Dodaj do ulubionych

Jak znaleźć dobrego psychologa?

22.12.22, 10:41
Dobrego, czyli takiego który pomoże mi nauczyć się panować nad gniewem, żeby moje reakcje były adekwatne do sytuacji, żebym nie czuła kaca moralnego po. Wiem, że są jakieś nurty w psychologi - może ktoś podpowie czego szukać? Na czym się skupić? I czy mogę od psychologa oczekiwać określenia ile będzie trwała terapia? Nie chciałabym chodzić latami bez żadnego efektu.
Obserwuj wątek
    • kamire12 Re: Jak znaleźć dobrego psychologa? 22.12.22, 10:44
      a ja spytam: po czym wiedzieć, że psycholog jest ok? chodzi się ponad rok i zmian nie widać. Czasem mam wrażenie, że to naciąganie kasy
      • 1matka-polka Re: Jak znaleźć dobrego psychologa? 22.12.22, 10:49
        Po tym, ze sa zmiany, jesli po 4 spotkaniach czujesz, ze nic z tego nie wynika, to szukaj dalej. Poza tym, jesli sama sie nie otworzysz, to terapeuta ci siłą do mózgu nie wejdzie. Poza tym psycholog rozni sie od psychoterapeuty. To taka podstawowa wiedza.
      • pani_tau Re: Jak znaleźć dobrego psychologa? 22.12.22, 11:02
        Ja chodziłam raz przez rok, drugi raz cztery lata i zero rezultatów.
        Jeden plus, że na NFZ.
        • pani_tau Re: Jak znaleźć dobrego psychologa? 22.12.22, 11:04
          Chociaż może i minus, bo gdybym chodziła prywatnie to szybciej bym zrezygnowała a tak to łącznie przez pięć lat traciłam czas i energię.
    • 1matka-polka Re: Jak znaleźć dobrego psychologa? 22.12.22, 10:47
      Szukasz psychologa, czy psychoterapeuty?
      • rb_111222333 Re: Jak znaleźć dobrego psychologa? 22.12.22, 11:16
        Tego jeszcze nie wiem
        • 1matka-polka Re: Jak znaleźć dobrego psychologa? 22.12.22, 11:38
          Ja namiary na psychoterapeutkę, pasujacą do mojego problemu, dostalam od psychiatry.
          Potem kolejne namiary dostalam od tej psychoterapeutki, bo nie miala ona wolnych terminow. I bardzo dobrze się złożyło, bo dzieki temu trafilam na nurt psychodynamiczny, zamiast behawioralno-poznw. a to mi idealnie pasuje.
        • 1matka-polka Re: Jak znaleźć dobrego psychologa? 22.12.22, 11:46
          rb_111222333 napisał(a):

> Tego jeszcze nie wiem

Psycholog nie pomoże ci się nauczyć, psycholog moze sie podzielic wiedza psychologiczną, dać wykład z psychologii.
      • kamire12 Re: Jak znaleźć dobrego psychologa? 23.12.22, 07:57
        1matka-polka napisała:

> Szukasz psychologa, czy psychoterapeuty?
        >
        a czym praktycznym będą różnić się takie wizyty?
        • 1matka-polka Re: Jak znaleźć dobrego psychologa? 23.12.22, 09:27
          kamire12 napisała:

> 1matka-polka napisała:
          >
          > > Szukasz psychologa, czy psychoterapeuty?
          > >
          > a czym praktycznym będą różnić się takie wizyty?

Poszukaj w internecie, lepiej przyswoisz, jak sama poszukasz. W tym watku tez juz wspomniałam, czym sie rozni.
    • 1matka-polka Re: Jak znaleźć dobrego psychologa? 22.12.22, 11:11
      Czy czeka nas zalew wątków psychoterapeytycznych na wzor tych dietetycznych?
      Jak schudnac; czy da się schudnąć nie zmieniając nic w życiu; bardzo chce schudnąć, ale nic z tego nie wychodzi; pomóżcie schudnąć, jakieś dobre rady; czy naprawde trzeba odstawic smieciowe zarcie i tony słodyczy na margarynie i oleju palmowymn tak bardzo chcę a wcale nie chudnę, jakieś rady?

🤔
    • joszka30 Re: Jak znaleźć dobrego psychologa? 22.12.22, 11:43
      Szukaj na listach polskich towarzystw psychologicznych i psychiatrycznych- certyfikowanych psychoterapeutów, albo poszczególnych towarzystw np CBT, Gestalt, Ericksonowskich lub analitycznych
    • milva24 Re: Jak znaleźć dobrego psychologa? 23.12.22, 08:43
      Ja też mam plan udać się na konsultację do psychoterapeuty. Na razie zdobyłam namiary od koleżanki do lekarki, która pomogła jej dziecku (zauważalna zmiana po kilku wizytach, dziecko nadal chodzi). Może popytaj wśród znajomych?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka