Dodaj do ulubionych

To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny

22.12.22, 17:38
Jak u Was forma przedświąteczna?
Nas zmogło paskudne grypsko, 4:0 dla choroby. I choc chyba najgorsze juz za nami to forma dramatyczna, niemoc straszna plus kaszlemy jak gruźlicy. Najmłodszy, ktory złapał jako ostatni - dopiero pierwszy dzień światełka w tunelu, choć temperatura jeszcze świruje.
Przygotowania leżą odłogiem, pierniki niepolukrowane, choinka na razie czeka w ogródku, dekoracje pochowane, w mieszkaniu syf, dobrze że prezenty chociaż poupychane po szafach.
Na Wigilię zaprosiliśmy rodzicow, no ale nie sądzę że wygrzebiemy się do soboty.
Żeby było ciekawiej - w zeszłym roku połowa z nas miała covida, więc też odwoływaliśmy Wigilię.
Tak piszę żeby się pożalić, bo przykro mi cholernie.

Ps. Zna ktoś metodę na kompletnie zatkane ucho od kataru? Nasivin nie daje rady, a ledwo na nie słyszę.

Zdrowia Wam wszystkim!
Obserwuj wątek
    • auksencja15 Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 22.12.22, 17:41
      Ja mam grypę niestety. Na szczęście dostałam tamiwil i naprawdę szybko zaczął działać.
    • marzeka11 Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 22.12.22, 17:44
      Współczuję zatkanego ucha i całej chorobowej sytuacji.
      Mnie pomogła, gdy nic nie słyszałam na jedno ucho to- działa, wg instrukcji postępuj
      www.doz.pl/apteka/p118400-Remo-Wax_krople_do_uszu_10_ml__gumowa_gruszka?adv=g&gclid=CjwKCAiAnZCdBhBmEiwA8nDQxQC1NdrrWWhPBILefX_y1ngI-B1FTlZ9rqMzQSud66NRKj63y24imxoCIGkQAvD_BwE
      • ankanka3 Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 22.12.22, 21:34
        Hmm... ale to nie jest tak, że to działa jak ucho jest zatkane "od zewnątrz"? Bo przy katarze to jest chyba głębiej, za błoną bębenkową...
        • ardiss1 Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 23.12.22, 10:27
          jedynym sposobem wg mnie jest woda morska i oczyszczanie nosa. Do tego inhalacje z ciepłych ziół typu szałwia czy rumianek.
          i czas.
          Zdrówka życzęsmile
    • sol_13 Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 22.12.22, 17:50
      Do laryngologa żeby Ci przepłukał, mi nic innego nie pomagało.
      • marzeka11 Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 22.12.22, 18:15
        No właśnie, że ten lek, który wyżej podałam tak zadziałał, jak robi to lekarz- na pół godziny wlewasz do ucha, lezysz na boku, a potem tą gruszą odciągasz i znowu słyszy się. Kilka miesięcy temu przezyłam takie ogłuchnięcie po chorobie.
      • berdebul Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 23.12.22, 01:32
        Co jej przepłucze, jak ma gluta od wewnątrz.
        • naturella Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 23.12.22, 05:52
          No dokładnie. Na katar to Cirrus, wszystkie z pseudoefedryną, ale na mnie to paskudnie działa - zaczyna mnie telepać z nerwów, mam trzęsiawkę taką, jakby coś strasznego miało się wydarzyć. Można jeszcze antyalergiczne leki zastosować.
    • jkl13 Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 22.12.22, 17:56
      Nas zmogło na początku zeszłego tygodnia, w tym jest już ok. Udalo się wykurować przed świętami.... Całe szczęście, bo Wigilia u nas na 17 osób.
    • cosmetic.wipes Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 22.12.22, 17:59
      My na szczęście zdrowi. Co jest dość interesujące, bo w poniedziałek wykopalam z roboty 1/3 zespołu, bo rzęzili jak gruźlicy.
    • lilia-anna Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 22.12.22, 18:02
      U nas 3 tygodnie temu grypa, a od dziś rotawirus uncertain
      • ankanka3 Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 22.12.22, 21:36
        My rotawirusa przerabialiśmy miesiąc temu. Też całą rodziną, a jakże 😕
      • lilia-anna Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 25.12.22, 15:48
        PS Szczęśliwie mało zjadliwy - ja i mąż nie zaraziliśmy się, a dzieciom przeszło bardzo szybko; tylko córka jeszcze w pełni apetytu nie odzyskała.
    • arthwen Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 22.12.22, 18:04
      Ja jestem zdrowa. Dziecko smarka, ale alergicznie. Mąż zdrowy.
      Wigilii nie obchodzimy, więc będziemy zdrowo się obijać przez weekend, a potem jedziemy na krótkie wakacje.
      • piszaca.zza.swiatow2 Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 22.12.22, 23:03
        U nas podobnie. Ja zdrowa, mąż zdrowy, dziecko smarka alergicznie.

My też nie obchodzimy świat, więc czeka nas błogie lenistwo do końca roku, a córkę jeszcze dłużej
    • primula.alpicola Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 22.12.22, 18:06
      O biedni Wy! Życzę zdrowia.
      U nas, odpukać, wszyscy w dobrej formie.
    • anilorak174 Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 22.12.22, 18:27
      Przytulam wszystkie chorujące.
      U nas odpukać wszyscy zdrowi, najmlodszy w pon. odebrany z temperaturą, we wtorek pokaszlal, w środę mu przeszło. Reszta się trzyma (odpukać).
      Ja we wtorek miałam zabieg, myślałam, że nie dam rady nic gotować i szykować, ale juz mnie nic nie boli, rana zagojona, i mogę śmigać.
    • iberka Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 22.12.22, 18:39
      U mnie wczoraj było słabo, resztkami sił ogarnęłam zakupy na szkolne spotkanie w szkole młodej i padłam....Dziś prawie 40 stopni, dusi mnie tak jakoś dziwnie jakby na mnie ktoś siedział. Śpię, wstaję na tabsy, kilka chwil lepiej i powtórka.
      • bistian Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 22.12.22, 21:39
        iberka napisała:

> Dziś prawie 40 stopni, dusi mnie tak jakoś dziwnie
        > jakby na mnie ktoś siedział. Śpię, wstaję na tabsy, kilka chwil lepiej i powtór
        > ka.

Cały czas leżeć też się nie powinno. Trzeba wstać, usiąść, pochodzić, napić się czegoś, wtedy można znowu się przespać, inaczej, można sobie dochorować zapalenie płuc.
        Mnie trzymało 6 dni, ale bez specjalnych leków, coś na gardło i herbatka, kaszel z tydzień po, to zupełnie normalne.
        W rodzinie u kilku osób, dobre dwa tygodnie choroby i prawie trzy kaszlu już po. To mnie się udało wink
        Do tego, nie gorączkuję, taki egzemplarz, raczej mogę mieć niższą temperaturę, niż normalnie, ale to i tak lepiej, niż te 40 stopni gorączki.
        • iberka Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 22.12.22, 21:42
          Ja gorączki nie mam nawet przy anginie więc dla mnie to bardzo nietypowe.
          W Krakowie pomór wirusowy uncertain - dzieci chorują na potęgę a dorośli nie gorzej.
          • myelegans Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 23.12.22, 13:55
            Bistian dobrze prawi, tak wlasnie skonczyl a sie niewylezana grypa, zapalenie pluc, trzeci antybiotyk zadzialal, bylo juz nadkazenie, skutki 3 miesiace odczuwalam
    • clk Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 22.12.22, 22:21
      Ja odpukać odpukać odpukać jeszcze Zdrowa. Ale w ostatnich trzech miesiącach zdążyłam już zaliczyć dwa zwolnienia lekarskie czyli więcej niż przez ostatnich 5 lat 😂
      Ostatnia angina wirusowa i bakteryjna 3 tygodnie z życia wyjęte
    • madami Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 22.12.22, 22:31
      My! Choć jesienne przeziębienie już zaliczone, chorowaliśmy wszyscy ale już jest ok. Na samą myśl o ostatnich świętach mam dreszcze, okropne pasmo chorób, covid, nie - covid, słabo mi jak pomyślę ile się nacierpniałam.
    • angazetka Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 22.12.22, 22:41
      My oboje mamy grypę. I w związku z tym nie jedziemy na Święta do rodziców męża, co oznacza, że dzień przed Wigilią i chorzy musimy skołować jakieś Święta na miejscu.
      • madame_edith Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 22.12.22, 23:06
        Ja identycznie, mieliśmy jechać na święta do rodziców, ale mam grypę. Ledwo żyję, a tu trzeba coś wymyślić na święta na miejscu. Jestem w czarnej dupie, a głowa mnie tak strasznie boli, że nawet nie mam czym o tym pomyśleć.
        • sol_13 Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 22.12.22, 23:12
          To po prostu nie róbcie Świąt w sensie tego całego żarcia, jaki to ma sens w takiej sytuacji.
          • madame_edith Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 22.12.22, 23:52
            Oczywiście, że nie planujemy gór żarcia, ale coś jednak jeść trzeba, sprzątnąć, choinke ubrać.
            • sol_13 Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 23.12.22, 00:15
              Serio z grypą jeszcze o tym myślisz?
              Jedzenie zamówić, sprzątanie i choinkę olać.
      • stephanie.plum Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 22.12.22, 23:47
        o ile grypa nie jest żołądkowa, to widzę barszcz z dodatkiem gąszczu tymianku (zdrowotne),
        śledź przekładany posiekaną cebulką z pieprzem i świeżą bazylią (zdrowotne) u nas bywają do tego pieczone ziemniaki zamiast pierogów (wiem, herezja), ale mało przy tym zamieszania...

albo jakaś fajna herbata, pomarańcze, poduchy i czuły, spokojny wieczór (my przy grypie nic nie jedliśmy, jakoś nie wchodziło).

tak czy siak - fajnych świąt!
      • wkswks Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 24.12.22, 11:55
        Jeśli masz grypę i źle się czujesz a jednocześnie myślisz o żarciu, sprzątaniu i choince/ to nie jest z tobą tak źle
    • stephanie.plum Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 22.12.22, 23:37
      u nas jej wysokość grypa rozhulała się tydzień temu i nieźle nas wymęczyło. jeszcze jesteśmy na pół gwizdka

święta zapowiadają się wyjątkowo chaotycznie. jeszcze nie wiadomo, kto kiedy kogo odwiedza, właśnie z powodu chorób i pewnych przetasowań rodzinnych.

mam już ryby, ale surowe w lodówce czekają do jutra (doleżą?!), zaczęłam bigos, dziś wypucowana chata i dojechała większość prezentów.

dziecko wykonało szopkę metodą wycinankowo-wyklejankową.
      Maria wygląda jak zbuntowana nastolatka z ostrym makijażem, Józef jak karzełek po zażyciu dopalaczy, Jezuska otaczają zwierzęta drapieżne. to prezent dla ukochanych dziadków...

:~)
      • sol_13 Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 23.12.22, 00:13
        A jak sytuacja z lokatorką?
        • stephanie.plum Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 23.12.22, 00:25
          nieźle, dzięki.

:~)
    • nammkha Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 23.12.22, 00:09
      Nie martw się u mnie to samo. A najbardziej mnie wk...wia, że mieliśmy się spotkac z dawno niewidzianą rodziną, a się nie spotkamy, a kiedy poprzednio się z nimi widzieliśmy to 2 tygodnie urlopu mieliśmy covid, dzieci rodzice a potem dziadkowie. A w poprzednie święta mieliśmy izolację bo ktoś tam miał covid w przedszkolu🤬
    • ga-ti Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 23.12.22, 01:19
      U nas starsze dzieci smarkały i chrychały, ale w już lepiej, za to młodsze od wtorku w domu, najpierw ból głowy i osłabienie (temp.35*), a później gorączka. Do tego katar, który mam wrażenie że trwa od 3 tygodni, teraz zatkał zupełnie. Niby ciągle smarka, dmucha porządnie, płucze i znów smarka, a to g.wno się nie kończy, a raczej się nasila. Już się boję, żeby zatoki nie były zaatakowane i o ucho się boję (w przedszkolu takie długo ciągnące się katary kończyły się zapaleniem ucha).

Zdrówka dla Was! I dla wszystkich chorujących.
    • berdebul Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 23.12.22, 01:31
      Mnie właśnie rozkłada.
      Gluta wypłucz/wyssij ustrojstwem do wyssania kataru typu Katarek, przed akcją wypij ACC, żeby dobrze rozrzedzić. Powinno sie udrożnić, jak odetkasz.
    • myelegans Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 23.12.22, 01:52
      Lec do lekarza z tym uchem na cito, kolezanka stracila sluch w uchu po wirusowce rok temu. Laryngolog powiedzial, ze gdyby przyszla jak nastapily objawy to byloby do uratowania, sterydy w kroplach, antywirusowe leki…a tak wirus zaatakowal nerw sluchowy i go zabil

Nie strasze bo rok temu tez wzielabym na przeczekanie
      • ankanka3 Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 23.12.22, 09:21
        Dziś mi pediatra przy okazji oglądania syna przepisała steryd donosowy. Zobaczymy czy pomoże.
      • picathartes Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 23.12.22, 14:18
        Pełna zgoda = do lekarza natychmiast. Koleżanka męża straciła tak permanentnie słuch po covidzie 😳
      • ankanka3 Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 26.12.22, 08:55
        Ogłaszam sukces, ucho odetkane. Steryd bardzo pomógł na odetkanie zatok. A samo ucho się odetkalo już po pierwszym podaniu, więc chyba raczej samo z siebie się odetkało niż od sterydu. W każdym razie - jak miło słyszeć swoją rodzinę smile
    • pulcino3 Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 23.12.22, 06:26
      Wczoraj anulowalam wyjazd na święta do hotelu z basenem. Mój mąż od wczoraj antybiotyk, zapalenie oskrzeli, chyrla, dusi się , ja też kaszlę, dzieciaki ok. Nas choróbsko trzyma już 3 tygodnie. Na początku grudnia oboje z gorączką , kaszlem zdychalismy . Braliśmy duomox , niby z czasem przeszło , ale cały czas nas do tej pory kaszel męczył . Wczoraj mój poszedł do lekarza, bo mówi ,że nie wyrobi, mnie od czasu do czasu jeszcze przydusi. Za szybko wróciliśmy do pracy i na pełne obroty i teraz odbija się to czkawką. Miały być święta w górach, klimatycznie chillowo, spa, jacuzzi, pyszności przygotowane przez hotel, a tak będzie kiszenie się w kuchni, gary i leżenie dalej w domowym wyru. Smuteczek.
      • wkswks Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 24.12.22, 11:58
        Dlatego w sezonie zimowym nic nie buchuje. Niestety, póki nie wyrosną i nie przestaną roznosić na nas dżumy, nie ma wyjazdów.
        • pulcino3 Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 24.12.22, 12:27
          Ja do tej pory też nigdy nie wyjeżdżałam na Boże Narodzenie, wszystkie inne okazje tak, Wielkanoc, majówki, ferie , hallowinowe weekendy itd. Tym razem chyba zaćmienia mózgu dostałam , bo na początku października zrobiłam rezerwacje . Na szczęście zaliczkę nam zwrócą , ( nawet na to nie liczyliśmy ) na wzgląd , że jesteśmy tam bardzo bardzo b.b.b częstymi gośćmi.
          • wkswks Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 24.12.22, 13:57
            Ja nie rezerwuje ani na sw boz narodzenia ani na zimowe
            • pulcino3 Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 25.12.22, 23:06
              I bardzo dobrze.
      • simply_z Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 25.12.22, 16:23
        Jeśli cię to pocieszy, to miałam taki zrypany praktycznie cały listopad...zaziebienie, gardło,kaszel. Przez to odwołalam wyjazd, imprezę..
    • pulcino3 Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 23.12.22, 06:39
      Jak popatrzę lata wstecz, to niemal co roku Boze Narodzenie, to u nas chorobowe disaster. Rok temu ja półpasiec , młoda korona. 2lsta temu korona , wcześniej rotawirusy, adenowirusy,anginy i cały katalog i kompendium chorób . Ktoś ewidentnie na nas klątwę rzucił, albo bawi się laleczkami wudu.
      • montechristo4 Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 23.12.22, 06:56
        My właśnie ejestwsmy na końcówce paskudnej grypy, bolały nas nawet włosy, cała trójka dorosłych 40 stopni gorączki.
        Leżymy, bo na nic nie ma sił.
        Święta odwołane, mieli być goście, wesoło i rodzinnie, będziemy we trójkę.
    • loganberry Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 23.12.22, 07:03
      Identycznie, już pisałam w wątku Eliszki że rok temu covid, teraz grypsko.
      Dzieci smutne, bo święta u dziadków są zawsze bajkowe, my smutni bo znów nie zobaczymy się z całą rodziną, która z tej okazji zawsze się zjeżdża. Kombinujemy coś na miejscu ale na ćwierć gwizdka, bo sił brak.
      Do dupy tak bardzo.
    • miki.20105 Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 23.12.22, 09:27
      Witaj w klubie. My tez w ubiegłym roku uziemieni do Trzech Króli przez Covid a w tym roku paskudny wirus. Strasznie kaszlemy
    • myelegans Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 23.12.22, 13:52
      Szczepilyscie sie p/grypie?

W tym sezonie krazy trifecta: covid, grypa I RSV. Oddzialy pediatryczne w naszych szpitalach pozapychane dziecmi
      Epidemiolodzy mowia, ze sezon grypowy bedzie ciezki.

U nas wszyscy zdrowi, odpukac, mam dzisiaj party na ponad 30 osob z bigosem, pierogami itd. Zrobila sie tradycja. Swieta spokojnie w malym gronie, po swiatach na narty bo w gorach nasypalo
      • petit-kitty Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 23.12.22, 14:16
        My się nie szczepilismy bo grypy nie mieliśmy od
        dziecka. A w tym tygodniu na grypę choruje cała nasza trójka i święta w domu sad za rok na bank się zaszczepimy. W tym roku ciężko było się w ogóle wyrobić z kalendarzem szczepień dziecięcych bo ciagle jakieś choróbska.
        • wkswks Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 24.12.22, 12:00
          My sie zaczepiliśmy jak co roku a niestety ja i córka polegliśmy. Syn miał jeden dzien objawy i mu przeszło. Chyba ze to nie grypa a rsv. Córce powikłało sie w zapalenie płuc a mi oskrzeli i zatok.
    • picathartes Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 23.12.22, 14:21
      Niestety. U nas najpierw grypa - całą rodziną byliśmy tydzień nieprzytomni w domu na zwolnieniach.
      Mnie się przypałętały komplikacje, angina ropna i zapalenie oskrzeli; ciągnę na antybiotyku i już nawet nie mam siły kaszleć. Od dwóch tygodni zanoszę się kaszlem przy najmniejszym wysiłku fizycznym, choćby wejściem po schodach w domu 🙈🙈🙈
      Niby jest lepiej, ale ciągle jest do dudy. Choinkę ubraliśmy w domu wczoraj wieczorem dopiero, w domu syf, kupa prania, zakupy niezrobione, nic jeszcze nie ugotowane; nie wiem jak to będzie. A Wigilia u nas, z gośćmi...
      • auksencja15 Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 23.12.22, 14:24
        Kurde, pozbyłabym się gości w tym przypadku ;o
        • picathartes Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 24.12.22, 10:17
          > Kurde, pozbyłabym się gości w tym przypadku ;o

E, nie kładź na mnie kreski tak szybko 😜

Wypucowałam wczoraj chałupę na błysk. Pralka poszła w ruch cztery razy. Pościel we wszystkich trzech sypialniach świeża i pachnąca.

Choinka stoi i świeci, dzieci przewieszają ozdoby z gałązki na gałązkę co pięć minut.

Zakupy zrobione i spiżarnia jest pełna.

Ogony z wołowiną, cebulą i goździkami wypyrkały się w bulionie na wolnym ogniu przez kilka godzin (bo my mocno nietradycyjnie jemy). Dziś pozostaje tylko ugotować ziemniaki pod pietruszkowym beszamelem, wyłożyć deskę serów i świeże bagietki, chrzan i żurawinę, zrobić winegret do roszponki i upiec jabłka z cynamonem i goździkami do podania z lodami waniliowymi - to tylko nieco ponad godzinę roboty i zresztą to domena męża; tak samo jak nakrycie stołu.

I jeszcze dałam radę ze dwie godziny na pianinie poćwiczyć, bo mnie po dwudziestu latach niegrania od nowa na naukę naszło.

Dziś leżę i pachnę (tylko niestety nadal kaszlę, ale od antybiotyków mi już dużo lepiej), bo wszystko jest na Wigilię gotowe ☺️ 🎄
          • angazetka Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 24.12.22, 14:18
            I to wszystko przy zanoszeniu się od paru tygodni kaszlem przy najmniejszym wysiłku???
            • picathartes Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 24.12.22, 17:06
              Ematka nigdy nie zawodzi w czytaniu między wierszami 😂
              Grypę miałam cały zeszły tydzień, od tego wtorku zapalenie oskrzeli i angina ropna i antybiotyk. Do piatku chyba miało prawo mi się nieco polepszyć, co? 🙄

Wesołych Świat!
              • jozefrobotnik Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 25.12.22, 10:42
                Od dwóch tygodni zanoszę się kaszlem przy najmniejszym wysiłku fizycznym, choćby wejściem po schodach w domu 🙈🙈🙈
                Niby jest lepiej, ale ciągle jest do dudy.- zanosisz od dwóch tygodni, czyli aż do tej pory. Ładna bajka ale się nie klei.
              • angazetka Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 25.12.22, 16:10
                > Od dwóch tygodni zanoszę się kaszlem przy najmniejszym wysiłku fizycznym, choćby wejściem po schodach w domu - napisałaś. Nic nie trzeba było czytać między wierszami.
                I nie, od wtorku do piątku przy ropnej anginie i zapaleniu oskrzeli to ci się mogło poprawić na tyle, że już wstajesz z łózka, a nie, że zapierda...sz jak mały Kazio.
                • jozefrobotnik Re: To kto jest zdrowy? Wątek wyżalny 25.12.22, 16:13
                  Ściema jej się nie skleiła po prostu.i teraz nie wie jak się wykręcić.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka