Dodaj do ulubionych

To nie jest inne pokolenie

22.12.22, 12:30
To jest inny gatunek.

Siedzę sobie właśnie ze swoją klasą na spotkaniu świątecznym. W tle rypie muzyka, nie cicho. 20+ osób (zmiennie, bo się odwiedzają nawzajem w klasach) drze twarze. I właśnie w środku tego dziewczyna, z pogodnym uśmiechem na twarzy, opędzając się z roztargnieniem od kolegi, który usiłował uszczypnąć ją w nos, przeprowadziła skuteczną rozmowę telefoniczną. Oni mają jakieś supermoce.
Obserwuj wątek
    • feniks_z_popiolu Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 12:34
      Dziwię się tej rozmowie telefonicznej smile . Moja młodzież, no parę lat starsza twierdzi, że teraz tylko dziadersy rozmawiają przez telefon. Teraz się pisze a nie rozmawia. hmm
      • asia_i_p Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 12:37
        Być może rozmawiała z dziadersem. Ale pół metra za sobą miała drzwi. Korytarz. Względna cisza. To nie. Z samego środka hałasu, najwyraźniej bez większego wysiłku.
      • ewa_mama_jasia Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 13:27
        Moja młodzież chętnie rozmawia przez telefon. Najchętniej nocami smile
      • krwawy.lolo Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 14:42
        feniks_z_popiolu napisał:

> Teraz się pisze a nie rozmawia. hmm

Masz do czynienia z młodzieżą piśmienną. Ja wiem o takiej, która woli nagrywać teksty na łocapie, i tak się komunikuje.
        • wkswks Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 15:07
          Tak, nagrywanie wiadomosci to standard. Wielu dorosłych tez to robi, co mnie wkurza, bo jak nir mam włożonych słuchawek to w pracy czy zbiorkomie nie odpalę.
    • primula.alpicola Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 12:38
      Po pierwsze to cud, że ona w ogóle przeprowadziła rozmowę telefoniczną. Się pisze wszakwink
      Klasa mojej córki chciała zamówić na klasowe spotkanie pizzę, nieszczęsna wychowawczyni ponoć wyglądała jakby miała dostać apopleksjiwink
      A jaka muzyka, "Last Christmas"?
      • asia_i_p Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 12:40
        Lady Christmas było pół godziny temu, teraz tkwimy w obszarach muzycznych mi nieznanych.
        • primula.alpicola Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 12:49
          Co Ci zapodali, Riri? wink
          • runny.babbit Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 14:39
            Pewnie "krecik zielony ma berecik" w wersji wixa 😂 i inne hity z tiktoka
      • little_fish Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 12:42
        Na szczęście wychowawca syna nie widział problemu w pizzy 😁
      • 35wcieniu Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 12:43
        Apopleksji z jakiego powodu?
        • primula.alpicola Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 12:50
          Bo jej się chyba wydaje, że mają być śledzie i kutia.
          Spoko, młodzi umówili się na pizzę po wigilii.
          • 35wcieniu Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 12:53
            I pewnie jeszcze rodzice mają to robić?
            • primula.alpicola Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 12:56
              Jeszcze czego.
              Z tego co wiem, to królują mandarynki, chipsy i sok pomaranczowy.
              • 35wcieniu Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 12:58
                No tak ale o wyobrażenie wychowawczyni mi chodzi.
                • primula.alpicola Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 13:02
                  Nie znam szczegółów jej wyobrażeń i nie jestem zainteresowanawink
            • kub-ma Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 14:32
              35wcieniu napisał(a):

> I pewnie jeszcze rodzice mają to robić?
              >

Bez przesady. Czy Wam się wydaje, ze wychowawcy nie rozmawiają z młodzieżą?
              U mnie od zawsze w klasie trafiają się dzieci, które chętnie pieką i przynoszą na wigilię klasową. Same deklarują, same pieką.
              Moi uczniowie w tym roku też zaproponowali zamówienie pizzy. I byłam zaskoczona, bo było już tyle zadeklarowanego jedzenia, że ta pizza była niepotrzebna. I w sumie sami zrezygnowali.
              • 35wcieniu Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 14:52
                Nie wydaje mi się. Po prostu byłam ciekawa skąd nauczycielka proponuje wziąć kutię i śledzie kiedy młodzież proponuje pizzę.
          • kub-ma Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 14:34
            primula.alpicola napisała:

> Bo jej się chyba wydaje, że mają być śledzie i kutia.
            > Spoko, młodzi umówili się na pizzę po wigilii.

Od razu przedstawiasz panią w złym świetle. Tylko dlatego, że pewnie była zaskoczona.
            • primula.alpicola Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 15:14
              Eee, zupełnie nie. Nie jest taka najgorsza, moim zdaniem. No ale wigilia klasowa miała być "tradycyjna", jej zdaniem; a zdaniem młodzieży wcale niekonieczniewink
    • simply_z Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 12:38
      Podziwiam, nie moglabym pracowac z mlodzieza.
    • 35wcieniu Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 12:47
      Ja wiem? Zobacz jak sprawnie prowadzą rozmowy telefoniczne babcie w zatłoczonych i hałasujących autobusach. Choćby nie wiem jak głośno było i tak wszyscy się dowiedzą że Wiesię coś plecy ostatnio bolą.
    • extereso Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 12:52
      Ale fajnie! U mojego syna poszło szybko, ale fajnie. Młodzież jest super, mówię jako znawca oczywiście 😁
    • qwirkle Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 12:57
      asia_i_p napisała:

> To jest inny gatunek.
      >
      > Siedzę sobie właśnie ze swoją klasą na spotkaniu świątecznym. W tle rypie muzyk
      > a, nie cicho. 20+ osób (zmiennie, bo się odwiedzają nawzajem w klasach) drze tw
      > arze. I właśnie w środku tego dziewczyna, z pogodnym uśmiechem na twarzy, opędz
      > ając się z roztargnieniem od kolegi, który usiłował uszczypnąć ją w nos, przepr
      > owadziła skuteczną rozmowę telefoniczną. Oni mają jakieś supermoce.
      >
      >

Wiesz co. Jak byłam w SP, potem w LO (tu już nieco mniej) byliśmy jakoś bardziej wielowątkowi, bo gadali wszyscy na lekcji, czasem było jak w ulu; nauczyciel próbował tłumaczyć meritum lekcji, na koniec przepytywał z tematu. Wszyscy wiedzieli o czym była mowa. I nam gwar/hałas nie przeszkadzał.

Natomiast teraz zupełnie się nie poznaję i mam tak jak opisujesz 😁😁😁
    • ewa_mama_jasia Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 13:25
      Zgadza się. Mówię to od czasu, gdy mój prywatny nastolatek wszedł w średnio nastolatkowe klimaty. Kiedyś, żeby poznać inną kulturę, inny gatunek, Malinowski, Livingstone czy Lewis wyprawiali się do dżungli czy na wyspy. Teraz wystarczy mieć w domu / pracy nastolatka. Inne wartości, inne odniesienia kulturowe, inne autorytety, inne metody/sposoby pracy. I to samo przekonanie, że tylko oni wszystko wiedzą i wiedzą najlepiej, a rodzice (boomerzy) się nie znają, nie wiedzą a czepiają niepotrzebnie smile
      • 35wcieniu Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 23:02
        Zgadza się. Mówię to od czasu

Absolutnie wszystkie wcześniejsze pokolenia mówiły to samo o jeszcze wczesniejszych.
    • bi_scotti Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 13:27
      Dlaczego sie nie rozmawia przez telefon among Polish teens??? Wokol mnie wszystkie teens jak najbardziej rozmawiaja przez telefony i w szkole, i na ulicy, i w sklepach, i w srodkach public transpo, i gdzie popadnie wink W sumie Asia masz racje - im glosniej dookola, tym jakby wieksza gestosc teens rozmawiajacych przez telefony big_grin Bylam w poniedzialek z kolega na piwie po pracy, dookola siedzialy teens z okolicznych szkol, grala muzyka, szum etc. Wszystkie "dzieciaczki" albo texting, albo gadanie (wiecej gadania) on the phones i tez w jakims momencie pewien mlody czlowiek po kolejnej conversations oswiadczyl uber glosno calemu swiatu, ze ma wreszcie gift dla brata big_grin Co to byl za gift, no idea, ale byl skuteczny wink A i tak mozna powiedziec, ze bylo w miare spokojnie, bo akurat nie bylo zadnego interesting meczu na screens.
      Jak sie tak zastanowie, to ja w sumie moge sie wpisac w ich swiat - I'm OK z halasem dookola, jedynie problem mam z privacy ale to pewnie temat na inny watek. Cheers.
    • homohominilupus Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 14:45
      Lubię jak Asia pisze o swoich uczniach 😉
      • kub-ma Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 14:58
        homohominilupus napisała:

> Lubię jak Asia pisze o swoich uczniach 😉

Ja też smile
        • kurt.wallander Re: To nie jest inne pokolenie 22.12.22, 18:04
          I ja smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka