Dodaj do ulubionych

najlepsze ciasto/deser z bita smietana

23.12.22, 22:07
nie przepadam za slodkim i za ciastami - ale bita smietane (bez cukru) uwielbiam.
macie jakies ulubione ciasta lub desery na bazie bitej smietany? zjadlabym cos w swieta smile

cos prostego, prosze - pavlowej robic nie bede ...
Obserwuj wątek
    • extereso Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:09
      Ja uwielbiam tzw ptasie, czyli torcik na bazie galaretki i bitej.
      • mysiulek08 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:29
        a to sie robilo z mleka slodzonego i smietanki? plus galaretka w kostke?

nie lubilam ale tak jakos pamietam
    • alina460 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:11
      Deser a'la tiramisu na bazie bitej śmietany + mascarpone.
      • kura17 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:12
        linki kochanenkie, albo chociaz cala poprawda nazwa wink
        • extereso Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:14
          Mój to torcik ptasie mleczko, wersja owocowa lub czekoladowa, przepisy jak wpiszesz w wyszukiwarkę ⭐
        • alina460 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:46
          Nie mam linka. Robię tak:

Biszkopty naczam mocną kawą

Ubijam 400ml kremówki, dodaję mascarpone, a na końcu powoli wlewam alkohol (ja lubię dodać ajerkoniak)

Przekładam w płaskim naczyniu z biszkoptami. Na wierzchu posypuję kakao.

I do lodówki, żeby przeszło.
    • chococaffe Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:11
      rurki z kremem (=bitą smietaną)

Irish coffee
      • chococaffe Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:12
        eton mess
    • mysiulek08 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:13
      lody zrob 🤣 proste sa

a bezlodowo

kupujesz gotowe bezy, curd z mango albo marakui albo klasyczny lemon, ubijasz smietane i jedziesz: warstwa bezikow, warstwa curdu, bita smietana, mozna tez delikatnie przemieszac i juz, tylko trzeba szybko zjesc

albo krem sultanski, klasyk prl 😎

dobre kakao, tak ze 2-3 lyzeczki (zalezy od ilosci smietany) rozcierasz z rumem/koniakiem i lyzka smietanki, smietanke ubijasz, dodajesz mase kakaowa i dalej co masz pod reka: posiekane orzechy, migdaly, namoczone w alkoholu rodzynki, zurawine, daktyle, skorke pomaranczowa, gruba starta gorzka czekolade
      • pade Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:17
        o rany! pamiętam, to było przepyszne!smile
        • konsta-is-me Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:29
          Ja zawsze żałuję , że mnie ominęło 😁
          Chyba że jadłam, tylko nie pamiętam.
          • mid.week Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:07
            O masz, ja myslalam ze jestem jedynym dzieckiem z PRL które nie zna kremu sułtańskiego
            • arthwen Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:09
              Ja też nigdy nie jadłam. Ale kurczę, może spróbuję zrobić.
              • pade Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 00:15
                Ja już sobie wpisałam do kalendarza listę zakupów na 27 grudniabig_grin
                • konsta-is-me Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 00:18
                  Nie kus mnie, mam kamicę żółciowa i mi nie wolno 😅
                  • pade Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 00:21
                    Biedactwosad
      • spirit_of_africa Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:18
        O matko. Ktoś jeszcze oprócz mnie lubi krem sułtański 😃
        • mysiulek08 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:27
          pewnie, ze lubi, a lokalsi jak lubia 😉 jak nie chce mi sie robic ciasta to serwuje na deser krem sultanski na bogato
          • chococaffe Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:50
            też mi się z tym kojarzy big_grin
          • mysiulek08 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:53
            🤣 klasyka kremu sultanskiego 🤣
            • chococaffe Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 00:04
              "dlaczego płaczesz?" big_grin
        • feniks_4 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 12:05
          Ja uwielbiam 😍
      • mysiulek08 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:19
        te dobrosci to juz tylko delikatnie mieszasz

albo cos w stylu tiramisu

biszkopty, moga byc okragle, skrapiasz mocnym naparem kawy z solidnym chlustem amaretto, na to bita smietana i znowu biszkopty, posypujesz kakao

wuzeta:

gotowy czekoladowy biszkopt, grubo bitej smietany, posypane grubo starta czekolada

miedzy biszkoptem a smietana moga byc wisnie bez pestek z kompotu pomacerowane w wisniowce albo kirszu
        • default Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:42
          mysiulek08 napisała:
          >
          > wuzeta:
          >
          > gotowy czekoladowy biszkopt, grubo bitej smietany, posypane grubo starta czekol
          > ada
          > miedzy biszkoptem a smietana moga byc wisnie bez pestek z kompotu pomacerowane
          > w wisniowce albo kirszu
          >
          Jak z wiśniami to nie wuzetka ale Black Forest
          mojewypieki.com/przepis/tort-szwarcwaldzki-black-forest-cake
          I u nas będzie na święta, uwielbiamy, jest taki lekki, mało słodki, mniam.
          • mysiulek08 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:20
            nie wuzetka a wuzeta, z wariacjami 🤣
      • kura17 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:22
        eton mess albo ten krem sultanski bym zjadla!!
    • spirit_of_africa Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:16
      Ja z deserów na bitej śmietanie lubię Eaton Mess, śląską kopę i krem sułtański ( ten ostatni wiadomo jest z kakao).
    • snakelilith Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:19
      Najszybciej, to pupujesz lody marki Mövenpick o smaku Schwarzwälder Kirsch (jutro w Rewe) i ubijasz do tego śmietanę. Posypujesz potartą gorzką czekoladą. Polecam też smak Maple Walnuts. Oba smaki pasują do świąteczno- zimowej okazji.
      • kura17 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:23
        te orzechowe znam i czasami kupuje - ale oprocz mnie nikt ich nie je - zepsuja sie, nim przejem wink

tych pierwszych nie lubie, w ogole za lodami nie przepadam. jem tylko dziwaczne smaki - z rozmarynem albo gorzka czekolada z chili i skorka pomaranczowa ... albo lody-pasztetowka (dla psow) LOL
    • faustine Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:23
      ciasto leniwej synowej. Pół godziny roboty
    • mysiulek08 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:25
      lody tez Ci podesle 😊

pol litra smietanki, puszka slodzonego mleka (okolo 400ml) , alkohol w zaleznosci od smaku lodow i dodatki typu kakao, kawa (rozpuszczalna), moze byc nutella czy czekolada biala lub gorzka ale to juz wiecej zachodu

smietanke ubijasz na sztywno z solidna lycha kawy rozpuszczalnej, dodajesz mleko i chlust likieru kawowego, wykladasz do pojemnika, mrozisz przez noc, bez zadnego mieszania w trakcie !

kakaowego podobniem tylko zamiast kawy, kakao roztarte z rumem
      • kura17 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:30
        nie przepadam za lodami - na pewno nie bede robic, sorry smile

PS po swietach wezme sie za zakupy dla Ciebie (na razie mam lekka masakre w domu)
        • mysiulek08 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:36
          moze komus sie przydza przepis przy okazji

nie ma pospiechu, moze byc nawet po nowym roku 😘
          • oldrena1 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 26.12.22, 11:48
            Mnie się przyda Twój przepis na lody. Dzięki wielkie, że tu wrzuciłaś smile
    • ichi51e Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:28
      dla mnie wlsnie świąteczne łamańce - uwielbiam połączenie maku i bitej smietanki
    • slonko1335 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:35
      Owoce pod kruszonka na ciepło z lodami i bitą śmietaną. Uwielbiam.
    • boogiecat Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:38
      Bardzo dobre jest polaczenie gruszek, speculoos i bitej najlepiej crème fraîche - gruszki usmazyc w plasterkach na masle z cukrem, speculoosy zmiksowac, w szklaneczkach albo na talerzach.

Swietny jest tez millefeuille ananas/bita smietana z wanilia- ananasa pokroic jak na carpaccio i ulozyc wiezyczke poprzekladana smietana.
    • forsythia Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:56
      Rozgotowane jabka, na to pokruszone/rozgniecione makaroniki i na wierzch bita smietana. Uwielbiam!
    • snakelilith Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 22:57
      Ja mam jeszcze jeden przepis. Kiedyś już podawałam. Krem Bellini z prosecco i brzoskwiń:

250 g brzoskwiń (słoik, albo puszka) miksujesz (bez soku z konserwy), do rondla, dodajesz 2-3 łyżki cukru i 1/4 l prosecco (albo innego wina musującego w typie sekt). Zagotowujesz. Wcześniej w 6 łyżkach prosecco rozpuszczasz 1 paczkę budyniu o smaku śmietankowym (Dr. Oetker) i jedną łyżkę (15g) skrobi kukrydzianej (może być łyżka budyniu z drugiej paczki). Do gotujących brzoskwiń z prosecco wlewasz budyń, gotujesz mieszając 1 minutę. Studzisz krem w lodówce, rozbijasz mikserem albo przecierasz przez sito. Ubijasz 250 g śmietany, mieszasz z kremem.
    • kura17 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:01
      a cos kwaskowatego? z cytryna/limonka?
      • mysiulek08 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:21
        jak wyzej: bezy, lemond curd, bita smietana, jak ma byc kwaskowato to sok i skorka z limonki do smietanki
        • mysiulek08 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:23
          Nela Rubinstein miala w swojej ksiazce przepis na krem cytrynowy, byl na bank ze smieranka, pozniej poszukam
          • black_magic_women Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 10:46
            Uwielbiam sobie podczytywać "Kuchnię Nelli". Te opisy jak na palniku w hotelu pichciła wykwintne kolację. Cudne i apetyczne.
      • beata985 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 25.12.22, 08:27
        Z malinami...pyszotka...❤
        • zuzi.1 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 25.12.22, 21:29
          Malinowa chmurka:www.kwestiasmaku.com/przepis/malinowa-chmurka
    • dvdva Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:04
      Rhubarb fool ale nie sezon na rabarbar. Uwielbiam.
    • taje Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:07
      Ja też uwielbiam wszystko z bitą śmietaną i też byle nie za słodka. Pewnie Ci nie pomogę ale bardzo lubię na przykład rurki z bitą śmietaną (chyba tylko polski wynalazek?) albo belgijskie gofry z bitą śmietaną.
      • snakelilith Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:29
        taje napisała:

> Pewnie Ci n
        > ie pomogę ale bardzo lubię na przykład rurki z bitą śmietaną (chyba tylko polsk
        > i wynalazek?)

Nie tylko polski. W pół. Niemczech je się rurki z bitą śmietaną w Nowy Rok, dlatego nazywają się nawet Neujährchen i właśnie teraz można wszędzie te waflowe rurki do napełnienia kupić.
        • taje Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:47
          To zazdroszczę, w Luksemburgu, niby za miedzą, ale rurek nie uświadczysz. Za to na świątecznych jarmarkach bywają belgijskie gofry, z takim jakby lekko roztopionym środkiem (nie umiem tego dobrze nazwać ale są pyszne) i z bitą śmietaną.
          • snakelilith Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 00:26
            taje napisała:

> To zazdroszczę, w Luksemburgu, niby za miedzą, ale rurek nie uświadczysz.

To może być, że to specjalność z północy Niemiec, a Luksemberg leży już trochę za bardzo na południe. Ale najlepsze są z tego ciasta jak na belgijskie gofry.
            • boogiecat Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 11:51
              I ja troche zazdroszcze, a troche nie wierze ze sa takie jak trzeba.
              Co prawda nie wiem, jak mozna spieprzyc rurki z kremem (moja dziecieca milosc, z budki nad jeziorem u dziadkow, robiacej TYLKO rurki z kremem), ale po dlugich latach niejedzenia pojechalam z rodzina do Zakopca, widze ze sprzedaja, z radoscia kupuje i to naprawde nie bylo dobre- mdle, przeslodzone, z dziwnym posmakiem.
              Niby nic, a cholernie przykro😏
              • chococaffe Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 12:02
                No to ja się przyznam do czegoś brzydkiego; na rurki chodzę (chodziłam, jak było cieplej) do Gesslera, tego łazegi od milionowych długów. Ale rurki ma skubany dobre.
                • boogiecat Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 12:35
                  Dzieki, wlasnie namowilas mnie do zua😏 ide sprawdzac czy Gessler w Krakowie sprzedaje
                  • chococaffe Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 13:57
                    Ten "mój" o tej porze chyba już nie sprzedaje, za zimno. To bylo takie stoisko rurkowe przed restauracją (Adama Gesslera) - swoją drogą zrobił genialny ruch marketingowy. Rurki sprzedawał bardzo starszy pan - czyli Żywy dowód na tradycję big_grin
    • 1matka-polka Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:11
      Bita śmietana ze zwykłym cukrem, żeby chrupało. 🤷‍♀️
    • bi_scotti Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:52
      Gdyby Ci sie chcialo i nie masz problemu z gelatine (vegetarian/vegan goscie?), to galaretki w kilku kolorach zrobic, pokroic w kostki, dodac jakies owoce, whatever - winogrona, mandarynki, banany no i on a top bita smietana. Ukochany deser mojego dziecinstwa - maz mi czasem robi gdy mam podly humour przez kilka dni wink
      BTW, krem sultanski musi byc z jakiejs prowincjonalnej kawiarni z czasow PRLu, w jakiejs Mlawie czy innej Pile - impossible do powtorzenia w domu tongue_out Cheers.
      • bene_gesserit Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 15:44
        Possible, ale w teorii.
        Musi byc po prostu prawdziwa śmietana, PRLowska, nie jakieś homogenizowane gie z zagęszczaczem. Trudno kupić. A wszystkie budki i większość cukierni używają 'śmietanki' roślinnej, albo miksu roślinnej z homogenizowaną. Dlatego smak jest zupełnie inny.
    • aurinko Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 23.12.22, 23:56
      Daquas ilovebake.pl/przepis/ciasto-daquas
      • mysiulek08 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 00:01
        Kura zastrzegla, ze pavlovej robic nie bedzie ty jej z daklasem wyjezdzasz 😋🤣
        • aurinko Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 00:03
          A przeczytałaś chociaż przepis? To nie jest pavlova.
          • mysiulek08 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 00:54
            nastepna tongue_out

doskonale znam daklasa i pavovlowa, ale skoro Kura nie chce bezy z bita smietana to daklas tez jej nie podpasi, tak trudno zrozumiec?

a tak w ogole to daquis jest z dwoch warstw bezy z daktylami i kremem ze smietanki i orzechow , brownie jest absolutnie zbedne, moze byc ale jako wariacja w temacie
            • aurinko Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 12:47
              Dzizas przecież jest nawet w linku nazwa CIASTO daquas więc wiadomo że to będzie ciasto a nie tradycyjna pavlova, serio chcesz autora bloga na którym wstawił przepis na ciasto pouczać, że brownie jest zbędne? 🙈 na makowce są dziesiątki przepisów, moze przelec sie po blogach i poinstruuj, że jakiś składnik jest absolutnie zbędny ewentualnie może być jako wariacja 🤦‍♀️ brak słów
    • turzyca Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 00:28
      Kiedyś na fali nostalgii za ryżem zapiekanym z jabłkami, stworzyłam danie obiadowe/kolacyjne w wersji ekspresowej i niezbyt słodkiej, bo u nas słodkie nie schodzi. Dobry ryż ugotowany bez cukru i soli, mus z jabłek (jak miałam okazję kupić dobre jabłka typu reneta to domowy, jak nie to podgrzewam kupny, w lokalnym sklepie jest świetny) i do tego bita śmietana, właśnie bez cukru, ew. z czymś aromatycznym.

Dodatkową zaletą dania jest łatwość zagospodarowania resztek, z musu jabłkowego piekę ciasto, wegańskie bo proporcje łatwo przeliczyć. Ryż zużywam w kombinacji z warzywami.
      • snakelilith Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 01:22
        turzyca napisała:

> Dobry ryż ugotowany bez cukru i soli, mus z jabłek (jak miałam okazję kup
        > ić dobre jabłka typu reneta to domowy, jak nie to podgrzewam kupny, w lokalnym
        > sklepie jest świetny) i do tego bita śmietana, właśnie bez cukru, ew. z czymś a
        > romatycznym.
        >

W Niemczech, gdzie mieszka astomi, do musu jabłkowego (i ciast) najlepiej nadają się odmiany Boskop i Cox Orange. Z naciskiem na Boskop. Obie odmiany to są dosyć stare renety, jako jabłka deserowe niezbyt atrakcyjne, ze względu na matową, szorstką skórkę i nieregularny wygląd, ale bardzo aromatyczne, lekko kwaskowe, rozpadają się przy obróbce cieplnej na gładko i dają ładny, ciemny kolor.
        • aurinko Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 12:51
          Uwielbiam odmianę boskop ale w Polsce chyba mniej znana. Kiedyś w warzywniaku pani mi powiedziała bo akurat boskopów szukałam, że nie przyznaje się klientom tylko mówi że to szara reneta, inaczej nie chcą kupować wink
    • mikams75 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 01:09
      eton mess
    • totutotam.org Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 01:26
      Risalamande oczywiście. I czas ku temu, u nas zawsze jest jako wigilijny deser.
      • taje Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 01:30
        Dasz przepis?
        • totutotam.org Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 10:39
          Bardzo proste danie, z tym że trzeba czèsto mieszać w pierwszej fazie. Gotuję ryż (okrągły, u nas nazywa się bomba) z mlekiem, cukrem i laską wanilii. Schładzam (pod folią, żeby nie zrobił się kożuch), dodaję mielone migdały. Serwuję z bitą śmietaną (nie dosładzaną, to jest komponent mniej słodki) i konfiturą z wiśni (to powinny być wiśnie w całości, w syropie)
          Zgodnie z tradycją (duńską) dodaję jeden migdał w całości, osoba, która znajdzie go w swoim pucharku dostaje mały prezent na szczęście smile
          • ginger.ale Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 25.12.22, 08:58
            Fajne.
          • taje Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 25.12.22, 09:32
            Dzięki, brzmi fajnie, z chęcią wypróbuję. To jest tylko wigilijny deser, czy na co dzień też jedzony?
            • totutotam.org Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 25.12.22, 16:55
              Na co dzień nie jemy ale tradycje z różnych stron świata czerpiemy częściowo z racji korzeni (i zostawiamy sobie te, które najlepiej smakują smile
              Światełko jednak mi się w głowie zapala, dlaczego właściwie częściej tego ryżu nie robimy...
              Dodam jeszcze, że konfitura jest ciepła, taka podgrzana wspaniale współgra z zimnym deserem 😋
              • totutotam.org Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 25.12.22, 16:56
                *z racji korzeni, nie aktualnego miejsca zamieszkania (nie wiem, jak popularny to na co dzień deser wśród Duńczyków)
          • jednoraz0w0 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 25.12.22, 14:25
            totutotam.org napisała:

> Bardzo proste danie, z tym że trzeba czèsto mieszać w pierwszej fazie. Gotuję r
            > yż (okrągły, u nas nazywa się bomba) z mlekiem, cukrem i laską wanilii. Schładz
            > am (pod folią, żeby nie zrobił się kożuch), dodaję mielone migdały. Serwuję z b
            > itą śmietaną (nie dosładzaną, to jest komponent mniej słodki) i konfiturą z wiś
            > ni (to powinny być wiśnie w całości, w syropie)
            > Zgodnie z tradycją (duńską) dodaję jeden migdał w całości, osoba, która znajdzi
            > e go w swoim pucharku dostaje mały prezent na szczęście smile
            • jednoraz0w0 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 25.12.22, 14:26
              Szlag znowu mi wysyła bez pozwolenia. A ja chciałam po prostu napisać „migdał pękł, więc będzie para, Agda wyjdzie za Oskara!”
              • chatgris01 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 25.12.22, 14:30
                jednoraz0w0 napisał(a):

> Szlag znowu mi wysyła bez pozwolenia. A ja chciałam po prostu napisać „migdał p
                > ękł, więc będzie para, Agda wyjdzie za Oskara!”

big_grin

Jeszcze mi sie Chmielewska przypomina, jak jej chrupnal migdal (w kremie migdalowym chyba) i zataila, bo nie znala tej tradycji big_grin
                A mogla wygrac jakis wypasiony serwis, srebrny w dodatku (zdaje sie).
    • bene_gesserit Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 11:03
      Eton messbe wersji zimowej, czyli z filetowanymi pomarańczami, granatem, skórką pomarańczową i cynamonem. Samo się robi, a wygląda i smakuje bosko.
      • bene_gesserit Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 11:03
        *mess
      • bene_gesserit Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 15:47
        Albo z orzechami, żurawiną i gruszkami. Z okruchami pierniczków na górze.
    • gulcia77 Re: najlepsze ciasto/deser z bita smietana 24.12.22, 11:08
      Uwielbiam profiterolki z bitą śmietaną i polane gorzką czekoladą z brandy. W sumie bardzo wytrawny deser, ale dla mnie absolutny hit. Chłop z młodym mocno posypują całość cukrem pudrem, ja wolę wytrawny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka