Dodaj do ulubionych

Głupi katecheta i super młodzież - kto kłamie?

23.12.22, 16:34
Z artykułu:

"Tymczasem na jednej z grudniowych lekcji religii w jednej z pierwszych klas katecheta miał źle wypowiadać się na temat Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. W odczuciu uczniów - jak mówią - "spluł" WOŚP. Do ucznia, który popiera działania Jurka Owsiaka, miał m.in. powiedzieć, że wstąpił w niego szatan. "

"Następnego dnia jeden z uczniów przyniósł do szkoły 50 czerwonych serduszek WOŚP. W odpowiedzi na słowa katechety młodzież okleiła klasę serduszkami, m.in. krzesła, ławki i ściany. Serduszka mieli też na sobie. Nauczyciel religii, kiedy to zobaczył, kazał im wszystkie serduszka odkleić, ale zamiast tego uczniowie wyszli po prostu z klasy. Serduszka WOŚP uwiecznili na zdjęciach robionych tak, żeby nauczyciel tego nie zauważył. "

"- Te serduszka wzięły się ze sprzeciwu wobec słów katechety o WOŚP - podkreśla jeden z uczniów."  

"Na początku roku szkolnego na religię nie chodziły tylko dwie osoby z tej klasy, w tym uczeń z Ukrainy. Teraz na religię nie chodzi już niemal połowa uczniów. W pierwszych klasach religia jest dwa razy w tygodniu, a do tego w środku planu lekcji, wciśnięta między informatykę a język angielski albo fizykę i wychowanie fizyczne. Uczniowie, którzy nie uczęszczają na katechezę, muszą w tym czasie siedzieć w czytelni. "

Natomiast dyrekcja szkoły nie potwierdza tej sytuacji.

'Otrzymaliśmy odpowiedź, w której czytamy: "Wicedyrektorka ds. dydaktycznych przeprowadziła rozmowę wyjaśniająca z katechetą. Odbyła się również rozmowa z uczniami i uczennicami uczęszczającymi na religię, którą przeprowadziłam osobiście w obecności Szkolnej Rzeczniczki Praw Ucznia. Nie potwierdzono opisywanej sytuacji. Do dziś nie wpłynęła żadna skarga od rodziców".

- Żadne zdjęcia też do mnie nie wpłynęły - podkreśla w mailu dyrektorka. - Sala jest czysta."

Ciekawi mnie wobec tego, jak wygląda prawda.

trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,29282233,katecheta-na-lekcji-religii-splul-wosp-reakcja-uczniow-okleili.html?_ga=2.11875508.1832182207.1671138049-1656263723.1666340859#S.editors_pick_article-K.C-B.1-L.3.zw
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Głupi katecheta i super młodzież - kto kłamie 23.12.22, 16:41
      Ciekawi mnie wobec tego, jak wygląda prawda.

Ale po co ci ta wiedza "jaka jest prawda"?
    • cegehana Re: Głupi katecheta i super młodzież - kto kłamie 23.12.22, 16:44
      Trudno mi uwierzyć, że młodzież tak świadomie i sprawnie organizująca akcje protestacyjną po jednym incydencie jednocześnie tak chętnie i bezrefleksyjnie chodziła na tę religię przed incydentem. Pewnie historia ma znacznie więcej wątków + postepujaca wśród młodzieży laicyzacja.
    • anorektycznazdzira Re: Głupi katecheta i super młodzież - kto kłamie 23.12.22, 17:28
      W dużym mieście wojewódzkim w szkole ponadpodstawowej na religię nie chodziło tylko dwóch uczniów z czego 1 z Ukrainy?
      big_grinbig_grinbig_grin
      kto w to uwierzy.
      • bazia_morska Re: Głupi katecheta i super młodzież - kto kłamie 23.12.22, 17:38
        Jednak to się zdarza. W Łodzi, na poczatku podstawówki w klasie mojej corki nie chodzilo 6,7 osób, w klasie 8 to było juz 18 osob (na 24). Liceum zaczęła w Gdyni, pytam ją ile osób chodzi na religię, z ona na to, że 28 z 30, bo zależy im na bierzmowaniu. Teraz, po dwóch latach na religię nie chodzi jedynie 1/3 uczniów.

• anorektycznazdzira Re: Głupi katecheta i super młodzież - kto kłamie 23.12.22, 17:41
          oficjalne statystyki już rok temu wyglądały tak:
          nauka.trojmiasto.pl/Ilu-uczniow-w-Trojmiescie-chodzi-na-religie-i-etyke-Niewielu-chetnych-na-katecheze-n160213.html
        • anorektycznazdzira Re: Głupi katecheta i super młodzież - kto kłamie 23.12.22, 17:49
          A dlaczego nie mieli bierzmowania w VIII klasie??? To chyba po pandemii było, bo to nie jest normalna sytuacja.
          • la_mujer75 Re: Głupi katecheta i super młodzież - kto kłamie 23.12.22, 18:34
            No, co Ty? Im później, tym owieczki dłużej muszą chodzić.
            Już za moich czasów (ja rocznik 75', jak widać) najpierw mówiono, że w VIII klasie, potem, że w I klasie L.O, a potem, że dopiero w IV.
            Rok temu syn szwagra zaczął liceum. Nie chciał chodzić na religię, ale go starzy zmuszali, więc zaczął łapać 1 za 1. W końcu starzy zgodzili się go wypisac, ale pod warunkiem, że zrobi bierzmowanie. Gdzies tam znaleźli roczny "kurs".We wrześniu tego roku miał to bierzmowanie. On zadowolony i starzy zadowoleni...
          • bazia_morska Re: Głupi katecheta i super młodzież - kto kłamie 23.12.22, 18:50
            Nie nam pojęcia, nie znam zwyczajów KK.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka