s12345s
23.12.22, 16:34
Z artykułu:
"Tymczasem na jednej z grudniowych lekcji religii w jednej z pierwszych klas katecheta miał źle wypowiadać się na temat Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. W odczuciu uczniów - jak mówią - "spluł" WOŚP. Do ucznia, który popiera działania Jurka Owsiaka, miał m.in. powiedzieć, że wstąpił w niego szatan. "
"Następnego dnia jeden z uczniów przyniósł do szkoły 50 czerwonych serduszek WOŚP. W odpowiedzi na słowa katechety młodzież okleiła klasę serduszkami, m.in. krzesła, ławki i ściany. Serduszka mieli też na sobie. Nauczyciel religii, kiedy to zobaczył, kazał im wszystkie serduszka odkleić, ale zamiast tego uczniowie wyszli po prostu z klasy. Serduszka WOŚP uwiecznili na zdjęciach robionych tak, żeby nauczyciel tego nie zauważył. "
"- Te serduszka wzięły się ze sprzeciwu wobec słów katechety o WOŚP - podkreśla jeden z uczniów."
"Na początku roku szkolnego na religię nie chodziły tylko dwie osoby z tej klasy, w tym uczeń z Ukrainy. Teraz na religię nie chodzi już niemal połowa uczniów. W pierwszych klasach religia jest dwa razy w tygodniu, a do tego w środku planu lekcji, wciśnięta między informatykę a język angielski albo fizykę i wychowanie fizyczne. Uczniowie, którzy nie uczęszczają na katechezę, muszą w tym czasie siedzieć w czytelni. "
Natomiast dyrekcja szkoły nie potwierdza tej sytuacji.
'Otrzymaliśmy odpowiedź, w której czytamy: "Wicedyrektorka ds. dydaktycznych przeprowadziła rozmowę wyjaśniająca z katechetą. Odbyła się również rozmowa z uczniami i uczennicami uczęszczającymi na religię, którą przeprowadziłam osobiście w obecności Szkolnej Rzeczniczki Praw Ucznia. Nie potwierdzono opisywanej sytuacji. Do dziś nie wpłynęła żadna skarga od rodziców".
- Żadne zdjęcia też do mnie nie wpłynęły - podkreśla w mailu dyrektorka. - Sala jest czysta."
Ciekawi mnie wobec tego, jak wygląda prawda.
trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,29282233,katecheta-na-lekcji-religii-splul-wosp-reakcja-uczniow-okleili.html?_ga=2.11875508.1832182207.1671138049-1656263723.1666340859#S.editors_pick_article-K.C-B.1-L.3.zw