie, to by umarla (udar/zawal) a my bysmy nie wiedzieli dlaczego, wiec ferowanie wyrokow, ze zawsze alergia jest szkodliwe
                            • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 21:28
                              a podniesiony mocznik manifestuje sie tez swiadem
                            • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 21:35
                              ah i o tym co wyzej, tez ostatnio pisalam tu i owdzie, w tym watku tez, czyli czytasz tez to co chcesz czytac, wybiorczo

czasami sie z toba zgadzam ale z drugiej strony twoja misja jest wkurzajaca
                              • mamtrzykotyidwato5 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 21:38
                                Pisałaś, ale na tyle ogólnie, że trudno się do tego odnieść.
                                • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 21:48
                                  ale sugerowac alergie trudno nie bylo 🤔
                            • mamtrzykotyidwato5 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 21:36
                              Przykro mi bardzo.
                              A możesz podać linka do tamtego wątku?
                              • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 21:47
                                to bylo w wielu watkach, naprawde nie chce mi sie tego szukac
                          • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 21:29
                            nie udawaj idiotki, w wielu kocich watkach pisalam o drapaniu, a ty w kazdym tez jestes
                            • mamtrzykotyidwato5 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 21:40
                              Nie udaje idiotki, naprawdę nie pamiętam wszystkiego, co któremu kotu i człowiekowi się dzieje.
                              • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 21:52
                                i znow wracamy do punktu wyjscia, nie pamietasz co i komu sie dzieje ale na pewno alergia
                                gdybym gdzies wczesniej wspomniala o przypadlosciach Miszcza (*) to tez bys alergie diagnozowala
                                wybacz ale to juz robi sie kuriozalne
                                • mamtrzykotyidwato5 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 22:12
                                  Trudno, żebym pamiętała wszystkie przypadki z forum, to nie jest główny sens mojego życia.
                                  Nigdy nie piszę, że to na pewno alergia, zawsze piszę, że to może być alergia.
                                  Odpisuję na konkretne posty, w danym wątku, nie śledzę wszystkich wpisów danej osoby. Jeśli ktoś podaje objawy, które mogą być alergią, to o tym piszę, ale mogą, a nie na 100% są.
                                  Każdy człowiek najpierw idzie do lekarza/weterynarza, wyklucza choroby, które mogę takie objawy wywoływać, dopiero gdy żadnych chorób nie ma, zajmuje się alergią. Widocznie powinnam to jasno zaznaczać, skoro to takie nieoczywiste.
      • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 17:37
        z calym szacunkiem dla wet, ktoremu napewno ufasz, ale karmienie kota majacego problemy z jelitami kukurydza i zbozami (a to glowny sklad hilsa i royala) to nie jest najlepszy pomysl, niewykluczone, ze to wlasnie kota 'zatyka'
        no i bedzie glodny a jak bedzie glodny to bedzie gledzil

seniora nie da się 8-9 godzin głodzić,

jak trzeba to przezyje, ale badania krwi zrobic trzeba, Kicia.Yoda tez sie buntuje jak jedzie na kontrol i miske sie jej zabiera o 5 rano ale jak mus, to mus

sa jeszcze takie drazetki:

www.zooplus.pl/shop/koty/przysmaki_dla_kota/przysmaki_gimpet/przysmaki_w_tabletkach_gimpet/31997

Chester bardzo lubi i nie moze dostac za duzo, bo wtedy futro przy dupsku jest to wyciecia a on dzikusujacy jest wiec..

serowe tez sa dobre, te dla odmiany jada Krolowa Yoda

www.zooplus.pl/shop/koty/przysmaki_dla_kota/przysmaki_gimpet/przysmaki_serowe/30616
        po Kici.Yodzie tez juz widac te 15lat sad
        • sundace46 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 18:12
          Dziewczyny, a co zrobic żeby senior przytył. Od maja 70 dkg stracił niecake 5 kg waży a to duży kot. 3-4lata temu prawie 7 kg ważył.
          Martwię sie o niego, od razu koniec i tęczowy most widze w wyobrazni 😰
          • chatgris01 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 18:19
            Wiekszosc kotow na starosc chudnie (ludzie zreszta maja podobnie), 16 lat to juz zaczyna sie naprawde podeszly wiek, wiec jak nerki i watroba/trzustka w porzadku i ma apetyt, to nie przejmowalabym sie bardzo, pod warunkiem, ze nie jest zbyt wychudzony.
            A odrobaczasz regularnie?
            • sundace46 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 18:28
              Tak, odrobaczany regularnie
          • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 18:25
            potrzebne sa badania, jesi beda jakies anomalie (nie liczac jakis wahan z racji wieku) to bedzie punkt zaczepienia

i jak juz pisalam, trudno zeby kot nie tracil wagi na bezwartosciowym energetycznie zarciu

Martwię sie o niego, od razu koniec i tęczowy most widze w wyobrazni a to akurat norma
            • nenia1 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 18:38
              no tak, jak wiem że są lepsze karmy, ale zmuś kota do jedzenia czegoś czego nie chce. Mój i tak spoko bo przynajmniej wołowinę surową wsuwa. Ale w hodowli od małego był na royalu i na surowej wołowinie właśnie i nie ruszy nic innego. Wiem, bo zawsze z nim w domu były inne koty, staruszka która już nie żyje i obecnie niemalże wszystkożerny drugi kocur podwórkowy. Karmy tamte koty miały/mają inne, na dodatek mam klientkę ze sklepem zoologicznym, więc też czasem w prezencie daje mi różne karmy, ale on nie ruszy niczego innego niż royal. Nigdy. Nawet jak się przegłodzi nie tknie innej karmy, chce jeść wyłącznie royale. Tak samo jak nie ruszy nic mokrego. A w domu było już chyba wszystko, z sosikiem, bez sosika, z galaretką, z pasztecikiem, ze zbożem, bez zboża, no nie ruszy niczego.
              • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 18:43
                ale ja to wiem smile przez kilka lat walczylam z Kicia.Yoda zeby jadla cos innego niz suche chrupki

odnosze sie do glownie do 'medycznych' royali, tam przeciez nic odzywczego nie ma
                • nenia1 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 19:10
                  mysiulek08 napisała:

> ale ja to wiem smile przez kilka lat walczylam z Kicia.Yoda zeby jadla cos innego
                  > niz suche chrupki
                  >
                  i co, udało się? wink

przykro mi, że miszczu odszedł, błyskawicznie to poszło... sad
                  • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 19:29
                    i co, udało się? a gdzie tam tongue_out

teraz jest na nerkowej, ale na szczescie virbaca bardzo lubi, tylko trzeba dosypywac troche allergy, bo te akurat lubi najbardziej

przykro mi, że miszczu odszedł, błyskawicznie to poszło... nikt sie tego nie spodziewal sad i weci robili co mogli, widzialam nawet zestaw do intubacji przygotowany, nie bylo u niego rozwiazania, w koncu zaczal by sie w domu dusic i nie bylibysmy w stanie mu pomoc, jak sie okazalo to nie byl polip tylko zwezenie jam nosowych, otwor do oddychania mial byl juz niewielki a ze koty oddychaja tylko nosem to nie mial jak kompensowac, do tego jakis twor mocno krawiacy, w biosji wyszly 'nietypowe komorki/nowotworowe?'

nie zareagowal na leczenie, sepsa? i sie poddal sad i mnie zostawil..
          • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 18:38
            probuj ze wszystkim co sie da

www.zooplus.pl/shop/koty/przysmaki_dla_kota/pasty_dla_kota/miesne_rybne/979974

www.zooplus.pl/shop/koty/przysmaki_dla_kota/pasty_dla_kota/inne/294680

www.zooplus.pl/shop/koty/przysmaki_dla_kota/pasty_dla_kota/miesne_rybne/1377436

itp itd
            to wszystko zostalo sprawdzone na Chesterze, Miszczu czy reszcie ferajny
        • arthwen Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 18:33
          Sorry, ale mi się przewraca jak to widzę: ta kontrola, a nie kontrol.
          • mysiulek08 Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 18:36
            a niech ci sie przewraca, na zdrowie tongue_out
            • arthwen Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 23.12.22, 00:24
              Przewraca mi się bardziej w stylu "na wrzody", a nie zdrowotnie wink
    • engine8t Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 21:30
      Zmienic kota na nowszy model.
      • taje Re: Kot problemy z trawieniem itd, moze coś dorad 22.12.22, 23:56
        To ten słynny amerykański model życia zapewne... A nowemu nie zapomnij usunąć chirurgicznie pazurów.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka