kura17 23.12.22, 22:07 nie przepadam za slodkim i za ciastami - ale bita smietane (bez cukru) uwielbiam. macie jakies ulubione ciasta lub desery na bazie bitej smietany? zjadlabym cos w swieta cos prostego, prosze - pavlowej robic nie bede ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
extereso Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:09 Ja uwielbiam tzw ptasie, czyli torcik na bazie galaretki i bitej. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:29 a to sie robilo z mleka slodzonego i smietanki? plus galaretka w kostke? nie lubilam ale tak jakos pamietam Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:11 Deser a'la tiramisu na bazie bitej śmietany + mascarpone. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:12 linki kochanenkie, albo chociaz cala poprawda nazwa Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:14 Mój to torcik ptasie mleczko, wersja owocowa lub czekoladowa, przepisy jak wpiszesz w wyszukiwarkę ⭐ Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:46 Nie mam linka. Robię tak: Biszkopty naczam mocną kawą Ubijam 400ml kremówki, dodaję mascarpone, a na końcu powoli wlewam alkohol (ja lubię dodać ajerkoniak) Przekładam w płaskim naczyniu z biszkoptami. Na wierzchu posypuję kakao. I do lodówki, żeby przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:11 rurki z kremem (=bitą smietaną) Irish coffee Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:13 lody zrob 🤣 proste sa a bezlodowo kupujesz gotowe bezy, curd z mango albo marakui albo klasyczny lemon, ubijasz smietane i jedziesz: warstwa bezikow, warstwa curdu, bita smietana, mozna tez delikatnie przemieszac i juz, tylko trzeba szybko zjesc albo krem sultanski, klasyk prl 😎 dobre kakao, tak ze 2-3 lyzeczki (zalezy od ilosci smietany) rozcierasz z rumem/koniakiem i lyzka smietanki, smietanke ubijasz, dodajesz mase kakaowa i dalej co masz pod reka: posiekane orzechy, migdaly, namoczone w alkoholu rodzynki, zurawine, daktyle, skorke pomaranczowa, gruba starta gorzka czekolade Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:17 o rany! pamiętam, to było przepyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:29 Ja zawsze żałuję , że mnie ominęło 😁 Chyba że jadłam, tylko nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:07 O masz, ja myslalam ze jestem jedynym dzieckiem z PRL które nie zna kremu sułtańskiego Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:09 Ja też nigdy nie jadłam. Ale kurczę, może spróbuję zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 00:15 Ja już sobie wpisałam do kalendarza listę zakupów na 27 grudnia Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 00:18 Nie kus mnie, mam kamicę żółciowa i mi nie wolno 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:18 O matko. Ktoś jeszcze oprócz mnie lubi krem sułtański 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:27 pewnie, ze lubi, a lokalsi jak lubia 😉 jak nie chce mi sie robic ciasta to serwuje na deser krem sultanski na bogato Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:43 Dziewczyny do wzięcia - Krem Sułtański ( PROJECTOR ) 😂😂 A ja nigdy nie jadłam 🥺 Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:50 też mi się z tym kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:53 🤣 klasyka kremu sultanskiego 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 00:04 "dlaczego płaczesz?" Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_4 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 12:05 Ja uwielbiam 😍 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:19 te dobrosci to juz tylko delikatnie mieszasz albo cos w stylu tiramisu biszkopty, moga byc okragle, skrapiasz mocnym naparem kawy z solidnym chlustem amaretto, na to bita smietana i znowu biszkopty, posypujesz kakao wuzeta: gotowy czekoladowy biszkopt, grubo bitej smietany, posypane grubo starta czekolada miedzy biszkoptem a smietana moga byc wisnie bez pestek z kompotu pomacerowane w wisniowce albo kirszu Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:42 mysiulek08 napisała: > > wuzeta: > > gotowy czekoladowy biszkopt, grubo bitej smietany, posypane grubo starta czekol > ada > miedzy biszkoptem a smietana moga byc wisnie bez pestek z kompotu pomacerowane > w wisniowce albo kirszu > Jak z wiśniami to nie wuzetka ale Black Forest mojewypieki.com/przepis/tort-szwarcwaldzki-black-forest-cake I u nas będzie na święta, uwielbiamy, jest taki lekki, mało słodki, mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:20 nie wuzetka a wuzeta, z wariacjami 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:22 eton mess albo ten krem sultanski bym zjadla!! Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:16 Ja z deserów na bitej śmietanie lubię Eaton Mess, śląską kopę i krem sułtański ( ten ostatni wiadomo jest z kakao). Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:19 Najszybciej, to pupujesz lody marki Mövenpick o smaku Schwarzwälder Kirsch (jutro w Rewe) i ubijasz do tego śmietanę. Posypujesz potartą gorzką czekoladą. Polecam też smak Maple Walnuts. Oba smaki pasują do świąteczno- zimowej okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:23 te orzechowe znam i czasami kupuje - ale oprocz mnie nikt ich nie je - zepsuja sie, nim przejem tych pierwszych nie lubie, w ogole za lodami nie przepadam. jem tylko dziwaczne smaki - z rozmarynem albo gorzka czekolada z chili i skorka pomaranczowa ... albo lody-pasztetowka (dla psow) LOL Odpowiedz Link Zgłoś
faustine Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:23 ciasto leniwej synowej. Pół godziny roboty Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:25 lody tez Ci podesle 😊 pol litra smietanki, puszka slodzonego mleka (okolo 400ml) , alkohol w zaleznosci od smaku lodow i dodatki typu kakao, kawa (rozpuszczalna), moze byc nutella czy czekolada biala lub gorzka ale to juz wiecej zachodu smietanke ubijasz na sztywno z solidna lycha kawy rozpuszczalnej, dodajesz mleko i chlust likieru kawowego, wykladasz do pojemnika, mrozisz przez noc, bez zadnego mieszania w trakcie ! kakaowego podobniem tylko zamiast kawy, kakao roztarte z rumem Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:30 nie przepadam za lodami - na pewno nie bede robic, sorry PS po swietach wezme sie za zakupy dla Ciebie (na razie mam lekka masakre w domu) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:36 moze komus sie przydza przepis przy okazji nie ma pospiechu, moze byc nawet po nowym roku 😘 Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 26.12.22, 11:48 Mnie się przyda Twój przepis na lody. Dzięki wielkie, że tu wrzuciłaś Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:28 dla mnie wlsnie świąteczne łamańce - uwielbiam połączenie maku i bitej smietanki Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:35 Owoce pod kruszonka na ciepło z lodami i bitą śmietaną. Uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:38 Bardzo dobre jest polaczenie gruszek, speculoos i bitej najlepiej crème fraîche - gruszki usmazyc w plasterkach na masle z cukrem, speculoosy zmiksowac, w szklaneczkach albo na talerzach. Swietny jest tez millefeuille ananas/bita smietana z wanilia- ananasa pokroic jak na carpaccio i ulozyc wiezyczke poprzekladana smietana. Odpowiedz Link Zgłoś
forsythia Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:56 Rozgotowane jabka, na to pokruszone/rozgniecione makaroniki i na wierzch bita smietana. Uwielbiam! Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:57 Ja mam jeszcze jeden przepis. Kiedyś już podawałam. Krem Bellini z prosecco i brzoskwiń: 250 g brzoskwiń (słoik, albo puszka) miksujesz (bez soku z konserwy), do rondla, dodajesz 2-3 łyżki cukru i 1/4 l prosecco (albo innego wina musującego w typie sekt). Zagotowujesz. Wcześniej w 6 łyżkach prosecco rozpuszczasz 1 paczkę budyniu o smaku śmietankowym (Dr. Oetker) i jedną łyżkę (15g) skrobi kukrydzianej (może być łyżka budyniu z drugiej paczki). Do gotujących brzoskwiń z prosecco wlewasz budyń, gotujesz mieszając 1 minutę. Studzisz krem w lodówce, rozbijasz mikserem albo przecierasz przez sito. Ubijasz 250 g śmietany, mieszasz z kremem. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:01 a cos kwaskowatego? z cytryna/limonka? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:21 jak wyzej: bezy, lemond curd, bita smietana, jak ma byc kwaskowato to sok i skorka z limonki do smietanki Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:23 Nela Rubinstein miala w swojej ksiazce przepis na krem cytrynowy, byl na bank ze smieranka, pozniej poszukam Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 10:46 Uwielbiam sobie podczytywać "Kuchnię Nelli". Te opisy jak na palniku w hotelu pichciła wykwintne kolację. Cudne i apetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 25.12.22, 08:27 Z malinami...pyszotka...❤ Odpowiedz Link Zgłoś
zuzi.1 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 25.12.22, 21:29 Malinowa chmurka:www.kwestiasmaku.com/przepis/malinowa-chmurka Odpowiedz Link Zgłoś
dvdva Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:04 Rhubarb fool ale nie sezon na rabarbar. Uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:07 Ja też uwielbiam wszystko z bitą śmietaną i też byle nie za słodka. Pewnie Ci nie pomogę ale bardzo lubię na przykład rurki z bitą śmietaną (chyba tylko polski wynalazek?) albo belgijskie gofry z bitą śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:29 taje napisała: > Pewnie Ci n > ie pomogę ale bardzo lubię na przykład rurki z bitą śmietaną (chyba tylko polsk > i wynalazek?) Nie tylko polski. W pół. Niemczech je się rurki z bitą śmietaną w Nowy Rok, dlatego nazywają się nawet Neujährchen i właśnie teraz można wszędzie te waflowe rurki do napełnienia kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:47 To zazdroszczę, w Luksemburgu, niby za miedzą, ale rurek nie uświadczysz. Za to na świątecznych jarmarkach bywają belgijskie gofry, z takim jakby lekko roztopionym środkiem (nie umiem tego dobrze nazwać ale są pyszne) i z bitą śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 00:26 taje napisała: > To zazdroszczę, w Luksemburgu, niby za miedzą, ale rurek nie uświadczysz. To może być, że to specjalność z północy Niemiec, a Luksemberg leży już trochę za bardzo na południe. Ale najlepsze są z tego ciasta jak na belgijskie gofry. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 11:51 I ja troche zazdroszcze, a troche nie wierze ze sa takie jak trzeba. Co prawda nie wiem, jak mozna spieprzyc rurki z kremem (moja dziecieca milosc, z budki nad jeziorem u dziadkow, robiacej TYLKO rurki z kremem), ale po dlugich latach niejedzenia pojechalam z rodzina do Zakopca, widze ze sprzedaja, z radoscia kupuje i to naprawde nie bylo dobre- mdle, przeslodzone, z dziwnym posmakiem. Niby nic, a cholernie przykro😏 Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 12:02 No to ja się przyznam do czegoś brzydkiego; na rurki chodzę (chodziłam, jak było cieplej) do Gesslera, tego łazegi od milionowych długów. Ale rurki ma skubany dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 12:35 Dzieki, wlasnie namowilas mnie do zua😏 ide sprawdzac czy Gessler w Krakowie sprzedaje Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 13:57 Ten "mój" o tej porze chyba już nie sprzedaje, za zimno. To bylo takie stoisko rurkowe przed restauracją (Adama Gesslera) - swoją drogą zrobił genialny ruch marketingowy. Rurki sprzedawał bardzo starszy pan - czyli Żywy dowód na tradycję Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:11 Bita śmietana ze zwykłym cukrem, żeby chrupało. 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:52 Gdyby Ci sie chcialo i nie masz problemu z gelatine (vegetarian/vegan goscie?), to galaretki w kilku kolorach zrobic, pokroic w kostki, dodac jakies owoce, whatever - winogrona, mandarynki, banany no i on a top bita smietana. Ukochany deser mojego dziecinstwa - maz mi czasem robi gdy mam podly humour przez kilka dni BTW, krem sultanski musi byc z jakiejs prowincjonalnej kawiarni z czasow PRLu, w jakiejs Mlawie czy innej Pile - impossible do powtorzenia w domu Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 15:44 Possible, ale w teorii. Musi byc po prostu prawdziwa śmietana, PRLowska, nie jakieś homogenizowane gie z zagęszczaczem. Trudno kupić. A wszystkie budki i większość cukierni używają 'śmietanki' roślinnej, albo miksu roślinnej z homogenizowaną. Dlatego smak jest zupełnie inny. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:56 Daquas ilovebake.pl/przepis/ciasto-daquas Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 00:01 Kura zastrzegla, ze pavlovej robic nie bedzie ty jej z daklasem wyjezdzasz 😋🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 00:03 A przeczytałaś chociaż przepis? To nie jest pavlova. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 00:54 nastepna doskonale znam daklasa i pavovlowa, ale skoro Kura nie chce bezy z bita smietana to daklas tez jej nie podpasi, tak trudno zrozumiec? a tak w ogole to daquis jest z dwoch warstw bezy z daktylami i kremem ze smietanki i orzechow , brownie jest absolutnie zbedne, moze byc ale jako wariacja w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 12:47 Dzizas przecież jest nawet w linku nazwa CIASTO daquas więc wiadomo że to będzie ciasto a nie tradycyjna pavlova, serio chcesz autora bloga na którym wstawił przepis na ciasto pouczać, że brownie jest zbędne? 🙈 na makowce są dziesiątki przepisów, moze przelec sie po blogach i poinstruuj, że jakiś składnik jest absolutnie zbędny ewentualnie może być jako wariacja 🤦♀️ brak słów Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 00:28 Kiedyś na fali nostalgii za ryżem zapiekanym z jabłkami, stworzyłam danie obiadowe/kolacyjne w wersji ekspresowej i niezbyt słodkiej, bo u nas słodkie nie schodzi. Dobry ryż ugotowany bez cukru i soli, mus z jabłek (jak miałam okazję kupić dobre jabłka typu reneta to domowy, jak nie to podgrzewam kupny, w lokalnym sklepie jest świetny) i do tego bita śmietana, właśnie bez cukru, ew. z czymś aromatycznym. Dodatkową zaletą dania jest łatwość zagospodarowania resztek, z musu jabłkowego piekę ciasto, wegańskie bo proporcje łatwo przeliczyć. Ryż zużywam w kombinacji z warzywami. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 01:22 turzyca napisała: > Dobry ryż ugotowany bez cukru i soli, mus z jabłek (jak miałam okazję kup > ić dobre jabłka typu reneta to domowy, jak nie to podgrzewam kupny, w lokalnym > sklepie jest świetny) i do tego bita śmietana, właśnie bez cukru, ew. z czymś a > romatycznym. > W Niemczech, gdzie mieszka astomi, do musu jabłkowego (i ciast) najlepiej nadają się odmiany Boskop i Cox Orange. Z naciskiem na Boskop. Obie odmiany to są dosyć stare renety, jako jabłka deserowe niezbyt atrakcyjne, ze względu na matową, szorstką skórkę i nieregularny wygląd, ale bardzo aromatyczne, lekko kwaskowe, rozpadają się przy obróbce cieplnej na gładko i dają ładny, ciemny kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 12:51 Uwielbiam odmianę boskop ale w Polsce chyba mniej znana. Kiedyś w warzywniaku pani mi powiedziała bo akurat boskopów szukałam, że nie przyznaje się klientom tylko mówi że to szara reneta, inaczej nie chcą kupować Odpowiedz Link Zgłoś
totutotam.org Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 01:26 Risalamande oczywiście. I czas ku temu, u nas zawsze jest jako wigilijny deser. Odpowiedz Link Zgłoś
totutotam.org Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 10:39 Bardzo proste danie, z tym że trzeba czèsto mieszać w pierwszej fazie. Gotuję ryż (okrągły, u nas nazywa się bomba) z mlekiem, cukrem i laską wanilii. Schładzam (pod folią, żeby nie zrobił się kożuch), dodaję mielone migdały. Serwuję z bitą śmietaną (nie dosładzaną, to jest komponent mniej słodki) i konfiturą z wiśni (to powinny być wiśnie w całości, w syropie) Zgodnie z tradycją (duńską) dodaję jeden migdał w całości, osoba, która znajdzie go w swoim pucharku dostaje mały prezent na szczęście Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 25.12.22, 09:32 Dzięki, brzmi fajnie, z chęcią wypróbuję. To jest tylko wigilijny deser, czy na co dzień też jedzony? Odpowiedz Link Zgłoś
totutotam.org Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 25.12.22, 16:55 Na co dzień nie jemy ale tradycje z różnych stron świata czerpiemy częściowo z racji korzeni (i zostawiamy sobie te, które najlepiej smakują Światełko jednak mi się w głowie zapala, dlaczego właściwie częściej tego ryżu nie robimy... Dodam jeszcze, że konfitura jest ciepła, taka podgrzana wspaniale współgra z zimnym deserem 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
totutotam.org Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 25.12.22, 16:56 *z racji korzeni, nie aktualnego miejsca zamieszkania (nie wiem, jak popularny to na co dzień deser wśród Duńczyków) Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 25.12.22, 14:25 totutotam.org napisała: > Bardzo proste danie, z tym że trzeba czèsto mieszać w pierwszej fazie. Gotuję r > yż (okrągły, u nas nazywa się bomba) z mlekiem, cukrem i laską wanilii. Schładz > am (pod folią, żeby nie zrobił się kożuch), dodaję mielone migdały. Serwuję z b > itą śmietaną (nie dosładzaną, to jest komponent mniej słodki) i konfiturą z wiś > ni (to powinny być wiśnie w całości, w syropie) > Zgodnie z tradycją (duńską) dodaję jeden migdał w całości, osoba, która znajdzi > e go w swoim pucharku dostaje mały prezent na szczęście Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 25.12.22, 14:26 Szlag znowu mi wysyła bez pozwolenia. A ja chciałam po prostu napisać „migdał pękł, więc będzie para, Agda wyjdzie za Oskara!” Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 25.12.22, 14:30 jednoraz0w0 napisał(a): > Szlag znowu mi wysyła bez pozwolenia. A ja chciałam po prostu napisać „migdał p > ękł, więc będzie para, Agda wyjdzie za Oskara!” Jeszcze mi sie Chmielewska przypomina, jak jej chrupnal migdal (w kremie migdalowym chyba) i zataila, bo nie znala tej tradycji A mogla wygrac jakis wypasiony serwis, srebrny w dodatku (zdaje sie). Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 11:03 Eton messbe wersji zimowej, czyli z filetowanymi pomarańczami, granatem, skórką pomarańczową i cynamonem. Samo się robi, a wygląda i smakuje bosko. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 15:47 Albo z orzechami, żurawiną i gruszkami. Z okruchami pierniczków na górze. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 11:08 Uwielbiam profiterolki z bitą śmietaną i polane gorzką czekoladą z brandy. W sumie bardzo wytrawny deser, ale dla mnie absolutny hit. Chłop z młodym mocno posypują całość cukrem pudrem, ja wolę wytrawny. Odpowiedz Link Zgłoś