Dodaj do ulubionych

Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny.

25.12.22, 09:46
Ja nie dostałam żadnej więc szukam jakiejś fajnej, żeby sobie kupić, bo ostatnio jestem zawiedziona swoimi lekturami.
Obserwuj wątek
    • szybki-lisek Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 09:50
      Empuzjon dostałam.
    • profes79 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 09:54
      Diunę w nowym wydaniu. smile
    • kocynder Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 09:59
      Pod ręką mam dwie, reszta za daleko leży, żeby robić zdjęcie czy spisać tytuły.
    • homohominilupus Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 10:00
      Ebook mi koleżanka wysłała, nie jest to prezent świąteczny, liczy się?
      Ucieczka Niedźwiedzicy Bator, właśnie zaczynam czytać.
    • chococaffe Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 10:09
      Album Sempé "C'est la Vie"
      Podręcznik robienia sosów Erica Trochona
    • thank_you Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 10:11
      Autobiografię Agaty Christie i Papierowy Pałac.
      • wbka1 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 26.12.22, 10:13
        Zacznij od Agaty, z przyjemnością przeczytałam. Pamiętam wątek, jak mówiła o swojej rodzinie, że nie byli bardzo zamożni, bo mieli tylko troje służby. Miała też swój sposób na pomnażanie pieniędzy; za każdą wydaną książkę kupowała w Londynie dom.
    • daniela34 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 10:14
      Kupiłam sama sobie w prezencie to

www.swiatksiazki.pl/nie-tylko-kroke-historia-zydow-krakowskich-6940173-ksiazka.html?gclid=CjwKCAiAhqCdBhB0EiwAH8M_GsuIm3fpdduOjfFUD-CY-flxYg9tphY2GqdiTQlggg_y1lDHwMv8rhoCipIQAvD_BwE

Dostałam "Myśli" Pascala (mam już i czytałam) i "Kolonię Marusia." Obawiam się, że to akurat są prezenty potwierdzające tezę, że książka to nie jest uniwersalny prezent 😄, ale liczy się gest, są święta, więc dość o tym.
      • chococaffe Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 10:22
        Bo książka to dośc ryzykowny prezent i to nie dlatego, że "ludzie nie czytają"
        • raczek47 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 10:49
          Ja mam legimi,więc sama sobie ściągam.
          Na święta "Cygańską królową "Carmen Mola wg recenzji.
          • daniela34 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 10:56
            Też mam, też sobie ściągam. Mam na piłce na święta "Rudą Kelję " Singera, "Liedy umarli mowią" o medycynie sądowej i "Krolestwo na wrzosowisku" o Emily Brontë.
            • daniela34 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 10:57
              *półce
            • taje Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 12:00
              O, koniecznie napisz jakie wrażenia po „Kiedy umarli mówią”. Bardzo lubię książki o medycynie sądowej i ogólnie o historii medycyny.
              • daniela34 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 12:15
                Napiszę 🙂
              • heca7 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 14:59
                taje napisała:

> O, koniecznie napisz jakie wrażenia po „Kiedy umarli mówią”. Bardzo lubię książ
                > ki o medycynie sądowej i ogólnie o historii medycyny.

Mam "Co mówią zwłoki" i trochę mnie rozczarowało. Momentami płytkie mi się wydawało.
                • silenta Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 15:33
                  Skończyłam niedawno i w dużej części była to historia śmierci członków rodziny autorki, tylko częściowo był to opis pracy antropologa sądowego. Ogólnie nie polecam.
                  • heca7 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 18:28
                    No właśnie...
              • sanciasancia Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 26.12.22, 08:55
                Mnie się bardzo podobało. Wiem, że to zabrzmi idiotycznie, ale to pogodna i dość optymistyczna książka.
              • daniela34 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 26.12.22, 18:10
                taje napisała:

> O, koniecznie napisz jakie wrażenia po „Kiedy umarli mówią”.

Przeczytałam (mała korekta tytułu, to jest "Gdy umarli mówią. Spektakularne przypadki medycyny sądowej")- książka dość krótka, niecałe 200 stron. Dla mnie taka trochę powierzchowna, na początek, dla osoby, która dopiero zaczyna przygodę z zainteresowaniem medycyną sądową, może być. Dla mnie trochę "mało." To opis najciekawszych przypadków z praktyki berlińskiego lekarza medycyny sądowej. Bez szału, powiedziałabym.
                • mae224 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 29.12.22, 17:54
                  Mam ją właśnie za sobą. Można przeczytać jako ciekawostkę, jeżeli kogoś interesuje tematyka, to całkiem podobna, ale z Nowym Jorkiem w tle - Ciało nie kłamie.
      • gama2003 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 13:19
        Danielo !
        Muszę Cię wyciskać, bo PRZEZ CIEBIE zrobiłam niesamowitą frajdę matce własnej !
        Zgapiłam ,, Nie tylko Kroke ,, a mama wczoraj ucieszona rwała się do czytania. Podobno miała ją na krótkiej liście, strasznie i ssąco chciała przeczytać, mieć i posiadać 😍.
        Inne prezenty nagle poznikały, latala szukać okularów i ssanie było widać ❤❤❤.

Mąż dostał Szancera, wszyscy się dorwali i oglądali. Z okrzykami - to znam, to pamiętam, taką miałem !

Dzięki Kochana Babo Wszechstronna !
        • daniela34 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 14:01
          Tak się cieszę, Gamo!!! 🙂😘😘😘Ukłony dla Szanownej Mamy, której gust literacki okazuje się tak zbliżony do mojego
        • mae224 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 21:05
          ja zaraz po wigilii położyłam się z nią pod kołdrę smile
        • panna_lila Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 26.12.22, 08:08
          Możesz podać tytuł Szancera?
      • andaba Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 27.12.22, 10:16
        Kolonia Marusia nie jest zła, czytałam już dawno, ale nie pamiętam, żebym miała jakieś większe zastrzeżenia.
        • daniela34 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 27.12.22, 10:26
          Ja niestety żywię niechęć do wielu książek fabularnych na temat Kresów, ze szczegolnym uwzględnieniem rzezi na Wołyniu (podobnie jak do wszystkich "z Auschwitz" "Z Ravensbrück" "z Buchenwaldu). Mogę na ten temat czytać literaturę faktu. No nic nie poradzę, takie zboczenie. Przeczytałam ją jednak wczoraj- Wołynia tam niewiele, więcej czasów powojennych i irytujące mnie główne bohaterki. Nie, nie jest to książka zła, ale zdecydowanie nie dla mnie. Nawiasem mówiąc czytałam "Miraże" tej autorki i o wiele bardziej mi się podobały.
          • andaba Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 27.12.22, 12:11
            Mam podobnie, ale akurat ta mnie nie drażniła.
            Też czytam o wojnie z przyległościami niemal wyłącznie literaturę faktu, a już fikcja o tematyce w wykonaniu autorów amerykańskich i zachodnioeuropejskich powoduje u mnie odruchy wymiotne.
    • taje Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 10:52
      A ja taką. Zresztą z rekomendacji emamy.
      • heca7 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 21:06
        Jeszcze jej nie mam ale obserwuję na Allegro wink
        • taje Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 21:58
          Czytam właśnie, świetna jest. Choć nie do końca podzielam krytyczne spojrzenie Hockneya na fotografię.
    • olpa7 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 10:57
      Też nie dostałam ale wypożyczyłam przed świętami Rok Zająca.
      Tylko czekam na wolną chwilę żeby się zabrać. Może jutro sie uda
    • jkl13 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 10:59
      Italia na talerzu. Dzięki ematce 😘. Genialna jest!
    • eglantine Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 11:03
      „Serce jak smoła” Rowling. I „Najstaszą z potęg” Kresa. Teraz będę sobie musiała przypomnieć poprzednie tomy…
      • silenta Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 11:10
        Ja przez całe lata ignorowałam Rowling i skusiłam się na Cormorana na wiosnę tego roku dopiero, dzięki temu mogłam polecieć 6 tomów niemal ciągiem tak bardzo mi się spodobało. Teraz się waham czy zaczynać Harrego Pottera, lata temu porzuciłam po kilku stronach i nie wiem czy nie zrobiłam tego pochopnie i czy nie dać mu jeszcze szansy. Przeczytałam też w tym roku "Trafny wybór" Rowling i też polecam.
        • tinywee Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 11:15
          MARPLE - super, ale wzielam do reki dopamine nation (jeszcze byl u nas szamalek, konnikova i elsberg) i szczerze mowiac zamiast wyjsc i podziwiac okolice czytam, i nie moge sie od tej dopaminy oderwac
      • eglantine Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 11:22
        Ja kończę właśnie słuchać Zabójczą Biel. Audiobooki w wykonaniu młodszego Stuhra są rewelacyjne, polecam wszystkim. Ale ten ostatni tom wolę jednak przeczytać, żeby nie pogubić się we fragmentach czatów i forów internetowych. No i czasem fajnie wrócić do jakiegoś fragmentu, żeby coś sprawdzić.
    • brenda_bee Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 11:11
      Nie kupuję i nie dostaję w prezencie. Mam Legimi i zupełnie mi wystarczy. Za to kupiłam sobie Króla szczurów.
      • silenta Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 11:15
        A Legimi to nie jest kupowanie?
        • 35wcieniu Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 11:21
          Zależy jak patrzeć. Kupowanie dostępu. Ale na własność ani książki ani pliku nie masz.
          • extereso Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 11:39
            Wlasnie się zdecydowałam. Ponieważ mam Kindle i korzystam też z bibliotek to sądziłam że Legimi nie dla mnie, bo tak trzeba dostęp bez limitu na Kindle wykupić a ja tylko czasem coś kupuję. Weszłam na historię zakupów, wychodzi w ciągu roku 250 na miesiąc w publio, więc jednak Legimi kupię. Dzięki za inspirację.
            • princy-mincy Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 15:05
              Właśnie, wydaje się, że tylko czasem a np taki dostęp miesięcznie wychodzi taniej niż kupienie jednej czy dwóch książek.
        • brenda_bee Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 11:46
          silenta napisała:

> A Legimi to nie jest kupowanie?

Na Legimi nie kupuję książek tylko dostęp do nich.
        • princy-mincy Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 15:04
          Dla mnie jest. Teraz już z legimi nie korzystam, ale wg mnie roczny abonament do legimi lub empik go jak najbardziej wpisuje się w kategorię prezenty.
          • extereso Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 16:27
            A korzystasz z czego innego czy tylko kupujesz? Czy w Legimi szybko są nowości?
            • daniela34 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 16:32
              Zależy od wydawnictwa, extereso. Niektóre są w dniu premiery, niektóre nawet wcześniej niż wersja papierowa, inne po czasie, a jeszcze inne (np.wydane przez Znak)- wcale.
              • extereso Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 26.12.22, 07:57
                Dzięki
            • princy-mincy Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 26.12.22, 00:19
              Miałam legimi przez 3 lata. Teraz 9d roku mam empik. Żadne nie jest idealne, ale empik wychodzi taniej, są prawdziwe audiobooki a nie czytane przez syntezator mowy,masa podkastow itp. Może za jakiś czas wrócę do legimi, może nie. Ty Musiałabyś sprawdzić w ktorym abonamencie jest więcej książek dla Ciebie interesujących.
              • extereso Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 26.12.22, 07:58
                Dzięki, zacznę obczajać
              • 35wcieniu Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 26.12.22, 08:19
                Zabrzmiało jakby w Legimi nie było audiobooków. Dementuję, są.
                • princy-mincy Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 26.12.22, 08:41
                  Tak, są- w najdroższym abonamencie i mniej niż w empiku chyba. Empik wychodzi taniej, ma inne pozycje niż legimi.
                  • 35wcieniu Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 26.12.22, 08:48
                    No w tym za 39 zł.
                    Empik z film dostępem po ile teraz?
                    • 35wcieniu Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 26.12.22, 08:48
                      Full dostępem*
                      • princy-mincy Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 26.12.22, 11:09
                        190 zł za 6 mcy, jeśli liczyć Go Max czyli e-booki i audiobooki.
                  • princy-mincy Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 26.12.22, 11:11
                    Aa, audiobooki w legimi w dużej części są z syntezatora mowy. W empiku są czytane przez lektorów. Niby można się przyzwyczaić, ale ja nie lubię. Zresztą dla mnie audiobooki to dodatek, głównie interesują mnie e-booki.
                    • yennefer.00 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 28.12.22, 12:38
                      Serio przez syntezator mowy w takim oficjalnym, płatnym źródle jak legimi?? Szok i straszna kicha
                    • mae224 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 28.12.22, 14:23
                      chyba mylisz fakty, audiobooki są czytane przez aktorów, to jest opcja dodatkowa.
                      syntezator jest dla WSZYSTKICH e-booków w wersji podstawowej.
    • heca7 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 11:17
      Autobiografie Jana Marcina Szancera, dwie części oraz 7736km miedzy Koreą Południową a Polską autorka Mijin Mok jeszcze nie czytalam więc nie wiem czy polecam. Do tego już bardziej kolekcjonersko 5 tomów Kajka i Kokosza 🙃
    • edor67 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 11:26
      Taterniczki
    • cojapaczem Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 11:30
      Dziecko z walizki. Jeszcze nie zaczęłam czytać
    • picathartes Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 11:37
      Twilight of Democracy Anne Applebaum
    • quendi Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 11:42
      Anastazja, seria dzwoniące Cedry Rosji.
      • joana012 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 11:56
        Biografię Churchila, prezent zamówiłam u syna
    • kura17 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 11:57
      ja dostalam od meza kalendarz archeologiczny, jedna kartka na 2 tygodnie - po jednej stronie zdjecie artefaktu, po drugiej dokladny opis - prawie jak ksiazka smile

oprocz tego od przyjaciela dostalam "podreczna mini-encyklopedie starozytnych cywilizacji" oraz przewodnik po miejscu, do ktorego sie razem wybieramy na konferencje w przyszlym roku.
    • black_magic_women Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 11:58
      Mężowi dałam Ulissesa w nowym tłumaczeniu, sama dostałam Italo Calvino. Dzieci kolejny tom Sonica, "Kocham koty" i "Sing 2 golden book" dla najmłodszej.
      • chococaffe Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 12:17
        Koniecznie mu dokup "Łódź Ulissesa"
        • black_magic_women Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 17:45
          No właśnie przez przypadek o mali nie kupiłam wink Narazie chodzi i cmoka, że on pamięta tak, a jest tak i wcale nie gorzej.
          • chococaffe Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 18:34
            Tym bardziej z Łodzią mu się spodobasmile

p.s. Ja czytałam równolegle, rozdział do rozdziału, w sumie chyba z 1,5 roku, bo musiałam robić przerywniki
    • atojaxxl Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 12:18
      Annie Ernaux "Lata" i "Bliscy", tegoroczna noblistka, jeszcze nie czytałam, recenzje jak zwykle skrajne w ocenie smile
    • simply_z Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 13:02
      Czytam Wawel , Janickiego.
      • daniela34 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 13:16
        To też mam na półce 😁
        • simply_z Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 13:19
          Po świętach zamawiam Historię Żydówwink
          • daniela34 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 14:59
            🙂
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 13:08
      Małe życie
    • zona_mi Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 13:33

• oldrena1 Re: Jakie książki dostałyście? Wątek pochwalny. 25.12.22, 13:54
      "Na ziemi Izraela" i "Nagle w głębi lasu" Amosa Oza.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka