Dodaj do ulubionych

Warto się kłócić w święta!

23.12.22, 07:41
Artykuł z wyborczej:
wyborcza.pl/7,75410,29279268,trzy-sprawy-o-ktore-warto-poklocic-sie-w-swieta.html?utm_source=mail&utm_medium=newsletter&utm_campaign=poranny&NLID=140c4ee11aed3a18a396a663fdd3f67ed02236c93d56ed46a144ff8886fda981
Rzecz jasna, chodzi o dyskusję, nie o skakanie sobie do gardeł. Autor namawia do przedstawiania spokojnie sensownych argumentów itp. Jaka jest jednak szansa, że taka dyskusja nie zakończy się awanturą, lub co najmniej spięciem? Moim zdaniem w wielu domach mała.

Jak ktoś nie ma dostępu, to:

- Absolutnie nie namawiamy do wszczynania awantur przy wigilijnym stole, ale są sprawy, o które pospierać się warto, a nawet trzeba i nie chować głowy w pierogi. (...)
To co robić, kiedy wujek zacznie wygłaszać nad smażonym karpiem swoje prawdy o wojnie w Ukrainie, która nas za dużo kosztuje? Przecież to nie jest „jego wojna”, a uchodźcy dostają wszystko za darmo, jakbyśmy byli jacyś gorsi. Albo kiedy tenże wujek należy do entuzjastów płotu na granicy Białorusią i niewpuszczania pod żadnym pozorem „nielegalnych imigrantów podsyłanych nam tu przez Putina i Łukaszenkę”. A na koniec, wspomniany wujek ogłosi, że żadnych zmian klimatu nie ma, to wymysł polityków, chciwych korporacji i naukowców szukających sensacji.

To co? Dobry pomysł czy nie?
Moim zdaniem jednak nie, bo szanse na przekonanie kogoś zmanipulowanego przez TVP minimalne, za to na kłótnię spore.
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Warto się kłócić w święta! 23.12.22, 07:49
      A po co się kłócić? Najlepiej z tymi przypałami się po prostu nie spotykać. Po co iść do kogoś kto zaprasza takiego wujka, albo iść do takiego wujka?

Wszystkim zrobić cancel culture i jechać na święta na narty, a oni niech się naparzają sami ze sobą.
      • triss_merigold6 Re: Warto się kłócić w święta! 23.12.22, 08:16
        O tak, jestem za cancelowaniem z otoczenia fanatycznych eko sreko, szalonych wegan, agresywnych od końcowek identyfikacyjnych i w ogóle wędrownych głosicieli wszelkiej maści.
        • woman_in_love Re: Warto się kłócić w święta! 23.12.22, 09:20
          po wygranej opozycji, zlecę namierzenie cię po IP i wywalenie z roboty w tym twoim ministerstwie

na bezrobociu będziesz miała czas przemyśleć swoją rolę w społeczeństwie
      • chococaffe Re: Warto się kłócić w święta! 23.12.22, 10:24
        A po co się kłócić? Najlepiej z tymi przypałami się po prostu nie spotykać.

10/10
    • triss_merigold6 Re: Warto się kłócić w święta! 23.12.22, 08:12
      Skąd Ci przyszło do głowy, że takie poglądy to skutek przedawkowania TVP?
      Jestem entuzjastą szczelnego zabezpieczenia granicy (nie, płotu) i push backów, a TVP znam z memow, nie głosuje na PiS oraz - w przeciwieństwie do wielu ematek po świeżym odrzuceniu kościoła i religii - ateizm w kodzie kulturowym przekazuję kolejnemu pokoleniu, jak i mnie przekazano.
      • netlii Re: Warto się kłócić w święta! 23.12.22, 21:40
        Myślę podobnie.
        Gdyby omawiany wujek miał objawy przedawkowania TVP INFO to wręcz z pianą na ustach krzyczałby, że wojna na Ukrainie to nasza wojna, bo taki leci tam partyjny przekaz jednocześnie o kosztach przyjęcia uchodźców ani słowa by nie pisnął, wzruszyłby ramionami, gdyż taki Rachoń dostał instrukcje aby niewygodne kwestie przemilczeć.

Absurdalny ten temat.
    • mondaymorning1987 Re: Warto się kłócić w święta! 23.12.22, 08:17
      Jedna strona uważa, że tvp manipuluje, druga strona uważa, że tvn to zło, reszta każe wyłączyć odbiorniki i włączyć myślenie (część uważa, że tv klamie, bo ziemia jest płaska, część, że szczepionki to zło, część nie ma zdania). I jak tu żyć? 😂😭
    • mgla_jedwabna Re: Warto się kłócić w święta! 23.12.22, 08:59
      Przede wszystkim nie zapraszamy/ nie odwiedzamy osób, które wałkują tematy, o których tylko one same chcą rozmawiać. Jeśli do wujcia nie dociera, że bardziej interesuje mnie ząbkowanie dziecka kuzynki, nowe studia kuzyna i sanatorium babci, niż jego wywody, to niech je sobie wygłasza w przyszłym roku do ściany.
    • po_godzinach_11 Re: Warto się kłócić w święta! 23.12.22, 09:14
      Nie, to nie jest dobry pomysl.

Wchodzenie w tego rodzaju spory przy stole jest niemądre. Lepiej zmienić temat i poprosić o sól.
      • niemcyy Re: Warto się kłócić w święta! 23.12.22, 11:07
        Tak, życzyć takiemu wujkowi wszystkiego najlepszego, przełamać się z nim opłatkiem i łykać barszcz, ale nie otworzyć paszczęki, bo najważniejsze to zachować pozory. Wstyd, żeby nie było rodzinnej wigilii, nawet jeśli ta rodzina składa się z debili.
    • simply_z Re: Warto się kłócić w święta! 23.12.22, 09:31
      A nie kosztuje nas ta wojna?
    • 1matka-polka Re: Warto się kłócić w święta! 23.12.22, 10:05
      No to, co robić? Bo sie nie dowiedzialam....
      Poza tym tez jestem za niewpuszczaniem turystow Lukaszenki, za to na pozostale 2 tematy mam poglady, jak autor. 🙄
    • marzeka11 Re: Warto się kłócić w święta! 23.12.22, 10:21
      "Moim zdaniem jednak nie, bo szanse na przekonanie kogoś zmanipulowanego przez TVP minimalne, za to na kłótnię spore."
      Zabawne jest to przekonanie, że jedne media to robią; gówniane sa media tak ogółem, jeżeli w ogóle czasami obejrzę jakies wiadomości, to na PolsatNews.
      Gówniane na maksa jest i TVP (problem z kolei taki, że to media ogóle), jak i TVN- to dwa lustra.
      I sumie nie miałabym się o co pokłócić przy wigilijnym stole, bo nie wyobrażam sobie nie być w tej wojnie po stronie Ukrainy przeciwko wrażej rosji; nie widzieć problemów z klimatem (tyle że zabawne jest, gdy na "rozmowy o klimacie" prywatnymi samolotami zlatują się możni tego świata).
      Za to dziwi niezauważenie tego, jak putin i łukaszenka rozgrywają nielegalną imigrację- p.Ochojska, patrząc na jej wpisy na TT, a nie jakiś telewizyjny przekaz
    • panna.nasturcja Re: Warto się kłócić w święta! 23.12.22, 10:30
      Nie, to nie są sprawy do dyskusji w czasie rodzinnego wieczoru, z założenia ciepłego i przyjaznego, w czasie którego spotykają się pokolenia.
      Głupi pomysł.
      • pulcino3 Re: Warto się kłócić w święta! 23.12.22, 10:41
        Bardzo głupi, przy stole o polityce i religii nie powinno się rozmawiać.
        • marzeka11 Re: Warto się kłócić w święta! 23.12.22, 10:48
          pulcino3 napisała:

> Bardzo głupi, przy stole o polityce i religii nie powinno się rozmawiać.
          >
          Prawda? Taka oczywistość. Jest tyle dobrych tematów do rozmowy , także o tzw. zyciu. Dziś np. moja koleżanka z pracy ma pogrzeb swojego męża- współczuję jej bardzo tego, jak smutna będzie jej Wigilia.
          • po_godzinach_11 Re: Warto się kłócić w święta! 23.12.22, 10:53
            marzeka11 napisała:

> pulcino3 napisała:
            >
            > > Bardzo głupi, przy stole o polityce i religii nie powinno się rozmawiać.
            > >
            > Prawda? Taka oczywistość. Jest tyle dobrych tematów do rozmowy , także o tzw. z
            > yciu. Dziś np. moja koleżanka z pracy ma pogrzeb swojego męża- współczuję jej b
            > ardzo tego, jak smutna będzie jej Wigilia.

I o tym pogrzebie będziesz rozmawiać przy wigilijnym stole?
            • marzeka11 Re: Warto się kłócić w święta! 23.12.22, 11:11
              Nie, ale zawsze zapalam w domu przy Wigilii lampki, bo nie żyją i moi rodzice, i moi teściowie, obecnie jestem w wieku zmarłej Mamy, a o 13 lat starsza od śp. Taty. O zyciu, ulotności, przemijalności, której część ludzi na różne sposoby próbuje zaprzeczyć.
          • panna.nasturcja Re: Warto się kłócić w święta! 23.12.22, 10:56
            A co ma jedno z drugim wspólnego? Będziesz na rodzinnej wigilii opowiadac o pogrzebie męża koleżanki?
    • dreg13 Re: Warto się kłócić w święta! 23.12.22, 11:00
      Kłótnie w ogóle są głupie. Ja się zgadzam, tylko bardziej. W wojnie jestem po stronie wywalenia wszystkich Ukraińców z Polski i zakonczenia tego polubownie, z zyskiem dla ruskich. A najlepiej jak wroci zsrr i my pod ich twardą łapą wylądujemy.
      Do imigrantów należy strzelać, nawet do dzieci.
      A zmiany klimatu? Ha, ja nawet żadnych śmieci nie segreguję. Antybiotyki niezużyte, ktorych uzywam na bol gardla, wylewam do kibla, smieci do lasu, tak samo baterie. A oponami palę w kominku.
      Z radością potem obserwuję, jak dyskusja ze mną zamiera.
    • stephanie.plum Re: Warto się kłócić w święta! 23.12.22, 13:10
      choć nie podzielam absolutnie żadnego z w/wym. poglądów wujka, to jakoś tak chętniej z nim bym pogadała niż z autorem tego cytatu...
    • anorektycznazdzira Re: Warto się kłócić w święta! 23.12.22, 14:21
      Ale że na spotkaniu rodzinnym, zwykle mającym miejsce raz czy dwa w roku, siedząc przy stole, zamiast się skupić na dobrym jedzeniu i odświeżeniu wiedzy co u kogo słychać- trzeba wałkować politykę i to na poziomie trollo-memów?
      To chyba dla masochistów porada?
    • primula.alpicola Re: Warto się kłócić w święta! 23.12.22, 14:24
      Przy świątecznych stołach nie zaczynam rozmów na kontrowersyjne tematy, ale jeśli wujek zacznie i przesadzi, to na pewno nie ugryzę się w język.
    • czarna_kita Re: Warto się kłócić w święta! 23.12.22, 17:48
      U nas na spędach rodzinnych panują dwa przykazania.
      1. Nie rozmawiamy o polityce.
      2. Nie rozmawiamy o religii.
      I takim sposobem nikt się nie kłóci.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka