Dodaj do ulubionych

Najlepszy i najgorszy sernik

22.12.22, 22:26
Najlepszy:
krakowski, najlepiej jak jeszcze są jakieś orzechy i płatki migdałowe, smakuje mi nawet obeschły lub przemrożony
Najgorszy:
ex aequo: połączenie sernika i czekolady oraz te wszystkie puszyste serniki. Smakuje to jak masło z czekoladą albo samo masło (a ja masła surowego nie cierpię).

A u was?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 22:33
      najlepszy w kolejnosvi
      baskijski
      nowojorski
      wiedenski

najgorszy
      krakowski

nie lubie zwartych i 'zbitych' sernikow i nie lubie zadnych spodow czy wierzchow z ciasta
      • dreg13 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 22:39
        Dlatego nikogo nie powinno się namawiać na spróbowanie sernika big_grin
        Wszystkie trzy ulubione u ciebie rosną mi w ustach nawet przy zdjęciach.
        • mysiulek08 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 22:46
          zjem kazdy, bo lubie serniki, smakowe ( czekoladowy, karmelowy, nugatowy) tez ale wole te puszyste

czego nie tkne i nie lubie to seromakowca i sernikobrownie
          • hosta_73 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 27.12.22, 14:40
            "czego nie tkne i nie lubie to seromakowca i sernikobrownie"

A ja znowu bardzo takie lubię, zwłaszcza z czekoladowym ciastem smile
      • princesswhitewolf Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 23:12
        Tez nie lubis krakowskiego ale tez nowojorskiego bo za gesty. Nie jest zbity jak polskie ale tlusty i ciezki
      • raphidophora_tetrasperma Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 01:32
        Baskijski bez dwóch zdań jest najlepszy. Nagorszy to ten puchaty, wyrośnięty i suchy jak wiór. Chyba wiedeński?
    • cosmetic.wipes Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 22:36
      Najgorszy krakowski, zwłaszcza ze spieczonym wierzchem.
      Najlepszy nowojorski.
    • 7katipo Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 22:38
      Najgorszy - mój.
      Najlepszy- ten, o którym marzę.
      Mam wielką ochotę na dobry sernik... 😛
    • alpepe Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 22:38
      Najgorszy to z tendencją do pęcznienia w buzi. Człowiek chciałby przełknąć, a to rośnie i rośnie. Dlatego ciężkie suche i kwaśne to nie dla mnie.
      • mysiulek08 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 22:44
        o, to to, ciezki, zbity twarog, czesto kwaskowy i ta kwasnosc 'zabita' przez cukier, aromat smietankowy, do tego masa z maslem i namokniety ciastowy spod, w domysle kruchy, brrr
        a takie serniki piekla moja babcia, skadinad swietna kucharka i ciotka, ktorej drozdzowe bylo bezkonkurencyjne
        • alpepe Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 22:54
          Dlatego ja piekę coś, co jest lekkie jak chmurka i ma mało spodu. Je się toto niemalże jak ptasie mleczko, takie nic.
          • mysiulek08 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 22:56
            czytalam w ktoryms watku 😊 az takich budyniowochmurkowych tez nie lubie, najlepiej cos posrodku
            • alpepe Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 23:36
              Nie próbowałaś wink Akurat budyniu tam nie czuć, za bardzo zawalone kwaśną i słodką śmietaną big_grin
              • mysiulek08 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 23:50
                nie probowalam i nie sprobuje 🤣

budyn jako konsystencja 😉
                • alpepe Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 10:10
                  A to nie, to akurat nie ma konsystencji budyniu, jak Supernatural kocham!
                  • mysiulek08 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 13:21
                    no to musze Ci uwierzyc na slowo 🤣🤣

ps
                    musze stope reoperowac, wiec po raz piaty....
        • snakelilith Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 22:59
          O jesu, tak. To co opisujesz to dla mnie koszmar. Zbite, twarogowo-kwaśne, ciężkie jak nasączony wodą kamień, jak śniadanie, obiad i kolacja w jednym. Na szczęście tu gdzie mieszkam nikt takich nie robi i za doskonały "sernik" uchodzą śmietankowe torty. Ja robię coś pośrodku, lekkie, puszyste i bez masła. Za bakaliami w serniku nie przepadam, czasem kładę na górę wiśnie albo mandarynki.
        • princesswhitewolf Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 23:14
          Mysiulek nie opisuj tak dokladnie bo mi swieta popsujesz. Bylam dzis w polskiej piekarnii po makowiec dla babci i tam stalo pare odmian takich jakie idealnie opisalas 🤮
        • yuka12 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 23:53
          Takie serniki piekła teściowa, ale zamiast aromatu waniliowego/śmietankowego dodawała (a raczej dowalała) aromat migdałowy 🤢🤮. W dodatku twarogu (wiejskiego, kupowała na targu) nie mieliła dokładnie, a ucierała. Chyba tylko raz ten sernik był zjadliwy dla mnie, kiedy zapomniała dodać aromatu i wyszedł jej kruchy spód.
          • mysiulek08 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 00:00
            ucieranie sera recznie w makutrze to jest tajemnica dobrego nieopadajacego sernika 😊 moj kolega taki robil, z masa zoltek i recznie ubijana piana, bez migdalowego aromatu i bez spodu, echhh zeby mi sie chcialo 🤣
            • yuka12 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 00:30
              W makutrze tak. Ale nie kulką w misce 😁. Plastykowej. Wiem, bo widziałam nie raz przygotowania.
              Makutra należy wg teściowej do podobnych wynalazków jak mikser ręczny czy elektryczna maszynka do mięsa, o bardziej wyrafinowanych jak robot kuchenny nie mówiąc. Szkoda bo mama dużo gotuje, kiedyś często piekła i nie da sobie pomóc w postaci jakichkolwiek urządzeń czy rozwiązań ułatwiających/pomagających w kuchni.
          • bulzemba Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 13:31
            Ser "swojski" czytaj: cuchnący obesraną krową. - z czegoś takiego co ja bym wywaliła z kuchni chyba przez okno matka mojego ex piekła sernik. 🤮🤮🤮
            • yuka12 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 13:38
              Mam tak ze "swojską" śmietaną. Śmierdzi mi, dziwnie smakuje i najczęstszej utylizuję.
    • chococaffe Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 22:41
      najlepszy baskijski
      najgorszy - po prostu nieudany, bez względu na rodzaj
    • riskylea Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 22:44
      Najlepszy - mojej mamy - ser, rodzynki, migdały, jajka.; nowojorski.
      Nie cierpię serników puszystych, ze spodem i górą z ciasta.
    • biala_ladecka Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 22:44
      Najgorszy to ten z rodzynkami i skórką pkmarańczową.
    • jozefrobotnik Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 22:48
      Najgorsze to wszystkie te z ohydnym spodem z rozgniecionych ciastek
      • princesswhitewolf Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 23:15
        O tak te sa najstraszniejsze
    • zuzanna_a Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 22:48
      Z cala odpowiedzialnoscią, po przerobieniu setek sernikow, u siebie, u kogos, w knajpach -
      Jest cos co powala na lopatki i naprawde kazda osoba jaka go jadla a robilam na przerozne okazje dla roznych osob - mowila ze najlepszy w zyciu.

„sernik Olka gotuje”
      Wystarczy w jutuba wpisac.

To jest sztos smile
      Biore za to pelna odpowiedzialnosc. Mysle ze film sam to pokaze, ale w smaku to jest sernikowe 5 gwiazdek smile
      • ajr27 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 22:50
        Oj, nie kuś, bo jak się zawiodę, to Cię dorwę po świętach😉
        • zuzanna_a Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 23:03
          Melduje sie tu po swietach i wynagrodze ci jak bedzie zly, obiecuje smile
          Ja smaruje kajmakiem cieniutko tak jak ona mowi, ale bez tez spoko.
          Chyba najlepszy jest cieply taki do 4 h od pieczenia. Zreszta wystarczy komentarze poczytac pod filmem ze to nie tylko moje zdanie smile
          • ajr27 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 23:54
            Widziałam. Przepis wygląda bardzo dobrze, ale ja nie robię serników na spodzie, a dzieci uczulone na migdały, więc odpada.
      • mysiulek08 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 22:58
        a bez jutuba nie ma? nie znosze jutuberow kazdej masci, kuchennych szczegolnie
        • zuzanna_a Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 23:02
          No ale tam to pokazuje. I sa skladniki.
          Zrob jak mowi smile
          • mysiulek08 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 23:28
            wole zrezygnowac 🤣 upieke baskijski
          • mysiulek08 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 23:56
            e, nie, nie
            spod ciasteczkowy, bleee, twarogu z wiaderka nie mam, marscapone u mnie kosztuje majatek (kompletnie nie wart tych pieniedzy)
            • zuzanna_a Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 08:24
              Spod mozna zrobic normalny.
              Jak twarogu nie masz to w sumie chyba serniki odpusc smile
              Gdzie mieszkasz ze mascarpone 200g to majatek? 😀
              • mysiulek08 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 13:24
                spodow nie znosze, wiec nie pieke zadnych ze spodami

no, co ty nie powiesz, serniki tylko w PL dozwolone?? czas sie kulinarnie doksztalcic
      • biala_ladecka Re: Najlepszy i najgorszy sernik 25.12.22, 21:55
        Zrobiłam ten sernik.
        Żeby aż tak dupę urywał, to bym nie powiedziała, ale za szybkość i prostotę wykonania propsuję.
        Powtórzę na pewno.
    • damartyn Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 22:49
      Dla mnie najlepszy wiedeński z prawdziwego sera, najgorszy z masy z wiaderka.
    • koko8 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 22:59
      Najlepszy - nowojorski.
      Najgirszy, trudno powiedzieć - suchy, zbity i każdy ze spodem.
    • mayaalex Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 23:01
      Najbardziej lubie te na zimno, bez pieczenia. Chyba najlepszy jest dla mnie limonkowy ze spodem z ciastek speculoos. Chyba dla sernikowych purystek to jednak nie sernik wiec w takim razie wybieram baskijski smile
    • mid.week Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 23:03
      Zjem kazdy, krakowski i nowojorski, puszysty i zwarty, ze spodem i bez, nadziany bakaliami, owocami i smutnego golasa, polany lukrem, czekoladą albo posypany pudrem, kaloryczny i w wersji fit, i kazda wariacje jak seromak ♥️
      • szarmszejk123 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 16:10
        Dobrze, że to napisałaś, bo zaczęłam się w tym wątku czuć nie na miejscu:p
        Też zjem każdy, nie istnieje dla mnie niedobry sernik :p nawet taki z McDonald's mi smakuje 🤣
    • princesswhitewolf Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 23:11
      Wloski na poczatku z ricotty
      Potem mojej siostry
      Potem Fiandone, francuski sernik
      Potem lubie Ostakaka szwedzka
      Potem ten przypalany baskijski
      Potem japonski cotton cheesecake
      Potem filadelfijski
      Potem chicago bo jest kwaskowy na smietanie kwasnej

Potem ida polskie wszelakie ( sa twardawe a ja lubie lekkie i nie za geste)

Potem niemiecki kasekuchen niemiecki
      Potem serbik na zimno

Potem nowojorski bo jest gesty i takie mi nie podchodza

A potem wszystkie trzy warstwowe psedo serniki ze sklepu

• mysiulek08 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 23:58
        o, sernik na zimno, to nie sernik 😉 nie lubie, mam uraz z dziecinstwa
        • princesswhitewolf Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 00:12
          No mozna na marscapone i dlatego u mnie w dolnej czesci
          • mysiulek08 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 00:15
            jak mam tracic cenne ( cena u mnie z kosmosu) marscapone na sernik na zimno to pasuje, zreszta to nadal jest deser a nie ciasto 🤣
            • princesswhitewolf Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 10:15
              no deser. A ten na serku homogenizowanym to masakra bleee
              • mysiulek08 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 13:26
                kazdy sernik na zimno jest bbleee
                • princesswhitewolf Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 15:18
                  Przeciez tiramisu to sernik na zimno
            • solarpowerprincess Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 13:43
              Dlaczego u Was mascarpone drogie?
              • mysiulek08 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 14:55
                tego nie wiem, za to jest tylko wloskie
    • sueellen Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 23:21
      Lubię polski sernik z wkładką z ziemniaka i cukrem pudrem na wierzchu oraz new York cheesecake.

Nie lubię chyba żadnych innych. A I'm bardziej przekombinowane tym gorzej.. sernik ma być prosty.
      • damartyn Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 23:27
        I ja tez z tej opcji. Prosty sernik z dobrego gatunkowo sera, bez stu wariacji na temat.
      • konsta-is-me Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 00:18
        Sernik z ziemniaka ?
        Skąd wy bierzecie takie cudaki...
        • princesswhitewolf Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 00:25
          Wcale nie cudaki. Do wielu przepisow na sernik dodaje sie 2 lyzki maki ziemniaczanej, do innych budyn( czyli maka ziemniaczana i aromat) a jeszcze inni miela ser i ugotowanego ziemniaka.
          • konsta-is-me Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 00:30
            Ale maka ziemniaczana ma inne właściwości niż ugotowany ziemniak.
            Ziemniak roztarty i włożony do wody nie zrobi kleiku, jak mąka.
            • spirit_of_africa Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 11:38
              Do wiedeńskiego w niektórych przepisach jest ugotowany ziemniak, albo kasza manna albo mąka ziemniaczana.
          • snakelilith Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 00:31
            W przeciętnym budyniu jest mąka kukurydziana, nie ziemniaczana.
            • chicarica Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 01:55
              Ziemniaczana do sernika jest lepsza. Klasyczne budynie mialy ziemniaczana.
              • mysiulek08 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 02:08
                skrobia kukurydziana tez jest ok, ale skrobia nie maka kukurydziana
        • mysiulek08 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 02:04
          to stara szkola, oszczednosciowa tongue_out w klasycznej Kuchni Polskiej sa takie przepisy, jadalam takie, bywaly dobre ale tez bywaly zbite glinaste
          • kochamruskieileniwe Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 07:11
            No nie wiem, czy oszczędnościowa, biorąc pod uwagę liczbę jajek i ilość masła... Zwłaszcza obecnie 😝
            Ale fakt. To stara szkola.
            • mysiulek08 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 13:27
              to dla rownowagi, zeby gospodyni nie miala wyrzutow o te jajka i maslo 😊
        • sueellen Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 13:35
          konsta-is-me napisała:

> Sernik z ziemniaka ?
          > Skąd wy bierzecie takie cudaki...

Kuchnia staropolska

To klasyczny staropolski sernik. Babcia taki robiła i pół rodziny podchwyciło z prawa i z lewa. Najlepszy robi moja ciotka.
        • szarmszejk123 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 16:15
          Ziemniak pomaga sernikowi ( nie tylko sernikowi, bo np focaccia barese też jest z ziemniakiem) zachować wilgotność, nie wysycha tak szybko.
          • damartyn Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 23:37
            I go wiąże.
    • arthwen Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 23:27
      Odwrotnie tongue_out
      Orzechy w serniku to jakiś koszmar, za to jedyne serniki, które lubię, to na zimno, sernik na zimno z białą czekoladą jest mniam tongue_out
    • borsuczyca.klusek Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 23:31
      Byle nie z rodzynkami 🙄🤮

A mój ulubiony to sernik z rosą.
      • pade Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 09:56
        Widzę Borsuczyca, że mamy te same upodobaniasmile
        Miałam nie piec sernika, bo zrobiłam już seromak, ale chyba upiekę dla taty.
    • frozenwildberry Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 23:33
      O a ja mam kompletnie na odwrót. Nienawidzę królewskiego a kocham puszyste serniki, czekolada mi nie przeszkadza. W ogóle kiedyś bym mogła jeść co tydzień nawet sernik.
      Na święta za to tradycyjnie u nas sernik wiedeński z 10jaj na kruchym spodzie
    • 1matka-polka Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 23:39
      Sernik zjem, jak nie ma nic innego do jedzenia. Makowca nigdy nie jem.
    • yuka12 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 23:44
      Kupne słodkie ulepki sernikopodobne.
      Kwaśny, ciężki i silnie migdałowy sernik z grubą warstwą ciasta na margarynie.
      Oraz wszelkie podobne słodkie, ciężkie i przesadnie aromatyzowane cuda z dodatkiem sera i nazwą "sernik".
      A lubię sernik londyński (i inne pieczone w kąpieli wodnej), sernik mojej ciotki (pieczony, przepisu nie znam) oraz serniki na zimno w różnych odsłonach.
    • panna.nasturcja Re: Najlepszy i najgorszy sernik 22.12.22, 23:56
      Krakowski, ale tylko z rodzynkami.
    • sasha_m Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 00:02
      Nie przepadam za sernikiem, ale zjadłabym taki, który smakuje prawdziwym, tłustym, wiejskim serem, bez bakalii, a szczególnie skórki pomarańczowej, bez zapachu, kruchego spodu, lukru, polewy czekoladowej, owoców i dziwnych łączeń z innymi ciastami typu makowe czy brownie. Moja babcia robiła taki dobry sernik, ja nie umiem odtworzyć tego smaku.
      Serników na zimno też nie lubię.
      Swój robię jakiś tam, czasem nawet nie spróbuję, ważne, że innym smakuje.
      • mysiulek08 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 02:06
        to wlasnie robil moj kolega, ser 'od baby' makutra, kulka do ucierania i robil najlepszy sernik pod sloncem
    • celandine Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 00:22
      Najlepszy to taki bez spodu, nie za ciężki, nie za puszysty. Nie umiem zrobić, serniki mi nie wychodzą a zjadłabym każdy w tym momencie. Nie mam też gdzie kupić. Będę czytać wasze przepisy i się ślinić.
      • mysiulek08 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 00:34
        ten probowalas? robi sie go bez nabozenstwa smile i nie musi byc serek typu philadelfia, wrzucasz wszystko do misy robota i juz

mojewypieki.com/przepis/sernik-baskijski
        • yuka12 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 01:41
          Dzięki mysiulek, przepis idealny 😁.
          • mysiulek08 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 02:03
            no ba smile pieke w tortownicy, pieke w blaszce, w naczyniu zaro i wcale nie trzeba az tak cudowac z papierem jak Dorota pisze, ale tez zalezy od wielkosci tortownicy

na blaszce wychodzi gladki
            • alpepe Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 10:16
              Z wyglądu jak ten mój, tylko bez spodu big_grin
        • celandine Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 14:00
          o, wygląda super, tylko u mnie nie ma czego takiego jak śmietanka 36%, jest tylko taki produkt "śmietana do ubijania, która się składa w części z tłuszczu roślinnegosad, ciekawe czy bez tejgo wyjdzie ale i tak spróbuję po świętach go zrobić (na jutro już mam trzy ciasta, więc nie dam rady)
          • mysiulek08 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 14:55
            tak, smietanka do ubijania moze byc jak najbardziej, tez czasami kupuje taka
      • yuka12 Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 00:41
        Serników upiekłam/zrobiłam multum, bardzo różnych,
        więc wiem, jakie smakują rodzinie. Generalnie najprostsze 😂. Za to jestem kiepska w prezentowaniu wypieków lub takim upieczeniu, żeby można się było nimi pochwalić w pracy czy na kiermaszu 😀. Toteż piekę sporo ale wyłącznie dla najbliższych.
    • konsta-is-me Re: Najlepszy i najgorszy sernik 23.12.22, 00:23
      Każdy wilgotny i ciężki.
      Z wyjątkiem wiedeńskiego ,którego nie cierpię, podobnie jak krakowskiego ,w ogóle wszelkich piankowatych
      I b.lubie rodzynki i skórkę pomarańczową , nie cierpię czekolady, a już pomyśl o olejku migdałowym jest ohydny i szczęśliwie nigdy takiego nie jadłam. Za to pomysł że skórką cytrynową jest dobry, a nawet doskonały.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka