Dodaj do ulubionych

Tyrania socjalizacji

25.12.22, 17:28
Święta Bożego Narodzenia, to czas eskalacji oddziaływań dyktatury kultury towarzyskości i socjalizacji. Jeśli ktoś woli być sam, lub okoliczności sprawiły, że sam byś musi, może liczyć na to, że otoczenie zrobi wszystko, aby przekonać go, że jest człowiekiem nieszczęśliwym, że odstaje od normy, że jest gorszy. Nie jest. Samotność jest darem, z którego trzeba umieć korzystać w nie mniejszym stopniu niż z obecności innych. To w samotności najczęściej zdarza się nam flirtować z tym, co głębokie i prawdziwe, a w otoczeniu ludzi szukać ucieczki od samych siebie. Chroniczny lęk przed samotnością to zaburzenie zwane monofobią. Opanował on bez reszty współczesną kulturę, która jak każda dyktatura, pragnie podporządkować sobie wszystkich bez wyjątku.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Tyrania socjalizacji 25.12.22, 17:39
      To jest generator wypracowań, czy coś takiego?
      Tak brzmi.
      • daniela34 Re: Tyrania socjalizacji 25.12.22, 17:47
        What makes you think that? Czyżby fraza "czas eskalacji oddziaływań dyktatury kultury"? 😁
        • asia.sthm Re: Tyrania socjalizacji 26.12.22, 12:27
          > "czas eskalacji oddziaływań dyktatury kultury"

to brzmi jak wytwor popsutego googlowego translatora, cos jak ta maszynsa do pisania wierszy w Cyberiadzie - jak juz ją natchnelo, to zarządala papieru
    • gaskama Re: Tyrania socjalizacji 25.12.22, 17:41
      To wstęp do artykuliku?
    • cegehana Re: Tyrania socjalizacji 25.12.22, 17:55
      Słowo dyktatura nie czy tyrania mi tu nie pasuje, bo kulturę tworzymy wszyscy.
      • pani_tau Re: Tyrania socjalizacji 25.12.22, 18:06
        Może źle myślę, ale obrzezanie kobiet jest częścią kultury tworzonej przez wszystkich i zdecydowanie należy je rozpatrywać w kategoriach tyranii, którą, o ironio losu podtrzymują właśnie kobiety.
        • cegehana Re: Tyrania socjalizacji 25.12.22, 20:36
          Moim zdaniem tyrania to by była gdyby to się odbywało bez udziału kobiet (tych samych, które sa ofiarami), było narzucone przez jakiegoś tyrana a nie było przedmiotem wyboru. W tym przypadku można moze mowic że rodIce są tyranami swoich córek, nie kultura.
    • mae224 Re: Tyrania socjalizacji 25.12.22, 19:43
      a tobie o tym decydować?
      jak ktoś ma potrzebę socjalizacji, na zdrowie mu.
    • panna.nasturcja Re: Tyrania socjalizacji 25.12.22, 20:18
      Rozprawkę piszesz?
    • demodee Re: Tyrania socjalizacji 26.12.22, 08:46
      Ogólnie się zgadzam. Poza tym kawałkiem:

> Samotność jest darem, z którego trzeba umieć korzystać w nie mniejszym stopniu niż z obecności innych.

Samotność, jak i obecność innych, może być tak samo darem, jak i przekleństwem. Wszystko zależy od okoliczności.
      • nevertheless123 Re: Tyrania socjalizacji 26.12.22, 14:55
        I od temperamentu. Ekstrawertycy rzadko docenią ów dar.
    • gulcia77 Re: Tyrania socjalizacji 26.12.22, 12:14
      Też mi odkrycie. Freud napisał "Kulturę jako źródło cierpień" daaawnooo temu.
    • kk345 Re: Tyrania socjalizacji 26.12.22, 12:21
      Cytowanie cudzej wypowiedzi wymaga zastosowania cudzysłowu:
      pl-pl.facebook.com/sceptycy.org/
      • bene_gesserit Re: Tyrania socjalizacji 26.12.22, 15:02
        Ależ kto wie - może autorka wątku jest Tomaszem Witkowskim, a może nawet Georgesem Minoisem?

Bez obrazy, jak już kopiować i podawać za swoje, to coś bardziej, ekhem, udanego intelektualnie.
    • mgla_jedwabna Re: Tyrania socjalizacji 26.12.22, 14:12
      Socjalizacja to nie jest spędzanie czasu w towarzystwie. Pomyliło ci się z angielskim "socializing". Socjalizacja to wychowanie tak, by wychowany umiał się zachować wśród ludzi. W tym sensie socjalizacja jest procesem trwającym lata (ew. miesiące, jeśli mówimy o socjalizacji kociąt/szczeniąt), a nie wymuszonym epizodycznym zachowaniem z okazji świąt.
      • triss_merigold6 Re: Tyrania socjalizacji 26.12.22, 14:45
        Jest jeszcze podział na pierwotną i wtórna😁
    • backup_lady Re: Tyrania socjalizacji 26.12.22, 14:39
      "Flirtować z tym, co głębokie i prawdziwe"

Matko, jakie to głębokie, i takie prawdziwe smile
      Pisz więcej, ciężki czas mam, mało co mi sprawia radość, myślę że więcej takich coelhowskich perełek na pewno mi pomoże.
      Poproszę zatem dalszą część wypracowania.
      • bene_gesserit Re: Tyrania socjalizacji 26.12.22, 15:03
        Toż powyżej któraś forumka podała linka do oryginału z ciągiem dalszym. Ten sam problem z przecinkami. I z tematem.
    • iwles Re: Tyrania socjalizacji 26.12.22, 15:18

Tomasz Witkowski to guru takiego jednego foruma o nicku: dr.amy.farrah.fowler.
      Czyżby nowy nick? Nawet poziom agresji ten sam.
    • memphis90 Re: Tyrania socjalizacji 26.12.22, 21:33
      To może poflirtuj z prawdziwym i pozglebiaj głębokie w samotności, zamiast w kółko szukać atencji na forum…?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka