Dodaj do ulubionych

Czego sobie życzymy?

21.12.22, 22:58
Jakie macie życzenia dla siebie i innych forumek na święta i Nowy Rok? 🎄🎅🎁❄️ Wątek pozytywny, hejterom zakaz wstępu. Mogą być personalne smile

Życzę sobie, by moi trzej chłopcy byli zdrowi i szczęśliwi. Podobnie inni moi bliscy. Resztę mam. A wy?
Obserwuj wątek
    • fornittabanitta Re: Czego sobie życzymy? 21.12.22, 23:07
      To ty masz trzech synow? Zycze sobie kresu rzadow pis, tylko tyle i az tyle.
      • bergamotka77 Re: Czego sobie życzymy? 21.12.22, 23:25
        Nie napisałam synów, tylko trzech chłopców, bo młodszy to jeszcze nie mężczyzna a płeć jest wspólna. To dwóch mezczyzn i chłopca, niech Ci będzie 🎄🎅❄️🎁
      • jozefrobotnik Re: Czego sobie życzymy? 21.12.22, 23:30
        Jak PiS szlag trafi to się z radości nawale jak za czasów studenckich.
        • bergamotka77 Re: Czego sobie życzymy? 21.12.22, 23:53
          jozefrobotnik napisał:

> Jak PiS szlag trafi to się z radości nawale jak za czasów studenckich.

Nie tylko Ty. Też marzę o zmianie władzy. Tak mi wstyd za pisiurow...
          • jozefrobotnik Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 00:11
            Myślę, że póki rozrzucają te wszystkie plusy na prawo i lewo to idioci będą głosować, bo im się zdaje, że pieniądze sypią się z nieba.
          • aguar Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 10:46
            Też mówię "moi trzej chłopcy" o mężu, synu i papudze płci męskiej smile
    • anilorak174 Re: Czego sobie życzymy? 21.12.22, 23:10
      Spokoju i braku nerwów.
      Ostatnie 2 lata pod tym względem były dla mnie koszmarne. Tęsknię za wewnetrznym spokojem.
    • leanne_paul_piper Re: Czego sobie życzymy? 21.12.22, 23:15
      Ja jestem przerażona tym, jak bardzo skomplikowało się moje życie w ostatnich tygodniach i wiem, że w nowym roku skomplikuje się jeszcze bardziej. Ale nie da się już zatrzymać rozpędzonego pociągu. Mogłam sobie uciąć jęzor, zanim wypowiedziałam, że chcę sprawdzić, how for the rabbit hole goes. Więc tylko życzę sobie, aby nikt nie musiał cierpieć i wszystko się jakoś poukładało. Z korzyścią dla wszystkich.

A forumkom życzę, żeby życie traktowało je trochę lepiej i nie musiały być takie francowate. Wyjazd do słońca polecamtongue_out
      • fornittabanitta Re: Czego sobie życzymy? 21.12.22, 23:23
        E?
      • bergamotka77 Re: Czego sobie życzymy? 21.12.22, 23:26
        Leanne winna jesteś nam wątek! 😛
    • jozefrobotnik Re: Czego sobie życzymy? 21.12.22, 23:29
      Zawsze życzyłam, żeby nastał nowy lepszy rok.
      Teraz życzę żeby 2022 poszedł w pi...du, bo jest najgorszym rokiem jaki przytrafił mi się od lat.
      Idź na chu.j roku 2022!!!!
    • borsuczyca.klusek Re: Czego sobie życzymy? 21.12.22, 23:30
      Sobie życzę spokoju a innym forumkom wielu śmiesznych wątków ☃️
    • daniela34 Re: Czego sobie życzymy? 21.12.22, 23:35
      Życzę dobie, żeby moi bliscy byli zdrowi. Żeby TK mamy wyszła równie dobrze jak poniedziałkowe badanie. Żebyśmy się jak najdłużej mogli śmiać do łez z urwanych szpitalnych klamek a nie łykać łzy. Takie mam życzenia dla siebie. Z resztą sobie poradzę.
      • daniela34 Re: Czego sobie życzymy? 21.12.22, 23:38
        Aaa, forumkom życzę, żebyśmy wszystkie żyły w nudnych czasach i żebyśmy się zawsze miały z czego śmiać, czy to będzie wędrujące jelito, noga co spłynęła Wisłą, dusidło czy różowa kuchnia w kolorze zielonego roweru.
        • bergamotka77 Re: Czego sobie życzymy? 21.12.22, 23:56
          No właśnie to było piękne. Nudne stare dobre czasy. Bez wojen i pandemii, bez inflacji i kryzysow. Teraz korespondenci zagraniczni znow zasiedlaja Polskę i nie jest to dobry znak sad
        • asia.sthm Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 00:03
          > czy to będzie wędrujące jelito, ..

bez dygresji sie nie obedzie - w zwiazku ze zblizajacymi sie swietami nasz telewizyjny doktor Mikael odpowiadal na pytania widzow co jest prawda, a co mitem w temacie swiatecznego jedzenia, np czy sznaps do sledzika wspomaga trawienie. otoz to mit, nie poprawia a oslabia gdyz rozluznia jelita i ich prace. Druga zglosila sie pani ze skarga, ze jak sie przeje przy swiatecznym stole to boli ja lewy bark, dlaczego tak ma i cierpi. W studio dwie osoby zachichotaly i ja przed telewizorem tez. Glupio zachchotalismy bo to jest najprawdziwsza prawda. Pan doktor poslugujac sie modelem czlowieka, rozebral mu front na czesci oraz pokazal jak lekko skrecony w lewa strone zoladek, wypelniony ponad swoj rozmiar ma prawo uciskac w sciegno polaczone z lewym barkiem.
          I tyle wykladu zeby sie nie smiac za wczesnie.

Sobie i calemu forumowi zycze zas duzo smiechu w rozowym kolorze zielonego roweru bo to jest kwintesencja wszystkiego dobrego.
        • gulcia77 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 12:08
          Jakem niewierząca, to dokładnie tego sobie i innym życzę. Ceny masła stałej przez dwa lata, tanich lastminutów, pokoju na wschodzie i wszystkich kłopotów dręczących nas do 2019 roku.
          P. S. Tak, wiem, że ten wpis to do wątku o mało realnych marzeniach...
      • pade Re: Czego sobie życzymy? 21.12.22, 23:55
        Daniela, życzę Twojej mamie najlepszego TK! Niech się spełni.
        Wszystkim forumkom zdrowia i spokoju.
        Sobie tego samego.
        Mam czasem tak dosyć, że wyć mi się chce.
        • bergamotka77 Re: Czego sobie życzymy? 21.12.22, 23:57
          Padunìu spokoju i zdrowia! Nie stresuj się!
          • pade Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 00:00
            Dziękuję i wzajemniesmile
            Nie pamiętam już kiedy miałam taki dzień, w którym nic się nie działo, nie wisiało groźnie nad głową, było nudno i spokojnie.
            Sorry, już nie marudzę.
            • bergamotka77 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 00:04
              Bywa, też mam intensywnie w pracy bo pracuję w Wigilię i Nowy Rok, no ale odpoczywam dłużej na początku stycznia i w ferie więc nie będę narzekać.
        • igge Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 00:32
          Życzę forumkom zdrowia i spokoju i uśmiechu.
          Dzieciom szczęścia.
          A ich kotom i psom nowych drapaków i innych zabawek pod choinką.
        • daniela34 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 08:12
          Mnie się wczoraj chciało płakać z takiego czystego, zwierzęcego zmęczenia (500 km przejechałam we wczorajszych warunkach, brr...). Spokoju, pade!
          • bergamotka77 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 08:33
            O, podziwiam!
          • pampelune Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 09:53
            daniela34 napisała:

>crying500 km przejechałam we wczorajszych warunkach, brr...)

Jakoś przez moment myślałam że na nartach!
      • panna.nasturcja Re: Czego sobie życzymy? 21.12.22, 23:59
        Daniela, zdrowia dla Twojej Mamy!
        I dla nas wszystkich i naszych bliskich też.
        Resztę jakoś da się ogarnąć.
        I niech już przyjdzie Nowy Rok, lepszy od mijającego, bo ten nast trochę przeczołgał.
        • daniela34 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 08:10
          Dziękuję 😘😘😘
      • extereso Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 04:29
        Tak się cieszę że ostatnie wyniki Twojej Mamy były dobre. Zdrowia dla niej i dobra dla całej rodziny.
        • daniela34 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 08:10
          Dziękuję, extereso!😘
      • cosmetic.wipes Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 09:32
        Danielko, mamie życzę najlepszego wyniku tk i doskonałego samopoczucia. Sobie też.
        A wszystkim zdrowia i szczęścia. I worka kasy też życzę 😁
        • daniela34 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 11:08
          Dziekanatu 😘😘😘
          • daniela34 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 11:09
            Nie dziekanatu tylko dziękuję prosto z kolejki w Biedronce i dlatego z błedami
            • cosmetic.wipes Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 13:04
              Niech będzie. Ja też wszystkim dziekanatu 😁
              • asia.sthm Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 14:29
                Dziekanat też wejdzie do słownika, już postanowiłam 😁
          • panna.nasturcja Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 12:47
            A już kombinowałam co ja znowu przegapiłam smile
      • manon.lescaut4 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 10:43
        Ja tez się podepnę z życzeniami zdrowia dla Twojej mamy, a także dla Ciebie, wszystkich forumek i siebie smile Może i banał, ale zdrowie naprawdę jest najważniejsze, gdy dopisuje, to poradzimy sobie i z kryzysami i z inflacja i nie tylko.
        • asia.sthm Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 10:52
          > zdrowie naprawdę jest najważniejsze, ..

Dlatego zdrowi ludzie maja wiele życzeń, chorzy tylko jedno.
        • daniela34 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 11:10
          Dziękuję, to prawda, zdrowie jest najważniejsze
      • primula.alpicola Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 11:34
        Oby tak było, daniela.
    • damartyn Re: Czego sobie życzymy? 21.12.22, 23:37
      Forumkom życzę zdrowia, wiem banalne ale jednak bardzo ważne.
      A teraz polecę jak na wyborach Miss - wszystkim nam życzę pokoju na świecie, bo kiepsko to wszystko na razie wygląda.
      Osobiście życzę sobie załatwienia pewnej trudnej sprawy urzędowej.
      • bergamotka77 Re: Czego sobie życzymy? 21.12.22, 23:59
        Powodzenia w tej sprawie damartyn. Zdrowie jest najważniejsze, pokój też i nie są to czcze słowa sad
        • damartyn Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 00:09
          Dzięki.
    • juz_gdzie_indziej Re: Czego sobie życzymy? 21.12.22, 23:42
      Optymizmu, mimo wszystko. Sobie i innym.
    • tapatik Re: Czego sobie życzymy? 21.12.22, 23:43
      Świętego spokoju.
      Tylko, że na to chwilowo nie mam szans.
    • bi_scotti Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 00:04
      Tak just for this moment to zycze sobie i mojej rodzinie lepszej pogody w Van zeby Najmlodszy z jego Miloscia Zycia mogli spoko wystartowac i doleciec do Ottawa najpozniej jakos w sobote ... Please, ah please, ktokolwiek zarzadza pogoda - do something!
      A poza tym to classic: zdrowia, radosci, milosci, emails/phones/texts z good news, comfy financial situations, dobrych ksiazek, filmow, sztuk w teatrach, exhibitions w muzeach/galeriach, fajnych podrozy & good wine big_grin
      Ale na poczatek - ta pogoda w BC! Please, oh please, ktokolwiek ma te wladze! wink Cheers.
      • raphidophora_tetrasperma Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 00:06
        Na bank jest jakiś święty od pogody. Może ktoś podpowie?
      • bergamotka77 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 00:08
        Wysyłam fluidy do pięknej BC. Van uwielbiam. Zaczynam myśleć, że rezygnacja z emigracji tam byla błędem, zwlaszcza, że miałam juz formalne prawo do pracy.
      • panna.nasturcja Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 00:10
        Ematka potrzyma kciuki za pogodę zbiorowo i będzie jak trzeba!
        • damartyn Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 00:14
          Św. Marek – patron zbóż i wiosennych zasiewów, orędownik w sprawach pogody. W jego święto powstrzymywano się do pracy w polu, by zapewnić sobie przychylność Świętego.
          To działaj Chłopie dla bi scotti.
          • bi_scotti Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 00:26
            Dzieki wielkie! Swiety Marek, mowisz? Ja mam wsrod znajomych paru wybitnie nieswietych Markow ale jak do jutra nic sie nie poprawi z forecast, to moze sie do nich zwroce o odpowiednie posrednictwo u rzeczonego swietego wink Marek Markowi moze nie odmowi i cos sie na tym nieszczesnym YVR poprawi, eh ... Poki co podaja, ze "Current Delay Status - EXCESSIVE" uncertain
            Inna sprawa, ze snieg sie w Van przyda tylko dlaczego az tyle az tak nagle i do tego tuz przed Christmas? Moze sie Swiety Marek lekko upil eggnog i tak wyszlo? Cheers.
    • raphidophora_tetrasperma Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 00:05
      Nieustającej pogody ducha i zmian na lepsze 💫
    • annaboleyn Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 00:34
      Życzę Wam i sobie okropnie nudnego i przewidywalnego, żebyśmy wszystkie zapomniały jak wygląda SOR, onkologia, kardiologia, neurologia, udarowy i w ogóle szpitalne oddziały (ew. dla chętnych - porodówka może być), ostry dyżur u weta, a zwłaszcza cmentarze. Żebyśmy były najedzone, ale nie przejedzone, wybiegane, ale nie przetrenowane i wedle własnych granic ładnie zrobione, bez nastarania. Żeby bombelki pozdawały, podostawały się i o siódmej rano przychodziły rechotać z nami w kuchni. Żebyśmy nie zerkały z obawą za granicę wschodnią, zachodnią, północną, południową i w niebo też bez stresu, ani żadnej rzeczy, która jego jest. I pochodnych smile
      • bergamotka77 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 00:51
        Tak jest anno. Pięknie to ujęłaś! 🎅🎄🎁❄️⛄️
      • panna.nasturcja Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 00:55
        Anna, dzięki, wzajemnie!
        Ja tylko proszę żeby o siódmej rano nikt mi nie rechotał w kuchni, bo uduszę nawet bez dusidła i będziecie mi cebulę wysyłać.
      • la_mujer75 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 08:16
        Pozwól, że się podpisze pod tymi pięknie ujętymi życzeniami.
        smile
        Nic dodać, nić ująć.
      • cosmetic.wipes Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 09:35
        Pięknie to napisałaś 😘
      • manon.lescaut4 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 10:47
        Pięknie napisane Anno, z wzajemnością, z tym ze dla mnie poproszę o drobna poprawkę smile Moje bombelki niech wreszcie przestaną być rannymi ptaszkami, o 7 niech raczą otwierać jedno oko, a w weekendy spać do 11. O takie życzenia poproszę smile
        • bergamotka77 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 11:42
          O nie, moi śpią i do 12-13 jak się rozkręca więc nie wiesz czego sobie życzysz wink
          • manon.lescaut4 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 12:17
            Chciałabym choć raz tego zaznać! Zwłaszcza w weekendy albo jak teraz w czasie ferii świątecznych smile
        • annaboleyn Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 11:52
          Kochana, jeszcze Ci śniadanie zdobią i kuchnię ogarną, zanim wstaniesz, zobaczysz, coming soon smile (Ta siódma rano u nas w kuchni to w dzień szkolny smile
          • manon.lescaut4 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 12:18
            Potraktuje to jako wiarygodna przepowiednie, coś a la Jackowski spotyka Nostradamusa 😄
      • gulcia77 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 12:10
        Piękne i mądre życzenia. 🥰
      • primula.alpicola Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 12:27
        "Żeby bombelki pozdawały, podostawały się i o siódmej rano przychodziły rechotać z nami w kuchni.'

O nie, błagam.
        • annaboleyn Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 13:45
          Dobra, to Twoje nie smile
      • aqua48 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 16:32
        Piękne życzenia - odpowiem staropolskim i nawzajem!
    • gama2003 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 00:41
      Zdrowia i nudy w wiadomościach ze swiata a na forum wątków boki zrywających i masujących przepony.

Nudy, nudy i jeszcze raz nudy. Niech nam i mięśnie w aktywnościach się rzeźbią, lica mlodnieją, włosy do wyboru - kręcą się i prostują, nastolatki nie pyskują, niemowlęta śpią i gaworzą w pięciu językach, szkolne bombelki reformy edukacyjne ze śpiewem na ustach przechodzą.
      Tesciowe chwalą i glowy nie zawracają, mężowie kochają i podziwiają, koledzy z klasy tęsknie wspominają. W pracy doceniają i awanse dają.
      Spokoju dziewczyny. Niech świat zwolni a jak nam się zachce emocji to sobie jateczkę rozkręcimy i pokłócimy się o coś najcudowniej durnego.
      ⛄⛄⛄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄

* i żeby wszystkie trolle własne nosy zjadły.
      • bergamotka77 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 00:49
        Tak jest gamusiu. Najlepszych świąt! wink.🎄🎅🎁❄️⛄️
      • fornittabanitta Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 08:37
        Bardzo ladne zyczenia! Ale ja tu kurfaaaa na jatke przyszlam- i dupa sad
        • primula.alpicola Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 12:24
          fornittabanitta napisała:

> Bardzo ladne zyczenia! Ale ja tu kurfaaaa na jatke przyszlam- i dupa sad

Nie trać nadziei, kto wie co tu się jeszcze odstawiwink
        • gama2003 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 14:01
          Wiesz.
          Dobra jatka nie jest zła !

Forum i fazie pandemicznej i potem wojennej miało wysp wątków monotematycznych. W realu to samo i na grubo mnie przeczolgiwało.

Marzyłam wejść na ematkę i poczytać cudnie krwawe, lub cudnie zwariowane do wypęku wątki natury ,, jak za starych dobrych lat,,.
          • fornittabanitta Re: Czego sobie życzymy? 23.12.22, 12:51
            Ja tu kiedys przychodzilam rozmawiac o biezacych sprawach i dopiero wojna mnie z tego wyleczyla. Teraz to juz zadnych powaznych tematow na forum nie tykam.
    • rosapulchra-0 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 01:03
      Spokoju. Udanej operacji, ale nie takiej po której będzie zgon suspicious
      • rosapulchra-0 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 01:07
        To wyżej sobie życzyłam suspicious
        A forumkom życzę wszystkiego najlepszego i żeby im się marzenia spełniły.
      • primula.alpicola Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 12:28
        W sumie, nie taki zły sposób na zgon. Albo we śnie, albo w narkozie.
        Ale oczywiście jeszcze nie teraz, za jakieś 40 latwink
    • extereso Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 04:34
      Życzę Wam i sobie beztroski, śmiechu z głębi brzucha, radości i zdrowia. Życzliwości ludzkiej, dobrej woli i spokoju, ile trzeba.
    • brenda_bee Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 04:58
      Najważniejsze na chwilę obecną jest ogarnięcie zdrowotne córki.
      Potem żeby PiS został spuszczony w kiblu po wieki
      Potem zdrowia dla wszystkich. I pokoju.
      • panna.nasturcja Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 12:51
        Zdrowia dla córki!
        • brenda_bee Re: Czego sobie życzymy? 23.12.22, 15:11
          panna.nasturcja napisała:

> Zdrowia dla córki!

Dziękuję 😘
          Od wczoraj mamy diagnozę, lepszą niż się spodziewałam, leki ( pomogło po pierwszej dawce) więc jestem bardzo szczęśliwa i moja córa też🥰
    • chococaffe Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 08:52
      Czego sobie to nie powiem smile

A wszystkim to jak miss świata - pokoju.

I żeby wszystkie oszołomy, OI, QAanony, powiązani z nimi ludzie, politycy i partie (dosłownie i mentalnie) odeszli w niebyt.

I zdrowia!
    • unikotka Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 08:59
      Zdrowia, spokoju ducha i 💲
    • mid.week Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 09:24
      Ja życzę wszystkim forumkom żeby ich macice byly dobrze nawilżone, zeby ich corki nie prowadzały sie ze starymi dziadami po galeriach, świadectwa z Batorego oraz poznania chociaz jednego pilota.
      • latarnia_umarlych Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 09:31
        big_grin
      • primula.alpicola Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 12:26
        mid.week napisała:

żeby ich macice byly dobrze nawilżone

Cooo? big_grin
        • swiecaca Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 15:06
          żeby nie były uschnięte bo Berga od takich wyzywa wink
    • kropkacom Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 09:44
      Mojemu mężowi życzę aby dostał diagnozę, miał wdrożone leczenie i aby go już nie bolało. Dzieciom aby ich plany się spełniły, życie osobiste spełniło ich oczekiwania a przyszłe pół roku nie było tak stresujące jak mogłoby by być.
      • kropkacom Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 09:46
        Ematkom życzę zdrowia i tego aby się nie musiały wstydzić tego co tu napisały.
    • suki-z-godzin Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 09:47
      bergamotka77 napisała:

> hejterom zakaz wstępu.

A cóż to za okropny przykład cancel culture.
    • danaide2.0 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 10:27
      Życzyłabym sobie i wszystkim wokół, żeby nie nikt nie musiał poprawiać sobie nastroju kosztem innych.
      Zdrowie - wiadomo. Szczęście - sprawa indywidualna. Pokój - szkoda słów.
    • simply_z Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 10:31
      Zdrowia i spokojusmile.
    • claudel6 Re: Czego sobie życzymy? 22.12.22, 10:34
      życzę światu końca wojny, a Polsce końca rządów PISu. jak się te dwa życzenia spełnią, to ja już dla siebie osobiście nic nie chcę, poradzę sobie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka