Dodaj do ulubionych

co ja mogę zrobić? telefon i nękanie

23.12.22, 12:08
Jakieś dwa lata temu się zaczęło i trwa średnio dwa razy w tygodniu. Wydzwaniają do mnie firmy windykacyjne i szukają Michała X. Mam go podawać do telefonu bądź podać jego dane. Nie znam telefon mój od lat 10 co najmniej.
Czy ja mogę cokolwiek zrobić poza zmiana numeru? Naprawdę czuje się nękana.
Obserwuj wątek
    • po_godzinach_11 Re: co ja mogę zrobić? telefon i nękanie 23.12.22, 12:12
      Nie możesz blokować numerów?
      • anilorak174 Re: co ja mogę zrobić? telefon i nękanie 23.12.22, 13:35
        To gofno daje, bo dzwonia z kolejnych i kolejnych.
        Najgorsze są te firemki windykacyjne, bo nie rozumieją, że to pomyłka, dopiero postraszenie policja pomaga.
        Jakoś banki czy inne instytucje potrafią od razu przyjąć to do wiadomości (mój obecny nr mam od 20 lat, zdarzyło się 6 lat temu że zadzwonila pani z banku szukając jakiegoś faceta i jedna informacja wystarczyla. Tak samo jakiemuś przeglądowi wędkarskiemu, który wysyłał mi snsowe ponaglenia zapłaty za prenumeratę).
    • lilia.z.doliny Re: co ja mogę zrobić? telefon i nękanie 23.12.22, 12:13
      Spytaj skadcmaja twój numer, konkretnie
    • z_lasu Re: co ja mogę zrobić? telefon i nękanie 23.12.22, 12:19
      Ja postraszyłam zgłoszeniem nękania na policję, wystarczyło. A, wcześniej zidentyfikowałam firmę, bo jeden z dziesiątków numerów, z których dzwonili, dał się znaleźć w necie jako firma windykacyjna.
    • auksencja15 Re: co ja mogę zrobić? telefon i nękanie 23.12.22, 12:24
      Miałam podobnie. Powiedziałam ze zgłaszam gnoi na policję, bo to nękanie. Odpuścili od razu.
    • marzeka11 Re: co ja mogę zrobić? telefon i nękanie 23.12.22, 12:30
      Blokować. Od razu.
    • lauren6 Re: co ja mogę zrobić? telefon i nękanie 23.12.22, 12:36
      Poproś o imię, nazwisko, firmę i zgłoś nękanie na policji.
      • z_lasu Re: co ja mogę zrobić? telefon i nękanie 23.12.22, 23:10
        Zazwyczaj nie przedstawiają się i nie podają nazwy firmy.
    • turbo_sniezynka Re: co ja mogę zrobić? telefon i nękanie 23.12.22, 12:39
      Zrob to co radzą dziewczyny, powiedz ze zgłosisz na policję jako nękanie. Obecny nr telefonu mam od ok 8 lat. Pierwsze 3-4 lata mialam regularnie telefony z firm windykacyjnych, które szukały pana Marka z Braniewa i jeszcze jakiejś babki. Czasami wystarczyło ze powiedzialam, że nie znam tego pana/pani, więcej nie dzwoniło. Ale zdarzało się, że jakieś upierdliwce mimo wszystko nalegali, żeby Pan Marek podszedł do telefonu. Albo mowili zebym podała swoje dane, tj. imię, nazwisko i pesel(!!!!!!!). Wtedy mowilam, że to próba wyłudzenia danych i zgłoszę na policję.
      Każdy konsultant belkotla nazwę firmy, nieraz musialam prosić o powtórzenie 5 razy a i tak nie rozumiałam.
      Ktoś tez kiedyś podawał mój numer do jakichś subskrybcji, dostawałam smsy.
      Od ok 5 lat mam już spokój.
    • turzyca Re: co ja mogę zrobić? telefon i nękanie 23.12.22, 12:51
      "Zgodnie z RODO zgłaszam chęć zmiany danych osobowych i wycofanie mojego numeru telefonu xxx xxx xxx z Państwa bazy danych. W razie ponownego kontaktu poinformuję UOKiK i zgłoszę nękanie na policję. Poproszę o potwierdzenie przyjęcia zlecenia zmiany moich danych osobowych."
      Jak gadają o czymkolwiek innym to znowu "proszę o potwierdzenie przyjęcie zlecenia zmiany moich danych osobowych w postaci usunięcia mojego numeru telefonu z państwa bazy danych", zacięta taśma, aż w końcu ktoś wygłosi komunikat, że skasują Twój numer.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: co ja mogę zrobić? telefon i nękanie 23.12.22, 17:28
        To nic nie da, inna jest podstawa przetwarzania w tym wypadku. Gdyby taki wytrych istniał, to każdy dłużnik (nie mówię, ze autorka nim jest), po prostu by prosił o usunięcie danych.
        • taje Re: co ja mogę zrobić? telefon i nękanie 23.12.22, 23:02
          No ale autorka nie jest dłużnikiem.
    • turbinkamalinka Re: co ja mogę zrobić? telefon i nękanie 23.12.22, 13:03
      Miałam podobnie. po 10 telefonów dziennie. Pani mnie poinformowała, że "w trosce o pani dobro rozmowy są nagrywane. Bardzo mnie to ucieszyło. Powiedziałam jej, że ja też nagrywam, bo mam dość nękania. Poprosiłam panią żeby w takim razie przedstawiła się, powiedziała jeszcze raz wyraźnie z jakiej firmy dzwoni, ponieważ jeśli jeszcze raz jakiś kretyn z ich firmy zadzwoni zgłaszam nękanie, bo ile można powtarzać że ja żadnej Julity nie znam.
    • unikotka Re: co ja mogę zrobić? telefon i nękanie 23.12.22, 13:12
      Można jeszcze to zlecić prawnikowi do załatwienia.
      • koronka2012 Re: co ja mogę zrobić? telefon i nękanie 23.12.22, 22:51
        unikotka napisała:

> Można jeszcze to zlecić prawnikowi do załatwienia.

Jasne i zapłacić 500 zł za pełnomocnictwo…
    • anilorak174 Re: co ja mogę zrobić? telefon i nękanie 23.12.22, 13:31
      Dopytaj o nazwisko dzwoniacego i nazwę firmy i poinfirmuj, że zglaszasz na policję nękanie, bo wielokrotnie informowałas, że to pomyłka.
      Miałam taką sytuację, telefony po 2 razy dziennie, zapowiedziałam, że zgłaszam nękanie i telefony ustały.
    • eglantine Re: co ja mogę zrobić? telefon i nękanie 23.12.22, 13:52
      Do mnie od pół roku dzwonią boty z jakiejś zielonej przyszłości czy coś w ten deseń. Przekonane, ze dzwonią do pani Anny z lubelskiego, która oczywiście mieszka w domu jednorodzinnym. Czyli kompletnie kulą w płot. Blokowałam numer, dzwoniły z kolejnego. Ostatnio żądanie usunięcia z bazy danych chyba wreszcie dotarło, bo od jakiegoś czasu cisza. Oby.
    • borsuczyca.klusek Re: co ja mogę zrobić? telefon i nękanie 23.12.22, 13:54
      Postrasz, że ich nagrasz i zgłosisz nękanie na policję. U mnie pomogło.
    • livia.kalina Re: co ja mogę zrobić? telefon i nękanie 23.12.22, 14:42
      Miałam dokładnie taką sama sytuację. Dzwonili do mnie po kilkanaście razy dziennie, pierwszy raza o 7 rano, ostatni o 22. W sprawie sąsiada, który mieszkał ze mna na klatce 30 lat temu. A 15 lat temu poprosiłam mamę, żeby poszła do sąsiada i przekazała od nich info. W międzyczasie moja mama już umarła. A ci zaczęli do mnie znowu wydzwaniać. Blokowanie nic nie dało bo dzwonili z różnych numerów. Dokładnie to getback.

W końcu powiedziałam, ze zgłoszę nękanie na policję, ze nie znam tamtego człowieka, nie mam z nim kontaktu, nie mieszkam w tamtym mieście i nie mam żadnych długów. Jeszcze jeden telefon i idę na policję. I o dziwo pomogło.
    • gama2003 Re: co ja mogę zrobić? telefon i nękanie 23.12.22, 15:00
      Znam z otoczenia sytuację, gdzie firma windykacyjna dostała i potwierdziła, że dostała, pisemka od prawnika nękanej osoby.
      Z żądaniem podstawy prawnej do egzekwowania rzekomego długu. Klient chciał wiedzieć co to za dlug, decyzję sądu, cokolwiek by sprawę wyjaśnić. I echo. Kilka pisemek i echo.
      Za to latami telefony z domaganiem się spłaty. Na informację, by kontaktowali się przez prawnika, mają pisemka plus kontakt chętnie jeszcze raz będzie podany i w razie uzasadnienia roszczeń dług będzie zapłacony, osoba po drugiej stronie słuchawki na chwilę milkla po czym od nowa.

Skończyło się informacją o zgloszeniu nękania na policję. A i tak co jakiś długi czas dzwonią.

• eliszka25 Re: co ja mogę zrobić? telefon i nękanie 23.12.22, 15:01
      U mnie też pomogło postraszenie policją. Wprawdzie nie była to firma windykacyjna tylko dzwoniący chcieli rozmawiać „abałt jor kompjuter”, z mocnym indyjskim akcentem. Początkowo mówiłam, że nie jestem zainteresowana, ale jak mi zaczęli wydzwaniać po kilkanaście razy dziennie, to powiedziałam, że nie jestem zainteresowana, żądam usunięcia moich danych z ich bazy natychmiast, a jak ktoś od nich zadzwoni do mnie jeszcze raz, to zgłaszam na policję nękanie. Pomogło i od tamtej pory żaden „abałt” do mnie nie dzwonił.

Przy następnym telefonie stanowczo zażądaj usunięcia swoich danych z ich bazy i postrasz policją.
      • novembre Re: co ja mogę zrobić? telefon i nękanie 23.12.22, 23:00
        Rok temu zadzwonili do mnie na stacjonarny do biura! Jakiś indyjski akcent powiedział, że dzwoni z migros (sieć spożywcza w CH) i ju hev a problem łiw jor kompjuter! Wybuchłam śmiechem i chyba uraziłam go dogłębnie, bo więcej nie zadzwonił.
    • szarmszejk123 Re: co ja mogę zrobić? telefon i nękanie 23.12.22, 15:15
      Postrasz policją,może pomoże.

Ja mam inną dziwną sytuację telefoniczną. Że dwa razy w miesiącu, na holenderski numer dzwonią mi z Niemiec i szukają Przemka. I ostatnio koleś po drugiej stronie słuchawki twierdził, że przecież wczoraj dzwonił na ten numer i odebrał Przemek, więc jak to możliwe, że to nie jest numer Przemka?
      A ja się zastanawiam, jakim cudem Przemek mógł odebrać mój telefon?:p hm? 🤔
    • woman_in_love Re: co ja mogę zrobić? telefon i nękanie 23.12.22, 15:48
      To mi przypomniało, jak kiedyś mieszkali obok nas studenci, którzy imprezowali, a właściciel chaty miał na to wywalone.

Aż załatwiliśmy sobie jego adres i numer telefonu i też zaczęliśmy go nękać w noce, w których nie dało się spać, bo jego studenci imprezowali.

Aż by się prosiło o załatwienie sobie danych właściciela firmy i podawanie jego numeru wszędzie smile.
      A najlepiej jego matki, żeby wykitowała za urodzenie takiego dna.
    • nastjaa Re: co ja mogę zrobić? telefon i nękanie 23.12.22, 17:42
      Miałam podobnie, córka użytkowała numer, który wcześniej miał jakiś dłużnik. Dochodziło do kilkudziesięciu połączeń tygodniowo. Poświęciłam kiedyś kilka godzin i zadzwoniłam na wszystkie te numery (zapewne część z nich to jedna firma i pewnie odbierali koledzy z biurek obok siebie),że nękają moje 10 letnie dziecko i jeżeli to się nie skończy, to zgłaszam sprawę na policję. Nigdy już nie zadzwonił nawet jeden z tych telefonów.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka