Dodaj do ulubionych

Osoba z depresją nie bierze leków

27.12.22, 22:02
Mąż ponad trzy miesiące temu zaczął się leczyć na depresję. Bierze leki, a przynajmniej brał. Wszystko zaczęło się w okresie letnim, wtedy mąż zaczął się zmieniać, bardziej pić, zaliczył jedno, za to mocno ryzykowne zachowanie, zaczęłam drążyć, mąż zapisał się do psychiatry, dostał leki, całkowicie odstawił alkohol.
W lecie nawet założyłam post na forum o życiu rodzinnym o mężu.
Mąż ma już na koncie próbę samobójczą, pobyt w psychiatryku. Był długi czas na antydepresantach. To był ciężki okres dla nas, później mąż jak ognia unikał tematu tego, co go spotkało i udawał, że nigdy nic takiego się nie wydarzyło: dla niego to był wstyd i funkcjonowało jako temat tabu. Dodam, że to było dawno, stara historia, ale mąz nawrót depresji ma.
Cos powinno ruszyć do przodu, jakas poprawa się pojawiła, ale mąż znowu ''usiadł'' w miejscu. Zrobiłam przegląd w jego apteczce, gdzie trzyma swoje leki i wykupione opakowania nawet naruszone nie są. A powinny być, bo poprzednie opakowania się mężowi skończyły. Tak, zachowałam się jak mateczka, która nadmiernie kontroluje dziecko, ale zmartwiłam się. Mąż jest w pracy na noc, muszę i tak czekać do rana. Rozmawiać jak z dzieckiem i ochrzanić z góry na dół i na skos? Mam go jak malucha pilnować, żeby w mojej obecnosci zażywał leki? Mogłabym machnąć ręką, bo jest dorosły, nie chce się leczyć niech się nie leczy, jego zdrowie i życie, ale tu jest skomplikowana sytuacja, a maż miał ostro galopujący kryzys. Odstawienie leków może być niebezpieczne i nie podlega to dyskusji - patrząc na to, co się stało, jak mąż cierpiał przed laty na depresję. Jakies rady na takie ''odkrycie''? Dorosłą osobę pilnować jak dziecko i stać nad głową, żeby mieć pewnosc, że lek zostanie zażyty?
Może nie miałam - nie miałam - prawa grzebać w rzeczach męża i powinnam ''posypać głowę popiołem'', ale nie czuję się szczególnie winna, biorę to na siebie, trudno.
Znacie osoby z depresją, które nie brały lub same z siebie odstawiały leki?
Co mu ''odbiło'', że nie bierze leków, nie mam pojęcia.
Obserwuj wątek
    • alina460 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 27.12.22, 22:19
      Chybaraczej po dobroci, porozmawiaj z nim i powiedz mu to, co nam: że się martwisz.
      • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 27.12.22, 22:44
        Tylko co mu strzeliło do głowy, że sam z siebie postanowił, że po co brać, jak można nie brać?
        Wiem, ze nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie, ale ja teraz cały czas w głowie sobie je zadaję. A co, jak nie będzie chciał brać? Do gardła mu na siłę nie wcisnę.
        • panna.nasturcja Re: Osoba z depresją nie bierze leków 27.12.22, 22:56
          Nie zrobiłaś nic po sierpniowych wydarzeniach, prawda? Nie poszłaś do ośrodka leczenia uzależnień pogadać o współuzależnieniu? Mąż także nie poszedł na terapię?
    • panna.nasturcja Re: Osoba z depresją nie bierze leków 27.12.22, 22:49
      Z poprzedniego wątku wynika, że Twój mąż jest alkoholikiem. Prawdopodobnie nie bierze leków by móc pić.
      • ajr27 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 27.12.22, 23:02
        Nowoczesne antydepresanty nie kolidują z alkoholem. Tego się nie nagłaśnia, ale tak jest. Nie mylić z uspokajaczsmi typu barbiturany.
        • panna.nasturcja Re: Osoba z depresją nie bierze leków 27.12.22, 23:07
          Ale wielu ludzi uważa, że kolidują.
          A poza tym alkohol jest czynnikiem depresjogennym, zdecydowanie nie jest wskazany przy depresji.
          A jej mąż jest alkoholikiem, pisała w poprzednim wątku.
        • default Re: Osoba z depresją nie bierze leków 27.12.22, 23:19
          Niektóre nie kolidują, niektóre pewnie tak. Jeśli osoba ma problem alkoholowy, to może nie brać antydepresantów nie tyle z obawy, że kolidują z alkoholem, co z prostego faktu, że woli pić, a na leczeniu mu nie zależy/nie widzi potrzeby/ nie odczuwa efektow. Antydepresanty zaczynają dzialać (i to pod warunkiem, że są dobrze dobrane) po kilku tygodniach regularnego przyjmowania - alkohol daje efekt od razu, co z tego że chwilowy, a potem następuje zjazd i dużo gorsze samopoczucie - alkoholik wypiera ten fakt. Liczy się tu i teraz.
          Nie czytałam poprzedniego wątku, ale jeśli w grę wchodzi alkoholizm, to same antydepresanty nic nie dadzą, trzeba zacząć od leczenia odwykowego. I pod tym kątem dobrać leki.
          • panna.nasturcja Re: Osoba z depresją nie bierze leków 27.12.22, 23:21
            Mąż nie przyznaje się do problemu z alkoholem mimo prowadzenia samochodu po pijaku (w czym też nie widział żadnego problemu) więc o leczeniu pewnie nie ma mowy.
          • ajr27 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 27.12.22, 23:22
            Oczywiście. Wcale się nie upieram, że ten pań nie ma problemu z alkoholem, bo pewnie ma i boi się brać leki.
        • princy-mincy Re: Osoba z depresją nie bierze leków 27.12.22, 23:20
          Trzeba by sprawdzić konkretny lek. Wiele jednak ma wpisane, by nie przyjmować alkoholu.
          • panna.nasturcja Re: Osoba z depresją nie bierze leków 27.12.22, 23:23
            To o tyle nie ma znaczenia, że leczenie depresji bez leczenia alkoholizmu nie ma sensu.
            • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 27.12.22, 23:38
              Mąż nie pije ani kropelki odkąd dostał leki od psychiatry.
              • panna.nasturcja Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 00:21
                Przecież ńie bierze tych leków a oszukiwał Cię, że bierze.
                Skąd wiesz, że ich nie odstawił by móc pić?
              • panna.nasturcja Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 00:22
                Żadne z Was nie poszło na terapię, prawda?
          • angazetka Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 16:57
            Wiele ma to wpisane na wszelki wypadek.
        • andallthat_jazz Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 17:54
          Co znaczy dla Ciebie kolodowac? Antydepresanty maja w skutkach ubocznych o dziwo depresje i mysli samobojcze, tak to dziwne (nie chce mi sie wyjasniac). Alkohol jest srodkiem depresogennym (od pewnego momentu). Wiec depresja wlasna + antydepresanty+ alkohol -> srednie polaczenie.
    • fragile_f Re: Osoba z depresją nie bierze leków 27.12.22, 23:39
      Jedyne wyjście jakie widzę, to terapia rodzinna - próba samobójcza, leczenie i pobyt w szpitalu nie mogą być tematem tabu, to trzeba rozpakować pod opieką specjalisty.

Depresję leczy się lekami na początku, żeby stanąć na nogi, ale terapia musi być żeby iść dalej.

Jeśli mąż ma problem z alkoholem, to tym bardziej.
      • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 00:11
        Dostał leki - przestał pić.
        Zachodzę w głowe, o co chodzi, że postanowił sam zadecydować o dalszym leczenie, a w tym przypadku jego braku.
        I zmartwiło mnie to solidnie, bo to poważna sprawa; depresja to nie przeziębienie, gdzie sobie można samemu leczenie dobrać i odstawić, bo się zdrowie polepszyło.
        • panna.nasturcja Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 00:23
          Zwyczajnie: dostał leki - przestał pić, chce pić znów, więd odstawił leki.
          Idź na terapię.
        • fragile_f Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 02:11
          Znajac życie po prostu popija poza domem...
          • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 10:00
            Kiedy poza domem? W pracy? Po pracy wraca o tej samej godzinie, co zawsze, nie spóźnia się, alkoholem nie zionie, a mam normalny węch, prawdopodobnie wyczułabym od progu, gdyby wypił. Trudno nie wyczuć od kogoś alkoholu, o ile się upośledzonego węchu nie ma.
            Wkurzony był na mnie, jak śmiałam mu grzebać w jego prywatnych rzeczach, to jego, a nie moje, ale jak już spuścił z tonu, to stwierdził, że lekow nie bierze, bo nie chce się truć więcej. Boi się, że zostanie udupiony lekami do końca życia i antydepresanty będą mu towarzyszyć przez lata. Ma dość wpychania w siebie tego dziadostwa, które mu niewiele pomaga, bo on różnicy nie odczuwa, jest minimalna. I mnie się tylko wydawało, że jest coś lepiej, a on czuje co innego. Jak ja chce brać, mogę brać, ale od niego wara, i miał mi powiedzieć, przyznać się o braku leczenia, ale nie wiedział, jak zacząć. To jest jego "powód", dla którego postanowił, że leczenia nie kontynuuje.
            • unikotka Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 10:45
              Może faktycznie lekarz nie trafił z terapią. To nie jest niemożliwe. Jednak trzeba drążyć dalej, a nie obrażać się jak dziecko na rzeczywistość. Szczególnie przy tej skali problemów. Obwiałabym się, że bez leków i bez terapii powrót do alkoholu to kwestia czasu.
            • fragile_f Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 17:19
              Skoro uwaza, że leki są zle dobrane, to trzeba iść na kolejną wizytę i je zmienić. W psychiatrii czesto tak jest, bo trudno jest przewidziec czy ten konkretny pacjent dobrze zareaguje.

Swoją drogą to wizyta kontrolna powinna była już się odbyć, jeśli leki dostal pare miesięcy temu.

Odnośnie picia: uwierz mi, bylby w stanie to ukryć bez problemu. Może popijać w pracy, może trzymać butelkę schowana za ubikacja i wyskakiwać w nocy na szybkiego łyka i tak dalej. Mój kolega latami tak ściemniał swoją dziewczynę, byla przekonana że przestal pic i przypadkiem znalazła kolekcje małpek ukrytych w rezerwuarze wody od toalety...
            • eriu Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 23:44
              Może pic małpkę po drodze do pracy jak setki tysięcy Polaków. Stały Rych alkoholików. W Polsce do południa sprzedaje się miliony małpek.
      • andallthat_jazz Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 17:59
        Jesu moj mozg skrocil wypowiedz i wyszlo, ze jedyny sposob to rodzinna proba samobojcza. 😂🤦‍♀️ Przeczytalam 2 raz. Na usprawiedliwienie - mam goraczke.
    • nangaparbat3 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 08:36
      Znam. Plus odmowa psychoterapii. Po paru latach próba, szpital, terapia grupowa, indywidualna. Twarda postawa żony - żeby się leczył.i dużo, dużo wsparcia z jej strony.
      Przy depresji niewskazana jest praca nocą. Czy to bezwzględnie konieczne?
      • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 10:03
        To taka praca na różne zmiany, gdzie nocki też wypadają od czasu do czasu, zmiana obecnie na inną prace jest niemożliwa.
    • unikotka Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 09:49
      Mam doświadczenie z osobą z depresją, odmawiającą leczenia.
      Sama idź do terapeuty z tym. Gdyby to nie był mąż, to bym powiedziała - uciekaj! Tu jednak uciec zawsze zdążysz, a to człowiek, z którym jesteś z wyboru. Jeśli ktokolwiek jest w stanie doradzić Ci sensowne działanie oraz - co nie mniej ważne - jak w tych okolicznościach zadbać o siebie, to tylko fachowiec. Pamiętaj, że życie z chorym odmawiającym leczenia bardzo wypala bliskich, nie możesz więc zapominać o sobie. Depresja to choroba całej rodziny - to slogan, ale prawdziwy.
      • unikotka Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 09:54
        Jeżu, jak tu jeszcze jest alkoholizm (doczytałam), to pewnie i współuzależnienie. Trzeba działać zdecydowanie i konkretnie, zaczynając od siebie samej.
      • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 10:27
        Depresja czy alkoholizm, gdzie się nie obejrzę słyszę i czytam, że to choroby calej rodziny..
        Bardzo boję się o męża, nie zwiewam gdzie pieprz rośnie, ale boję się każdego dnia, czy coś się nie stanie, za kazdym razem jak on wychodzi z domu do pracy, to mam w głowie natłok złych myśli i tak jest dopóki nie wróci, mam swoje zajęcia, a przy tych zajęciach też lęk o męża mam z tyłu głowy. Wtedy też nic nie wskazywało na to, że mąż będzie próbował odebrać sobie życie, a jednak chciał to zrobić. Ktoś może mi pomóc, żeby tak się nie bać o niego? Da się nie bać o chorych bliskich?
        Jeszcze mi powiedział, że nie bierze leków, bo mu nie pomagają, nie chce się truć i skończyć na lekach od psychiatry do końca życia i stąd jego decyzja o przerwaniu farmakoterapii.
        • unikotka Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 10:39
          Pomóc tak, że ten lęk zniknie jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki to nie, ale pomóc w ogóle lepiej to wszystko znosić, to jak najbardziej. Terapeuta. Możesz też zgłosić się do jakiegoś centrum wsparcia dla kobiet. Z tego typu problemami często tam mają do czynienia.
          Musisz być wyczerpana tym wszystkim. Myślisz też o sobie, czy tylko martwisz się o męża? Macie dzieci?

Nie wiemy, jak długo Twój mąż brał leki, ile ich rodzajów wypróbował... Czy faktycznie jego przypadek jest beznadziejny, czy raczej tylko on tak to widzi (czyli przemawiałaby przez niego depresja). Jeśli nie chce być na lekach do końca życia, to zostaje mu terapia, raczej długa i ciężka. Bo macie poważne problemy. Trzeba je rozwiązać u źródła, jeśli coś ma się zmienić.
          • unikotka Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 10:41
            A on nie ma przypadkiem PTSD? Robienie tabu z traumatycznego doświadczenia i alkohol by pasowały. Poczytaj sobie.
            • unikotka Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 10:42
              Lekarze czasem mylą to z depresją.
          • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 11:28
            Raczej on tak to widzi, to jest jego odczucie co do swojego stanu. On chce być wolny od leków. Tylko tak magicznie się nie da mu pomóc.
            Głównie żyje stanem męża. My dzieci nie mamy, ale mąż ma prawie pełnoletniego syna z poprzedniego małżeństwa. Chłopak ma regularny kontakt z mężem.
            • unikotka Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 11:41
              Wydaje mi się, że Ty również potrzebujesz wsparcia, nie tylko mąż.
            • brenya78 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 11:50
              „ Głównie żyje stanem męża. ”

Idź na terapie zeby ktoś ci nauczyl jak tego nie robić. Twój mąż jest przemocowcem.
              • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 12:01
                Przemocowcem?
                • brenya78 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 13:10
                  Tak, to co robi Tobie to przemoc psychiczna.
                  • lumeria Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 13:50
                    Nie, to co ten pan robi to nie jest przemoc wobec zony. Kazdy ma prawo robić to, co uważa za słuszne dla siebie.

Tak, takie akcje maja konsekwencje dla innych, np. małżonków, ale to nie jest przemoc wobec drugiego człowieka.

• brenya78 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 14:41
                      „ale to nie jest przemoc wobec drugiego człowieka.”

Serio? Wpędzanie żony w taki stan ze się martwi czy pan się dziś nie powiesi? Ale leczył się nie będzie. Jak to nie jest przemoc to ja nie wiem co nią jest.
                      • lumeria Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 14:56
                        Cytat z www.niebieskalinia.info/index.php/przemoc-w-rodzinie/6-co-to-jest-przemoc

Definicja zjawiska przemocy w rodzinie

Przemoc to intencjonalne działanie lub zaniechanie jednej osoby wobec drugiej, które wykorzystując przewagę sił narusza prawa i dobra osobiste jednostki, powodując cierpienia i szkody.

O przemocy możemy mówić wtedy, gdy zostaną spełnione 4 warunki:

Jest to intencjonalne działanie lub zaniechanie działania

Jedna osoba ma wyraźną przewagę nad drugą

Działanie lub zaniechanie jednej osoby narusza prawa i dobra osobiste drugiej

Osoba wobec której stosowana jest przemoc, doznaje cierpienia i szkód fizycznych i psychicznych
                        • brenya78 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 16:17
                          „ Jest to intencjonalne działanie lub zaniechanie działania”

Pan odmawia leczenia - zaniechanie działania. Intencjonalnie.

„Jedna osoba ma wyraźną przewagę nad drugą”

Pan ma przewagę nad panią bo to on odmawia leczenia, jednocześnie pozostając z nią w sytuacji zależności mąż-żona. Która to żona nie może po prostu sobie wyjść z tej sytuacji.

„Działanie lub zaniechanie jednej osoby narusza prawa i dobra osobiste drugiej”

Zaniechanie pana kosztuje pania jej zdrowie psychiczne, wpędza ja w emocjonalny rollercoaster.

Osoba wobec której stosowana jest przemoc, doznaje cierpienia i szkód fizycznych i psychicznych”

Jak wyżej.
                          • sumire Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 16:48
                            Intencjonalne działanie w przypadku osoby w depresji, powiadasz.
                            • brenya78 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 17:20
                              „ Intencjonalne działanie w przypadku osoby w depresji, powiadasz.”

Tak, tak, osoba w depresji, jak wiadomo, nie kontroluje zachowań. Nawet kodeks karny zwalnia ja z odpowiedzialności za działania nielegalne, morderstwa i inne 😀😀
                              • sumire Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 17:29
                                Tak, morderstwa, użyj jeszcze większej hiperboli 🤦
                                • brenya78 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 17:34
                                  A ty dalej twierdz ze depresja czyni z ludzi nierozumne roboty niezdolne kontrolować swojego życia.
                                  • lumeria Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 18:11
                                    brenya78 napisała:

> A ty dalej twierdz ze depresja czyni z ludzi nierozumne roboty
                                    > niezdolne kontrolować swojego życia.

Strasznie sie nakręcasz. I owszem, często ludzie w depresji, uzależnieni, psychicznie chorzy nie podejmują dobrych decyzji.

Odstawianie bądź odmowa brania leków to wręcz klasyczny element tego typu chorób.

I chory nie robi tego przeciwko rodzinie czy bliskim, tylko dla siebie, uważając, ze jest to dla niego najlepsze.
                                    • brenya78 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 18:32
                                      „ chory nie robi tego przeciwko rodzinie czy bliskim, tylko dla siebie, uważając, ze jest to dla niego najlepsze.”

Człowiek w depresji rozumie również jaki wpływ na jego rodzine ma ta decyzja. Depresja nie znosi takich umiejętności.
                                      • lumeria Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 19:21
                                        W depresji ból psychiczny jest na tyle duży, czasami wielki, ze cierpienie rodziny staje sie niestety kwestią drugorzędną (bądź trzecio- czy iluśtam-rzedną)

I jak najbardziej taka sytuacja może nakłonić małżonkę do ewakuowania się. Widocznie autorka do tego nie doszła. Jesli mąż nie da sobie pomoc, to może autorka będzie musiała odejść. Ale co ma na razie robić?

To wszystko jest puste gadanie jeśli ONA nie pójdzie na SWOJA TERAPIE.
                          • eriu Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 23:48
                            Przecież żona się może rozwieźć. Ja bym odeszła od osoby, która w dłuższej perspektywie odmawia leczenia psychiatrycznego bez oglądania się za siebie.
                    • brenya78 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 14:42
                      „ Kazdy ma prawo robić to, co uważa za słuszne dla siebie.”

O ile konsekwencje jego działań nie rujnują innym życia.
                      • lumeria Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 15:10
                        >O ile konsekwencje jego działań nie rujnują innym życia.

I to jest dylemat rodzin osób uzależnionych, leczących się (także psychiatrycznie), bądź w podeszłym wieku. Na ile ta rodzina ma prawo decydować o leczeniu/opiece nad osobą, a na ile ona ma prawo decydować o sobie. I gdzie jest granica dbania o taka osobę, a dbania / nie dozwolenia na rujnowanie życia innych/rodziny/opiekuna.
                        • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 16:11
                          To nie jest przemoc. Mąż nie ma do końca zdrowego oglądu sytuacji. Bo to, że chodzi do pracy, nie oznacza, że jest zdrowy.
                          W nim siedzi to, co przed laty było.
                          Jeden jedyny raz, gdzie mąż zareagował paskudnie, czyt dostał szewskiej pasji, był wtedy, jak powiedziałam mu, że przegina z piciem i że może wpaść w uzależnienie; wtedy wydzierał się na mnie, że robię z niego alkusa, a on żadnego problemu z alkoholem nie ma.
                          I odkąd leki dostał alkoholu pod żadną postacią do ust nie brał. I teraz nic od niego nie wyczuwam, a roztaczałby zapach alko, gdyby pił.
                          • panna.nasturcja Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 18:07
                            Nie, nie roztaczałby zapachu alkoholu.
                            Usprawiedliwiasz, wypierasz, starannie pomijasz każdy post o psychoterapii.
                            Zjeżdżasz po równi pochyłej na własne życzenie.
                            • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 18:14
                              Piłby regularnie i na bym nie czuła? Można nie czuć osoby pijacej alkohol regularnie?
                              Musiałby się doskonale maskować, żebym nie wyczuł. Lub ja musiałabym złapać covid czy ostre zapalenie zatok.
                              • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 18:22
                                Jak mam sprawdzic to, czy pije? A jak pije, to co powinnam zrobić, odejść od niego?
                                On na próby rozmowy o alkoholu i o problemie z nim reagował furią. Już wtedy. Teraz tego tematu nie podejmuje. On ma zdiagnozowną depresję. I na tym się skupiło całe leczenie.
                                • fragile_f Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 18:48
                                  Jeśli reagował furią, to jest na 99% alkoholikiem. Wystarczy, że wstaje w nocy i wypija małpkę w łazience - nic nie zauważysz. Albo pije w pracy.
                                  • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 19:44
                                    Już wtedy ktoś mi napisał, że reagowanie agresja na wzmianke o alkoholizmie może świadczyć o problemie z alkoholem.
                                    Mąż, niestety, zaliczył jazdę pod wpływem kilka miesięcy temu; nic się jemu nie stało ani nikomu na drodze, ale mogło się skończyć bardzo źle, a mąż to zbagatelizował. A kiedyś sam tępił pijanych kierowców..
                                    W pracy też by kogoś pod wpływem alko nie zauważono?
                                    Gdyby został nakryty pijany w pracy, to konsekwencje byłyby bardzo przykre.
                                    • fragile_f Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 19:52
                                      Przyjmij to wreszcie do wiadomości: Twój mąż JEST alkoholikiem. Może chwilowo nie pić (aczkolwiek watpie w to), ale jest uzależniony.

Nie wiem gdzie pracuje, wiem za to że można latami maskować uzależnienie. Zwłaszcza w sytuacji kiedy rodzina nie chce zauważyć problemu.
                                      • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 19:55
                                        Tylko mąż do bycia alkoholikiem nie przyzna się, choćby go torturowano.
                                        • fragile_f Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 19:58
                                          Dlatego wszyscy Ci radza: idz na terapię dla współuzależnionych, nabierz sily, poznaj mechanizmy uzależnienia.

Mąż nie musi się przyznawać, możesz od niego odejść bez takiego wyznania. Może to nim potrzasnie - a jeśli nie, to oszczędzisz sobie spędzenia reszty życia z alkoholikiem. Zaręczam Cie - jeśli teraz nawet nie pije, to lada moment zacznie - i dodatkowo może zacząć Cie o to obwiniać.
                                          • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 22:55
                                            Jego największym problemem na teraz jest depresja. Leczona to "pół biedy", ale nieleczona może się skończyć tragicznie.
                                            • fragile_f Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 00:25
                                              Ale on NIE CHCE się leczyć, bo nie może wtedy pić.
                                            • blue_meerkat1 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 12:32
                                              wandka_70 napisała:

> Jego największym problemem na teraz jest depresja. Leczona to "pół biedy", ale
                                              > nieleczona może się skończyć tragicznie.

Nie zgodze sie, z tego co piszesz jego najwiekszym problemem jest zaprzeczanie problemom.

Depresja to czesto tylko symptom, alkoholizm zreszta tez - on ma dlugofalowe problemy za zdrowiem psychicznym ktorych unika i o ktorych nie chce rozmawiac. Jesli pierwszy kryzys byl lata temu, jednorazowa wizyta u psychiatry nie pomoze, a to co opisujesz sugeruje ze ostatni epizod depresyjny to tylko szczyt gory lodowej. Wstyd i stygmatyzacja osob chorujacych psychicznie jest ogromna, wiec sie nie dziwie ze chcialby zapomniec... Moze ma jakies traumy z dziecinstwa czy dorastania? Historie chorob w rodzinie?

Trzymaj sie - i najpierw poszukaj pomocy dla siebie.

• wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 16:51
                                                Dziękuję.
                                                On przez to, co było wtedy, stracił pracę, musiał zmienić na zupełnie inną.
                                                Też mu sie nie dziwię, ale udawanie, że wszystko gra,rzeczywistości nie zmieni.
                                        • panna.nasturcja Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 20:23
                                          I co z tego, że się nie przyzna? Ty sie możesz leczyć niezależnie od tego do czego on się przyznaje.
                                • panna.nasturcja Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 20:21
                                  Powinnaś pójść na terapię. I na wizytę do ośrodka leczenia uzależnień. Co już Ci pisano w sierpniu.
                                  • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 23:05
                                    Wtedy w sierpniu miałam ważniejsze sprawy na głowie niż myślenie o sobie i pomaganiu sobie. Później też odłożyłam pomoc dla siebie na bok i nawet nie szukałam pomocy nigdzie; nie byłam u żadnych terapeutów ani ośrodków leczenia uzależnień.
                                    Teraz chyba nadszedł czas na pomyślnie o sobie choć trochę.
                                    • daniela34 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 23:16
                                      Przeczytałam cały wątek i mnie "ruszył" bo właśnie kros bliski komuś mi bliskiemu, chorujący na depresję i negujący alkoholizm, leży pod respiratorem i raczej skończy albo na cmentarzu albo przykuty do łóżka. Szukaj pomocy dla siebie, żeby ewentualnie pomóc mężowi.
                                      • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 11:00
                                        daniela34 napisała:

> Przeczytałam cały wątek i mnie "ruszył" bo właśnie kros bliski komuś mi bliskie
                                        > mu, chorujący na depresję i negujący alkoholizm, leży pod respiratorem i racze
                                        > j skończy albo na cmentarzu albo przykuty do łóżka. Szukaj pomocy dla siebie, ż
                                        > eby ewentualnie pomóc mężowi.
                                        Wiem. A i tak boję się, że nie będę umiała mu pomóc.
                                    • panna.nasturcja Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 23:17
                                      Wandka to nie przegap tego i faktycznie szukaj pomocy.
                        • brenya78 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 16:32

I to jest dylemat rodzin,”

Tutaj mamy rujnowanie zdrowia psychicznego żony. Jest to przemoc, nawet jeśli nazwiesz to „dylematem”, „współuzależnieniem” itp.

• lumeria Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 16:52
                            >Tutaj mamy rujnowanie zdrowia psychicznego żony. Jest to przemoc, nawet jeśli nazwiesz to „dylematem”, „współuzależnieniem” itp.

Uważasz, ze mąż ma depresje celowo by krzywdzić żonę?

Albo czy ludzie chorzy na np. raka, którzy ogromnie stresują swoje rodziny dokonują przemocy?

Pytam.
                            • lumeria Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 17:05
                              Uważam, ze zonie potrzebna jest terapia na wczoraj. Potrzebuje wzmocnić sie i przepracować ze specjalista to co się dzieje, po to właśnie by mogla odpowiednio do sytuacji reagować. Autorka potrzebuje wsparcia w zadbaniu o siebie i o swoje zdrowie psychiczne i nie tylko.

Dodam tez, ze nie trzeba doznawać przemocy by zdecydować, ze dla własnego dobra musimy odejść ze związku.

• angazetka Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 17:11
                              Jeśli ktoś ma depresję, nie leczy się, a żona/rodzina ma zagwozdkę, czy to dziś ten ktoś się powiesi, to owszem, jest to przemoc.
                            • brenya78 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 17:23
                              „ Uważasz, ze mąż ma depresje celowo by krzywdzić żonę?”

A gdzie ja coś takiego napisałam?

Mąż celowo się nie leczy, a nie ma depresje 🤦‍♀️
                            • unikotka Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 17:28
                              Ale przemocą nie jest choroba, jeśli już to odmawianie jej leczenia.
                          • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 17:04
                            Brenya, to nie jest przemoc z jego strony. On jest chory. Nie robi mi na złość.
                            • brenya78 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 17:25
                              „ Nie robi mi na złość.”

No i co z tego ze nie na złość? Niszczy się psychicznie. Ale jak tam sobie wolisz.
                              Człowiek w depresji nie jest osoba pozbawiona rozumu ani zdolności rozumienia swojej sytuacji.
        • 1matka-polka Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 10:47
          "Ktoś może mi pomóc, żeby tak się nie bać o niego?"

Tak, psychoterapeuta.
        • brenya78 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 11:48
          Twój mąż jest egoista, jeśli ma gdzieś to jak na Ciebie wpływa jego postawa. Zrzuca na Ciebie emocjonalny bagaż, nie oglądając się za siebie.
          Postawiłabym sprawę na ostrzu noża - albo jest homo sapiens, dorosłym człowiekiem który bierze odpowiedzialność nie tylko za swoje życie ale tez za dobrostan swojej rodziny, albo niech spada i radzi sobie sam. To co Ci funduje jest nie fair.
        • panna.nasturcja Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 18:05
          Ale na terapię nie poszłaś?
    • ichi51e Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 10:04
      Dawaj mu te leki bez gadania wyrzutów dziewczęcia wypominek - tak jakbyś dawała herbatę etc. Czasem jest tak ze człowiek czuje niemoc i wie ze ma brać a nie bierze bo nie może.
      • ichi51e Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 10:05
        Gadanie nic nie da bo co on ma powiedzieć? Przepraszać? Tłumaczyć się?
      • lumeria Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 10:48
        >Dawaj mu te leki bez gadania wyrzutów dziewczęcia wypominek - tak jakbyś dawała herbatę etc.

Jak? Ma mu zatkać nos i wepchać siłą do gardła? Przemycać w owsiance?

Do autorki - czy Ty jesteś w terapii? Jak nie, to Twoje pójście i leczenie siebie jest jedynym sposobem, którym możesz pomoc sobie i mężowi.
        • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 11:43
          Niestety, mąż to nie kot czy pies, że mogę mu siłowo wciskać w gardło leki zaordynowane przez lekarza, a on nie będzie miał nic do gadania.

Nie korzystałam z żadnej terapii, ale chyba muszę pójść, bo czarno to widzę.
          • unikotka Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 11:44
            Idź smile
          • panna.nasturcja Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 18:09
            To samo pisałaś w sierpniu. Nie poszłaś.
            • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 18:12
              Byłam zajęta czym innym, czyli tym, żeby mąż na pewno poszedł do psychiatry, a nie myśleniem o pomocy dla siebie.
              Wolę męża żywego niż pod ziemią.
              • lumeria Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 19:28
                >Wolę męża żywego niż pod ziemią.

Nad tym nie masz kontroli i jak zobaczyłaś, nad jego leczeniem i piciem tez nie.

W związku z powyższym MUSISZ iść na leczenie własne, inaczej choroba męża pogrąży nie tylko jego ale i Ciebie.

To tak jak w samolocie - pierw zakłada sie własną maskę z tlenem, a potem pomaga innym. Nie odwrotnie.
                • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 23:09
                  lumeria napisała
                  > To tak jak w samolocie - pierw zakłada sie własną maskę z tlenem, a potem pomag
                  > a innym. Nie odwrotnie.

Nietrafione porównanie, ale zrozumiałam, co chcesz przekazać; że pora na poszukanie wsparcia dla mnie.
                  • lumeria Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 23:47
                    Nie tylko wsparcia ale właśnie ratowania siebie w pierwszej kolejności.

Kobiety .
              • panna.nasturcja Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 20:24
                Ale tylko sobie możesz pomóc, mąż, jak widać po niebraniu leków, pomocy nie chce.
        • ichi51e Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 16:34
          Nie po prostu postawić rano przy talerzu chce to weźmie nie chce to nie weźmie - po prostu ułatwić to branie.
      • stephanie.plum Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 14:58
        moim zdaniem najlepsza rada.
        nie rozpuszczać podstępnie w kisielku, ale po prostu: "zrobiłam nam herbatę, ja zażyję rutynoskorbinę, a ty tę swoją pigułę łyknij, co ci lekarz przepisał".
    • 1matka-polka Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 10:48
      Sama idz na psychoterapię, jesli twoj mąż nie chce.
      • stephanie.plum Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 14:59
        tak, bo terapeucie hajs się musi zgadzać, obojętne, kto chodzi...
        • 1matka-polka Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 16:36
          stephanie.plum napisała:

> tak, bo terapeucie hajs się musi zgadzać, obojętne, kto chodzi...
          >

Napisała osoba głeboko zaburzona, ktora wypiera sie swoich zaburzeń, jak zaba błota🙄
    • akn82 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 14:07
      Kiedy mój mąż odmówił leczenie psychiatrycznego rozpoczęła się moja droga do rozwodu...
      Nie czułam, że mam siłę i obowiązek i ochotę dźwigać całe życie jego dysfunkcje i symptomy choroby. Chciałam normalności i spokoju. I teraz to mam. A że bez męża... No trudno.
      • brenya78 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 14:45
        Bardzo słuszna decyzja. Wspierać można osobę która chce sobie pomoc, która myśli o konsekwencjach dla rodziny i stara sięznqlezc wyjście z sytuacji.
        • akn82 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 23:26
          Z perspektywy czasu to wiem. Wtedy nie było mi łatwo i bardzo się miotałam.
      • taki-sobie-nick Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 00:28
        A gdyby leczenie okazało się nieskuteczne?
        • fragile_f Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 00:33
          A gdyby babcia miała wąsy...

Trudno, żeby było skuteczne, jeśli ktoś nie bierze lekow i nie chodzi na terapię. Swoją drogą - są antydepresanty, które pomagają też przy uzaleznieniach.
        • lumeria Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 00:41
          >A gdyby leczenie okazało się nieskuteczne?

Tego sie nie dowie, jesli uczciwie nie spróbuje sie leczyć. Zazwyczaj leczenie jest skuteczne jeśli pacjent sie przykłada i chce sie wyleczyć.
          • taki-sobie-nick Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 00:56
            "Jest skuteczne" może oznaczać także "w wyniku bardzo długiej pracy problemy ulegną złagodzeniu, ale POZOSTANĄ".
            • taki-sobie-nick Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 01:27
              "... po czym w wyniku zakończenia skutecznej terapii za jakiś czas powrócą, bo taki jest ich mechanizm, i można od początku."

Sądzę, że nie dotyczy to męża autorki, a co Akn, to nie wiem. Tak tylko piszę odnośnie do tych cudnych wizji skutecznej terapii.
            • fragile_f Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 01:30
              Rozumiem, że cukrzyk też nie powinien zmieniać diety, bo jego problemy zostaną złagodzone, ale pozostaną? Oraz postulujesz żeby osoby z wada wzroku nie nosiły okularów, bo od tego wada nie znika?
          • taki-sobie-nick Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 00:57
            Ale pytanie brzmiało: co, jeśli się okaże nieskuteczne - a nie jakie jest zazwyczaj.
            • fragile_f Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 01:32
              Pytanie z serii: czy jeśli chemioterapia niszczy dany typ raka w 85% przypadków, to należy w ogole próbować, bo przeciez 15% nie pomoże.
            • lumeria Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 11:42
              taki-sobie-nick napisała:

> Ale pytanie brzmiało: co, jeśli się okaże nieskuteczne - a nie jakie jest zazwyczaj.

No to będzie robił to co robi teraz nieleczony - np. jeździł po pijaku (i jak będzie mial szczęście to nikogo nie zabije),
              • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 11:44
                To było raz, ta jazda po alkoholu.
                • 1matka-polka Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 11:48
                  wandka_70 napisała:

> To było raz, ta jazda po alkoholu.

Wypierasz? Jestes po prostu glupia? Czy trollujesz? 🙄
                  • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 11:51
                    Raz to było. Raz w okresie letnim, po tym założyłam wątek na ŻR, bo to było to zachowanie, po którym dostałam obuchem w łeb.
                    • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 11:53
                      Nie pije teraz. Rozumiesz? Nie pije..
                      Czy to, co pisze, też wypierasz?
                      Jak tak, to możesz sobie darować odpisywanie w tym wątku.
                      • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 11:59
                        Przepraszam, że ostro reaguje, ale jadę na emocjach od wczoraj..
                        • lumeria Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 12:31
                          Nie wiem, co Ci ten agresywny troll napisał, mam go wyłączonego.

>Nie pije teraz. Rozumiesz? Nie pije.

Wiesz, to bardzo możliwe, ze na tą chwile mąż nie pije.

Ale ZACHOWUJE sie jak aktywny alkoholik - udaje, ze nie ma problemu, okłamuje Ciebie i syna, jeździł po pijaku (raz, z tego co wiesz, ale przecież wiesz, ze Cie okłamuje), odmawia leczenia depresji.

Sama jesteś zaniepokojona jego zachowaniem, bo bys tutaj nie pisała.
                      • 1matka-polka Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 12:08
                        wandka_70 napisała:

> Nie pije teraz. Rozumiesz? Nie pije..
                        > Czy to, co pisze, też wypierasz?
                        > Jak tak, to możesz sobie darować odpisywanie w tym wątku.

Chodzi mi o to, ze to nie ma znaczenia, czy on akurat teraz pije i czy "tylko" raz jezdzil po pijaku, czy "tylko" 3 razy. Nie ogarniasz skali problemu.
                        • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 12:10
                          Wiem. Mnie się wyłączyło wczoraj chłodne myślenie i samoogarnianie. Łeb nie pracuje..
    • kafana Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 16:45
      Oczywiscie, mamy w rodzinie taka osobę w cyklu: załamanie, psychiatryk, wyprowadzenie na prosta, okres spokoju, zaprzestanie brania leków spadek formy, załamanie.
      Aktualnie 3 raz psychiatryk.
      No cóż współczuje tu chyba trzeba jak z alkoholikiem bardzo dobitnie.
    • frozenwildberry Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 16:52
      Myśle że rozmowa na początek może pomóc. Poznanie przyczyny dlaczego przestał brać.
      A tak w ogóle to z perspektywy osoby która leczy się psychiatrycznie (i proszę drogie formułki, nie używajcie tego przeciwko mnie w innych dyskusjach, od 3 lat jestem w remisji)
      to muszę powiedzieć że praca w godzinach nocnych jest wysoce niewskazana. Prawie zawsze pogarsza stan chorego
      • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 17:02
        Wyżej napisałam, dlaczego nie chce brać
        On ma taką pracę, że ma różne zmiany i od czasu do czasu wpadają mu nocki, o zmianie pracy na inną nie ma mowy obecnie, niestety.
    • princesswhitewolf Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 17:09
      >, zachowałam się jak mateczka, która nadmiernie kontroluje dziecko, ale zmartwiłam się.

Jesli ktos ci tu tak napisze to wiedz ze to bedzie przyglup. Depresja to powazna choroba, zwlaszcza ze mial probe samobojcza. I bardzo dobrze ze kontrolujesz go. Zycie mu mozesz nawet urafowac. Pomysl o pojsciu do psychoterapeuty ale nie by siebie leczyc w sensie ze ty chora ale by ci pomogl z sytuacjami z takim czlowiekiem. I bron boze nie obwiniaj sie za nic
      • yadaxad Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 17:39
        Ludzie systematycznie pijący alkohol mają -depresję-. Na którą tylko alkohol pomaga. Leki nie zmieniają tak szybko nastroju, by dojść do równowagi i nie regulowania swojego samopoczucia, bez przecierpienia abstynencji.
        • princesswhitewolf Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 18:16
          ...nie kazdego alkoholika sie leczy antydepresantami. I to juz psychiatra ocenia co sie dzieje i co bylo pierwsze i czy depresja jest w tle.
      • cegehana Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 19:33
        Depresja to poważna choroba, w combo z alkoholizmem jeszcze powazniejszaz, a współuzależnienie też lekkie nje jest i też może prowadzić do dramatu. Osoba współuzależniona nie jest dobrym opiekunem.
        • eriu Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 00:04
          Nie jest dobrym opiekunem współuzależnionych, bo nie postawi żadnych granic. A granice trzeba stawiać wszystkim: też chorym na depresję.
    • bazia_morska Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 17:57
      Moim zdaniem mąż pije, a ty słyszysz tylko wymówki na temat leków. Liczy się dla niego alkohol, a nie zdrowie.
      Niestety jesteś prawdopodobnie współuzależniona, więc wierzysz mężowi. Idź do ośrodka leczenia uzależnień.
      • e-ness Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 11:24
        Co wy się tak uparłyście z tym piciem. Tego nie da się nie zauważyć, jak się żyje z alkoholikiem na codzień i pisze to ja dda.
        • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 11:26
          Tak samo uważam. Wyczułabym, nie ma bata, że nie, że woń alkoholu bije od niego.
          • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 11:34
            I nie wierzę w wychylanie małpki przed pracą, bo w pracy by zauważono. Jakby zauważono, to wyleciałby na zbity pysk.
    • jammer1974 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 28.12.22, 23:26
      Ja bym po kryjomu dodawala te leki do jedzenia. Slowo chyba bym nie miala ani sily ani ochoty na uczciwe zalatwienie sprawy.
      Znam przypadek po kryjomu podawanego leki. Choremu sie poprawilo na tyle ze sam zaczal je brac z wlasnej woli.
      • eriu Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 00:03
        Po pierwsze to może być niebezpieczne takie podawanie leków bez świadomości. Może prowadzić do przedawkowania jeśli zacznie brać albo mu zaszkodzi jeśli chleje. Gorzej jak jeszcze z czymś pomiesza. Pamiętaj, że pewne koktajle leków po prostu zabijają.
    • eriu Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 00:00
      Po prostu bym zawiadomiła służby o obawie popełnienia samobójstwa. Alkoholik, odmawiający leczenia, będący po próbie samobójczej w przeszłości. Moim zdaniem to dobrze nie rokuje. Możesz pogadać z psychiatra męża sama jeśli mąż nie zechce iść na wizytę żeby było zgłoszone, że się nie leczy i odmawia.
      • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 00:21
        Ma dzwonić i odwoływać kolejną wizytę. Skoro ja już odkryłam prawdę, to on nie musi ukrywać się - tak to podsumował.
        • fragile_f Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 00:24
          No to chyba wiesz co robic?
          • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 11:09
            Terapia dla mnie?
            • 1matka-polka Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 11:15
              wandka_70 napisała:

> Terapia dla mnie?

Obudzila się... 😂
              • wandka_70 Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 11:19
                Uśmiałam się, haha, zabawne 🙄
                • 1matka-polka Re: Osoba z depresją nie bierze leków 29.12.22, 11:26
                  wandka_70 napisała:

> Uśmiałam się, haha, zabawne 🙄

Idz meza ustawiać, zamiast swirowac na forum🙄.